HABERLER>POLİTİKA
17 Eylül 2024 Salı - 08:37

Kocaoğlu'ndan ‘Basmane Çukuru’ açıklaması: Mantıklı buluyorum ama…

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediyenin Basmane Çukuru'ndaki hissesinin TMSF'ye devredilmesi karşılığında deprem gerekçesiyle yıkılan belediye hizmet binasının yeniden yaptırılması projesi hakkında konuştu. Kocaoğlu, "Takası mantıklı buluyorum ama ben olsam yapmazdım. Çünkü belediye benim dönemimde ekonomik olarak hiç bu kadar kötü hale gelmemişti. Basmane çok kıymetli bir varlık. TMSF'nin işi ticaret yapıp arsayı satmaktır. Karşılığında yapılacak belediye binası o arsa payına denk gelebilir" dedi. 

Kocaoğlu ndan ‘Basmane Çukuru’ açıklaması: Mantıklı buluyorum ama…

EGEDESONSÖZ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Basmane Çukuru'nda bulunan hissesinin TMSF'ye devri konusunda alınan kararın yankıları sürüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin meclis gündemine de getirilen öneriye göre yüzde 30 oranındaki hissenin TMSF'ye devredilmesi karşılığında ise Konak Meydanı'nda yıkımı yapılan eski belediye binasının yerine yeni belediye binasının inşa edilmesi planlanıyor. İnşaatı TMSF tarafından yaptırılacak belediye binasının nasıl olacağı ile ilgili bir durum kamuoyuyla henüz paylaşılmazken protokolün hazırlık süreci ise devam ediyor. 

Yıllar önce TMSF ile masaya oturarak yüzde 11'lik hisseyi önce yüzde 18'e daha sonra da yüzde 30'a kadar çıkartarak önemli bir çalışmanın temelini oluşturan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Egedesonsöz'e konuşan Kocaoğlu, "Basmane çukurundaki belediye hissesi çok kıymetli bir varlıktır. Belediye buradaki hakkını kaybetmese iyi olurdu. Ama öncelikli olarak böyle bir ihtiyaç neden duyuldu ona bakmak lazım. Çünkü Konak'taki belediye binası deprem sonrasında hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkıldı. O binanın yıkılmaması gerekiyordu.Yıllardır hizmet veren merkezi konumdaki bina güçlendirilebilirdi" dedi.

KAMUOYUNA AÇIKLANMALIDIR
Kocaoğlu, geçmiş dönemde TMSF ile masaya oturarak yaptığı hisse payı artış anlaşması için, "Türkiye'de böyle bir örneği yoktur. Bu büyük bir başarıdır" ifadelerini kullandı. Basmane Çukuru hissesi ve Konak Meydanı'ndaki belediye binası değerleri konusunda farklı yorumlamaların olabileceğini dile getiren Kocaoğlu, "Hatta belediye binasının yeri ve alanı daha değerli bile olabilir. Belediyenin Basmane Çukuru'nda yüzde 30 oranında bir hissesi var. Orada TMSF ile belediye ortak halde bulunuyor. Güçbirliği A.Ş'den kalan muhataplık ve tüm konuları onlar TMSF ile kendi aralarında çözdüler. Biz geçmişte hissemizi artırırken TMSF'nin yanında rahmetli Kemal Zorlu'nun da onayını almıştık. Bizim otopark ve kamusal alanlar hariç 30 bin metrekarelik inşaat hakkımızı kat karşılığı verdiğinizi düşünün. Burası çok değerli bir yer olduğu için yüzde 60-65 oranıyla müteahhitle anlaşma yapabilirsiniz. Bu da geriye 20 bin metrekare inşaat hakkınız kalabileceği anlamına gelir. Konak Meydanı'na yapılacak yeni belediye binasının inşaat metrekare hakkı da bu oranlara denk geliyor. Otopark ve kamusal alanları eklediğinizde olumlu bir noktaya ulaşmış oluyorsunuz. Tabi ki belediye yönetimi TMSF tarafından yapılacak yeni binanın özelliklerini, yapım süresini ve nasıl yaptıracağını kamuoyuna şeffaf bir şekilde açıklamalıdır. Görselleri dahil proje halka anlatılmalıdır" diye konuştu. 

BU MALİ KOŞULLARDA YAPILAN MAKULDÜR
TMSF ile yapılacak anlaşma sonrasında söz konusu alanın tamamen ticaret alanına dönüşmesi için bir plan değişikliği kararı gerektiğini ifade eden Kocaoğlu, bu konuya dava açacabilecekleri gibi anlaşmayı yargıya götürebileceklerin de çıkacağını söyledi. Kendi penceresinden duruma baktığında anlaşma ve projeyi "mantıklı" bulduğunu ifade eden Kocaoğlu, "Ben olsam satmazdım" ifadelerini kullandı.

Kocaoğlu, "Bu durumu bugünün koşullarında değerlendirmek lazım. Benim dönemimde böyle bir şey yapmazdım çünkü belediyenin ekonomik yapısı böyle değildi. Mali yapıda sıkışıklık, sorun ve ödeme planlarında düzensizlik yoktu. Belediyenin seçimden sonra gördük ki finansman yapısında ciddi problemler var. Kimseye özel olarak bunu sorup rapor istemiyorum. Çünkü ben 2019'da Büyükşehire ilişkin defteri kapattım. Günün koşulları ve belediyenin mali durumunu göz önüne aldığınızda yapılacak işlem bana makul geliyor" dedi. 

BAŞKA KİM ALACAK?
Kocaoğlu, TMSF'nin belediye hissesindeki arsayı satın alması sonrasında yapılacak proje için iş dünyasıyla görüşme yaptığı konusunu da değerlendirdi. Limak, Cengiz İnşaat ve MNG Holding gibi şirketlerin burada proje geliştirme sürecini başlattığı iddiaları için Kocaoğlu, "TMSF'nin işi satmaktır. Buradaki hisseyi alıp ticari gelir olsun diye satar. Parayı dönüştürme konusunda çalışan bir kurumdur. TMSF de Büyükşehir de devletin iki kurumu olduğuna göre kentin çıkarları gereği böyle bir şey yapmış olabilirler. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, TMSF'nin arsayı satacağı kişilerin kimler olacağı konusunda hukuken sorumlu tutulamaz. Tabi ki yorumlar, değerlendirmeler, bir takım suçlamalar yapılabilir. Millet her şeyi konuşabilir. Cemil Tugay, müteahhitlerin İzmir'de önünü açmıyor aksine 'param yok' diyor. Burası satıldığında elbette birileri gelip satın alacaktır. Şimdiye kadar yap-işlet devret modeli uygulamaları kim aldıysa, ülkenin madenlerini kim aldıysa hükümete yakın müteahhitler de TMSF'nin sattıklarını alabilirler. Bu kadar ekonomik değerde olan bir yeri ve büyük projeyi başka kim yapabilir, kim satın alabilir? Elbette bu tür insanlar gelirler ve alırlar" diye konuştu.

GÖRÜŞMÜYORUM, BİLMİYORUM...
Kocaoğlu, sürece ilişkin çalışmalar ve TMSF ile Büyükşehir arasındaki görüşmeler konusunda bilgilendirilip bilgilendirilmediği sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Belediye başkanıyla bu süreçleri konuşmadım. Olanları ben de basın ve medyadan öğreniyorum. Yazılanları okuyorum, görüyorum. Bu konuda ya da başka konularda görüşmüyorum. Ne yapıldığını da özel olarak bilmiyorum. Seçimden sonra sadece birkaç kez kutlama ya da düğün gibi törenlerde gördüm. Onun dışında belediye konularını, yapılanları takip etmiyorum. Kimseden ne telefonla ne de yüz yüze özel olarak bir bilgi talebinde bulunmuyorum"

 
İzmir'in tarım deposunda 'yeşil' zafer!
 
EGEPLASDER ve Büyükşehir'den geri dönüşüm zirvesi
YORUMLAR
Toplam 18 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
18 Eylül 2024 Çarşamba 22:10

Yani burada uygun olmayan bir tavır sergilenmistir,Daha önce Karşıyaka da Cengiz Holding söylentileri varken bu arsanın devriyle ayni soylentilerin daha da artabilecegidir

Yorumu oyla      0      0  
Cemal 18 Eylül 2024 Çarşamba 17:35

Aziz kocaoğlu izmir e paraşütle baskan seçildi sevilen sayilan bi baskan olamadi zaten cakmurdan tut soyer ve aziz bunlar izmire hic bir katkı sunmadilar hizmet yapmak yerine itirazci oldular izmirli bunlara artik soz hakki vermez hal ortada korfezin durumu altyapi yollar civi dahi cakilmadi ustune soyer kasayi bosaltti kooparatifleri batirdi yurtdışı caz saz konserlerinle cevreci soyer seferihisar daki 1 derece sit alanindaki havuzlu malikhamesini isletme göstererek yapti ama.cevreci coook cevreci zeytin agaclarini kesip malikhane yapan cevreciler bunlar kripto yurtdışı ndan mamalanan tipler vatan millet sakarya hesabı ama kendilerine hak vatandasa sit soyer kadar piskin gelmedi büyük başarı sağladı piskinlikle gitti bi daha da gelemez artık

Yorumu oyla      0      0  
18 Eylül 2024 Çarşamba 12:14

Tansaş kapanmadı, satıldı; gelen parayla metro ve büyük kanal yapıldı.

Yorumu oyla      0      0  
Düşünsek mi biraz .? 18 Eylül 2024 Çarşamba 10:32

Bir zamanlar Izmirde Tansas vardı.. Halk uygun fiyata alışveriş ederdi,Belediye kurmuştu,, Sonra o kapandı.. Yerine Kipa kuruldu Tansas binalarında hizmet veriyordu,,Biz onu Tansasin devamı sanmıştık Meğer bir çok zengin ve ünlü kişinin kurduğu ve hatta belediye başkanlarının dahil olduğu özel bir kooperatife dönüşmüş,,,Sonra o ünlü ve zengin kişiler Kınay da satarak daha çok zengin olmuşlar.. Hatta bir tiyatro sanatçısı bile Izmirde kurulan Kipanin ortağı imiş.. Ne güzel değişim ve dönüşüm değil mi? Bazıları zenginlesmenin yollarını biliyorlar..Ne güzel değil mi gerçek olaylar masal oluyor,,Kimse de neden,nasil DİE sormuyor,,,Tansasi nasil bitirdik...Kipadan kimler nasil zengin oldu ?

Yorumu oyla      0      0  
Toroğlu 17 Eylül 2024 Salı 19:46

En büyük mü bilmiyorum, ama Aziz Başkan gerçekten çok büyük.

Yorumu oyla      5      1  
Gürkan 17 Eylül 2024 Salı 18:02

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kendi binasını yapacak gücü yoksa dükkanı kapatsın. Basmane'deki hakkından bırak vazgeçmeyi bina oraya yapılmalıydı. Konak gerçek bir meydan kazanmalıydı. Şehrin merkezinde doğru düzgün meydan yok. Her taraftan yol geçiyor. Zamanında alt geçit Konak Pier'e kadar uzantılıp, üstü meydan olmalıydı. Her işiniz uydurma, günü kurtarma. Sizin zamanınızda belediyenin ekonomisi iyiydi de Buca Metrosu ne yapılmadı? Yapsaydınız bugün bu bina da rahat yapılırdı. Piriştina neredesin yazanlar da olmuş. Herhalde şaka. Kocaoğlu ilk 4 yıl boyunca önceki dönemin borcunu ödedi.

Yorumu oyla      7      1  
LÜTFEN 17 Eylül 2024 Salı 17:52

AZİZ KOCAOĞLU İZMİRE ÇOK ŞEYLER YAPTI, YALANDAN OLSA BU ADAM UZUNDERE KENTSEL DÖNÜŞÜM BİR ADIM ATTI, 1998 YILINDAN BERİ BALLIKUYU KENTSEL DÖNÜŞÜM BEKLİYORUZ...ARABA GEÇSE EVLERİMİZ SALLANIYOR... DEPREM YAKIN İKEN, KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZLANMALI

Yorumu oyla      3      1  
Lombak 17 Eylül 2024 Salı 16:29

Sayın Tugay'ın doğru yolda olduğunu düşünüyorum.

Yorumu oyla      4      5  
17 Eylül 2024 Salı 15:26

Piriştina devrettiğinde Türkiye'nin en borçlu belediyesiydi yazdım, katılmayan 12 şehirden bihaber olmuş. Üçkuyular Metrosu 10 yılda neden bitti de şimdi 8 ayda o proje kadar tünel kaziyorlar bilmiyorsanız araştırın.

Yorumu oyla      2      2  
17 Eylül 2024 Salı 13:52

imar yok olan yere beldıye gelecek başka türlu olamazdı

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Engin ÖNEN yazdı... Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Engin ÖNEN yazdı... Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Mehmet KARABEL yazdı... Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
Mehmet KARABEL yazdı... Yıldırım hızıyla idam sehpasına!
'4. madde kaldırılmalı' diyen Yapıcıoğlu'ndan Özel'e: Süre 72 saat
Cumhur İttifakı üyesi HÜDAPAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Anayasa'nın ...
 
Dervişoğlu’ndan HÜDAPAR ve Cumhur İttifakı'na 4. madde tepkisi
İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Anayasa'nın 4. maddesi üzerine ...
AK Parti'den Özel'e erken seçim yanıtı!
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti ...
Erdoğan'a erken seçim çağrısı: Kaçamazsınız!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, erken seçim ile ilgili Cumhurbaşkanı Recep ...
 
AK Parti MYK toplandı
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel ...
Erdoğan'dan 'Narin cinayeti' çıkışı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Narin Güran cinayeti üzerinden 'siyasi' ...
Soyer’den Bakan Ersoy’a ‘Çeşme Projesi’ yanıtı: Geleceğin karartılmasına engel oldum!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme Projesi ile ilgili olarak ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva