HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Kasım 2014 Perşembe - 11:13

Mandalina diyarı Menderes’te bir ilk

Menderes Beleyesi ilk kez geniş çaplı mandalina festivali düzenleme kararı aldı. 29-30 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek etkinlik öncesinde açıklama yapan Belediye Başkanı Bülent Soylu, “Mandalina Gümüldür’e aittir. Türkiye’nin önemli ihtiyacını karşılıyoruz. Üretici zor durumda... Kooperatifi etkinleştirerek destek vereceğiz” dedi. Başkan Soylu, kendi çatıları altında her ilçe ile ortak festival düzenleyebileceklerini söyledi.

Mandalina diyarı Menderes’te bir ilk

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir’in mandalina üretimi ile ön plana çıkan ilçesi Menderes markalaşma çalışmaları kapsamında festival düzenleme kararı aldı. Mandalinayı çeşitli etkinlikler ile tanıtmak isteyen belediye 29-30 Kasım’da Gümüldür’de çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek. Festival öncesinde Konak Double Tree By Hilton Otel’de Belediye Başkanı Bülent Soylu program hakkında bilgi verdi.
 
Başkan Soylu, mandalinanın bölge için öneminden bahsetti. Soylu, “Belediyemizin 62 yıllık tarihi var. Mandalina ise 1950’li yıllardan beri ilçemizde üretiliyor. Bu zamana kadar mandalina üreticisine yerel yönetimler tarafından destek verilmemiş. Bayanların boynundaki pırlanta nasıl değerliyse bizim mandalinamız da ilçemiz için önemlidir. Mandalina üreticisinin yanında olacağız. Festivalimizi de uluslararası boyuta taşıyacağız. Mandalina bizim önemli kaynaklarımızdan bir tanesi. Markalaşmasını yüzde 50 oranında bir yere getirmiş olan mandalina daha yukarılara çıkartılacak. Mandalinanın en kalitelisi Satsuma cinsi bizim bölgemizde üretiliyor. Mandalina ilk olarak bölgemize Karadenizli bir aile olan Nusret Şener tarafından getirilmiştir. Bir yanda Tahtalı Barajı diğer yanda da dağlar nedeniyle Lodos yüksek oranda gelmediği için doğal serada üretim gerçekleştiriliyor. Mandalinanın seçtiği topraklar Gümüldür’dür. Burada yetişen mandalinanın lezzetini hiçbir yerde bulamazsınız. Ahmetbeyli-Özdere ve Gümüldür’de 650 bin ağaç var. Bölgede bu yıl 65 bin ton üretim bekleniyor. Üretim 7 bin kişiye iş imkanı sunarken ilçemize 45 milyon TL girdi sağlanıyor. Türkiye’nin yüzde 16 oranındaki üretim bizim ilçemizden gidiyor. Tüm İzmir’i mandalinanın seçtiği bereketli topraklara davet ediyoruz” dedi.


 
KOOPERATİF ETKİNLEŞECEK
Menderes’teki üreticinin durumu hakkında da bilgi veren Soylu, “Biz mandalinayı tanıtmak, pazarını genişletmek niyetindeyiz. Yerelde üreticinin durumu içler acısı durumda. Masraflarını çıkarsınlar diye düşünüyoruz. Yerel yönetimler olarak soğuk hava depoları yapacağız. Üreticinin mallarını uzun süre saklamak için projeler geliştireceğiz. Fiyatlara bizim müdahale etmemiz söz konusu olmuyor. Ancak fazla olduğu zamanda uzun süre saklama çalışması yapabiliriz. İlçemizde bir kooperatifimiz var. Onu canlandıracağız.  Daha sonra da o yapılanma birliğe dönüşebilir. Mandalina Gümüldür’ündür. Ankara’ya gittiğimde afişlerde ‘bizim mandalinamız Gümüldür’den geliyor’ diye yazmışlar. Gümüldür mandalina festivali adı altında İzmir’in bütün ilçelerinde etkinlik yapabiliriz” diye konuştu.
 
FESTİVAL PROGRAMI
29-30 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek festivalin ilk günü festival alanında “Çocuk Gözüyle Mandalina” adlı resim sergisi düzenlenecek. Gümüldür Amfi Tiyatro’da ise “Gümüldür’den Mandalina Anıları “ adı altında yörenin mandalina üreticilerinin katılımıyla söyleşi gerçekleştirilecek. “Mandalina Kabuklarıyla Yaratıcılık” etkinliğinde de sanatçılar mandalina kabuklarından neler yapılabileceğini katılımcılara aktaracak. Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nden Dr. Mehmet Tutar da satsuma mandalinası ıslah çalışmalarıyla ilgili sunum gerçekleştirecek. Festivalin ilk günü akşamı kortej yürüyüşü gerçekleştirilecek. Kortej sonrası ise Haluk Levent ve Kurtalan Ekspres muhteşem bir konsere imza atacak. Festivalin ikinci günüyse çocuk oyunları ve animasyonlar gerçekleşecek.  Resim ve fotoğraf sergisi ve halk dansları gösterilerinin yer alacağı festivalde bir televizyon programında gönülleri kazanan İrem ve köpeği Cash de gösterisiyle festivale renk katacak. Gümüldür Mandalina Festivali’nin kapanışı ise şarkıcı Bengü’nün konseriyle olacak.
 
Ayrıca Festival kapsamında Menderes Belediyesi tarafından, festival alanına belediye önünden ücretsiz servisler kaldırılacak. Ayrıca vatandaşlar festivalle ilgili tüm bilgilere www.gumuldurmandalinafestivali.com internet adresinde ulaşabilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
27 Kasım 2014 Perşembe 18:19

Bülent başkan menderesin gururusun.iyiki varsın

Yorumu oyla      13      6  
Ali 27 Kasım 2014 Perşembe 16:44

Seferihisar'ı takibe devam...

Yorumu oyla      12      5  
İZMİR'Lİ 27 Kasım 2014 Perşembe 11:57

Helal olsun,İzmir'imizi ve ürünlerimizi tanıtmak adına güzel bir girişim.Devamını uluslararası boyutlarda bekliyoruz.

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli’de vezneler haftasonu açık
Emlak ve çevre temizlik vergilerinin ikinci taksitlerinin ödenmesi için ...
Bornova’nın vezneleri hafta sonu da açık
Bornova Belediyesi, emlak vergilerinin ikinci taksitinin son ödeme tarihi ...
Pazaryerinde gözlemeye modern çözüm
Açıkta ve sağlıksız koşullarda gıda satışına karşı kararlı bir mücadele ...
 
Karabağlarlı Kadınlar ‘şiddete hayır’ dedi
Karabağlarlı kadınlar “Şiddete Hayır” panelinde bir araya geldi. Karabağlar ...
Başkan Atila'dan kimyasala maruz kalan 4 işçiye ziyaret
Bornova Belediyesi'nin 4 temizlik işçisi, çöpe atılan zehirli bir atık ...
Meclis’te bütçe tartışması, Kocaoğlu’ndan sert sözler
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü meclis ...
 
Krizde mutlu son: Bin 170 İZENERJİ işçisine büyük müjde
Büyükşehirde taşeron firmanın kazandığı kritik ihalede çok önemli bir ...
Ödemiş’e iki yeni halı saha
Ödemiş Belediyesi merkeze uzak mahallerdeki vatandaşların sosyal yaşantılarına ...
Foça’da ‘kadına şiddete hayır’ paneli
Foça Belediyesi Kadın Dayanışma Merkezi, düzenlediği etkinliklerle Kadına ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva