HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Ekim 2012 Perşembe - 18:52

Kocaoğlu’ndan metro hakkında her şey!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başta metro olmak üzere tramvay ve otobüs gibi kentin ulaşımını sağlayan konulardaki son durumu ve gelişmeleri anlattı. Kocaoğlu, metro için “Bitene bakacaksın. Diğer bitecek olan da 5,5 kilometre. Zaten işin yüzde 95’i bitmiş durumda” dedi.

Kocaoğlu’ndan metro hakkında her şey!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Muhalefetin en çok eleştirdiği konulardan biri olan, zaman zaman tartışmaların yaşandığı metro ve ulaşım konusunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu açıklama yaptı.

Çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü, özellikle ilk iki istasyonda işlerin bitirilme noktasına geldiğini anlatan Başkan Kocaoğlu, “Yer altı’nda çıkan sorunlar oluyor. Bunlar kazma vuruldukça ortaya çıkan sorunlar. Daha sağlam bir ekiple çalışabilirdik. İhaleyi Ahmet’e, Hasan’a verme yetkisi bende olsa… Ama öyle bir yetki yok. Tabi ki daha sağlam bir ekiple çalışabilirdik. Bir de tabi özel sektörün elastikiyeti belediyede yok. Öyle bir yere gelirsin ki iş yaparsın, şu kadar parayı görmezden gelirsin. Adama ‘yürü kardeşim’ dersin. İş görmezden gelir. 10 lira ya da yüz lira… Ona ‘al 100 lirayı yürü’ dersin. Burada öyle bir şey yok. Devletin ve kentin parasını harcıyorsun. Onun kuralları var. Ona uygun hareket etmen lazım. Oradaki firmaların (işi bırakıp giden) tasfiyesi bile 1,5 sene sürdü. Onu ben özel sektör olsa 10 dakikada tasfiye ederdim. Projeyi 100 liraya yapacağım yere 102 liraya yaparım. Karları imzalatırım. Daha sonra da ‘al kardeşim 2 liranı, yürü’ derim. Allah selamet versin der gönderirsin. Bunların hepsini kendi işimizde yapmış insanlarız. En sonunda kendin rezil olacağına paran rezil olur. Yüzde on fazla harcarsın ama projeyi bitirirsin. Bildiğimiz işler ama burada öyle değil” diye konuştu.

BİTENE BAKACAKSIN!
İnönü Caddesi üzerindeki trafiğe kapalı alanların kısa zamanda açılacağını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “ Akşama, sabaha açılır. O da açılırsa sorun kalmaz. Poligon’da binalar sıkışık. Altında çalışıyorsunuz. İğne ile kuyu kazıyorsunuz. Metro tabi ki bitirmek istiyoruz. 11 kilometre raylı sistem devralmışız, şu anda 95 kilometre ile çalışıyoruz. Türkiye’nin en uzun sistemi (Aliağa-Menderes) çalışıyor. Bitene bakacaksın. Diğer bitecek olan da 5,5 kilometre. Zaten işin yüzde 95’i bitmiş durumda” dedi

Metronun açılış tarihinin henüz belli olmadığını ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Ne zaman açılacağı belli değil ama en kısa zamanda açılacak. Metronun bu hale geldikten sonra gerisi kolay... En son Üçkuyular’da sadece 1 metre yer kalmıştı. Bitmiştir o da. Poligon’da biraz işimiz var. Az bir yerimiz kaldı. Peron çalışmalarımız da devam ediyor. Bir tane yerimiz kaldı. Oranın da hafriyatı bitersek açacağız” diye konuştu.



GEÇ OLSUN GÜÇ OLMASIN
Göztepe İstasyonu’nun çıkış bölümünde binaya denk gelinmesi ve çökme riskinin bulunması konusunda da konuşan Başkan Kocaoğlu, “Binalar ile ilgili kısımları hallediyoruz. Kimseye zarar vermeyecek şekilde çözüyoruz. Metronun bitip bitmemesi ile ilgili arkasında bir şey aramamak lazım. Göztepe’nin 5. çıkış ile ilgili beş aydır çözüm aranıyor. Projeci geliyor bakıyor, mahsur görüyor, yeniliyor. Kazasız belasız, ihmalden dolayı ya da boş cesaretten dolayı kaza bela olmasın diye titizlenmek son derece doğru bir şeydir. Acele edeyim ‘vurun kırın’ demek yanlış. Geç olsun güç olmasın diye bir laf var. Bir de can ve mal kaybını olmaması çok önemli. Her belediye başkanı yaptığı projenin bir an önce bitmesi için çaba gösterir, işi takip eder ama sonunda da teknolojinin verdiği imkanları ve süreyi kullanarak tedbirli gitmek gerekir” dedi.

DPT’DEN ONAY BEKLİYORUZ
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılması için teklif götürülen Üçkuyular-Narlıdere, Halkapınar-Otogar gibi hatlar için bir cevap gelmediğini söyleyen Başkan Kocaoğlu, tramvay projesinden bahsetti. Kocaoğlu, “Devlet Planlama Teşkilatı (DPT)’den onay çıkarsa onu yapacağız. Güzelyalı bölgesine yapılacak otopark için arkadaşlar etütlere başladı. Kentin ulaşımının önünde belli projeler bunlar. Bunların hemen hemen tamamı fikirden çıkmış, projesi yapılmış ve inşaat aşamasına gelmiş şeyler. Konunun uzmanları ile tartıştıkça belli eleştiriler ve öneriler çıkıyor. Bunlar büyük yatırımlar. Bir defa yapılacak. En doğrusunu yapmak için de belirli bir kıvama getirdikten sonra paylaşıyoruz. Metronun dönüşleri ya da tramvayın teknik özellikleri 4 milyon İzmirliye sorulmaz ki. Konunun uzmanları ile paylaşıyoruz. DPT’nin tramvayı yatırım programına alması, bir taraftan da Hazine Müsteşarlığı’ndan izin alınmasını bekliyoruz. Şuanda da kredi görüşmelerimizi yapıyoruz, sonuçlanmış durumda. DPT’den çıkar çıkmaz iki ay içinde izni almış olacağız ve krediyi kullanabilir durma geleceğiz. Süreci izliyoruz” dedi.

SEKİZ SENELİK YAPIYI ALTI AY İÇİN RİSKE ATMAM
Onay gelmemesi durumunda B planının bulunduğunu anlatan Başkan Kocaoğlu, “ Mesela yeni fuar alanını öz kaynaklarımız ile yapıyoruz. Birçok işimizi öz kaynaklarımız ile yapıyoruz. Bunun da bir finansman dengesi var. Bunu da bugünden başlayarak ‘öz kaynaklarımız ile yapalım’ deme durumumuz yok. Bir taraftan ulaşıma yatırım yaparken, diğer taraftan ekonomiye yatırım yapıyoruz. Kongre merkezini yapmaya çalışıyoruz. Bunlar, dengeli bir şekilde gitmeli. Adnan Saygun’u yaptık, Opera Binası’nın projesi çizildi. Aliağa- Menderes bittikten sonra bizim hedefimiz kongre merkezini ve fuarı yaparak kenti kongreler ve fuarlar kenti haline getirmek. Kentin hizmet sektörünün ve turizminin pay almasını ön görüyoruz. Bu bizim için tramvaydan daha öncelikli. Çünkü belirli bir trafik ağının omurgasını kurduk. Bunlar daha önemli. Bunlar bitmeye yakın finans yapımız bunu sindirecek duruma gelirse hemen tramvayın ihalesine çıkarız .Ama şu an öyle bir durumumuz yok. Bu durum açık yani. Bunu üst perdeden konuşmanın bir âlemi yok. Biz de 8,5 senedir belediyenin bütçesini ve ödeme disiplinini götürüyoruz ve şu anda finans olarak da kredibilite olarak da yakın tarihinin zirvesindeyiz. Tramvayı altı 6 ya da 1 sene önce başlayacağız diye, 8,5 senede tırnaklarımızla yaptığımız yapıyı riske atmayız. Tramvay yaparsak ve kredi kullanırsak, bu hatta çalışan otobüsler ile tramvaya harcayacağımız para yani işletme giderleri arasındaki fark bizim hem kredi faizimizi hem de kredimizi ödüyor. O zaman buraya borçlanmak doğru. Kentin ve belediyenin finans yapısını sıkıntıya sokmadan hem de. Biz onu yapacağımıza; tramvayı söküp otobüs alırsak ve otobüse kredi kullanırsak o krediyi ödeyemeyeceğiz anlamına gelir. Sermayeden ve servetten yer” diye konuştu.

HATTIN SAHİBİ TCDD!
Muhalefetin metro ve İZBAN konusunda yaptığı açıklamaları ve eleştirileri de yorumlayan Başkan Kocaoğlu, “Günü geldiğinde bunlar konuşulur. Devlet de bakanlıklar da, belediyeler de harcadığı parayı kayıtlarından çıkartır. Orada yapılan hesap 150 senelik hesaptır. 150 senelik hesabın yüzde 50’sini devralmadık ki. Mülk yine TCDD’nin. Biz orada kiracıyız. TCDD ile ortak iş yapmışız. Çalıştıran şirketin yüzde ellisini almışız. Geri kalan bütün yaptığımız yatırımları da TCDD’ye devretmişiz. Bizim orada bir şeyimiz yok ki. Konuşulması gereken şey şu: Karşıyaka’da temel attıktan sonra harcanan parayı konuşuyoruz biz. Ben TCDD’nin hesabını bilmem. Ben diyorum ki bu projeye belediye kayıtların göre şu kadar para harcadım. Gerisini bilmem. Efendim, aynı projeye Fransızlar şu kadar para harcamış, İngilizler şu kadar para harcamış. Sonra onu Mustafa Kemal devletleştirmiş, Ecevit döneminde bunlar olmuş… Bunlar ayrı işler. Sen bu hattın yüzde ellisinin her şeyinin sahibi oldun mu? Böyle bir şey yok ki. Eğer bunu derlerse bu yapılan hesap doğru. Ben hat çalıştırıyorum ya hem de kiralık. Hattın patronu o. Tek sahibi TCDD. Bir de böyle bakmak lazım. Siyaseten bunları konuşmak bile doğru değil” dedi.

BİZ KONUŞMAYACAK MIYIZ?
Büyükşehir Belediyesi olarak görevi olmamasına rağmen birçok yatırım ve iş yaptığını, kentin ekonomisine hareket getirdiğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, kendisine yöneltilen eleştirilere kızdı. Kocaoğlu, “Ben hazineye şu kadar para ödedim. Şu anda Hazineye borcum yok. Proje yapmak için, kamulaştırmaya 800 milyon lira para harcadım. Kamulaştırma yaptım. Bunun karşılığından 1 liralık belediye malını satmadım. Aliağa Menderes Projesi’ne 650 milyon lira para harcadım. Kadifekale projesine 250 milyon lira, Agora’nın kamulaştırmasına 35 milyon lira para harcadım. Arıtmalar, çamur ürütme- kurutma ihaleye çıktık. Yapılıyor. Ben bunu bilirim bunu söylerim. Ben bunu söylemeyeceksem eğer. Bundan kim niye alınır ki? Biz konuşmayacak mıyız? O zaman belediye başkanları konuşamaz ve yaptıkları yatırımları anlatamazlar desinler. Ben memlekette fuar yeri bulamadım ve kamulaştırdım. 35 milyon lira kamulaştırdım. 274 milyon lira ihale. Kavşağı, yolu, içi 350 milyon liralık proje. Kimin ne katkısı var?. Bu kentin kalkınması için yaptım. Bu kentin ekonomi kalkınınca ne olacak? Memleket kalkınacak. Memleket kalkınırsa vergiyi merkezi hükümet alacak bana yüze 5’ini verecek. 350 milyon lira sırf fuar projesi tutuyor. Çıkın bakın üç büyük belediye, cebinden 350 milyon lira harcayarak fuar yapmış mıdır?” diye konuştu.
 
KAZI BİZİM İŞİMİZ Mİ?
Partisine yönelik eleştirilere de yanıt veren Başkan Kocaoğlu, “Çıkıp ‘yatırımcının önünü kesiyor CHP’li belediyeler’ diyorlar. Yatırımın önünü kesen adam, memleket kalkınsın, fuarcılık büyüsün diye 350 milyon lira harcar mı? Kongre merkezi yapar mı? Kazıya para harcar mı? Kazı izim işimiz mi? Agora’nın, Foça’nın kazıları bizim işimiz mi? Değil ama işimiz. Biz bu kenti kalkındırmak için çalışıyoruz. Yerelde kalkınmayı, anlaşılamayan ve anlatılamayan bir şey bu! Yeni bir söylem bu! 2004’te bizimle beraber Bornova’da başladı. Bu yeni bir söylem ve yeni bir belediyecilik anlayışı! Kenti kalkındırmak için proje yapıyoruz. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz ve bunu başardık kardeşim. Ben 2012 rakamlarını merak ediyorum. İzmir yine ilk 10’a girerse büyüyen kent arasında. İzmir artık kabuğunu yırttı demektir. Biz onun peşindeyiz” ifadelerini kullandı.



İZBAN 6 DAKİKA
Aliağa Menderes Hattı ile ilgili de müjde veren Başkan Kocaoğlu, İstanbul'dan yeni çekerler geleceğini söyledi. Kocaoğlu, “İstanbul'dan çekerler geldiğinde İZBAN'daki bekleme süresi 6 dakikaya inecek. Orada da yolcu sayısı 170 binden günlük çok yukarılara çıkacak. Üçkuyular hattı bittiğinde minimum metroda 300-350 bin yolcu taşıyacağız. Bizim alacağımız çekerler ise gelecek, yapılıyor. İstanmbul'dan ödünç alacağız. Marmaray'ın çekerlerini kiralayacağız. Yakın tarihte gelecek. Gelsin çalışsın vatandaş taşınsın da ödediğimiz kirası önemli değil" dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
deli bekir'e 28 Ekim 2012 Pazar 16:29

Burası 4 milyonluk kent. Yurtoğlu-Basmane arasını 5 dakikada gitmek istiyorsan kendine uçak al.

Yorumu oyla      11      7  
deli bekir 28 Ekim 2012 Pazar 01:16

yurtoglu - basmane otobüs ile 60 dakikaya gidiyorum. insaf.. başka da bişey demiyorum.

Yorumu oyla      13      6  
mert 26 Ekim 2012 Cuma 20:23

KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK diyen kişi Ankara metrosunu agzına alma. Ordaki metro 2014 yılında 70 km olacak ama izmirde 20 km olacak. Sen partizan olabilirsin ama burdaki cogu izmirli gercekleri görüyor. İnsallah kocaoglu tekrar aday olur ve chp gider izmirden.. Ayrıca kocaoglu metro dısında vat ettigi opera binası , akvaryum , 5 farklı tramvay hattı , botanik park , fuar alanı , kongre merkezi , antik tiyatro gibi vaat ettigi projelerin hicbirini yerine getirmedi. Halk görüyor gercekleri..

Yorumu oyla      16      10  
Cengiz Nuri 26 Ekim 2012 Cuma 17:51

Aziz İzmir'in Aziz başkanı konuş, konuş heyacanlı oluyor, yalandan, palavradan kim öldü ki siz öleceksiniz!

Yorumu oyla      14      8  
korkunun ecele faydası yok akpliler 26 Ekim 2012 Cuma 16:41

metro deyip duruyorsunuz ama bi b..k tan haberiniz yok ankarada murat karayalçın 1989, istanbulda nurettin sözen 1989, izmirde çakmur 1989 Türkiyede ilk metro temellerini shp atmıştır akp ozamanlar vitamin bile değildi açın biraz araştırın ayrıca metro yüzünden veya herneyse bu yüzden sosyal demokrat bi zat kızıpta liboş tayfası akpye oy veririm diyosa ben onun kişiliğinden şüphe ederim sizin gibilerin oylarıyla iktidar olmak yerine açlığımdan ölmeyi yeğlerim

Yorumu oyla      24      9  
korkunun ecele faydası yok akpliler 26 Ekim 2012 Cuma 16:32

siz akpliler çatlasanızda patlasanızda metro harici bişey bulup konuşamazsınız yok efendim neymiş şuana kadar akpye oy vermemişte şimdi ona verecekmiş bu ağızları geçin belli bi akpli kadro burada başkanı yıpratmak için çaba gösteriyor aziz başkan yine aday olur diye korkuyorsunuz tayyip binali isterseniz bakanlar kabinenizle gelin izmiri Aziz başkan önderliğinde yine alacağız ona güveniyoruz hiç bişey yapmasada sizin gibi eşe dosta peşkeş çekmez

Yorumu oyla      24      10  
partizan 26 Ekim 2012 Cuma 14:14

1900 LÜ YILLARA DAYANIR ÖZ İZMİRLİLİĞİMİZ BENİM HATIRLADIĞIM SIRASIYLA OSMAN KİBAR İHSAN ALYANAK 12 EYLÜL FAŞİST REJİMİ DAHİL CAHİT GÜNAY CEYHAN DEMİR ÖZFATURA YÜKSEL ÇAKMUR BURHAN ÖZFATURA AHMET PRİŞTİNA KİMLER GELDİ KİMLER GEÇTİ AZİZ BAŞKAN GİBİ İZMİRE ÇİVİ ÇAKMAYANI GÖRMEDİM...

Yorumu oyla      19      18  
narlıdere 26 Ekim 2012 Cuma 02:43

başkan metroda yoğurdu üfleyerek yiyor haklı.. çünkü iktidar hala yargı yoluyla belediye ile uğraşıyor mevzuata aykırı bişi yapılsa suçlanıp ceza alır ama yinede metro konusunda daha dikattli davranılmalıydıbuda akp sempatizanalrına koz olrak veriliyor

Yorumu oyla      24      13  
cizem 26 Ekim 2012 Cuma 00:27

hataya gitmekzor otobuslerin güzegahları basımızdonuyor dur kalk dön bekleee aman amannn metrooo bitsin artık bunaldımmmm

Yorumu oyla      23      11  
İzmirli vatandas 26 Ekim 2012 Cuma 00:22

Bu adamı artık alın ya. yeter artık. İnanın hic oy vermedim ama bu sefer Kocaoglu aday olursa AKP ye oy verecem...

Yorumu oyla      17      21  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Balçova Cumhuriyet coşkusuna hazır
Her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda düzenlediği etkinlikler büyük ilgi ...
Çiğli Kızılay’a Başkan Solak desteği
Çiğli’de Kızılay’ın kurulmasına öncülük eden Çiğli Belediye Başkanı Metin ...
Dolaplıkuyu’da pilav şenliği
Konak Belediyesi İkram Ekipleri, Dolaplıkuyu Mahallesi’nde pilav günü ...
 
Basmane’ye hayat veren dokunuş
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, Basmane’yi şahlandıracak projeleri hayata geçiriyor.
Bornova’da açılış şov: 12 kurdele kesilecek 7 temel atılacak
Son 3.5 yılda yaptığı yaklaşık 200 milyon liralık yatırımla rekor kıran ...
Karşıyaka’da bir müze de sağlık için…
Karşıyaka Belediyesi kente sağlık müzesi kazandırmak için düğmeye bastı. ...
 
Karabağlar’da mezarlık ziyaretçilerine ücretsiz çiçek
Karabağlar Belediyesi Parklar ve Bahçeler Müdürlüğü, Kurban Bayramı öncesi ...
Kocaoğlu’ndan ‘o ankete’ bakış: Tartan’a başarılar
Kamuoyu araştırma şirketi ORC’nin yaptığı ankette Konak Belediye Başkanı ...
Başkan Batur’dan birlik mesajları
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Narlıdere Atatürk kültür Merkezi’nde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva