HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ekim 2016 Çarşamba - 15:48

Kültürpark’ta söz ‘ev sahibinde’: Pekdaş’tan önemli açıklamalar

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Kültürpark Projesi hakkında görüşlerini açıklarken, yapılan eleştirilere de yanıt verdi.

Kültürpark’ta söz ‘ev sahibinde’: Pekdaş’tan önemli açıklamalar

EGEDESONSÖZ - Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Kültürpark Projesi,  hakkında düşüncelerini Ege Tv’de yayınlanan Güne Bakış programında açıkladı. Yeni projeye yönelik bazı eleştirilerin haksız olduğunu dile getiren Başkan Pekdaş, yeterli bilgiye sahip olunmadan yapılan tartışmaların yanlış olduğunu söyledi.

Kültürpark’ın hangi ihtiyaçtan yapıldığının iyi araştırılması gerektiğini belirten Pekdaş, “Fuar ve Kültürpark başta birlikte değildiler. İzmir İktisat Kongresi ile birlikte sergi alanları ve panayırlar kurulmaya başlandı ve daha sonra bu fuara dönüştü” dedi.

FUARCILIK ANLAYIŞI DEĞİŞTİ
Bu yıl 85. yılını kutlayan İzmir Enternasyonal Fuarı’nın dünyada tescilli fuarlardan birisi olduğuna vurgu yapan Pekdaş, “Hızla değişen bir dünyada yaşıyoruz ve böyle bir dünyada tabii ki fuarcılık anlayışı da değişecektir. İzmir Enternasyonal Fuarı kentin simgelerinden biridir. Sadece İzmir değil, tüm Türkiye dünyanın diğer ülkelerini fuar sayesinde tanımış ve bir bağ kurmuştur. Zamanla Kültürpark ile Enternasyonal Fuar bütünleşti ama şimdi ihtisas fuarları ayrıldı. Yeni bir fuar alanına taşındı” diye konuştu.

BAŞTAN BERİ KÜLTÜRPARK
Kültürpark’ın hayata geçiş öyküsünü de anlatan Başkan Pekdaş, “1922’de büyük İzmir yangınında Kültürpark alanının bulunduğu bölgede etkinlenmiş ve uzun bir süre mezbelelik bir halde kalmıştır. Oysa burası İzmir’in zengin kültürel yapısına sahip bölgedir. Ortodokslar, Levantenler, Rumlar, Museviler ve Müslümanlar hepsi bir arada yaşamışlardır. Bu alanın bir kültür zenginliği ve mozaiği vardı. Yangının ardından buraya ne yapılsın tartışmaları yaşanırken ortaya bir park yapılması fikri çıkmıştır. O dönemin yöneticileri veBelediye Başkanı Behçet Uz, ‘Nasıl bir park olmalı?’ sorusu üzerine uzun süre kafa yormuşlardır. Sonunda o zaman ki Belediye Başkan Yardımcısı gazeteci Suat Yurtkoru Moskava’daki Gorki Parkı diye de anılan Kültürparkı önermiş. Yani başından beri burası Kültürpark olarak planlanıyor ki önlerinde dünyadan1851’de yapılan Hyde Park ve 1857’de yapılan Central Park gibi başka örnekler olmasına rağmen. Rusya’dan iki mimar geliyor ve o iki mimar Moskova’daki Gorki Parkı’na benzer bir park yapım çalışmasına katkı sunuyor. Kültür-sanat faaliyetlerinin burada olması esas hale getiriliyor ama zamanla Enternasyonal Fuar’la da bütünleşiyor” dedi.

PROJENİN MİMARLARI DEĞİŞMEDİ
Kültürpark’ın 1985’te tescillendiğini de anlatan Pekdaş, “Bu alan için 1990 yılında bir yarışma projesi açılıyor ve doğal sit alanı olan Kültürpark alanı bu dönemde iki bölgeye ayrılıyor. Bir bölümü Enternasyonal Fuar’ın olduğu; yani şimdiki hangarların olduğu bölge, diğeri de yeşil alanların olduğu asıl gövde… Hangarların olduğu yerde de 35 bin metrekare kapalı alan inşaat izni öngörülmüş. Bütün parkın alanı 420 bin metrekare. Bu alan içinde 35 bin metrekare inşaat alanı Enternasyonal Fuar alanı için kullanılsın, fuarın olmadığı zamanlarda da kültür,  sanat, spor ve sergi gibi faaliyetler için kullanılsın diye planlara işleniyor. Dolayısıyla elimizde böyle bir plan var. Projeyi beğenirsiniz, beğenmezsiniz. O ayrı bir şey ama burada plana aykırı bir şey yok. Ayrıca açıklanan projede 17 bin metrekare inşaat alanı var bu mevcut planlananın altında bir inşaat alanı” diye konuştu.

KÜLTÜRPARK’I ELBİRLİĞİYLE YAŞATALIM
İzmir’deki yeşil alan azlığı nedeniyle Kültürpark’ın kentte yaşayanlar üzerinde ayrı bir öneminin bulunduğunu dile getiren Başkan Pekdaş, “Kentteki yeşil alan azlığı nedeniyle bizler Kültürpark’ın üstünde çok duruyoruz. Ama yaratılmış ve yaratılacak yeni yeşil alanlar da var. Daha önce de Kültürpark’taki ağaçlar kesiliyor denildi. Bu da doğru değildi. Yeşil alanın azaltılması söz konusu değil. Burası için 1990 yılında bir proje yarışması yapıldı ve yarışmada Şükrü Kocagöz’ün projesi seçildi. Bugün de o projenin müellifiyle birlikte yapılmış bir proje var. Yarışmayı kazanan projenin sahibi Şükrü Kocagöz ve ekibi yeni projeyi de tadil ettiler. Burada çatışmaları, tartışmaları daha objektif, tarihi perspektifte ve daha kendi konsepti içinde değerlendirmek lazım. Gelin hep birlikte yeşil alanlar yaratalım. Kültürpark’ın fonksiyonuna uygun yaşaması için, gerçekten ön yargısız olalım ve proje müellifinin emeğine de saygı gösterelim” dedi.

 
CHP’li Gençlerden Ankara çıkarması: Lider’e önseçim mesajı!
 
Yüksekdağ hakkında zorla getirilme kararı!
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hatice E. 13 Ekim 2016 Perşembe 19:39

Hem adına kültürpark diyorsunuz hem de parkın kültür yönünü yok edelim diyorsunuz. O parkın onlarca yıllık tarihi var, oraya insanlar sadece ağaç altında oturmaya mı geldi, evlenmeye ,tiyatro izlemeye, sinema izlemeye ,kitap fuarına, ülkeleri tanımaya vs vs geldi. Tüm bu tarih ve insanların hatıralarını silip , en yoksul insanın bile belediyelerin ücretsiz sinema, tiyatro ve konserlerini ücretsiz izleyebildiği o alandan bunları kaldırın demeye utanmıyor musunuz? Bu nasıl bir bencilliktir. siz avrupadaki parklardaki gibi çimlerde güneşleneceksiniz diye, ben tüm yeğenlerimi teyzelerimi annemi kardeşlerimi alıp ücretsiz bir alanda doğanında keyfini çıkarıp konser izleyemiyorum. Tabi sizin tuzunuz kuru veriyorsunuz bilet parasını gidiyorsunuz, ben 10 kişinin bilet parasını nasıl vereyim? Çok afedersiniz biz Kübalıları,Polonyalıları anca Fuarda görebiliyoruz bunu da çok görüyorsunuz ya helal olsun daha bir şey demiyorum.Neyseki fakirin halinden anlayana oy vermişim sağolsunlar varolsunlar.

Yorumu oyla      12      6  
Arif Ali Cangı 7 Ekim 2016 Cuma 10:47

Sayın Av.Sema Pekdaş'a anımsatmak isterim, Son tartışmalardan önce Kültürpark tartışması yeraltı otoparkı ile yapılmıştı. Davalar açıldı, davalar kabul edildi, Danıştay bozdu, yeni bilirkişilerle davalar kaybedildi. O davalarda kendisi gibi İzmir Barosu'na başkanlık yapan Av.Noyan Özkan da davacıydı. Yargılama sırasında ilk alınan bilirkişi raporunda şunlar yazıyordu; “…yeraltı otoparkının Kültürpark’ın yeşil alan olarak işlevlerini olumsuz etkileyeceği, kent merkezine ve Alsancak’a hizmet etmesi önerilen yeraltı otoparkının şehircilik ve kentsel koruma ilkelerine uygun olmadığı, getireceği trafik akışı ve yoğunluğunun Kültürpark’ın yeşil alan işlevlerini olumsuz etkileyeceği, doğal tarihi ve kültürel değerlerine zarar verebileceği, kente hizmet etmesi düşünülen yeraltı otoparkının Kültürpark alanı içinde yer almasının planlama esaslarına da uygun olmadığı, Kültürpark alanının yeşil alan olarak kullanılan bir bölümünün otoparka çevrilmesinin kamu yararına da uygun olmadığı, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ilke kararlarına uygun olmadığı….” bu tespitler ne yazık ki şimdi gerçekleşti, otoparkın üstü çim ve parkeden ibaret, yeraltı otoparkı Kültürpark'a zarar verdi. Son söz yerine Kültürpark her türlü yapılaşmadan uzak tutulmalıdır, Kültürparka ilişkin karar süreçlerine İzmirliler mutlaka katılmalıdır ve hatta orada yaşayan sincaplar ve diğer canlılarda. Yeni projeye ilişkin tepkileri yok sayamazsınız, yanlıştan dönmek en büyük erdemdir.

Yorumu oyla      12      6  
Serkan 6 Ekim 2016 Perşembe 23:54

Yabanci ulkelerdeki buyudu park lard a hicbir belediye baskani kafasina gore proje hazirlatamaz,lafini bile etmeye cesaret edemez bu konudaki yetkin meslek odasina agzini bile acamaz.

Yorumu oyla      12      6  
Ferit 6 Ekim 2016 Perşembe 10:33

Yeni projeyi eleştirenler önce detaylı bir incelesinler. Kültürpark'a bir şey yapılmıyor. Mevcutta olan çirkin hol binaları yıkılıp yerine sergi alanları yapılacak. Ayrıca ağaçlara da kimse dokunmuyor. Bilmeden dinlemeden saldırmak yanlış oluyor. Önce bir okuyun, inceleyin. Kültürpark kültür sanat etkinlikleri olmadan mı kültürpark olacak. Bilgisizce suçlamak yerine okuyun öğrenin

Yorumu oyla      12      6  
Bornovalı 6 Ekim 2016 Perşembe 10:30

En önemlisi, Fuar adı çok geçen parası ve siyasi imkanları fazla olduğu görünen inşaat şirketinin arka bahçesi olmasına hiçbir şekilde imkan verilmemesidir.

Yorumu oyla      12      6  
demokrasi şartı 6 Ekim 2016 Perşembe 09:46

Bir Belediye başkanı ve seçilmiş binlerce oy almış... Fakat Fuar sadece konak sınırları içerisinde olduğunu için tek sorumlu gibi gösterilmesi bence yanlış. Fuar izmirin yapı taşlarından. Yapılan projeye bakılırsa kötüde değil. Şimdi ses çıkaranlar, şuan mevcutta bulunan hollerin yapımında neredeydiler? İzmirin hiç bir malı yok edilmez. Edilseydi ne Kadifekale kalırdı, ne de agora... Sema Başkanı yıpratma politikası başlamıştır. Siz birseniz Biz tek tek birleşir kenetleniriz...

Yorumu oyla      12      6  
Yalçın Şardağı 5 Ekim 2016 Çarşamba 19:06

doğrudan demokrasi başkan!

Yorumu oyla      12      6  
5 Ekim 2016 Çarşamba 17:18

Söz konusu bina illa ki yapılacaksa sembol bir yapı olmalıdır. Bu yapının ayrıntıları kamuoyuna açıklanmalıdır. İçi nasıl olacak ? Hatta başka projeler de hazırlatılıp oylamaya açılmalıdır. Yapılacak bina sembol nitelikte, kaliteli malzeme ve işçilik ile yapılmalıdır. Semt garaji , izban istasyonları gibi işçilik olacaksa ağaç dikin, çim ekin daha iyi. Projede beğenmediğim konu ise sert zemin yine fazla. Yerler çim üzeri doğal taşlar ile kaplanmalıdır. Dök beton geç, asfalt ya da kilit taş olmamalıdır. Yurt dışı örnekleri mevcut. Yürüyüş yolları bile toprak olan yerler var. Çim üzeri doğal taş serpiştirilmiş yürüyüş yolları da var. Yapay değil doğal görünümlü olmalı. Çocuk parkları olacaksa zemin çim , toprak olmalı. Çocuklar toprağa bassınlar.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir bürokratlarından Kordon çıkarması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri Kordon’da inceleme yaptı. Bürokratlar ...
İzmir'in yeni stadının kurdelesini Kılıçdaroğlu kesecek!
Geçen hafta Göztepe ile Elazığspor arasında oynanan karşılaşma ile kapılarını ...
Seferihisar’da Muharrem ayı müjdeyle geldi
Ekim ayı olağan meclis toplantısında, Camikebir Mahallesi Sanayi Sitesi ...
 
Tarık Akan adı Çiğli'de yaşayacak
Çiğli Belediyesi gerçekleştirdiği Ekim ayı Meclis toplantısında Çiğli ...
Konak'ta toplu mutluluk töreni: Bir günde 98 evet!
Konak Belediyesi Türk Medeni Kanunu’nun kabul edilişinin 90. yılında maddi ...
Başkan Piriştina 'geleceği' ağırladı
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Dünya Çocuk Haftası etkinlikleri ...
 
Başkan Atila sokaktan 3 can kurtardı!
Yerel Hayvan Gönüllüleri ile birlikte Bornova Belediyesi Sokak Hayvanları ...
Ve turistik ilçe foseptikten kurtuldu: 50 bin kişilik dev arıtma
İzmir’in turistik bölgelerinden Yeni Foça’nın en büyük çevre sorunu da ...
İzmir'in raylarında yeni rekor: 400 milyon!
İlk seferini 30 Ağustos 2010 tarihinde yapan İZBAN, geride kalan 6 yılda ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva