HABERLER>ENERJİ
11 Ağustos 2023 Cuma - 13:29

Küresel petrol arzı temmuzda azaldı

Dünyada günlük petrol üretimi geçen ay, bir önceki aya göre yaklaşık 1 milyon varil azalarak 100 milyon 900 bin varil seviyesinde gerçekleşti.

Küresel petrol arzı temmuzda azaldı

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) temmuz ayına ilişkin küresel petrol piyasası raporuna göre, Suudi Arabistan’ın üretim kesintisi kararının da etkisiyle Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun toplam üretim seviyesi günlük 1,2 milyon varil azaldı. Söz konusu azalma ile grubun üretimi temmuzda günlük 50,7 milyon varil ile Ekim 2021’den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Küresel günlük petrol üretimi geçen ay, bir önceki aya göre 910 bin varil azalarak 100 milyon 900 bin varil seviyesinde gerçekleşirken OPEC+ dışı ülkelerin üretimi ise aynı ayda günlük 310 bin varil artarak günlük 50,2 milyon varil seviyesine ulaştı.

OPEC+ grubunun lider üreticileri Suudi Arabistan ve Rusya'nın ağustosta gönüllü arz kesintilerini eylül ayına kadar uzatacaklarını açıklamalarının ardından piyasaların üçüncü çeyrekte daha da daralacağına vurgu yapılan raporda, Riyad'ın başı çektiği söz konusu kesintilerin yılın üçüncü çeyreğinde grubun ortak üretimini günlük 50,6 milyon varile kadar indireceği ancak rekor seviyeye ulaşacağı tahmin edilen OPEC+ dışı ülkelerin üretim seviyelerinin bu kesinlerin etkisini bir miktar azaltacağı öngörülüyor.

Küresel petrol üretimin bu yıl geçen yıla göre günlük 1 milyon 500 bin varil artışla 101 milyon 500 bin varil olacağı tahmin ediliyor. Küresel üretimin yaklaşık yüzde 49’unu karşılaması beklenen ABD, Brezilya, Çin ve Guyana gibi OPEC+ dışı ülkelerin küresel arza günlük 1,9 milyon varil katkıda bulunarak yıllık artışta en büyük paya sahip olması bekleniyor.

Gelecek yıl ise küresel petrol arzının günlük 103 milyon varil olacağı tahmin ediliyor. OPEC+ dışı ülkelerin küresel arza katkısının günlük 1,3 milyon varil seviyesinde çıkarak küresel arzdaki payının yüzde 49,9’ya ulaşması bekleniyor. OPEC+ ülkeleri ise gelecek yıl günlük 160 bin varil ile kısıtlı bir artış gerçekleştirecek.

IEA, yaz seyahat sezonunun beklenenden daha yoğun geçmesi, enerji üretiminde artan petrol kullanımı ve artan Çin petrokimya faaliyeti ile desteklenen dünya petrol talebinin bu yıl rekor seviyelere çıkacağını tahmin ediyor.

Küresel petrol talebinin bu yıl geçen yıla göre günlük 2,2 milyon varil artarak 102 milyon 200 bin varil olacağı beklenirken Çin'in söz konusu büyümedeki payının yüzde 70'in üzerinde olacağı öngörülüyor.

IEA, küresel talep artışı tahminini gelecek yıl için günlük 150 bin varil azalttı. Küresel petrol talebi 2024'te günlük 1 milyon varil artışla günlük 103 milyon 200 bin varil olacak.

 
Erdoğan'dan şehit askerlerin ailelerine başsağlığı
 
Kargalar'a Selçuk'ta yoğun ilgi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Motorine 1 lira 80 kuruş zam geldi
Motorine bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere 1 lira 80 kuruş zam geldi.
Sürücüler dikkat... Motorine zam geliyor!
Temmuz sonu ve ağustos başında gelen zamların ardından dolardaki yükseliş ...
Mahkemeden JES’çilerin başkanına kötü haber!
Manisa’nın Sarıgöl ve Alaşehir ilçelerinde üzüm bağlarının olduğu tarım ...
 
Sabancı'dan kuşların göç rotasına RES!
Sabancı Holding bünyesinde yer alan Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., İzmir, ...
Bu kez LPG... 2 lira 3 kuruşluk zam geldi
Otogaz grubunda gece yarısı itibarıyla 2 lira 3 kuruşluk zam geldi. Böylelikle ...
Araç sahiplerine kötü haber... Zam geldi!
Brent petrol ve dolar kurundaki hareketlilik ile KDV ve ÖTV oranlarında ...
 
Motorine bu gece yine zam geliyor
Motorine 1 Ağustos Salı gününden geçerli olmak üzere 1,07 TL zam bekleniyor.
Benzin ve motorin satışları haziranda arttı
Yurt içi piyasalarda haziran ayında benzin ve motorin satışlarında artış yaşandı.
Motorin grubunda zam bekleniyor
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte brent petrol fiyatlarında dalganlanma ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva