HABERLER>GÜNCEL
22 Aralık 2021 Çarşamba - 13:22

Kültürpark Platformu'ndan 'plan' açıklaması: Büyükşehir Kültürpark'ı yapılaşmaya açtı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden onaylanan Kültürpark Planları ile ilgili açıklama yayınlayan Kültürpark Platformu “İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültürpark için meşruiyeti olmayan bir karara daha imza attı. Büyükşehir Meclisi Kültürpark’ı yapılaşmaya açmayı onayladı.” ifadelerini kullandı.

Kültürpark Platformu ndan  plan  açıklaması: Büyükşehir Kültürpark ı yapılaşmaya açtı

EGEDESONSÖZ - İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geri gönderilen Kültürpark Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve Plan Raporu, büyükşehir tarafından revize edilerek mecliste yeniden onaylandı. Planlar İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na yeniden gönderildi ve kurulun vereceği karar beklenecek.

Kültürpark Platformu, Büyükşehir tarafından ikinci kez onaylanan planlarla ilgili yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada Kültürpark’a yapılmak istenen devasa yapıların ve yüklenmeye çalışılan işlevlerin yok hükmünde olduğu belirtilirken “Sn. Tunç Soyer’in İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmeden önce ve başkanlığının ilk aylarında, sadece “Kültürpark” olarak adlandırdığı park, yeni plana “Kültürpark - Fuar Alanı” olarak yansıtıldı. Planda, Kültürpark’ın ana işlevi 'İzmir Enternasyonal Fuarı ve Park Alanı’ olmasıdır” denmekte, bu işlevi tamamlayacak yardımcı unsurlar ise kültür, sanat, spor, eğlence, dinlence, sosyal tesis, Enternasyonal Fuar sergileme alanı kullanımlarıdır” şeklinde sıralanmaktadır.” denildi.

Açıklamada “Anlaşıldığı kadarıyla, Sn. Soyer ve ekibi ile onları onaylayan tüm Meclis üyeleri KÜLTÜRPARK’ın adının nereden geldiğini bile unutmuşlar. Bu alanın “Kültür” ve “Park”tan oluşan bir bütün olduğunu göz ardı etmek ve m²’sinin dolarla satılacağı bir fuar ya da sergi alanına indirgemek, hem de bunu parkın ismini, içeriğini oluşturan Kültürpark’ın mimarı Sayın Dr.Behçet Uz’a rağmen yapmaktan çekinmemelerinin nasıl tanımlanacağını kamuoyuna bırakıyoruz.” denildi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

Meclis bir önceki yönetimin Sn. T. Soyer tarafından geri çekilen Kültürpark Planının neredeyse aynısının altına imza atmıştır. İki plan arasındaki tek fark yenisinde parkın topografik yapısında herhangi bir oynama yapılmayacağının taahhüt edilmesi ile sınırlıdır.

Sökülüp yeşil alana dahil edilmesi gereken hangarlara yerleşen Belediye, Enternasyonal Fuarın mekânsal ihtiyaçlarının çözümü gerekçesiyle bu alanda 12 bin m² taban alanına sahip, 15 mt yüksekliğinde devasa bir bina yapmayı öngörmektedir. İnanması zor olsa da bu karar “İklim Zirvesi için Glasgow’a” giden, Dünya Sürdürülebilir Kentler Ağı Küresel YK Üyesi olan Tunç Soyer’in Başkanlığındaki Meclis’ten çıkmıştır.

İzmir Fuarı dururken, şehrin her yanı gökdelenler ve binalarla kuşatılmışken, yapılaşma kentin her tarafına nüfuz etmişken, nefes alınacak tek yer olan ekoloji cenneti Kültürpark’da yeni yapılaşmaları öngören bir plana imza atmak, aradan geçecek onlarca, yüzlerce yıl sonra bile bu Meclis üyelerinin ayıbı olarak anılacaktır.

Haziran 2019’da halka açık Kültürpark Çalıştayına katılan Fuar, Turizm ve Otel temsilcileri tehditkar bir dille “Kültürpark’a eğer Kongre Merkezi yapılmaz ise…“ şeklinde başlayan cümleler kurmuşlardı. Sermayenin bu temsilcilerinin uyarılarının adresini bulduğu ve Kültürpark’ın onların kullanımına hazırlandığı, plan taslağında açıkça görülmektedir.

Belediye yönetimi Kültürpark’ın yeşil dokusunu artıracağına, yaptıracağı bu dev binada mücevher, el sanatları, kitap ve hediyelik eşya fuarı düzenleyeceklerini ayrıca aynı bir önceki yönetimin planı gibi, kentte başka yer yokmuşcasına çalıştay, festival, bienal ve sergi gibi faaliyetleri gerçekleştireceği Holler, Fuayeler, Sergi Mekanları, İdari Ofisler, Toplantı Salonları, Performans Sanatı Mekanları, Teknik Mahaller, ofisler, Kafe-Restoranlar ile kısaca bir KONGRE MERKEZİ yapacaklarını açıklamış. Betona boğulmuş İzmir’de, bu işler için alan bulmak hiç de zor değilken, sermayenin talebine yanıt yine en kolayına Kültürpark’ta bir Kongre Merkezi’ne gelip, kilitlenmiştir.

Belediye bu yıl Hediyelik Eşya Fuarını, Kaskatlı havuzun yan tarafında açık alanda organize edeceğini duyurmuştur. Kültürpark Platformu olarak daha önce defalarca önerdiğimiz gibi demonte çözümlerle alanın etkin bir şekilde kullanılmasının istenirse mümkün olduğunu kanıtlayan bu çözümü için Belediyeyi kutlarız. Keşke bu çözümü Hangarları işgal etmeden önce uygulasaydı ve tercihini sermayeye alan yaratmaya değil, yaşama alan açmadan yana kullanabilseydi.

CELAL ATİK SPOR SALONU NEDEN YIKILIYOR?
Kent için “mimari miras” olduğu bilinen Celal Atik Spor Salonu'nu yıkıp, yerine aynı işleve sahip, çok daha büyük bir yapıyı sadece seyirci kapasitesini 1.700’den, 2.000’e çıkartmak ile açıklamak mümkün değildir. Kent mirasını yıkacak, alana iş makinalarını sokup ekolojik dengeyi alt üst edecek, kamu parasını boşa harcayacak bu karar İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisinin sırtında yanıtlanması gerekli ağır bir yük olarak kalacaktır. Oysa ki bu yapının niteliksiz eklerinden arındırılarak korunması ve kamu kullanımının devamlılığının sağlanması ile hem mirasa sahip çıkılacak hem de kamu kaynakları heba edilmemiş olacaktır.

% 5’LİK EMSAL, NASIL 2 KAT ARTABİLİYOR?
Planda nedeni kendinden menkul bir şekilde %5 olan emsale “tescilli yapılar ile korunacak yapılar” dahil edilmemiştir. Böylesi anlaşılmaz bir yaklaşım ile %5’lik emsal, % 9-10’lara taşınarak Kültürpark’ın florasından çalma yoluna gidilmiştir. Yine aynı şekilde yıllardır Tenis Kulübünün kullanımında, yeni düzende Çay Bahçesi olarak işaretlenmiş olan 1.733m2’lik Eski SSCB Pavyonu (Kapalı Kortlar) hesaplama dışı tutulmuştur.

TASLAKTA YÖNETİM / İŞLETİM PLANI HALA YER ALMIYOR
Mimarlar Odasının yaptığı bir açıklamada yer aldığı gibi; “Kentin ender yeşil alanlarından biri olan Kültürpark, emeğin yeniden üretilebileceği bir mekân olarak kalmalıdır. Gündelik yaşam örgütlenmesinde, sosyal adalet ve eşitliğin sağlandığı farklı gelir dengesine sahip tüm İzmirlilerin kardeşçe buluştuğu bir alan olarak kullanılmalıdır. Park ile ilişki süreklilik arz etmelidir. Kültürpark yılın 12 ayı kentliye hizmet etmelidir.” Beklentilerimiz bu yöndenken, Belediye tarafından düzenlenen Çalıştay ve Arama Konferansı’nın sonuçları da benzeri yönde iken, plan bunun çok dışında kalmıştır. Büyükşehir Meclisi sözde Koruma Amaçlı Plan’ın taslağında parkın Yönetim / İşletim Planı hakkında hiçbir bilgiye yer vermemiş ve daha önceki taslakta olduğu gibi bu bilgiyi kamuoyundan sır gibi saklamıştır.

Ferman Büyükşehir Belediye Meclisi’ninse, Kültürpark bizimdir, hepimizindir.

“Ortak akıl”, “katılımcı ve şeffaf yönetim” başlıklarıyla gönlümüzü alıp yola çıkan yönetim bu ilkelerden çok uzak kalmıştır. Kültürpark'ta yaşanan sorunların çözümü için demokratik bir Kültürpark Meclisi'ni de içerecek şekilde katılımcı ve çoğulcu bir yönetim modeli ile yaşamdan yana bir Koruma Amaçlı İmar Planı ve Alan Yönetim Planının hazırlanıp, uygulanması talebimizi 2014 yılından bu yana her ortamda ifade ediyoruz

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi dünyayı tehdit eden küresel ısınmayı, ekolojik dengeyi, yaşamı, öngörmeden, İzmir’i düşünmeden Kültürpark hakkında 4 kezdir meşruiyeti olmayan kararlara imza atıyor. Yine bir ölüm fermanı yazdılar ama bu fermanda diğerleri gibi yok hükmünde. Ferman Büyükşehir Belediye Meclisi’ninse, Kültürpark bizimdir, hepimizindir.

Kültürpark’ta yapılacak her işin, atılacak her adımın yaşamdan yana olması için daha önce de olduğu gibi takibinde olacağımızı, muhataplığımızı sürdüreceğimizi; “yaşamdan yana alınacak tüm kararların ve izlenecek her yolun” destekçisi olacağımızı belirtiyor, yanlışlardan hızla geri dönülmesini ve kamuoyu ile birlikte bilgilendirilmeyi istiyoruz.

KÜLTÜRPARK PLATFORMU

 
AK Partili Kaya’nın acı günü
 
İl Milli Eğitim Müdürlüğü akademi çalışmalarına hız veriyor
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Şenay Çağlar 24 Aralık 2021 Cuma 00:37

Buranın yapılaşmasını istemiyorum.Yeşil alan olarak Kültürpark olarak fuarımız olarak Gül bahçemiz göl gazinomuz olarak kalmasını istiyorum.

Yorumu oyla      2      3  
Beyhan Akyıldız 23 Aralık 2021 Perşembe 20:48

Şehrimizin ve de semtimizin tek yeşil alanı nefes aldığımız spor yaptığımız yeşile doğaya özlem giderdiğimiz yegane parkımız ‘Kültürpark’ Her çağdaş kent gibi korumamız gereken bir alan.Kesinlikle rant uğruna yapılaşmaya açılmasına karşıyız.Sonuna kadar da mücadeleye devam edeceğiz.Protesto etmeli ve karşı olduğumuzu anlatmalıyız. Tunç başkana da hiç yakışmadı bu karar.İnşallah kısa zamanda döner bu yanlıştan.

Yorumu oyla      2      3  
Beyin Bedava 23 Aralık 2021 Perşembe 10:37

Dokunmayın, ellemeyin ... Sanırım burası kendi kendine düzelecek diye bekleyenler var.

Yorumu oyla      2      3  
Sedef Kısakürek 23 Aralık 2021 Perşembe 09:53

Izmir linin tek nefes aldığı çocukların parklarda yeşi?liklerde koşup oynadığı spor yapmak isteyenlerin yürüyüş yolunda koştukları güzelim fuarımızı mimara açmayın. Eskiden çocuklarımızı hayvanat bahçesine götürür biz anneler çay bahçelerinde oturup dinlenir paraşütle atlayanları seyreder fuar zamanıda dış ülkelerden gelen pavyonlarda alışveriş yapardık. Zaten bu fuar alanını Gaziemir e taşıyarak biz Alsancaklıların ulaşımını engellediniz hayvanları (tabii ki geniş alan daha iyi)Sasalı ya götürerek çocukların görmesini engellediniz düğünlerin yapıldığı mezuniyetlerin kutlandığı gazinoları kapattınız. Yani fuarımızı yok etmeye başladınız Yazıktır ağaçlarımıza kıymayın biz Izmir de gökdelenler yüksek binalar istemiyoruz zaten trafik kalabalık ve betonlasmayla boğuluyoruz lütfen fuarımıza dokunmayın

Yorumu oyla      2      3  
Berrin kindik 22 Aralık 2021 Çarşamba 23:45

Kültür parka dokunmayın yüce Atatürk ün ve Dr Behçet uzun hatırasına sahip çıkın kemiklerini sızlatmayın

Yorumu oyla      2      3  
Fuarımızı geri verin!!! 22 Aralık 2021 Çarşamba 18:56

Ben 1950'li yıllardan beri burayı Fuar olarak bilirim. Liseyi de Atatürk Lisesinde okudum. Öğle yemeklerimizi Fuar Banklarında yerdik. Yağmurlu havalarda da minyatür trende yerdik . Bizim için Fuar, Lunapark'ı ile, Açıkhava Tiyatrosu ile, Ada Gazinosu ile, Göl Gazinosu ile , Kübanası ile Mogambosu ile, Mini Golf'ü ile, İzmir Sanatı ile Tenis Klübü ile bir bütündü. Bizim fuarımızı düzenleyerek bize geri verin. Bu saydığım yerelr İzmir'lilere göre bir tarih bir Sit alanı anlamındadır. Bu sonradan yetmelerin ukalalıkları ve çok bilmişlikleri yüzünden Fuar Mezbeleliğe döndü. Her yapılan Projeye birileri taş koyuyor. Yeter artık yahu.

Yorumu oyla      2      3  
Amaç nedir? 22 Aralık 2021 Çarşamba 17:15

Kocaoğlu'nun projesinde daha büyük, sembol olabilecek dönme dolap da yapılacaktı. İtiraz edildi. Bir tarafta beton deyip, diğer tarafta lunapark kalsın demek.

Yorumu oyla      2      3  
İzmirli 22 Aralık 2021 Çarşamba 15:47

Fuar da lunapark ta kaldırılacakmış. İlk kurulduğu günden bugüne dönme dolap var. İzmirlilikten bu kadar uzak bir yönetim daha önce hiç gelmedi

Yorumu oyla      5      7  
Egeli 22 Aralık 2021 Çarşamba 15:41

Kültürparkımıza dokunmayın ! Yeter artık İzmir''imize yazık ediyorsunuz.İzmir halkı asla buna izin vermez.

Yorumu oyla      5      8  
Ya sabır! 22 Aralık 2021 Çarşamba 15:05

Mimari miras mı? Celal Atik Spor Salonu mu? X bina yıkılsın, yeşil alan olsun; diğeri, kalsın. Diğeri de beton değil mi? Yık gitsin hepsini. Elde bir park var; yıllardır ne yapılacağı belli değil. Yık betornarme yapıları, kaldır sert zemini, gölü büyüt, insanların yemek yiyebileceği yerler yap. Ne uzatıyorsunuz! Çok uzaklara bakmaya gerek de yok; Eskişehir'de yapılmışı var. Gerçi ona da itiraz edenler illa ki çıkar.

Yorumu oyla      5      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AK Partili Kaya’nın acı günü
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’nın babaannesi Keziban ...
Saldırı girişimindeki 10 terörist etkisiz hale getirildi!
Milli Savunma Bakanlığı, Barış Pınarı bölgesine saldırı girişiminde bulunan ...
'Hapisteyken dolandırıldım' dedi... 'Ailemden hiç beklemezdim!'
İstanbul Beylikdüzü'nde botoks yaptırdıktan sonra fenalaşıp hayatını kaybettiği ...
 
Kavacık Üzümüne koruma kalkanı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Karabağlar’ın Kavacık ...
Doktordan hastasına anestezideyken saldırı!
Mersin'de doktor T.H.'nin (46), iddiaya göre sedyede yatarken cinsel saldırıda ...
İzmir'den 5 üniversite o listede! Gururlandıran tablo!
TÜBİTAK öncülüğünde üniversitelerin girişimcilik ile yenilikçilik performanslarına ...
 
İzmir'de jandarma kaçak hükümlüleri enseledi!
İzmir'de, çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı.
Türkiye'den Endonezya'ya vize muafiyeti
Türkiye'nin Endonezya vatandaşlarına vize muafiyeti sağlamasına ilişkin ...
Atama kararları Resmi Gazete'de
İçişleri Bakanlığınca 27 mülki idare amirinin birinci sınıf mülki idare ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva