HABERLER>POLİTİKA
13 Eylül 2023 Çarşamba - 09:15

Kılıç’tan kongreler için değerlendirme ve ‘dizayn’ uyarısı: CHP’de hiçbir şey unutulmaz!

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, seçim sonrası parti içinde devam eden kurultay süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kongre süreçlerinde bazı milletvekillerinin nüfuzlarını, bazı belediye başkanlarının da kamu gücünü kullanarak örgütü dizayn etmeye çalışmalarını yanlış bulduğunu söyleyen Kılıç, “CHP’de hiçbir şeyi unutulmaz. Partililerimiz belki akşam yediğini unutur ama 20 yıl önce hangi kongrede kim-kime oy vermiş hatırlarlar. Siz öncelikle vekil olacaksınız, belediye başkanı olacaksınız” dedi.

Kılıç’tan kongreler için değerlendirme ve ‘dizayn’ uyarısı: CHP’de hiçbir şey unutulmaz!

EGEDESONSÖZ- CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, SonSöz TV’de katılığı programda genel seçim yenilgisi sonrası genel merkez tarafından başlatılan kurultay süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

KAMU GÜCÜNÜN KULLANILMASINA, ÖRGÜTÜN DİZAYN EDİLMESİNE DUR DENMELİ
Mahalle delege seçimleri ile ilçe kongrelerinde yaşanan gelişmeler hakkında konuşan CHP’li Kılıç, bazı belediye başkanlarının kamu gücünü bazı vekillerin de örgütü etki gücünü kullanarak siyaseti dizayn etmeye çalıştığını belirtti. Kendi siyaset anlayışında bunun yerinin olmadığını kaydeden Kılıç, “Parti içi yarışların yaşandığı bir dönemdeyiz. Yakın bir zamanda babamı kaybettim. Yasımız vardı bunlar yaşanırken… Bu tartışmaları, il ve ilçe kongrelerini takip etmeye çalıştım. Bir milletvekilinin parti içi yarışlarda taraf olmasını, mahalle delege seçimlerinden başlayarak ilçe ve il kongrelerinde birilerini yönlendirmesini ya da delegelerle bu konuda yönlendirme yapmasını etik bulmuyorum. Bu hem milletvekilleri hem de belediye başkanları için geçerli… Çünkü biz vekil olarak örgütün gücü ile vekil olduk. Ben bağımsız vekil değilim, CHP’nin vekiliyim. O yüzden bu kimliği alırken örgütüm bana sorumluluk veriyor. Bizi Ankara’da ve Türkiye’nin her yanında temsil et deniyor. Ben bu gücü alıp parti içi yarışlarda bir aday için ya da bir taraf için kullanılmasını doğru bulmuyorum. Bunu yapmam da böyle bir şeyi kullanmam da… CHP’de hiçbir şeyi unutulmaz. Partililerimiz belki akşam yediğini unutur ama 20 yıl önce hangi kongrede kim-kime oy vermiş hatırlarlar. Siz öncelikle vekil olacaksınız, belediye başkanı olacaksınız. Biz de doğal olarak il delegesiyiz. Bir oyumuz var ve onu kullanacağız. Bunu yaparken siz kamunun verdiği kaynakları kullanmamalısınız. Bir belediye başkanısınız, taraf olmuş olabilirsiniz. Çok doğal. Partiyi en iyi şekilde temsil edecek kişinin seçilmesini isteyecektir belediye başkanları… Çünkü o belediyenin de başarısını getirir. Onu seçtirmek için kamu kaynaklarını kullanırsanız ona bir dur denmesi gerekir. Milletvekili, belediye seçimlerinde ilçe kongrelerinde elindeki gücü bir kuvvet olarak görüp bunu bir dizayn görevi olarak kullanırsa orada da bir dur demek gerekir. Benim İzmir’i yada bir ilçeyi dizayn etmek gibi görevim yok, doğru da bulmuyorum. Ben gerçekten mahalleden başlayarak ilçe, il ve kurultay delegelerinin özgür iradesi ile oy vermesini isterim. Böyle doğru sonuçlar çıkar, öbürkü türlü doğru sonuçlar alamayız. Siz belediyenin gücünü kullanın, o çıksın vekil olarak gücünü göstersin. O zaman bunun adı demokrasi olmaz. Demokrasicilik oynarsınız. Herkes her şeyi takip ediyordur” dedi.

VEKİLLİK AYRI, İL YÖNETİCİLİĞİ AYRI
CHP’li Kılıç, partide il yöneticisi olmak ile milletvekili olmak arasında fark olduğunu, kendi yaşadığı deneyimle de açıkladı. Kılıç açıklamasında “milletvekili olasıya kadar siyasetin içinde hep taraf oldum. Taraf olmayan bertaraftır. O zaman siyaset yapan parti üyesiydim. İl sekreteriydim, il yöneticisiydim. Taraf olduğum ya da önerdiğim kişi için çalıştım. Vekil olunca buna dur demek gerekiyor. Delegeler özgür iradesiyle düşünmeli ve beni en iyi kim temsil eder ona bakmalı. Önümüzde bir yerel seçim var. Ve en başarılı şekilde kim ilçe-il başkanlığını yapar? Buna delegelerin özgür iradesi ile karar vermesi gerekiyor. Benim partimden beklentim budur. Ben vekilim orayı-burayı dizayn edeyim, onu-bunu şikayet edelim falan. Bunlar benim siyaset anlayışımın uzağındadır. Yapanlar varsa onların takdiri… Ben yapmam. Örgütün özgür iradesine inanan biriyim. Ve öyle devam edeceğim” açıklamasını yaptım.

‘BABAMI KAYBETTİM’ DİYORUM, ‘NASIL MÜDAHİL OLMAZSIN’ DİYORLAR
Partililere hitap eden Kılıç, kendilerinin de yaşananlardan etkilendiğinin altını çizerek yaşadığı bir olayı anlattı. Kılıç, “Bazen insan olduğumuzu unutuyorlar. Babamın vefatında da bunu yaşadım. Taziyeleri kabul ediyorum. Biri arıyor, ‘delege oldum’ diyorum. ‘Babamı kaybettim’ diyorum, ‘nasıl müdahil olmazsın’ diyor. Dışarıdan baktığınızda bizim insan olduğumuz unutuyorlar. Belki de siyaset yaparken insani özellikleri öne çıkarmalıyız. Başka türlüsü siyasi rant… Buradan arınmak gerekiyor, daha samimi ve insani düzeyde bir siyaset yapılması gerekiyor. En acılı gününüzde, düğünde, bayramda vatandaşın yanında olursanız samimiyetiniz görülür. Delege seçiminde taraflara göre düğüne gidersiniz, taraflara göre cenazeye gidersiniz, sevdiğiniz siyasetçinin cenazesine gidip diğerinin cenazesine gitmezsiniz bunlar kendi aralarında yan yana gelemiyorlar derler. İlçe ve il kongrelerimizin bu kadar basına yansıması, bu kadar sosyal medyaya yansıması hem partiye hem de ülkeye ihanet… Bu parti büyük bir parti… Belediyeleri ile örgütü ile kurultayı ile delegeleri ile büyük bir parti… Tabandan tavana bir değişim olabilir mi? Olabilir. Ama bunu yapacak olan partilerin örgütüdür. Bunun sosyal medyada, TV’de konuşarak yapamazsınız. Amacınız bu partiyi iktidar yapmak ve bu ülke için çalışmak olmalı. Ama bunun yerine kendiniz için çalışırsanız ve bir çok kişi kendisi için çalışırsa bir yere varılamıyor. Bunu da hep beraber gördük” dedi.

UMARIM ÇARŞAF LİSTE OLUR
İl kongresi öncesinde mevcut İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun kongrede adaylığını engellemek isteyen isimlerin genel merkezde Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin hatırlatılması üzerine konuşan Kılıç, kongre sürecinde hiçbir yerde kendisini tanımlamadığını belirterek “Olanları haberlerde okudum bir görüşmem de olmadı arkadaşlarımla. Bir arkadaşın il başkanı olmasını istiyorsak çalışma yaparsınız ve o da kendini iyi temsil etmeye çalışır. İmza toplarsınız, çıkar aday olur. Umarım kongre çarşaf liste olur. Bu demokrasi göstergesidir. Bir kere il sekreterliğine bir kere de kurultay delegeliğine çarşaf liste ile gelmiştim” ifadelerini kullandı.

DEĞİŞİME SİYASET YAPMA ANLAYIŞIMIZDAN BAŞLAMAK GEREKİYOR
Tüzük ve programda revizyon için çalışmaların sürdüğün kaydeden Kılıç, “Tüzük tartışmaları var ve hazırlıklar var. İl ve ilçelerden görüşler alındı, alınıyor. Her kesimden görüş alınıyor hatta yurt dışındaki partilerin de tüzüklerine bakılıyor. En çok talep edilenler değerlendirilecek. Bir yandan program hazırlığı var. Güzel bir programımız var ve günümüze uygun olarak yeniden hazırlanmaya çalışılıyor. Hepsini güzel yapabilirsiniz ama uygulayıcıları önemlidir. Uygulayıcıları siyaset anlayışında negatifse bir yere varamazsınız. Değişime siyaset yapma anlayışımızdan başlamak gerekiyor. Yoksa biri gitsin biri gelsin, hepsi birbirinden kıymetli… Partinin TV’lerde, gazetelerde isimleri konuşulan hepsine ihtiyacı var. Hepsi ayrı bir değer, kimse kolay siyasetçi olmuyor” değerlendirmesini yaptı.

 
Konut kredilerine düzenleme yolda
 
Torbalı'nın 'mega projesi' tam gaz!
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alo 13 Eylül 2023 Çarşamba 19:06

Sayın vekil Allah aşkına İzmir’de hangı yanlışa karış çokdında dur dedin atmayın halkın içine girin halkı dinleyin löküs odalarda dinletipmoyalanmayın o ağırlamalar karın doyurmuyor sabır gibi karın doyurmuyor

Yorumu oyla      3      3  
Metin 13 Eylül 2023 Çarşamba 16:20

Sen İzmir'li bile değilsin. atanmış birisin. kongre sürecine karışmak senin ne haddine

Yorumu oyla      3      3  
eser 13 Eylül 2023 Çarşamba 15:50

yapmayın. tek aday zorlaması ile deniz yüceli dikte edilirken neredeydiniz. adam tek adaylı seçimde yüzde elli alamadı. alamadı da ne oldu?

Yorumu oyla      3      3  
Konak 13 Eylül 2023 Çarşamba 14:17

Untmayalım, İzmir aslında CHP li diyildir, ne Osman Kibar, ne Burhan Özfatura CHP li idi. 2002 sonrası AKP dönemi ile, rahmetli Ahmet Piriştinanın Demokratik Sol partili olması ve daha sonra chp ye girmesi sebebi ile CHP adaylarını seçti, hatırlayınız sayın CHP yi yönetenler.

Yorumu oyla      2      3  
serkan 13 Eylül 2023 Çarşamba 12:43

ne blok ne carsaf chp zihniyet devrimi yapmadıkca kuculup yok olur bir tek izmir turkiyede chpyi kurtaramaz

Yorumu oyla      3      3  
Delege 13 Eylül 2023 Çarşamba 11:58

Sayın vekili doğru söylüyor bütün kurultaylarda üstün bir galibiyet ile başarı sağlanıyor,ama seçimlerde boş çıkıyor,çünkü parti belli kişilerin elinde olan bir parti durumundadır CHP yıne zafere doğru kurultaylar geliyor kazandık sloganları havadan uçacak..

Yorumu oyla      5      3  
zülfikar 13 Eylül 2023 Çarşamba 11:16

Yapılan iyilikleri hep unuttunuz sayın vekilim.

Yorumu oyla      3      3  
Kemal erdem 13 Eylül 2023 Çarşamba 11:05

Blok ayrıştırır çarşaf birleştirir.

Yorumu oyla      4      3  
Selvi Karabulut 13 Eylül 2023 Çarşamba 10:57

Sizler 3-4-5-6-7 dönem mv''lerle demokratikliğiniz kongrelere de yansıyor.danışmaman Yaman Pirizman Maffpeyker, Sezgin ve Yüksel hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yorumu oyla      5      3  
Petito 13 Eylül 2023 Çarşamba 10:42

Ben vekilimin ne demek istediğini anlamadım. Karşı ekip kamu gücünü kullanmamalı vekiller müdahil olmamalı, bizim ekip istediği herşeyi yapabilir Kılıçdaroğlu ile görüşüp İl başkan adayının önünü kesmeye çalışabilir mi demek istemiş?

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Rotası neresi?
Mehmet KARABEL yazdı... Rotası neresi?
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten açıklamalar
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, AK Parti ...
'Bize yan bakana düz bakmayacağız'
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Son terörist etkisiz hale getirilinceye ...
 
'Cuma günü basın toplantısı yapacağım'
Kılıçdaroğlu ile görüşen GHP Grup Başkanı Özgür Özel, cuma günü genel ...
Kılıçdaroğlu: Ekrem İmamoğlu adayımızdır
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisiyle yapılan röportajda, ...
Erdoğan'dan Libya'ya taziye telefonu
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed ...
 
Erdoğan başkanlığında AK Parti MYK toplandı
AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel ...
Erdoğan'dan partilere yeni anayasa çağrısı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulucanlar Cezaevi'nde düzenlenen "Yeni ...
Kılıçdaroğlu'ndan 12 Eylül mesajı!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "İktidarını 12 Eylül’e borçlu olanlar, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva