HABERLER>POLİTİKA
18 Ağustos 2023 Cuma - 10:06

Menderes’in eski Başkanı'ndan 'çöp' resti: 109 bin 983 kişiyle İzmir’e yürürüz!

Belediye başkanlığı yaptığı dönemde de Menderes’e çöp tesisi kurulmasına karşı çıkan Bülent Soylu, Çakaltepe-Gölova mevkisine yapılması planlanan tesisle ilgili zehir zemberek açıklamalarda bulundu: “Menderes’te 110 bin kişi yaşıyor. O tesisi CHP’li 15 Meclis üyesi ve birisi görevden alınmış, birisi vekaleten belediye başkanı olan toplam 17 kişi istiyor. Israr etmesinler; tesisi istemeyen 109 bin 983 kişiyle İzmir Meydanı’na yürürüz.”

Menderes’in eski Başkanı ndan  çöp  resti: 109 bin 983 kişiyle İzmir’e yürürüz!

EGEDESONSÖZ – Menderes’in geçmiş dönem Belediye Başkanı AK Partili Bülent Soylu, ilçesine yapılması planlanan çöp tesisiyle ilgili çok sert açıklamalarda bulundu. Egedesonsöz’e konuşan Soylu, Menderes’e çöp tesisi kurmak için yıllardır bir çalışma yürütüldüğünü, her defasında buna karşı çıktığını anlattı. 

Soylu açıklamasında “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın raporlarında, tesisin yapılması planlanan yerle ilgili, zeminin geçirgen olduğu, baraj havzasına doğru meyilli olduğu yazılı. Bilime inanmak lazım. Menderes’te 110 bin insanımız yaşıyor. Birisi görevden alınmış, diğeri vekaleten o makamda oturan iki belediye başkanı ve CHP’li 15 Meclis üyesi dışında kimse bu ilçeye çöp tesisi istemiyor. Israr etmesinler, 109 bin 983 kişiyle İzmir Meydanı’na yürürüz” dedi.

TUGAY’I ÖVDÜ, GÜMRÜKÇÜ’YE TEPKİ GÖSTERDİ
Yamanlar’daki alana çöp tesisi istemeyen ve yaptırmayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay için “Başkan, şehrine sahip çıkıyor, çöp tesisini yaptırmıyor” diyen Bülent Soylu, “Harmandalı Çöplüğü kapatılsın, çöpler Menderes’e götürülsün” başlığıyla imza kampanyası başlatan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’ye tepki gösterdi. Soylu, “Utku Bey’in yaptığı da zaten başlı başına bir ayıptır; Menderes ve Mendereslilere çok büyük saygısızlıktır” ifadelerini kullandı.

SOYLU: 500 DÖNÜM YER SATTILAR, 500 MİLYON LİRA BORÇ YAPTILAR
Kendi başkanlığı dönemiyle son dönemi kıyaslayan Bülent Soylu, “Menderes, benim belediye başkanlığı yaptığım beş yıl boyunca hizmetin ve yatırımların olduğu bir ilçeydi. Devlet hastanesinin yapımına başlandı, doğalgaz getirildi, düğün salonları yapıldı, sahil yolları yapıldı, meydanlar yapıldı, çocuk parkları açıldı. Her gün bir hizmet vardı o zamanlar. Beş yıl boyunca hizmetlerle, yatırımlarla anılan bir ilçe, 2019 yılından sonra rüşvetle, yolsuzlukla, cinayetlerle, uyuşturucuyla kötü kötü konularla anılan bir ilçe haline geldi. 135 milyon lira borçla bıraktım belediyeyi ve bu borçla yatırım yapıldı. 135 milyon lira borç bıraktılar diye pankartlar astılar. Bugün 500 milyon lira borç var. Beş yıl boyunca yaptığım hizmetlerin bedeli, bugünkü değeri 2 milyar liradır. Benim beş yılda yaptığım hizmetleri bugün 2 milyar liraya yapamazsın. Üstelik 500 milyon lira borç olduğu halde 500 dönüm yer satıldı ve bu kadar yerin değeri 1 milyar liradır.  Belediye başkanlığım döneminde 362 dönüm yer satın aldım belediyeye… 362 dönüm arazinin bugünkü değeri de 700 milyon liradır” dedi.

CHP’Lİ ERGUN ÖZGÜN, ÇÖP TESİSİ İSTEMEDİĞİ İÇİN BEDEL ÖDEDİ
2014 yılında Menderes’in çöp tesisiyle anılmasıyla birlikte, o zaman büyük bir tepki gösterdiğini hatırlatan Bülent Soylu, şunları söyledi:

“2020’de de tepki gösterdim, bugün de karşı çıkıyorum. Bunun yüzünden siyasi bedel ödeyen belediye başkanı ağabeylerimiz de var. Ergun Özgün, çöp tesisine karşı çıktığı için CHP’den aday gösterilmedi. İnsanlar bedel ödedi, Menderes bedel ödedi ama artık Menderes’e bedel ödetemezler.

Çevreye zarar vermeyeceği, son derece teknolojik bir şey olacağı konuşuluyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın raporları var. Raporda oradaki zeminin geçirgen olduğu, çatlakların su yataklarına, baraj havzasına meyilli olduğu yazıyor. Bilimsel rapora inanmayalım mı? Burada sadece çöp tesisinin olacağı yer de önemli değil. Buraya binlerce kamyon çöp taşıyacak. Hiç unutmuyorum, Aziz Bey (Kocaoğlu), gökten düşen bir damla yağmur suyu, baraja karışıyor, derdi. Peki çöp kamyonlarından sızan çöp suyu nereye karışacak? Altı ay kamyonlar Menderes’ten geçtikten sonra  çöp suları damlaya damlaya artık ilçe yer edinecek ve Menderes hem çöp kent, hem de kokar kent haline dönüşecek. Nedir bu Aziz Bey’in, şimdi de Tunç Bey’in Menderes’ten istediği? Bu Menderes’in üzerine kabus gibi çökmelerine anlam veremiyorum.”

UTKU BEY, MENDERES VE MENDERESLİLERE SAYGISIZLIK EDİYOR
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün, chang.org’da “Harmandalı Çöplüğü kapatılsın, çöpler Menderes’e götürülsün” başlığıyla başlattığı imza kampanyasına da tepki gösteren Bülent Soylu, Gümrükçü’ye ateş püskürürken, Karşıyaka Yamanlar’a tesisin yapılmasına izin vermeyen Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ı da takdir etti, Menderes’in görevden alınan ve görevdeki belediye başkanlarını eleştirdi:

“Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, imza kampanyası başlatmış, Harmandalı Çöplüğü kapatılsın, çöpler Menderes’e dökülsün, diye. Utku Bey’in yaptığı da zaten başlı başına bir ayıptır; Menderes ve Mendereslilere çok büyük saygısızlıktır. En uygun yer neresi? Milletvekilimiz Sayın Mahmut Atilla Kaya, en uygun yeri işaret etti; metrekaresi, konumuna kadar anlattı. Yamanlar’da 198 bin metrekare bir yer var, Orman Bakanlığı yer tahsisini yapmış. Ama Karşıyaka Belediye Başkanı buna karşı çıkıyor, çöp tesisinin ilçesine yapılmasını istemiyor, yaptırtmıyor. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, kendi ilçesine, şehrine sahip çıkıyor. Ama Menderes ne yazık ki bugün sahipsizdir. Menderes Belediye Başkanı, Menderes’in reisidir, şehrin eminidir. Bu ilçede yaşayan herkesin hakkına hukukuna, yaşam şekline sahip çıkmak zorundadır ve sorumludur. Şu anda hem yolsuzlukla rüşvetle görevden el çektirilen belediye başkanı ve hem de onun yerine vekaleten bakan vekil belediye başkanı, üç maymunu oynuyor. Çöp tesisiyle ilgili tek cümle dahi kurmuyorlar. Sadece siyasi gelecekleriniz için koskoca bir ilçenin çoluğunun çocuğunun, gencinin yaşlısının geleceğini nasıl olur da çöpe teslim edersiniz? İnsanlar size, bu şehri sahipsiz bırakın, keyfinize bakın diye mi oy verip belediye başkanı seçti?”

MENDERES’İ ÇÖP YAN YANA GETİREMEYECEKLER
28 Ağustos’ta ÇED toplantısının yapılacağını ve buradan ÇED olumlu raporunun çıkmayacağını öne süren Bülent Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Menderes’te 110 bin vatandaşımız yaşıyor. Bu kadar insandan iki belediye başkanı ve 15 CHP’li Meclis üyesini bir kenara koyarsak, 109 bin 983 kişi ilçede çöp tesisi istemiyor. Sadece CHP’li meclis üyeleriyle, biri atılmış, biri vekaleten bakan iki belediye başkanı istiyor çöp tesisini. Utku Gümrükçü istediği kadar imza toplasın. Vallahi 109 bin 983 kişiyle, İzmir Meydanı’na yürürüz. İstedikleri kadar imza toplasınlar, bu çöp tesisini Menderes’e yaptırmayacağız. Bunu yaptıramayacaklar. Menderes’i çöple yan yana getiremeyecekler. Bunu başaramayacaklar. Mendereslilerde bu irade mevcuttur. Zamanı geldiğinde bu iradeyi ortaya koyar. ÇED olumlu raporu çıkmaz, çıkarsa da etten duvar öreriz Menderes’te.  Ben ÇED toplantısından olumlu kararı çıkacağını sanmıyorum, çünkü ÇED bilimsel bir rapordur. ÇED raporunu sadece tesisin yapılacağı Çakaltepe- Gölova noktası için düzenliyorlar. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının raporları, burası için olumlu raporu oluşturulmasına izin vermiyor.  Bakanlığın raporuna göre, oraya tesisin yapılması imkansız. Günde yüzlerce çöp kamyonu geçecek o yollardan. O güzergaha da bir ÇED raporu verilmesi gerekiyor, ayrıca. Buralara damlayan çöp sularının yer altı su kaynaklarına, dolayısıyla içme suyumuza karışıp karışmayacağıyla ilgili de bir ÇED raporu düzenlenmeli. O yüzden biz bilime güveniyoruz ve buradan ÇED’in olumlu çıkma ihtimali söz konusu dahi olamaz.”

 
Toplam ödül: 200 bin TL... Çiğli'de satrancın ustaları yarışacak!
 
Başkan Özkan'dan çöp tesisi açıklaması: Kararı halk verir!
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandas 19 Ağustos 2023 Cumartesi 09:33

Harmandali ya da başka bir ilce. Elbette bu tesisi kimse istemeyecek. Herkesin haklı sebepleri vardır kendince. Ancak İzmir''deki herkesin musluğundan akan su tahtalı barajından geliyor. Yediğimiz sebze meyve bu alanda üretiliyor. Menderes''in coğrafi işaretli ürünleri var. Turist çekerek bölge halkına da ülkeye de hizmet eden bir bölge. Kimse particilik yapmasın. Soylu çok doğru söylemiş, Menderes''in belediye başkanı nerde??? Aklı selim dusunun lütfen. Bunca sebep varken nasıl izin veriyor tesisin ilçesine gelmesine belediye? Nasıl susuyor? Susmak için nasıl bir gerekcesi var? Bir menfaati mi var ki ilçe halkı bu kadar tepkiliyken hala sessiz. Her şey düşündüğümüz kadar masum değil ne yazık ki. Soyluyu tebrik ederim. Seçim dönemi yaklaşıyor diye değil, tüm süreç boyunca bu tesise karşı çıkıp ilçesinin yanında olduğu için.

Yorumu oyla      2      3  
İşçi 19 Ağustos 2023 Cumartesi 01:02

Çöp tesisi madem çevreci konak Karşıyaka yada bornavaya yapılsın

Yorumu oyla      2      3  
Menderesli 18 Ağustos 2023 Cuma 23:25

Menderes barajdan bedel ödüyor. Birde coptenmi ödesin. Yok öyle hem suyunu içeceksin hemde çöpünü dokeceksin. Menderes izmirin kahır babası değil.

Yorumu oyla      3      3  
Beyin Bedava 18 Ağustos 2023 Cuma 16:58

Ciddi ciddi çöp tesisi Konak'a yapılsın diyen var. Saat kulesinin yanı uygun mudur?

Yorumu oyla      6      5  
Karşıyakalı 18 Ağustos 2023 Cuma 15:37

en uygun alan sizde size iteleyecekler kuzey iyi çekti birazda siz çekin.

Yorumu oyla      6      5  
Nereye yapılsın? 18 Ağustos 2023 Cuma 13:53

Önümüzdeki aylarda yerel seçimler var. Ak Parti'nin İzmir adayı eğer ki kazanırsa merkezde katı atık bertaraf tesisini nereye yapacak? Hadi çıkın bu şimdiden açıklayın. Ak Parti nereyi, hangi ilçeyi çöpe layık görüyor? Tribünlere oynamayı bırakın. Çıkın deyin ki şuraya yapacağız. O cesaret var mı yoksa kaçak güreşmeye devam mı? Şu konuyu bu kadar uzatanlara yazıklar olsun. Elalem çöpten elektrik üretir, biz daha yer beğenmiyoruz.

Yorumu oyla      8      5  
Gölovalı 18 Ağustos 2023 Cuma 12:51

Sayın eski başkan Menderes ilçesi yazlık konutların en çok olduğu bir ilçedir ayrıca hobi bahçeleri ve evleri had safhada hızlı şekilde kontrolsüz şekilde işgal edilmiş durumdadır en uzak köylerde dâhi hızla kaçak konutlar yapılıyor,denetleyen yok kontrol yok ayrıca yazlık konutların kaçak yapıları devam ediyor...

Yorumu oyla      6      4  
İstemezük! 18 Ağustos 2023 Cuma 12:35

Projeyi belediye değil de bakanlık yapacak olsaydı, büyükşehir veya köylüler itiraz etseydi herkesi profesyonel eylemci, istemezükçü ilan ederlerdi. Katı atık bertaraf tesisi Viyana gibi bir şehrin merkezinde yıllardır hizmet veriyorken, itiraz edenler de bunu çok çok iyi bildiği halde sırf kişisel ego, çıkar yüzünden insanlara açık açık doğrular söylenmiyor. Sanki çöp tesisi değil de boş tarlaya çöpler dökülecek algısı yaratmanın bu şehre ne faydası var? https://www.egedesonsoz.com/haber/tartismali-sahil-projesine-yargi-freni-kim-ne-tepki-verdi/941327 çevrecilikten bahseden bu arkadaşın başkan olduğu dönem yapmaya çalıştığı proje de bu. Fıkra gibi olay. Sen kalk kum plaja beton dök. Akıl alacak gibi değil.

Yorumu oyla      7      4  
Hasan Kılıçarslan 18 Ağustos 2023 Cuma 12:21

Herkes çöp üretiyor ama çöplerin kendi bölgelerinde depolanmasını istemiyor. Nereye koyceeez bizim oğlan...

Yorumu oyla      11      4  
İzmirli 18 Ağustos 2023 Cuma 12:09

Çöp tesisi neden konak ta bornova da yapılmıyor? Madem zararsız neden balçova da karşıyakda da yapılmıyor?

Yorumu oyla      4      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara çıkarmasında Kılıçdaorğlu'na söz: İzmir'de rekor kıracağız!
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu ile kongrelerde zafer kazanan ilçe ...
Bakan Fidan, Fransız mevkidaşı ile görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile telefon görüşmesi yaptı.
Mustafa Destici'den alım gücü çağrısı
Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Credit Suisse'in Türkiye'de ...
 
CHP'li Polat gündeme taşımıştı... Alsancak Limanı satışı için tek cümlelik yanıt!
CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın ...
AK Partili Kaya’dan Soyer’e altyapı salvosu: Bu hızla giderseniz 125 yıl!
Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in altyapı çalışmaları ile ilgili ...
Özel: İmamoğlu ile ortak bir hayalimiz var!
CHP Grup Başkanı Özel, "İmamoğlu ile ortak bir hayalimiz var, CHP'de göreve ...
 
CHP Karaburun'da Subaşı güven tazeledi!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir’de ilçe kongre takvimi bugün Karaburun’da ...
Önal: Azerbaycan'ın haklarına saygı gösterilmeli
Ermenistan, Laçın Yolu'nun insani yardımların ulaşımına kapatıldığı iddiasını ...
Sarıgül: Partimizde bir genel başkan arayışı yok
Mustafa Sarıgül, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı Sayın Kemal ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva