HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Ocak 2024 Salı - 11:23

Karşıyaka’nın kritik planlarında revizyon!

Odalar tarafından yargıya taşınan Karşıyaka’nın Cumhuriyet Mahallesi planları revize edilerek yeniden askıya çıkarıldı.  

Karşıyaka’nın kritik planlarında revizyon!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde uzun yıllardır kentsel dönüşüm ve imar planı revizyonu bekleyen bölge ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Cumhuriyet Mahallesi, İnönü Mahallesi ve Örnekköy Mahallesi sınırları içerisinde bulunan 137 hektarlık alanda yürütülen dönüşüm çalışmaları kapsamında imar planlarının etaplar halinde hazırlanması kararlaştırılmıştı.

3 yıl önce bölgenin geneline dair hazırlanan 1/1000 Ölçekli Cumhuriyet-Örnekköy-İnönü Mahalleleri Uygulama İmar planına askıya çıkarılmış ardından askı süresinde yapılan itirazlar doğrultusunda planlar yeni bir çalışma yapılması için geri çekilmişti. Ardından 1’inci ve 2’inci etap olarak adlandırılan alana dair özel planlama çalışması yapılmıştı. Meclislerin de onayından geçen imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımlandı.



Askıya çıkan 1/5000 Ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. Ve 2. Etap nazım İmar Planı’nın ana gerekçesi odaların ve vatandaşlarının itirazları ve mahkemenin 1/1000 ölçekli Ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. Ve 2. Etap Uygulama İmar Planı ile ilgili verdiği yürütmeyi durdurma kararı verdiği doğrultusunda düzenleme gösterildi.

Plan açıklamasında 29 hektarlık alanda nüfus ve donatı alanlarını tekrar düzenlenmesi, bölgede yaşanan uygulama sorunlarının giderilmesi, bölgenin sağlıklı bir yapılı çevreye dönüşmesi, uygulama kabiliyetine sahip, eşitlikçi, erişilebilirliğin sağlanması gerekçeleri yer aldı. Plana göre konut alanı azaltılırken ticaret-konut alanı artırıldı.



Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

Plan Açıklama Raporunun önceki bölümlerinde ayrıntıları ile açıklandığı üzere İzmir Büyükşehir Belediyesince 09.05.2022 tarihinde, Cumhuriyet Mahallesi 1. Etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı, Cumhuriyet Mahallesi 2. Etap 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı ile bu planların dayanağı olan, Anadolu Caddesinin kuzeyi ve Sosyal Konutlar olarak bilinen bölgede yaklaşık 29 hektarlık alanı kapsayan Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap 1/5000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı onaylanmış; Cumhuriyet Mahallesi 1. Etap 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı ve dayanağı nazım imar planına İzmir 7. İdare Mahkemesinin 2022/579 E. sayısıyla, Cumhuriyet Mahallesi 2. Etap 1/1000 ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı ve dayanağı nazım imar planına İzmir 7. İdare Mahkemesinin 2022/572 E. sayısıyla dava açılmış; 21.06.2023 tarihinde 7. İdare Mahkemesince alınan yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar doğrultusunda bilirkişi raporunda belirtilen hususlara yönelik düzeltmeleri içeren 1/5000 ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap Nazım İmar Planı Revizyonu ve eş zamanlı olarak uygulama imar planı çalışmaları yapılmıştır.

1/5000 ölçekli Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap Nazım İmar Planı Revizyonu ve Plan Açıklama Raporu, davaya konu plan kararları ve mevcut kullanımlar göz önünde bulundurularak, 1/5000 ölçekli Cumhuriyet, İnönü ve Örnekköy Mahallelerinin bir kısmını kapsayan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonunun etaplara ayrılması ve düzenlenmelerin yapılması gereken hususlar doğrultusunda hazırlanmıştır.

Revizyon plan çalışması 19.11.2020 onay tarihli imar planı değişikliklerinin devamı niteliğindedir. Söz konusu plan çalışması ile; bölgede yenilemeye aday çok sayıda yapının bulunduğu ve kentin gelişme dinamikleri çerçevesinde hem sağlıklı yapılaşma hem de gerekli donatı alanlarının sağlanması gerektiği için günümüz modern şehircilik ve çağdaş planlama anlayışı ile deprem riskine karşı sağlam, sürdürülebilir, erişilebilir, yaşanabilir, sağlıklı ve güvenli kentsel mekân oluşturmak amacıyla kentsel yenilemeye yönelik plan çalışması yapılmıştır.

Sonrasında, nüfus öngörüleri, donatı alanı ihtiyaçlarının karşılanması, 18. madde uygulaması ile plan uygulama araçlarının mevzuata uygun hale getirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmüş; günümüze kadar yapılaşmaları yönlendiren imar planından gelen bazı imar hakları, yapılaşmaların planlama ve ruhsat tarihleri itibari ile sorgulanmış, planının uygulanabilirliği açısından bazı imar adalarında önceki imar planından gelen imar hakları korunmuş; ancak, mekânsal anlamda yenilenme ihtiyacı olan alan alanlarda, topoğrafya ile uyumlu taşıt, bisiklet, yaya güzergahları oluşturulmuş ve birbirine entegre edilmiş, yeşil akslar ile yaya sirkülasyonunun yoğun olduğu odaklar belirlenmiş, çekim merkezleri ve ticari akslar oluşturulmuş; nüfusun ihtiyacı doğrultusunda, hizmet etki alanları dikkate alınarak sosyal donatı alanları ve kurumların ihtiyacı olan teknik altyapı alanları belirlenmiş; yapılaşma ölçeğinde sokak, yapı adası ve bina arasındaki ilişki ağı dikkate alınarak plan kararları oluşturulmuştur.

Cumhuriyet Mahallesi 1. ve 2. Etap Plan Sınırlarını içeren alanda, 1/000 ölçekli Revizyon İmar Planları ile eş zamanlı olarak 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonunda da düzenlemeler yapılmıştır.

 
Alev alev yanmıştı... Tesis mühürlendi!
 
Selçuk'tan altyapı yatırımı!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kskli 10 Ocak 2024 Çarşamba 12:25

Umarim birileri engel olmaz.

Yorumu oyla      6      2  
Mustafa kule 9 Ocak 2024 Salı 23:43

Çok şükür sonunda yıllardır beklediğimiz imarınız çıktı hayırlı olsun mahallemize bir an önce mutayit ler gelirde anlaşırız şu kiraderdinden kurtuluruz emeği geçen herkes ten Allah razı olsun inşallah

Yorumu oyla      4      3  
Ersin 9 Ocak 2024 Salı 22:53

Bunlar dan bir cacık olmaz maalesef izmir pislik içinde her yer bunların kredileri bitti artık

Yorumu oyla      2      3  
EGS 9 Ocak 2024 Salı 21:55

BASMANE ÇUKURU İMAR PLANI NE ZAMAN ASKIYA ÇIKACAK.

Yorumu oyla      2      3  
iş bilmez karşıyaka belediyesi 9 Ocak 2024 Salı 12:07

Ne bitmez imar planıymış, 5 yıldır bir plan yapılacak , peki bir deprem olsa burada evler yıkılsa kim hesabını verecek, iş bilmez karşıyaka belediyesi yüzünden insanlar mağdur oldu.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka'da 1 yıl sporla geçti
Sporun ve sporcuların destekçisi Karşıyaka Belediyesi; düzenlediği onlarca ...
İZSU gaza bastı... Kanallarda yoğun mesai!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, etkili yağışlarda oluşabilecek ...
Konak'ta 8 yıllık kriz bitti!
Konak'taki Jandarma Komutanlığı'nın bulunduğu alan 8 yılın sonunda Konak ...
 
Narlıdere'de unutulmaz konser!
Narlıdere Belediyesi’nin Başkan Ali Engin’in göreve gelmesiyle hayata ...
Bornova'da Sürdürülebilir Yaşam Şenliği!
Bornova Belediyesi, Ege Sanayici İş İnsanları Derneği, Naturel Rotary ...
Bayraklı'nın kursları kadınların ilgi odağı!
Bayraklı’da kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik hayata katılımlarını artıracak ...
 
Büyükşehir’de yılın ilk meclisi tamam... ‘Mezarlık’ itirazları reddedildi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak ayı olağan meclisinin gündeminde ...
Güzelbahçe’den 43 milyonluk satış!
Bünyesinde bulunan 10 adet konut nitelikli taşınmazı satış listesine çıkarma ...
Karşıyaka'da iklim krizine karşı çocuk sempozyumu
Karşıyaka Belediyesi, iklim değişikliği ile mücadele kapsamında eğitimler ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva