HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Ağustos 2023 Perşembe - 21:59

Mahkeme iptal etmişti... Büyükşehir'den yeni emsal hamlesi!

Bayraklı ilçesinde deprem sonrası yerel yönetimin emsal artışı getiren imar plan notu düzenlemesiyle ilgili TMMOB tarafından açılan davada yürütmenin durdurulmasının ardından Büyükşehir Belediyesi yeni bir emsal kararını meclis gündemine getirmeye hazırlanıyor .

Mahkeme iptal etmişti... Büyükşehir den yeni emsal hamlesi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, depremde mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen emsal artışı kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olmuştu.

Bayraklı içiN parsel bazlı yüzde 20, ada bazlı ise yüzde 30 emsal artışı kararı alınan süreçte İzmir genelinde yer alan K planlı alanlar için de parsel bazlı yüzde 20 emsal artışı kararı alınmıştı. TMMOB tarafından mahkemeye taşınan karar 2 yıl sonra geçtiğimiz haftalarda iptal edilirken, olası karar için önceden harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi kritik bir karar aldı.

BÜYÜKŞEHİR DÜĞMEYE BASIYOR
İzmir genelindeki emsal kararının iptali sonrası çalışmalarıma hız veren İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni emsal önerisini tamamladı. İzmir genelinde uygulanması planlanan karar doğrultusunda parsel bazlı yüzde 20 artışı öngören öneri İzBB Ağustos ayı olağan meclis toplantısı gündemine gelecek. İlgili gündem maddesinin ilk olarak komisyonlara gitmesi bekleniyor.

İlgili gündem maddesi şu şekilde;
"30 Ekim 2020 tarihinde yaşadığımız deprem sonrası planlı ve sağlıklı kentsel mekana sahip olmasına karşın ruhsatlı mevcut yapı stoğunun yapılaşma haklarında, mevcut kitle ve gabarisinde herhangi bir kayıp olmadan yeniden yapılabilmesine yönelik plan ve uygulama çalışmalarında uyulacak usul ve esaslar, Belediye Meclisimizin 01/03/2021 tarihli ve 05.196 sayılı Kararı ile uygun bulunmuş ve bu karar doğrultusunda; İlçe Belediyeleri tarafından yürürlükteki imar planlarında planlı ve sağlıklı kentsel mekana sahip alanların tespit edilerek "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan" sınırlarının belirlenmesine ilişkin çalışmalar yürütülmüş olup, ancak depremin yıkıcı etkisinin İlçe Belediyeleri tarafından belirlenen "Mevcut Plandaki Durumu Korunacak Alan" sınırlarının dışında kalan 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların olduğu belirlendiğinden; bu kapsamda "31/12/2025 tarihine kadar geçerli olmak kaydıyla, İzmir il sınırları içerisinde 30 Ekim Depremi sonrası 7269 sayılı Kanun kapsamında ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapıların, can ve mal güvenliği açısından dönüşümlerinin ivedilikle yapılması amacıyla, yapıların dönüşümüne ilişkin yapılacak olan yeni inşaat ruhsatı müracaatlarında; Bu binalarda yapı ruhsatı ve eki mimari projesinden hesaplanan toplam yapı inşaat alanına %20 ilave edilir. Yeni yapılacak yapılarda, toplam yapı inşaat alanına ilave edilen %20 artış; ruhsat ve eki mimari projesinde belirlenen kat adedinden 2 kat fazla olarak kullanılabileceği gibi, taban alanında da kullanılabilir. Ancak taban alanı yapı yaklaşma mesafeleri içerisinde kalmak koşulu ile parsel alanının %60'ını geçemez." şeklinde yapılaşma koşullarının yeniden belirlenmesi hususunun görüşülmesi."

BAYRAKLI'DA EMSAL AYNEN DEVAM
Bayraklı ilçesinde, ilçe belediyesi K sınırlarında da geçerli olacak şekilde yüzde 10'luk emsal artışı önerisini meclise getirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde görüşülen gündem maddesi parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olarak revize edilmişti. Tartışmalar neden olan süreçte TMMOB tarafından mahkemeye taşınan emsal artışı için İzmir 5’nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından üst mahkemeye taşınan karar bozulurken, Bayraklı içi olan emsal artışının devamı kararı alınmıştı

 
IŞİD operasyonunda 1 şüpheli yakalandı
 
Manisa'da korkutan orman yangını!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nurten yıldırım 16 Ekim 2023 Pazartesi 11:09

bayraklı çay.mah evimizi müteahhite verdik inşaat başlamadan durduruldu 8 sene olacak halan başlamadı.madurum inşaatlar ne zaman başlayacak bilgi verir misiniz

Yorumu oyla      10      5  
Üstün Kayma 14 Ağustos 2023 Pazartesi 08:43

30 Ekim 1921den bugüne evimizi yitirdik halen inşaata başlayamadık merkezi idare böyle bir olgu yokmuş gibi davranıyor birileri faaliyetlerini sürdürüyor mimarlar odası çevre dostları adalet dağıtması gereken mahkemeler birlik olmuşlar afet yaşayan mağdurları B.şehir belediyesinin sorunun çözümü için plan deyişikliyinin iptali için saf tutmuşlar sokağın karşısı Bayraklı diyer karşısı Bornova olan iki komşu ilçede farklı kararlara imza atıyorlar çelişkiler yaratarak mağduriyetin devamını ı sağlıyorlar .

Yorumu oyla      3      4  
Serpil Singil 12 Ağustos 2023 Cumartesi 16:33

Bayraklıyla bir sokak farkla bitişik olan bornovadaki aptmanımız yıkılmışken 3 yıldır bize tanınmayan bu haksızlığın biran önce giderilmesi,en büyük umudum ve dileğimdir.Izmir Büyük Şehir Belediyesinin çözüm olması dileğiyle...

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme Belediyesi o plaja talip oldu!
Çeşme Belediyesi ilçe sınırları arasında yer alan Gücücek Koyu için Çevre ...
Efes Tiyatro Festivali’nde ‘ustalara saygı’ kuşağı
Selçuk’u tiyatro ile buluşturan 2. Efes Tiyatro Festivali devam ediyor. ...
'Biz Bize' gezilerinin ilk rotası Tire
Selçuklu kadınların “Biz Bize” gezileri başladı. Efes Selçuklu kadınların ...
 
Urla Zeytinalanı plajında tehlike!
Urla Zeytinalanı Plajı’ndan geçtiğimiz hafta alınan deniz suyu numunesi ...
Başkan Batur gençlerin sorularını yanıtladı!
Konak Belediyesi Gençlik Meclisi’nin düzenlediği Konak Gençlik Buluşması ...
Bergama Zeytinpark Yerel Gençlik Konserleri başladı
Ağustos ayı boyunca her Pazar Zeytinpark’ta gerçekleşecek konserlerin ...
 
Geleceğin şampiyonları Karşıyaka’da yetiştiriliyor!
Karşıyaka Belediyesi’nin bir yıl önce kente kazandırdığı Semra Aksu Atletizm ...
Başkan Oran karakılçık buğday alım fiyatını açıkladı
Çeşme Belediyesi tarafından alım garantili olarak Çeşmeli üreticilere ...
Koyundere pazar yeri açılış için gün sayıyor!
Menemen Belediyesi, Seyrek’ten sonra 3 bin metrekarelik alanda inşa ettiği ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva