HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Haziran 2017 Cumartesi - 08:58

Körfez temizliğinde ortaya çıktı: İzmir'i heyecanlandıran batık!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "yüzülebilir körfez" çalışmaları sırasında, 1800'lü yılların sonunda battığı sanılan bir gemi enkazı bulundu.

Körfez temizliğinde ortaya çıktı: İzmir i heyecanlandıran batık!

İzmir Körfezi’ni “70-80 yıl öncesine” döndürecek dünyanın en büyük ekolojik geri dönüşüm projelerinden birine imza atmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Büyük Körfez Projesi çalışmaları sırasında, İzmir Körfezi ile ilgili önemli bulgulara da rastladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD işbirliği ile devam eden “İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi” kapsamında alınan ÇED izninin ardından çalışmalarını hızlandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, proje kapsamında Çiğli açıklarında planlanan iki doğal yaşam adasının etüdü sırasında "batık gemi" keşfetti.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından yürütülen "doğal yaşam adalarının batimetrik, hidrografik ve oşinografik etüd işi" çalışmaları kapsamında, Çiğli açıklarında orta Körfez’de 1800’lü yılların sonunda batmış olabileceği düşünülen bir gemiye rastlandı.

Dokuz Eylül -3 gemisi ile birlikte İZSU projesi için Çiğli açıklarında bulunan Prof. Dr. Muhammet Duman, Doç. Dr. Hüsnü Eronat ve Araştırma Görevlisi Tarık İlhan, bilgisayar kayıtlarında bir farklılık hissedince "batık" olabileceğinden şüphelenerek sismik cihazla  ve yanar taramalı sonar görüntüleri aldı. Bu görüntülerde 42 metre derinlikte, 78 metre boyunda ve 8 metre genişliğinde yan yatmış bir batık gemi tesbit edildi.  Geminin 1800’lü yılların sonunda İstanbul’dan İzmir’e yük taşıyan ticari bir gemi olduğu ve ana iskelede herhangi bir deformasyon olmadığı için arızadan batmış olabileceği düşünülüyor.

5. BATIK GEMİ
İzmir Körfezi’nin Yenikale açıklarında, yani İç Körfez’de çok daha önceki yıllarda tespit edilmiş 4 batık gemi daha bulunuyor. Orta Körfez’de tespit edilen bu yeni batık gemi ile birlikte bu sayı 5’e çıktı. Yenikale’de Körfez’in 19 metre derinliğinde 1950’li yıllarda çarpışma sonucu battığı düşünülen gemiden birisinin 120 metre uzunluğunda bir yük gemisi,  diğerinin ise 80 metre uzunluğunda Karşıyaka –Göztepe arasında sefer yapan yolcu gemisi olduğu düşünülüyor. Bu gemiler Körfez’de ayrıca resif görevi de görüyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, yeni tesbit edilen batık gemi ile ilgili daha detaylı bilgiler elde etmek amacıyla önümüzdeki günlerde deniz altından kameralı görüntü alacak. Açıkta ve 42 metre derinlikte olduğu için Körfez’deki su sirkülasyonunu etkilemeyen batık gemi, aynı zamanda resif görevi de görüyor.

BÜYÜK HEYECAN DUYDUK
1981 yılından bu yana Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’nde görev yapan ve İZSU için gerçekleştirdikleri araştırma sırasında ekibiyle birlikte batık gemiyi keşfeden Prof. Dr. Muhammet Duman, büyük heyecan yaşadıklarını belirtti. İnsansız su altı  kamerası ile çekim yapacaklarını ve batık gemi ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşma imkanına kavuşacaklarını dile getiren Duman, “Savaş sırasında İzmir’i terk eden Yunanlılar’ın İzmir Müzesi’ni boşalttıkları ve bu gemi ile kaçarlarken eski kahramanlarımızdan birinin gemiyi batırdığı söyleniyor. Ancak İstanbul’dan İzmir’e 1800’lü yılların sonunda yük taşıyan ticari gemilere de benziyor. Böyle bir deniz arkeolojisini ortaya çıkardığımız için mutluyuz. Arızadan mı,  fırtınadan mı battığını bilmiyoruz ama görünür darbe izi yok. Yan yatmış olduğu için bir yırtıktan kaynaklanıyor olabilir. Önümüzdeki günlerde yeni batık gemi ile ilgili detaylı görüntüler aldığımızda daha net bilgilere ulaşacağız” dedi.

 
Aliağa'daki soruşturmaya Başkan'dan ilk tepki: Büyükşehir davası benzeri...
 
Karşıyaka'da usta şair Nazım Hikmet anıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yaşar Ürük 3 Haziran 2017 Cumartesi 11:51

Yenikale ile sözü edilen bölge arasında özellikle 1. Dünya Savaşı öncesi 1912 yılında sayısız gemi geçişi önlemek için bilerek batırılmıştır. Bunların teknik bilgileri ve adları da bellidir. Ancak belediye ya da üniversitede konu ile ilgili ayrıntılı bilgi sanırım yok...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa'daki soruşturmaya Başkan'dan ilk tepki: Büyükşehir davası benzeri...
Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, İçişleri Bakanlığı’nın kendisi hakkında ...
Başkanlar kavgasında ikinci perde: İsa Bey Çiftliği’nde ne oldu?
Bugün yapılan İZKUŞ Olağanüstü Meclis Toplantısı’na Büyükşehir Belediye ...
Bornova’da Aydoğan’a büyük vefa: Adına yakışan merkez
İki dönem Bornova Belediye Başkanlığı yapan Sırrı Aydoğan’ın ismi Bornova/Atatürk ...
 
Bergama'nın gururlarından Başkan Gönenç'e ziyaret
Türkiye Voleybol Federasyonu’nun Bursa’da düzenlemiş olduğu kulüpler arası ...
Başkan Kocaoğlu çok sert: 4 milyon İzmirli'yi denize mi dökeceksiniz?
Bakanlığın yenilememe kararı sonrasında İZKUŞ’un faaliyetlerinin dondurulmasına ...
Bornova’da Şırnak Şehitleri Dostluk Sofrası’nda anıldı
Bornova Belediyesi’nin hayırseverlerin katkıları, Türk Kızılayı Bornova ...
 
Buca'da eğitime dev destek: 15 ayda 1160 öğrenci!
Buca Belediyesi’nin “Eğitime yatırım, geleceğe yatırımdır” ilkesiyle, ...
Başkan Batur'dan Narlıdere'deki o mahalleler için dönüşüm ve doğalgaz müjdesi
Narlıdere Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısını belediye meclis ...
Miniklerin karneleri başkan amcalarından
İzmir'in Kınık İlçesinde Belediye Başkanlığı öncülüğünde Poyracık mahallesinde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva