HABERLER>İŞ DÜNYASI
25 Haziran 2023 Pazar - 13:33

Kemeraltı'ndan bayram manzaraları... Esnafın umudu gurbetçilerde!

Kemeraltı'nın Kurban Bayramı öncesinde de her zamanki gibi yoğun kalabalık olduğunu ancak bu kalabalığın esnafa katkısı olmadığını anlatan İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, "Yine de Allah bereket versin, deyip evimize gidiyoruz. Sünnet ve düğün sezonu açıldı, gurbetçiler, turistler geliyor. İşlerin düzeleceğine olan umudumuzu yitirmedik" dedi

Kemeraltı ndan bayram manzaraları... Esnafın umudu gurbetçilerde!

EGEDESONSÖZ- Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin SONSÖZ TV’ye konuk oldu. Gazeteci, yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Girgin, Kemeraltı esnafının sorunları ve geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

BAYRAM DÖNEMİNDE DE İŞLER İYİ DEĞİL, ÇÜNKÜ...
Kemeraltı esnafının Kurban Bayramı hareketliliğini değerlendiren Başkan Semih Girgin, “İşler çok iyi diyemiyoruz, hayatın gerçekleri ile savaşmaya devam ediyoruz. Bayram öncesi hareketliği şu an için Kemeraltı’nda yaşanıyor. Seçim atmosferinden çıktık, insanlar rahatladı. Çarşı ve esnafımız ile birlikte, işlerde olağan artış beklenen bir dönem içerisindeyiz. Okullar kapandıktan sonraki süreci iyi değerlendiren bir çarşıyız. Ancak istediğimiz şeyleri istediğimiz ölçüde yapamıyoruz. Bu da bir gerçek. Çünkü insanların alım gücünün iyi olmaması, doların yüksek olması ve giderlerimizin çok olması bizim her türlü ürünümüze yansıyor. Okulların kapanmasının ardından hem düğün hem sünnet sezonu da açıldı. Bu dönem, Kemeraltı için aksiyonu yüksek bir dönem. Belli sektörler o dönemi iyi geçiriyorlar. Bu süreçte birde fiyat tutturmak da çok önemli. Yeme içme ile ilgili bizim bir ağırlığımız var bunu da iyi değerlendiriyoruz. Mevsimsel ürün satanlar da dengeyi sağlıyor. Biz yazdan her zaman umutluyuz” dedi.



BABALAR GÜNÜ, ANNELER GÜNÜ GİBİ DEĞİL

Babalar gününün, Anneler günü gibi hareketli geçmediğini söyleyen Başkan Girgin, “Annelerin anaçlığının getirdiği bakış açısı ile babanınki çok farklı. Hediye çeşitliği annede daha çok, baba da biraz daha sığ bir hediye çeşitliği var. Çarşı, babalar gününü çok hissetmiyor. Ancak, normal günde yaptığımız işlerden bir tık fazla iş yapmış olabiliriz” dedi ve Kemeraltı'ndaki fotoğrafı şöyle anlattı:

"Kemeraltı'nda yoğun bir kalabalık var, ancak o kalabalığın esnafa bir katkısı yok. Biz her zaman az kazansak da çok kazansak da Allah bereket versin diyen bir kitleyiz. Ancak, giderler çok fazla olduğu için gelir, bizim açığımızı kapatmıyor. Hep bir gün sonrasına iyi niyetle bakıyoruz. Turistlerimiz geliyor, bizlere ivme kazandırıyor. Yaz mevsimi de insanları çok farklı etkiliyor. Yağmur ve soğuktan çok etkilenen bir çarşıyız. Kemeraltı’nın havası insanlarımıza her zaman iyi gelmiştir. Bizi ayakta tutan en büyük kesim kadınlarımız ve gençlerimiz. Eskiden bayram öncesi her şey Kemeraltı esnafından alınırdı. Artık bayramlarda insanlar kendilerine bir şey almak istemiyorlar ve ellerindekiyle yetiniyorlar. Çarşıda tanık olduğum bir diyalog var. Çocuk, en güzel ve pahalı bir ürünü seçti ama annesi, bütçesine uygun olan ürünü çocuğuna beğendirmeye çalıştı. Gerçekten tüketici için zor. Ancak Kemeraltı’nda her türlü bütçeye uygun ürünün bulunduğu bir çarşıyız.” 

BİNANIN BOŞ KALMASI, MÜLK SAHİBİNE DAHA BÜYÜK ZARAR
Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın kendisine has bir havası olduğuna dikkat çeken Başkan Girgin, yüksek kiralardan dert yandı, mülk sahiplerine çağrıda bulundu:

“Yaz döneminde, bir süredir kapalı olan dükkanların açıldığını görüyoruz. Bazı mal sahipleri yüksek kirada inat ediyor. Oysa binasının boş kalması ona çok daha zarar yazıyor. Ve bina boş kaldıkça enerjisini yavaş yavaş kaybediyor. Kemeraltı için bir ışığın dahi yanması büyük değerdir. Kemeraltı’nda dükkân boş kalmaz ancak büyük bir inatlaşma var. Mülk sahipleri dükkânından çıkan kiracısının ardından dükkâna yenileme yapmadan hatta dükkânın temizliğini dahi, kiracının bıraktığı kirlilikle tekrar kiraya vermeye çalışıyor. Kemeraltı’ndaki mal sahibi önce kendi dükkânına ve yollarına sahip çıkmalı. Dükkân kiralamalar yavaş yavaş çoğalmaya başladı. Kafe firmaları gelir oldu. Ana arterin dışında yeni açılan bir kafe var. Orada öyle şık bir kafe gören vatandaş, bak burada da güzel yerler varmış, diyor, oralara sık sık gelerek değer katıyor. Kemraltı’nda herkes birbirini tetikliyor. Kapalı kepengler yavaş yavaş azalıyor. Keşke Kemeraltı’nın kurallarını tekrar yazıp, Tarihi Çarşılar Federasyonu ile beraber kanunu geçirebilirsek. Boş kalan her dükkânın mal sahibi açısından da bir sorumluluğunun olduğunu düşünüyorum."


HİÇ OLMAZSA VERGİ DAİRESİ KEMERALTI'NDA KALSIN!
Emniyet müdürlüğü, adliye ve belediyeden sonra vergi dairesinin de Konak'tan taşınacak olmasından büyük üzüntü duyduklarını belirten Başkan Girgin, "Kemeraltı Vergi Dairesi vardı, depremde zarar gördüğü için boşaltma kararı çıktı. Biz Vergi Dairesi’nin Kemeraltı’nda kalması için çok mücadele ettik. Ancak devlet kurumlarının kalacağı binalarda bazı şartlar aranıyor. Bina yaşının düşük olması ve tüm KAROT testlerinden başarı ile çıkmış olması gibi.  Bu birim bizim için çok değerliydi. Kemeraltı Vergi Dairesi’nin, Kemeraltı’nda kalması için çok uğraştık ancak maalesef kriterlere uyan bir bina bulamadık. Çok insan çeken bir yerdi. İşlem yapmak için gelenler mutlaka Kemeraltı’na insan çekiyordu. Kemeraltı’ndan, belediye binası, emniyet binası, kaymakamlık ve defterdarlıklar vardı. Bu binalar Kemeraltı Çarşısı’ndan gitti. Onlar gidince Kemeraltı, çok sayıda müşteri kaybına uğradı. Biz insan sayısından çok fedakârlık ettik. Artık elimizdekini korumamız ya da kültür turizmi denilen turiste yönelik çalışmalara dönmemiz gerekiyor. Kemeraltı odaklı gelecek insanların olması gerektiğini düşünüyoruz”  dedi.

KÜÇÜK KONSERLER, ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER YAPMAK İSTİYORUZ
Kemeraltı esnafını sosyal yaşama kazandırmak için çalışmaları olduğundan bahseden Başkan Girgin, sosyal projelerden söz etti. “Kemeraltı esnaf korosu yapacağız çalışmalarımız devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Fabrikası ile bir program hazırladık. Esnafımıza 3 dalda bir eğitim sürecine başlayacağız.  Aynı zamanda esnafımızın çocuklarına özel çeşitli kursları da başlatıyoruz" dedi ve Kemeraltı'nın sosyal etkinliklere ev sahipliği yapması konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:

"Konser gibi etkinlikler için meydana ihtiyacımız var. Fakat öyle bir şey yok. Biz de altyapı çalışmaları bittiğinde, küçük küçük alanlarda, küçük konserler olmasını talep ediyoruz. Gençlerin çalıp söylediği etkinlikler... Kemeraltı'nın akşamları da yaşamasını sağlamalıyız. Bu yaz aylarında mutlaka birkaç küçük konser düzenleyeceğiz."

 
'Küçük bir pozitif ayrımcılık düşündük'
 
TIR devrildi; sürücü öldü, kurbanlıklar telef oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen Ticaret Odası'ndan 2'nci serbest bölge açıklaması
Menemen Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Süsoy, Menemen’de kurulacak ...
GİFED Başkanı Serter’e ödül
Türkiye’de ilk kez girişimci iş kadınları derneklerini bir çatı altında ...
BASİFED ve GESİFED’den işbirliği toplantısı
TÜRKONFED bünyesinde bulunan Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri ...
 
MB'den ilk 'sadeleştirme' adımı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleştirme politikası kapsamında ...
Egeli ihracatçıların Başkanı Eskinazi isyan etti: Darbe üstüne darbe yedik!
Güncel gelişmeleri değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör ...
İzmir iş dünyasından faiz kararı yorumu: Beklentinin altında!
İzmir İş Dünyası temsilcileri, Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendirdi. ...
 
'TÜGİK'in tekrar ayağa kalkması için çalışacağız'
TÜGİK’in Ankara’da gerçekleşen ve adındaki genç ibaresinin hukuksuz şekilde ...
Merkez Bankası'nda 'sektör' zirvesi!
Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan banka yöneticileriyle bugün İstanbul'da ...
İTB Meclis Başkanı Tuncer'den Bakan Şimşek'e destek... Üç acil hedef, hemen şimdi!
İzmir Ticaret Borsası Haziran ayı meclis toplantısında, Yeni atanan Hazine ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva