HABERLER>GÜNCEL
28 Temmuz 2023 Cuma - 12:43

Koylarını korumak için ihaleye girdiler!

Çeşme’de vatandaşların ücretsiz kullanabildiği bir halk plajı daha Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ihaleye çıkıldı. İhale, KDV Dâhil 67 milyon 440 bin TL ile bölge halkı tarafından kurulan Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği tarafından alındı. Koyun korunması için ihaleye giren dernek ihalenin iptali için mücadele başlatma kararı aldı.

Koylarını korumak için ihaleye girdiler!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ  - Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İzmir ve Muğla’daki turistik ilçelerde yer alan kamuya ait parseller için ihaleye çıktığını duyurdu.

Bakanlığın sitesinde yer alan ilanda Çeşme’nin Ovacık Mahallesi’nde yer alan halk plajlarından biri de yer aldı.

Nitelikli doğal koruma alanı ve kısmen sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı içerisinde Gücücek Koyu 208 ada 5 parsel, 209 ada 4 parsel, 210 ada 1 parsel, 211 ada 1 parseller günübirlik alan işletmeciliği yapılmak üzere ihale edildi. İhaleye göre koya sadece 6 metre kare büyüklüğünde bir büfe, 50 metrekare büyüklüğünde duş–WC-kabin ve 168 metrekare büyüklüğünde gölgelik alan yapılabilecek. 

2 bin 161 metrekare büyüklüğündeki alan halk plajının 3 yıllık ihalesine 6 talipli girerken ihaleyi dikkat çeken bir isim kazandı. Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği tarafından kazanıldı. Kıran kırana geçen ihalede dernek koy için Yıllık KDV dâhil 67 milyon 440 bin TL son teklif verdi ve ihaleyi aldı. 

AZ SAYIDAKİ PLAJDAN BİRİ
Gücücek Koyu’nun Çeşme’de halkın ücretsiz olarak denize girebildiği çok az kalan koylardan biri olduğunu belirten Dernek Başkanı Av. Seher Gacar “Bu koy civarda bulunan 9 site ve Ovacık köylüleri ve tarafından uzun yıllardır kullanılıyor. 6-7 yıl kadar önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu koy yine kiraya verildi. Kiracı firma çok sayıda hukuksuz uygulama yaptı, doğal sit alanına büyük zarar verdi. Burada yaşayan halkın haklı mücadelesi ile kira sözleşmesi feshettirilerek koy geri kazanıldı. Bir benzeri geçen yıl Çiftlikköy Altınkum ‘da yaşandı. Halkın yine haklı mücadelesi ile plaj işletmesinin ruhsatı iptal edildi.” dedi. 



ENGEL OLMAK İÇİN İHALEYE GİRDİK
Sahillerin ihale ile kiralanmasına karşı olduklarını ifade eden Av Gacar “Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği ( GUDODER) olarak, Anayasa ile teminat altında olan, halkın sahilleri özgürce kullanma hakkını elinden alan sahillerin kiralanması uygulamasına  karşıyız. Bu bağlamda 20 -30 yıldır halkın özgürce yararlandığı Gücücek koyunun  kiralanmasına da  karşıyız. Maalesef kısa bir süre önce bakanlığın yine bu koyu ihaleye çıkardığını öğrendik. Koyun halkın kullanımına kapatılmasına ticarî kâr hırsı ile bir kez daha doğal sit alanı olan bu sahilin mahvedilmesine engel olmak için biz de ihaleye katıldık.  İhale  bedeli KDV hariç 56 milyon TL nın üstüne çıktı ve  en yüksek teklif derneğimiz tarafından verildi.” diye konuştu. 

BASIN AÇIKLAMASINA ÇAĞRI
İhalenin iptali için harekete geçeceklerini dile getiren Av. Seher Gacar “Amacımız kuruluşumuzdan bu yana aynı. Sahiller halkındır, girişi ücretli olamaz. Halkın denize girmek için ne özel teşebbüse ne de devlete ücret ödemesini doğru bulmuyoruz. Bu aşamadan sonra üyelerimiz ve yönetim kurulumuz ile görüşerek ihalenin iptali ve Gücücek koyunun halk plajı olarak kalması için 30 Temmuz Pazar günü saat 17:00’de Gücücek koyunda basın açıklaması yapmaya karar verdik.  Başta Ovacık halkı olmak üzere tüm çevreci dostlarımızı basın açıklamasına davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.



ÇELİŞKİLİ BİR İCRAAT…
Site yöneticileri ise Bakanlık ihalesinin hükümet icraatları ile çelişkili olduğunu belirtti.  Açıklama yapan site yöneticileri “19 Temmuz 2023 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığının her ihtiyaca uygun tasarladığı ücretsiz 5 yıldızlı halk plaj sayısını Türkiye genelinde 35 e yükselecek haberinin bakanlık tarafından Tüm Ülkemize Müjde ve halk yararına duyurması karşısında 30 yıldır ücretsiz halk plajı olarak kullanılan üstelik doğal sit olan toplam 2.161 m2 olan bu alanda otopark sorunu çözülemeyecek, su şebekesi ve kanalizasyon alt yapısı olmayan bu alanın hangi amaçla ticari bir alana çevirmek istemesi halkın yararına  değildir. Bu ihale Kültür ve Turizm Bakanlığının 5 yıldızlı halk plajı uygulaması ile hükümetin bu güzel icraatına gölge düşürmekte ve Bu bölgeye gelen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Anayasal haklarına el koymasının yanında bedava olan denize girme haklarının çok yüksek fiyatlara ödeme riskini doğurmaktadır. İnanıyoruz ki bu durumu gören Tüm İzmir siyasi Parti ve seçilmiş milletvekilleri halkın yanında olacak ve bu yanlış karardan dönülmesi için Ankara nezdinde gerekli girişimi yapacaktır. Turizm Bakanlığı bu ticari olamayacak bu güzel koyumuzu 36'ıncı  halk plajı olarak Çevre ye duyarlı bir şekilde Halkın kullanıma açmasını  bekliyoruz. Ya dokunmayın Doğal kalsın yada Çevreye duyarlı 5 yıldızlı halk plajı olsun Bunun için sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

 
Bakanlık fahiş fiyat uygulayanlara ceza!
 
Logistech sektörünün kalbi İzmir'de atacak!
YORUMLAR
Toplam 27 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yusuf 7 Ağustos 2023 Pazartesi 14:02

Bi bölümü belediye işletmesi olması lazım kıyılar halkın falan değildir tüm kıyılar hazineye bakanlığa bağlıdır kıyılar nasıl tahsis edileceğini bakanlık hazine belirler bu yaptığınız yasal Bi iş değil ideolojik tipler cesmede herseyi kendine hak görüyor maalesef günübirlik ci cesme ye kıyılara zarar veriyor bunun önüne geçmek için işletme yapılması çok az Bi ücret ile işletilmesi şart oradakileri ayaklandiranlar yurtdisi destekli bilinen tipler elleri tasmaları yurtdisi na bağlı oradaki ahali bunun gazına gelmemesi lazım araştırılması çeşmenin yoldaş komünist hikayelerine prim vermemesi lazım devlet düşmanı olan tayfa artık buralarda gezi provasını yapmasın kaymakamı ve emniyet müdürü bunların başlarını ezmesi sart

Yorumu oyla      2      4  
Huseyin 31 Temmuz 2023 Pazartesi 21:45

İmar planı olmayan yerler kıyılar halkın değildir planlama yapılır terk olur devlet karar verir halka tahsis mi olacak kiralanacakmi diye ama cesmede bedavaci çok bunlar bedavaya alışmış herseyi kendine hak gören zavallı takımı herseyden sonuna kadar yararlanır pisliktir atar gider sonra kıyılar halkın yaygarası yapar ama yasalar öyle demiyor

Yorumu oyla      2      4  
DOĞAN KALKAN 31 Temmuz 2023 Pazartesi 09:09

Koyumuza sahip çıkalım

Yorumu oyla      3      5  
Ömer 29 Temmuz 2023 Cumartesi 11:58

Koyumuza sahip çıkalım. Devlet böyle işler için lazım. Halkın menfaati önemli.

Yorumu oyla      2      5  
Ömer 29 Temmuz 2023 Cumartesi 11:58

Koyumuza sahip çıkalım. Devlet böyle işler için lazım. Halkın menfaati önemli.

Yorumu oyla      2      5  
Emine dikmen 28 Temmuz 2023 Cuma 23:42

Yorumunuz: her şeyden önce Gürcücek koyu SİT alanına dahildir.10 site sakinin ücretsiz olarak denize girebildiği tek koy olarak , koyumuzun ihaleye açılmasını esefle kınıyorum.Önceki senelerde ihaleyi kazanan kişi veya kişiler yaptıkları izinsiz inşaatlar ile doğayı katletmişler ve çirkin görüntülere sebep olmuşlardır.Biz site sakinleri denize girebilecek yer bulmakta çok zorlandık. Herkesin bildiği gibi sahiller halkındır ve halkın kalmalıdır, bazı kişiler için rant kapısı olmamalıdır.Gücücek koyu bizimdir yani halkındır ve öylede kalmalıdır. Hiçbir şekilde bir daha ihale açılmamalı. Sayılı sayıda kalan halka açık aisahillerimizden biri olan gücücek koyumuzu kimse ellemesin .Denizmizi çocuk ve torunlarımızla rahatça kullanmak bizim en doğal hakkımızdır.

Yorumu oyla      3      5  
Nedim Açılkan 28 Temmuz 2023 Cuma 21:53

Ovacık köyü, Azmak mevkiinde bulunan Gücücek koyundaki halka ait plajın anayasaya aykırı olarak ihale edilerek kiralanması gerçekten de büyük bir haksızlık ve endişe verici bir durumdur. Anayasa, vatandaşların doğal güzellikleri ve kamuya ait alanları koruma altına alan temel hak ve özgürlüklerimizi güvence altına alırken, böylesine açık bir ihlalin yaşanması oldukça rahatsız edici. Halka ait olan plajlar, tüm insanların eşit erişim hakkına sahip olduğu, dinlenme ve eğlenme olanaklarının sunulduğu önemli alanlardır. Ancak, bu plajın ihale yoluyla özel bir şirkete kiralanmasıyla, halkın bu doğal güzellikten ve kamuya ait alandan yararlanması kısıtlanmış olacak. Bu durum, bir avuç seçkin kişinin kendi çıkarları için kamusal alanları gasp etmesi anlamına gelir ki bu kabul edilemez. Kamusal alanlar, gelecek nesillerin de keyif alabileceği ve doğanın güzelliklerine ulaşabileceği miraslardır. Bu hakların korunması, toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğu altındadır. Umarım yetkililer, halkın sesine kulak verir ve bu haksız ihaleyi iptal ederek doğal güzelliklere ve halkın haklarına sahip çıkar. Kamu kaynaklarının adaletli ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi, demokratik bir toplumun temel taşlarından biridir ve halkın güvenini zedeleyen bu tür ihlallerin önüne geçmek önemlidir. Herkesin eşit şartlarda faydalanabileceği kamusal alanlarımızı korumak için adil ve etik bir tutum sergilemeliyiz. Sonuç olarak, halkın faydalanabileceği plajların ihale yoluyla kiralama pratiği anayasaya aykırıdır ve derhal düzeltilmesi gereken ciddi bir haksızlıktır. Toplumun tüm kesimlerinin bu tür eylemlere karşı duyarlılık göstermesi ve doğal güzelliklerimizi koruma çabalarına destek olması önemlidir.

Yorumu oyla      2      5  
Yurdanur Şenoğlu 28 Temmuz 2023 Cuma 20:29

Ovacık köyünün ve Azmak mevkiinde bulunan 10 sitenin sakinlerinin denizle buluşabildiği koyu , o bölgede başka beachler olmasına rağmen , ihaleyle yerleşik kullanıcılara kapatmak, yasaları bir yana bırakalım , insan haklarına aykırı bir şey. Bakanlığın bu karardan vazgeçeceğini umut ediyor ve diliyorum. Bu ekonomik sıkıntı döneminde vatandaşına böyle bir sıkıntı yaratmayacaklardır.

Yorumu oyla      3      5  
Gül 28 Temmuz 2023 Cuma 18:21

Ayni gasp ulkemizin tum sahillerinin basina gelebilir. Sahiller halkindir halkin kalmalidir.

Yorumu oyla      3      5  
Gülay Özyılmaz 28 Temmuz 2023 Cuma 18:14

Site sakini 8 sitenin 30 yıllar kullandığı Ovacık köyü sakinlerinin yüzyıldır kullandığı bu koy halkın kullanımına kapatılamaz. Ankarada el altından kısa sürede ihaleye çıkararak birilerine rant sağlamak amaç olmamalı.HALKın kullanımına bırakılmalı yada Çeşme Belediyesinin halk plajı yapması nı istiyoruz. Bu ''nun gerçekleşmesi için her türlü eylemi gerçeklestirecegız. Gücücek koyu halkındır.Halkin kalacak.

Yorumu oyla      3      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Azerbaycan'ın sanat koleksiyonu İzmirlilerle buluşacak
İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ege Üniversitesi (EÜ) ve Azerbaycan ...
MİT'ten Sincar'da nokta operasyon!
MİT, Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da düzenlediği operasyonla PKK/KCK'nın ...
İzmir'de zehir evine operasyon... On binlerce hap ele geçirildi!
İzmir'de bir evde 154 bin kırmızı ve yeşil reçeteye tabi ilaç ele geçirildi, ...
 
İzmir'de ölüm içkisi baskını: 42 ton ele geçirildi
İzmir'in 7 ilçesinde polis ekiplerince düzenlenen operasyonda 42 ton sahte ...
İnciraltı’nda plan zirvesi… İtirazlar ele alındı!
Askıya çıkan imar planlarına gelen itirazlar Çevre, Şehircilik ve İklim ...
Ek MTV'nin detayları Resmi Gazete'de
Gelir İdaresi Başkanlığı, depremlerin yol açtığı ekonomik kayıpların telafisi ...
 
Karaburun Kent Konseyi açıkladı… Bakanlık’tan ‘demir kazık’ tebligatı!
Karaburun Kent Konseyi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ...
Emeklilik hayali başka bahara!
Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal,  emekli olmak isteyen ...
Araç sahiplerine kötü haber... Zam geldi!
Motorine bu gece itibarıyla 1 lira 45 kuruşluk zam yapıldı.
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva