HABERLER>DÜNYADAN
19 Aralık 2011 Pazartesi - 08:35

Kuzey Kore'nin 'Sevgili lideri' öldü

Kuzey Kore devlet televizyonu, Devlet Başkanı Kim Jong Il’in Cumartesi günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. 17 yıldan bu yana Kuzey Kore’nin başında olan Kim Jong Il, 69 yaşındaydı.

Kuzey Kore nin  Sevgili lideri  öldü

Ülkesindeki lakabı “Sevgili lider” olan Kim Jong Il, sigara tiryakiliği, konyak düşkünlüğü ve iştahıyla tanınıyordu. 2008 yılında felç geçiren ve o tarihten bu yana sağlık sorunları devam eden Kim Jong Il’in, şeker hastalığı ve kalp hastalığı taşıdığı tahmin ediliyordu.
 
 Xinhua haber ajansı, Kuzey Kore’nin KCNA haber ajansından alınan bilgilere göre, Kim’in Cumartesi günü trenle seyahat ederken geçirdiği kalp krizi nedeniyle öldüğünü belirtti. Kim’in dün yapılan otopsisi, Kuzey Kore liderinin uzun yıllardır boğuştuğu kalp rahatsızlıklarından öldüğünü ortaya koydu. Haberde, yapılan tüm müdahalelere rağmen Kim’in kurtarılamadığı belirtildi.
 
Kim Jong-Il'in cenaze töreni 28 Aralık'ta Pyongyang'da yapılacak. Kuzey Kore’de, 29 Aralık'a kadar ulusal yas ilan edildi. KCNA, Kim’in ölümünün ardından varisi ve oğlu Kim Jong Un’un “Büyük Lider” ilan edildiğini belirtti.
 
BABASIYLA AYNI KADERİ PAYLAŞTI
Ülkesini demir yumrukla yönetmesi ve Batı ülkelerini endişelerinden nükleer programından vazgeçmemesi, Kim Jong Il’in uzun yıllar dünya güvenliği bir tehdit olarak görülmesine neden oldu.
 
Babadan oğula geçen devlet başkanlığı sisteminin geçerli olduğu Kuzey Kore’de, Kim Jong Il’in ardından yerine üçüncü oğlu Kim Jong Un’un geçmesi bekleniyor. Kim Jong-Un, Haziran 2010’da babası tarafından varisi olarak belirlenmişti.
 
Kim Jong Il, 17 yıl önce babası Kim Sung Il’in ölümünün ardından Kuzey Kore liderliğine gelmişti.
 
GÜNEY KORE ORDUSU ALARMA GEÇTİ
Kim’in nükleer silah programından vazgeçmemesi ve komşusu Güney Kore ile yaşadığı çatışmalar, Kore Savaşı’ndan bu yana düşman olan kardeş ülkeler arasında yeniden savaş çıkabileceği endişesini doğurmuştu.
 
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kim’in ölüm haberi üzerine ulusal güvenlik konseyini toplarken, ordu “alarma” geçti. Kore Savaşı’nı sona erdiren bir ateşkes anlaşması olduğu için, Kuzey ve Güney Kore teknik olarak hala savaş halinde bulunuyor. 
 
GÜÇLÜ GÖRÜNMEYE ÇALIŞTI
Kim’in 2008 yılında felç geçirdiği haberleri dünya basınına düşmüş, ancak Kuzey Kore lideri bu tarihten sonra Çin ve Rusya’ya düzenlediği gezilerde sağlıklı bir görüntü ortaya koymuştu.
 
Resmi doğum tarihi 16 Şubat 1942 olan Kim, geçen yıl varisi olarak 20’li yaşlarındaki oğlu Kim Jong Un’u seçmişti. Varisini belirlemesine rağmen, Kuzey Koreli analistler Kim’in ölümü sonrasında bir güç mücadelesi veya nükleer programda düzensizlik yaşanabileceğini belirtmişti.
 
EN SEVDİĞİ FİLM RAMBO
Kim Jong Il, Rusya’nın desteğiyle Kore’yi sömürgesine çeviren Japonya ile savaşan babası Kim Il Sung tarafından varisi olarak atandığında 33 yaşındaydı.
 
 Pyongyang Kim Il Sung Üniversitesi’nden mezun olan Kim, babasının ölümüyle Ulusal Savunma Komisyonu’nun başkanlığına atandı ve Kore Halk Ordusu’nun ile İşçi Partisi’nin başına geçti.
 
Kim, Batı dünyasında endişe kaynağı olduğu kadar, tuhaf özellikleriyle de adından söz ettiren bir liderdi. Seyahatlerinde hiç bir zaman uçağı tercih etmemesi ve Rusya ile Çin'e binlerce kilometrelik tren yolculuklarıyla gitmesi bu özelliklerinden biriydi.
Kuzey Kore liderinin ayrıca sinema tutkunu olduğu ve 20 bin DVD içeren bir arşive sahip olduğu belirtildi. Kim'in en sevdiği film ise Rambo'ydu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Efsanevi lider Havel hayatını kaybetti
Çekoslovakya'daki sosyalist rejimin "kadife devrimle" sona ermesinde kilit ...
'Arap baharı' Mısır'da devam ediyor!
Halk meclisi seçimlerinin ikinci turunu geride bırakan Mısır’da, geçici ...
'Olağanüstü' bayramda 11 ölü, 86 yaralı
Kazakistan'ın batısındaki Mangistau eyaletinin Janaözen kentinde meydana ...
 
Filipinler'de dehşet gecesi: Şimdilik 436 ölü
Filipinler'in güneyini vuran Washi fırtınasının yol açtığı sel ve toprak ...
Futbol topu yüzünden 8 kişi öldü, 300 yaralı var!
Mısır’da Cuma gününden bu yana muhalifler ile askerler arasında yaşanan ...
Rusya Türkiye sınırına asker yığıyor!
ABD’nin çekilmesiyle Irak hava sahasının İsrail’e açıldığı yorumları yapılırken ...
 
Filipinler’deki fırtınada ölenlerin sayısı 180’e çıktı
Ordudan yapılan açıklamada, ülkenin güneyinde etkili olan Washi fırtınasında ...
Rusya'dan İran'a 'radyoaktif' darbe
Rusya, İran'a götürülmek istenen radyoaktif madde ele geçirdiğini açıkladı. ...
Bir ülkeden daha vize müjdesi!
Türkiye'nin vize uygulamasını kaldırdığı ülkeler arasına Nijerya da katılıyor.
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva