HABERLER>EKONOMİ
5 Şubat 2024 Pazartesi - 12:01

Limon suyu neden yasaklandı?

Limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos ve benzeri isimlerle limon suyu benzeri ürünlerin satışına yasak geldi. Resmi Gazete'de yayımlanan karar, yıl sonunda uygulanmaya başlayacak. Gıda Mühendisleri İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım konuyla ilgili olarak, “Nar ekşisi çağrışımı yapan bu ürünlerde bir diğer risk de kıvam arttırıcılar ve şeker düzeyi çok yüksek olan glikoz şurubu ürününün fazlaca kullanılmasıdır. Yüksek şeker içerikli ürünler özellikle küçük yaştaki çocuklarımızda şeker tüketim alışkanlıklarını arttırmakta ve obeziteye sebebiyet vermektedir” dedi.

Limon suyu neden yasaklandı?

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Resmî Gazete’de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre, 2024 aralık sonu itibarıyla iç piyasaya limon suyu görünümlü sos temin edilmeyecek. İlgili yönetmelikte; bakanlıkça yapılan düzenlemeyle, tüketiciyi yanıltıcı şekilde limon suyu izlenimi veren; limon aromalı sos, limon sosu, limonlu sos vb. isimlerle limon suyu benzeri ürünler 31 Ocak 2024 tarihinden daha ileri bir üretim tarihiyle yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek. 31 Ocak 2024 öncesinde üretilen ürünlerin de 31 Aralık 2024 tarihinden itibaren piyasada satışı yapılamayacak. Benzer uygulama 24 Mart 2023 tarihinde yayınlanan 32142 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle nar ekşili sos, nar ekşisi çağrışımı yapan ama nar suyu düzeyi çok düşük olan ürünlere de uygulanmıştı.

AMAÇ TÜKETİCİNİN YANILMASINI ÖNLEMEK
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Yönetim Kurulu adına Egedesonsöz’e konuşan Başkan Ulaş Kırım, bu ürünlerin üretiminin durdurulmasının sebebini “İçerisindeki limon oranı çok düşük düzeyde ya da hiç bulunmayan ürünlerin üzerindeki yanıltıcı ibarelerle limon suyu izlenimi vermesi ve tüketicinin bu anlamda yanıltılmasını önlemektir. Bu ürünlerin içerisindeki koruyucular ya da yapay tatlandırıcılar düşük düzeyde tüketildiğinde toplum sağlığına zarar vermese de uzun süreçte ve yoğun kullanımda toplum sağlığını riske atmaktadır” şeklinde açıkladı.

KIVAM ARTIRICILAR KULLANILIYOR
Bu maddelerin obeziteye yol açtığını belirten Kırım, “Nar ekşisi çağrışımı yapan bu ürünlerde bir diğer risk de kıvam arttırıcılar ve şeker düzeyi çok yüksek olan glikoz şurubu ürününün fazlaca kullanılmasıdır. Yüksek şeker içerikli ürünler özellikle küçük yaştaki çocuklarımızda şeker tüketim alışkanlıklarını arttırmakta ve obeziteye sebebiyet vermektedir. Bu uygulamaların bir diğer fayda sağlama amacının da nar ve narenciye ürünlerimizin toplanmasını ve sanayide kullanımının teşvik edilerek dalında kalan ya da çiftçilerimiz için maddi faydaya dönüşemeyen mahsullerin sanayiye aktarılmasını teşvik etmek olduğunu da bilmek gerekir” diye konuştu.

ETİKET OKUMA ALIŞKANLIĞI EDİNİLMELİ
Yönetmeliğin uygulanmasında tüketicilere büyük bir sorumluluğun düştüğünü ifade eden Kırım,  “Tüketicilerimiz artık ambalajsız ve açıkta satılan ürünlerden uzak durmalı ve etiket okuma alışkanlığını edinmelidir. Tüketicinin bu ve diğer tüm gıda güvenliği konularında sorumluluk hissederek uygunsuz ürünleri ilgili bakanlıklara şikâyet yoluyla piyasada bulunmasının önüne geçmede destek olmalıdır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nda çalışan denetmen arkadaşlarımız da ilgili yönetmeliklerin uygulanmasında denetimlerini yapıyor ve yaptırımlarını uyguluyor olacaktır” dedi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ
Kırım son olarak şunları söyledi:

“31 Ocak 2024 tarihli yönetmeliğin uygulamasında kontrolsüzlük ihtimali yüksek olan alanlardan birisi kafeterya ve restoran gibi toplu tüketim yerleridir. Bu yerlerde limon sosu ve nar ekşisi çağrışımı yapan yapay tatlandırıcılı ürünler masalara ambalajından çıkarılarak farklı şişelerde getirilmektedir. Bu şekilde tüketime sunulan ürünlerin tüketim tarihleri tüketiciler tarafından görülememektedir. Bakanlık çalışanlarımız da kafeterya ve restoran tarzı tüketim yerlerinde yapacakları denetimlerde bu ürünlerin bulunmamasına özellikle dikkat edecektir.

Toplum sağlığını ve çiftçi emeğini koruma amacıyla yapılan bu yönetmelik değişikliklerini destekliyor ve kamu kurumu niteliğinde bir meslek odası olarak uygulanmasında üzerimize düşeni memnuniyetle yapacağımızı bildiriyoruz”

 
Torbalı’da deve güreşi heyecanı!
 
Aydın Büyükşehir Belediyesi'nden 'Efeler' açıklaması
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat 5 Şubat 2024 Pazartesi 17:29

İzmir kadar limon zengini bir şehir daha var mı? Galiba bir de Mersin var. Böyle suni taklitlere de gerek yok. Bu anlamda Limon yetiştiriciliği teşvik edilip gerçek anlamda limon suyu tüketicilere hatta Dünya pazarlarına sunulabilinir. Kalite her yerde kalitedir.

Yorumu oyla      3      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şimşek'ten enflasyon çıkışı: Şubat'ta düşecek!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Ocakta enflasyona yansıyan etkilerin ...
Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı
Yılın ilk ayına ilişkin enflasyon verileri belli oldu. Tüketici Fiyat ...
İzmir'deki vurgunda yeni gelişme... Holding sahibi kayıp!
İzmir’in Çiğli ilçesinde ponzi sisteminde olduğu gibi yüksek getiri vaadiyle ...
 
ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ocak ayına ilişkin enflasyon verilerini ...
Döviz dönüşümlü KKM'de tarih uzatıldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirası mevduata geçişin ...
Çeşme Projesi'nde kritik gelişme!
Çeşme Projesi’nin önünü açan SİT değişikliği kararı mahkemeden döndü. ...
 
Emeklilerinin fark ödemeleri 6-7 Şubat'ta
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "SSK emeklilerimiz için ...
Satışlar dip yaptı... Pazarcılar fiyat kırdı!
İzmir semt pazarlarında bu haftaki fiyatların, geçen haftaya göre daha ...
Emekliye ek zam Resmi Gazete'de
SGK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammının, memur emeklileriyle eşitlenerek ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva