HABERLER>DÜNYADAN
7 Nisan 2022 Perşembe - 14:08

Macaristan rubleye geçişi kabul etti

Rusya'nın "dost olmayan ülkelere" doğal gaz satışında ruble hamlesine, Avrupa Birliği (AB) tarafında Rus gazından vazgeçmeyi göze alamayan Macaristan olumlu karşılık verdi. Moskova'ya yapılan enerji yaptırımlarını desteklemeyen Macaristan, Gazprom ile imzaladığı 15 yıllık tedarik anlaşması kapsamında Rusya'dan yılda 4,5 milyar metreküp doğal gaz ithal ediyor. Macaristan'ın doğal gaz tüketimi yıllık ortalama 10 milyar metreküp seviyesinde bulunuyor.

Macaristan rubleye geçişi kabul etti

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, dün yaptığı basın toplantısında, Rus gazı için rubleyle ödeme yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto da Rusya'ya doğal gazda rubleyle ödeme yapılmasına yönelik teknik detayların çalışıldığını açıkladı.

Rus gazının dost olmayan ülkelere satışında rubleyle ödeme alınmasına yönelik yeni sistem 1 Nisan'da devreye girdi. Buna göre, Rus gazı alan ilgili ülkeler, Gazprombank'tan hesap açarak ödemeleri bu bankaya yaptıktan sonra söz konusu fonlar Moskova Borsası'nda rubleye çevrilecek.

Ukrayna, Rus doğal gazı ve petrolüne ambargo uygulanması gerektiği konusunda ısrarcı olurken, AB şimdiye kadar kömür ithalatı ve diğer ürünlere yasak getirilmesi konularına odaklandı.

AB ORTAK HAREKET EDİLMESİNİ İSTİYOR

Batılı şirketler ve hükümetler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarının ardından gaz tedarik sözleşmelerini başka bir para birimiyle değiştirmeye yönelik her türlü adımı reddetti.

AB Komisyonu, Rusya'dan doğal gaz ithalatı yapan ülkelerin bu konuda ortak hareket etmesi gerektiğini duyurmuştu. Komisyon, 1 Nisan'da yaptığı açıklamada, tedarik sözleşmeleri avro veya dolar cinsinden olan Avrupalı ??şirketlerin bu talebi karşılamaması gerektiğini söylemişti.

Almanya ve Fransa ödemelerin avro cinsinden yapılmaya devam edileceğini, Slovakya ve Letonya Rusya'nın gaz ödeme taleplerine karşı AB ile birlikte hareket edeceklerini duyurdu.

Avusturya hükümeti, avro veya dolar dışında herhangi bir para biriminde ödeme yapmak için bir temel olmadığını kaydetti.

Litvanya ise artık iç ihtiyaçlarını karşılamak için Rus gazını ithal etmeyeceğini belirterek, Avrupa'da Rus gazından bağımsızlığını güvence altına alan ilk ülke oldu.

MACARİSTAN RUSYA'DAN YILLIK 4,5 MİLYAR METREKÜP GAZ ALIYOR

Macaristan, Eylül 2021'de Gazprom ile 15 yıllık doğal gaz tedarik anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre Gazprom, Ukrayna'yı baypas eden hatlar üzerinden yılda 4,5 milyar metreküp doğal gazı Macaristan'a gönderecek.

Macaristan Başbakanı Orban, 1 Şubat'ta yaptığı açıklamada, Macaristan'ın Avrupa'da artan enerji fiyatlarıyla mücadele etmek ve daha büyük hacimli teslimatlar sağlamak için ikili uzun vadeli bir sözleşme kapsamında Rusya'dan doğal gaz ithalatında artış talep ettiğini duyurmuştu.

Putin de Macaristan'a yapılan gaz ihracatını yılda 4,5 milyar metreküpten 5,5 milyar metreküpe çıkarmaya hazır olduklarının sinyalini vermişti.

Doğal gaz tüketimi yıllık ortalama 10 milyar metreküp olan Macaristan, gaz ihtiyacının nerdeyse yarısını Rusya'dan karşılıyor.

Macaristan, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başından bu yana Moskova'ya yapılan enerji yaptırımlarını desteklemedi. Orban, 8 Mart'ta yaptığı açıklamada, ülkesinin Rusya'ya petrol ve doğal gaz ithalatını kapsayacak olası yaptırımlara karşı olduğunu duyurmuştu.

 
Emniyet'ten Milli Eğitim'e devredilmişti... Planlar askıda!
 
AK Partili Kaya'dan 'cezaevi' tepkisi: Klasik CHP safsatası!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İngiltere’den Rusya’ya yeni yaptırımlar
İngiltere, Rusya’nın en büyük bankası SberBank’ın ile Credit Bank of Moscow'un ...
Azerbaycan ile Ermenistan 'barış' süreci
Azerbaycan ile Ermenistan, Dağlık Karabağ sorununun çözümüne ilişkin barış ...
NFT'yle ruhunu satttı: Fiyatı dudak uçuklatıyor
Bir üniversite öğrencisi NFT olarak ruhunu satmaya karar verdi. Öğrenci ...
 
'Avrupa'nın kararsızlığına tahammül edemiyorum'
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa'nın Rusya'ya yaptırımlar ...
Üniversite şartı kaldırıldı... Astronotluğa 4 bini aşkın başvuru!
Japonya, uzay görevleri için 13 yıl sonra astronot ilanı açtı. Üniversite ...
Obama 5 yıl sonra ilk kez Beyaz Saray'da
Obama 5 yıl sonra ilk kez Beyaz Saray'da sağlık reformu konusunda konuştu. ...
 
Slovenya da Rus diplomatları sınır dışı ediyor
Almanya, Fransa, İtalya ve Kuzey Makedonya'nın ardından Slovenya da Rus ...
'Türkiye ölü ve yaralıları nakletmeye hazır'
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Türkiye'nin Mariupol'daki yaralıları ...
Rus büyükelçiliğine yakıt verilmedi
İrlanda'daki akaryakıt firmaları, Rusya büyükelçiliğine dizel yakıt satmayı reddetti.
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva