HABERLER>SAĞLIK
16 Haziran 2024 Pazar - 15:39

Kavurucu sıcaklarda 'güneşte kalmayın' uyarısı

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl ve Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Ertaş, bölgede artan sıcaklara karşı vatandaşları güneş çarpmalarına karşı uyardı.

Kavurucu sıcaklarda  güneşte kalmayın  uyarısı

Kardiyolog Prof. Dr. Mehmet Ata Akıl, son dönemde bölgede mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklardan olumsuz etkilenilmemesi için özellikle risk gruplarındaki hasta, hamile, yaşlı ve çocukların 10.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.

Sıcak denildiği zaman akla ilk sıvı kaybının geldiğini anlatan Akıl, sıcak havalarda bol sıvı tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Özellikle çocuk ve yaşlıların sıvı kaybına çok dikkat etmesi gerektiğine işaret eden Akıl, bu yaş gruplarının 10.00 ile 16.00 saatleri arası uzun süre güneşin altında kalmamalarını önerdiklerini söyledi.

Akıl, şöyle konuştu:

"Sıcak havalarda uzun süreli klima altında kalma durumunda da klima hastalığı da diyebileceğimiz bazı hastalıklar var ki bunlara da dikkat etmek gerekiyor. Uzun süreli güneşte kalanlar, bol sıvı tüketmeli. Mümkün mertebe sık sık gölgelenmelerini sağlayacaklar. Böylece güneşe maruz kalmayı en aza indirmeye çalışmaları gerekiyor. Uzun süre güneşe maruz kalacakların veya güneş altında çalışanların açık renk ve hava alan elbiseler giymeleri, mümkünse şemsiye kullanmaları gerekir. Normal hayatta bile günde 2,5 litre sıvı tüketmeyi öneriyoruz. Bu yaz döneminde 3-3,5 litreye kadar sıvı tüketilmeli."

Uzun süre güneş altında kalanlarda genellikle baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk meydana geldiğini ifade eden Akıl, bu durumlarda mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğini dile getirdi.

Akıl, "Tarım işçileri, pazarda veya karayollarında çalışanların çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Uzun süreli güneşe maruz kalıyorlar. Uzun süreli kalma durumda, sıvı tüketimi de kişi de azalırsa risk oluşturur." dedi.

GÜNEŞ ÇARPMASI ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURABİLİR
DÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Ertaş ise yurttaşlara, güneşin tam tepede olduğu öğle saatlerinde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.

Bölgede özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve Mardin'de mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklara maruz kalındığını belirten Ertaş, "Isı artışı güneş çarpmalarına yol açabiliyor çünkü vücudun ısısı çok arttığı zaman buna bağlı olarak vücudun savunma mekanizmaları yetersiz kalıyor. Bu da çok ciddi anlamda sıvı kaybına neden oluyor. Sıvı kaybı da ölümcül sonuçlar doğurabiliyor." ifadelerini kullandı.

Güneş çarpmasının ciddiye alınması ve buna karşı dikkatli olunması gerektiğini anlatan Ertaş, güneş çarpmasının da ölümcül sonuçlar doğurabildiğini vurguladı.

Sıcak havada aşırı yorucu aktivitelerden uzak durulması gerektiğini kaydeden Ertaş, "Yorucu bir aktivitede de sıvı kaybına yol açabilmektedir. Dışarıda çalışmak zorunda olanlar gölgede olmaları, gerekirse şapka takmaları, güneş gözlüğü kullanmaları lazım. Ciddi anlamda güneş ışınlarına maruziyeti azaltmaları gerekir." diye konuştu. (AA)

 
İzmirli Milletvekili Gökçe Gökçen dünyaevine girdi
 
Damdan atlayan keçi, tellerde asılı kaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O maddeyi içeren ağrı kesiciler incelemede!
Avrupa İlaç Kurumu (EMA), agranülositoza (akvuyav sayısının azalması) ...
Bakan Koca'dan 'et tüketimi' uyarısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kurban etini bir gün dinlendirdikten sonra ...
Baba-kız kansere karşı mücadele ediyor
İzmir'de yaşayan ve akciğer kanserine yakalanan Üzeyir Yaşar (80) ile ...
 
İzmir'de COVID-19'tan 21 ölüm!
2023’te İzmir’de 30 bin 820 kişi yaşamını yitirirken, 314 bebek 1 yaşını ...
Bakan Koca: Onaylı Randevu Sistemi sayesinde poliklinik kapasitesi arttı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde ...
Minik Eren'e teyzesinden yeni 'hayat'
İzmir'de yaşayan Nazlıcan Admış (30) ile Uğur Admış (32) çiftinin 1 yıl ...
 
Uzmanından kurbanda 'rigor mortis' uyarısı
İzmir Şehir Hastanesi Baş Diyetisyeni Dilek Unur, Kurban Bayramı öncesi ...
Mehmet KARABEL yazdı... O sinsi hastalık neden artıyor?
Mehmet KARABEL yazdı... O sinsi hastalık neden artıyor?
İşlenmiş gıdalar kronik uykusuzluğa neden oluyor
İşlenmiş hazır gıdaların obezite, diyabet ve kanserle olan bağlantıları ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva