HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
20 Nisan 2016 Çarşamba - 10:54

Kocaoğlu Egeli belediyelere seslendi: Turizm, tarım ve mülteci sorunu

Ege Belediyeler Birliği meclis oturumunda 4.kez başkan seçilen Kocaoğlu, turizm, tarım ve mülteci sorunu üzerinde değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca CHP’li Buldan ve Evciler Belediye başkanları Kocaoğlu’ndan kırsalda kalkınma modeli için uyguladıkları politikalar için destek istedi.

Kocaoğlu Egeli belediyelere seslendi: Turizm, tarım ve mülteci sorunu

Gökhan KOÇ/EGEDESONSÖZ - Ege Belediyeler Birliği Nisan ayı olağan meclis toplantısı yapıldı.

Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda yapılan toplantı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşti.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ilk olarak dilek ve temenniler bölümünde Başkan Aziz Kocaoğlu konuşma yaptı.

Kentin ve bölgenin en önemli kaynaklarından birinin turizm olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ege Belediyeler Birliği Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Turizm konusunda çeşitli nedenlerden, problemlerden dolayı turizm ve rezervasyon konusunda gelirlerimizde önemli bir gerileme olduğu bir gerçek. Bunun için neler yapılabilir? Bu konuda yerel yönetimler ve merkezi hükümet olarak herkes elinden gelen katkıyı koymaya çalışıyor. Başımızdaki bu sorunu aşmak için mücadele etmemiz ve mevcut sıkıntıyı kabul etmememiz gerekiyor. İzmir Turizm Vakfı’nın statüsü değişti. Önümüzdeki günlerde genel kurul yapacağız. Vakfı daha aktif hale getireceğiz. İZKA ile de turizmin tanıtımına kaynak ayırmak suretiyle sıkıntılı dönemi aşmak için elimizden gelen faaliyetleri gerçekleştirmeye çalışacağız. Burada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istedikleri, yapmaya çalıştıkları var. Belediyelerimizin hep birlikte turizm konusunda az çok geliri var. Bunların ayağa kaldırılması için neler yapabiliriz konusunu konuşmakta fayda olduğuna inanıyorum. Turizm geliri Ege bölgemizde özellikle yaz mevsiminde ciddi istihdam sağlıyor. İstihdamdaki daralma hem problemleri artırıyor, hem de belediyelerimizde ciddi baskı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

MÜLTECİ SORUNUNA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN ANIT YAPILACAK
Turizmi etkileyen diğer bir etmenin ise mülteci sorunu olduğunu söyleyen Kocaoğlu, “En çok etkilenen bölgelerin başında Ege Bölgesi geliyor. Bölgemizde birçok insanlık faciası yaşandı. Bu sorunlarla hep birlikte uğraşmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Suriye’ye en yakın biziz, en çok etkilenen de biz olduk. Bence sadece Türkiye’nin değil, bir dünya sorunudur. İç savaşı bir tarafa bırakacak olursak Afrika ülkelerinden ve birçok ülkeden Türkiye’yi göç yolu olarak kullanarak, Avrupa’ya ulaşmak isteniliyor. Geçtiğimiz günlerde Mısır’dan çıkan 4 mülteci gemisinin batması faciasına tanık olduk. İnsanların kendi doğduğu memleketi özellikle çocuğu kucağında ve soğuk mevsimlerde denize açılarak terk etmesi gibi bir durum ancak 'ya gideceğim, ya öleceğim' zihniyetinde olan insanlar tarafından yapılacak bir davranıştır. Endişem, gelişmiş ülkeler tarafından çözülmediği müddetçe bütün dünya bu sorunun arttığını gözlemleyecektir. Bunun tedbirlerinin paleatif tedbirlerle çözülemeyeceği, mutlaka ve mutlaka tüm ulusları kapsayan politika oluşturulması aşikardır. Biz bu konuda göçten etkilenen Dikili, Bodrum gibi yerlerde anıtlar yaparak, bu sorunun hafızalardan silinmemesi için bir şeyler yapabiliriz, yapmamız gerekiyor” dedi.

EN ÖNDE BELEDİYEYİZ
Uzun süredir kırsalda çalışma modelini yürüttüklerini söyleyen Başkan Kocaoğlu, “12 senedir hem bilim insanlarıyla hem de çiftçilikle uğraşan insanlarımızla birlikte karşılıklı öğrenerek, sorunları çözerek ve ihtiyaçları tespit ederek desteklerimizle tarımı bu noktaya getirerek bir model oluşturduk. Tarımın Ege Bölgesi’nde ivme kazanması, kapasiteyi, teknolojiyi artırması ve ihracat yapılabilecek derecede ürün yetiştirmesinin sağlanması gerekir. Elimizdeki en önemli imkanlardan bir tanesi olduğuna inanıyorum. Bu inançla hiç ara vermeden tarımı destekliyoruz. En son tarım makineleri dağıttık. Birçok konuda destek oluyoruz. Bizim uyguladığımız kalkınma modeli ile gerçekten kısa süre içerisinde toparlayabilen, üretimin artırılması ve ürünün değerlendirilmesi konusunda belediye bütçelerini sarsmayacak miktarlarla, küçük dokunuşlarla deneyimleyen en önde belediyeyiz. Kırsalın güçlenmesi köyden kente göçün yerinde çözülmesi açısından birçok faydası var. Toprağı üretemiyorsun, çünkü sınırlı. Nüfus giderek artıyor. Küresel ısınma, su kaynakları düzensiz. Zaman zaman 15 dakikada sel olacak düzeyde yağışların olması tarımı etkiliyor. Gelecek süreçte de etkileyecek. Bunların hepsine tedbir alıp, tarımın kıymetini bilerek desteklememizde büyük fayda olduğunu görüyorum” şeklinde konuştu.

DESTEK İSTEDİLER!
Afyonkarahisar Evciler Belediye Başkanı Saim Özer ve Denizli Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı kırsalda kalkınma modelinin uygulanması ve bilgilendirmesi açısından destek istedi. Kendi ilçelerinin tarımla geçinen ilçeler olduğunu belirten ikili, tarım konusunda bilgilendirme toplantısı için belediyelerine davette bulundu. Ayrıca Buldan Belediye Başkanı Mustafa Gülbay, turizm içinde belediyeler arasında gezi düzenlenmesini istedi. Başkan Kocaoğlu da bu konuların 10-15 günlük süre içinde değerlendirileceğini ifade etti.

KOCAOĞLU İLE 4.DÖNEM
Öte yandan oturumda Ege Belediyeler Birliği Başkan, başkanvekilleri, encümen üyeliği, katip üyeliği ve komisyon üyelikleri seçimi yapıldı. Kocaoğlu, 4.kez Ege Belediyeler Birliği Başkanı seçildi.

3 GÖRÜŞMEYİ ANLATTI
Kocaoğlu meclis oturumu sonrası Ankara’da 3 bakanla yaptığı proje zirvesi hakkındaki soruları açıkladı. 3 bakanla ilgili randevu talep ettiklerini ve birer saat arayla görüştüklerini belirten Kocaoğlu, bakanlara teşekkür etti.

- BAŞKAN KOCAOĞLU'NDAN ANKARA ZİRVESİ RAPORU!.. 

Kocaoğlu, “3 bakanımızın da sorun çözücü bir tutum izlediklerine ve yoğun çaba gösterdiklerine ben ve arkadaşlarım bizzat şahit olduk. Sorunları masaya yatırdık. Katı atık bertaraf tesisi ile ilgili sorunu büyük oranda hallettik. Körfez ÇED’i meselesi olumlu geçti. ÇED dosyası için müsteşar ve genel müdürlükler tartışacaklar, eksik gedik varsa tamamlayacağız. Kıyı projesi, TCDD-İZBAN arasındaki sorunlar, Alsancak garı yanındaki arazi, vapurların bağlanacağı yer, marinalar ve güncel olan tüm konuları değerlendirdik. İyi bir görüşme oldu. Hızlı netice alacağımızı düşünüyorum. Önümüzdeki hafta arkadaşlarımız tekrar Ankara’ya gidip görüşecek. 2015 yılı kayıp bir yıl olmuştu. Uzun süreden beri ilk defa verimli bir çalışma gerçekleştirdik. Katkı koyan herkese teşekkür ediyorum. Başka sorunlar da var, onları da kademe kademe önümüzdeki süreçte görüşüp değerlendireceğiz.

Büyükşehir Belediye Başkanı, “Bakan Binali Yıldırım görüşmeye dair daha net ifadeler kullanıyor. Siz neden daha karamsarsınız?” sorusuna ise “Ben de aynı kanaatteyim. Ama İzmirlileri ve sizleri beklentiye sokmamak için konuşuyorum. Olduğu zaman halloldu diyeceğiz” yanıtını verdi.

 
Bilgi’den Batur’a TOKİ Yanıtı
 
Göztepe’de operasyon başlıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de üç belediyeden proje kardeşliği!
İzmir’de belediyelerin projelerinin Türkiye genelinde dikkat çekmesinin ...
Başkan Çalkaya'ya teşekkür keki
Okul Aile Birliği’nin Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’ya ziyarete ...
İzmir’in çöpünde ‘Yıldırım’ mesaj: Yer tamam, haftaya biter!
Başkan Kocaoğlu’nu Ankara’da ağırlayan Bakan Yıldırım, Yamanlar’a yapılması ...
 
Dünya çocukları Karşıyaka’da buluştu
Karşıyaka Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ...
Bornova’da 23 Nisan haftası dopdolu geçecek
Bornova Belediyesi’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel ...
Buca’da hedef 3 yılda 20 bin ağaç!
Buca yeşile bürünüyor. Daha yaşanabilir bir Buca hedefiyle yola çıkan ...
 
Fuar İzmir’de Mayıs bereketi!
Türk fuarcılığının yeni merkezi Fuar İzmir, Mayıs ayında 3 büyük etkinliğe ev sahipliği yapacak.
Buca'da yeşil uyanış: Hedef 3 yılda 20 bin ağaç!
Daha yaşanabilir bir Buca hedefiyle yola çıkan Buca Belediyesi, her gün ...
Konak Yaya Üst Geçidi'nin montajı başladı: Ne zaman bitecek?
Konak’ta yayaların geçişini kolaylaştıracak olan yaya üst geçidinin montajına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva