HABERLER>GÜNCEL
20 Ocak 2016 Çarşamba - 15:04

İzmirli askeri hakim şehit abisinin adını Danıştay’da tescilletti!

Danıştay 8. Dairesi Bayraklı Belediyesi’nin Şehit Önder Sert Parkı’nın içindeki tesise Gazeteci Fethi Doğan’ın isminin verilmesi kararını bozdu. Belediyenin kararını mahkemeye taşıyan şehidin kardeşi Askeri Hakim Onur Sert’in başvurusu üzerine Danıştay, meclis kararını hukuka aykırı buldu.

İzmirli askeri hakim şehit abisinin adını Danıştay’da tescilletti!

EGEDESONSÖZ - Bayraklı’da bir dönem tartışmalara neden olan belediye meclis kararı ile ilgili Danıştay son noktayı koydu.  Danıştay 8. Dairesi Bayraklı Gümüşpala Mahallesi’nde daha önce Karşıyaka Belediyesi tarafından planlara işlenen Şehit Önder Sert Parkı’nın durumunu inceledi. Ailenin başvurusunu inceleyen mahkeme park alanının daha sonra kurulan Bayraklı İlçesi sınırlarına dahil edilmesinden sonra yapılan isim değişikliğini uygun bulmadı. Mahkeme, belediye meclis kararını iptal etti.

Bayraklı’da Danıştay’a kadar giden konu geçen dönem mecliste AK Parti ve CHP’li meclis üyelerini de karşı karşıya getirmişti. Olay, 1997 yılında Van Başkale’de mayın patlaması sonucu şehit olan Önder Sert’in adını taşıyan parkın bir kısmına Bayraklı Belediyesi tarafından yapılan spor kompleksine başka birisinin isminin verilmesiyle başladı. Belediye, 2013 yılının Mayıs ayında aldığı karar ile o yılbaşı geçirdiği trafik kazası sonrası hayatını kaybeden Yeniasır Gazetesi Spor Servisi Editörü Fethi Doğan Öner’in ismini verdi. Şehidin ailesi ise duruma itiraz edip konuyu yargıya taşıdı. Karşıyaka Belediyesi döneminde şehidin adına yapılan parkın bir kısmında inşa edilen spor kompleksinin de isminin aynı olmasını istedi. Şehit Teğmen Önder Sert’in kardeşi Askeri Hakim Onur Sert kararın hukuka uygun olmadığını dile getirdi.

Mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, “Müvekkilimin abisi olan J.Kom.Tğm.Önder Sert Van-Başkale Erenler Sınır Takım Komutanı iken 03.06.1997 tarihinde terörist sızmasına karşı koymak üzere komutanı olduğu karakolun yaklaşma istikametlerine el bombası döşerken el bombası patlaması sonucu şehit olmuştur. Müvekkilin abisi kahramanlıkları ile kendi emsalleri arasında temayüz etmiş ve diğer askerlere örnek olmuş bir subaydır. Bu nedenle müvekkilin abisinin şahadeti sonrası ismi yeni inşa edilen karakola dahi verilmiştir. Müvekkil ve ailesi 1974’den beri Gümüşpala Mahallesi’nde ikamet etmektedir. Müvekkilin ağabeyinin şehadeti sonrası 1998 yılında Karşıyaka Belediyesi tarafından Gümüspala Mahallesi 7037 Sokak 49/A adresinde o tarihte yeni yapılan spor tesisi ve parka “Şehit Teğmen Önder Sert Spor Tesisleri ve Parkı” ismi verilmiştir. Bayraklı Belediyesi kurulması ile Gümüşpala Mahallesi Bayraklı Belediyesi hudutları içerisinde bırakılmıştır. O tarihte ise Gümüşpala Mahallesi Karşıyaka İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Müvekkilin mahallesinde bulunan bu parka oğullarının isminin verilmesi müvekkilin ailesini gururlandırmış ve oğullarının adının şehidin de küçük bir çocukken top oynadığı sahaya yapılacak parkta yaşayacak olması nedeniyle ayrıca buruk da olsa sevindirmiştir. Müvekkilin babası da 2000 senesinde vefat etmiş, müvekkilin annesi halen aynı yerde tek başına ikamet etmektedir ve orada bulunan vatandaşlar tarafından bir anne olarak görülmektedir. Karar keyfi alınmıştır” ifadelerine yer verilmişti.

GEREKÇELERİ İLE ORTAYA KOYDU
Üç yıldır devam eden davada Danıştay, kararı bozarken gerekçeleri de sıraladı. Mahkeme, “Şehit Önder Sert ismi sadece parka değil tesislerin bulunduğu alanı da içeren bölgeye verilmiştir. Buna göre dava konusu olan park alanı içindeki spor tesisinin durumunun da değiştirilmesi gerekir.  Ayrıca belediye meclisinde isim verme kararı meclis üyelerinin üçte iki çoğunluğu ile alınması gerekir. Bu kararın alındığı meclis toplantısında yeterli çoğunluk sağlanamamıştır.  Kararda hukuka uygunluk bulunmamaktadır” denildi.

DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK
Üç yıl önce kararın alındığı meclis toplantısında duruma itiraz eden İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Kemal Büyükkesim mahkeme kararını değerlendirdi. Büyükkesim, “Biz o zaman da mecliste yapılanın doğru olmadığını ifade ettik. Kimsenin isminin bir yere verilmesine karşı değiliz. Gazeteci arkadaşımızın isminin bir şehidin isminin verildiği yere verilmesini uygun bulmadık. Hatta belediye başkanına ‘başka yere isim verelim orada ismi yaşasın’ dedik. Ne yazık ki Başkan Hasan Karabağ her zaman olduğu gibi dinlemedi ve ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile hareket etti. Sadece mecliste çoğunluğu olduğu gerekçesiyle alınan kararların vicdanlardaki yansımasını düşünmediler. Bayraklı’nın şehit evladının isminin yaşadığı park ve tesisler aynen kalacak. Belediye de bu kararı düzeltecek. Biz, yine AK Partili meclis üyeleri olarak gazeteci kardeşimizin isminin başka yere verilmesini değerlendiririz. Bunda bir sorun yok. Ne yazık ki başkanın inadı yılbaşı gecesi kazada hayatını kaybeden arkadaşımızın ailesini de rencide etmiş oldu. Biz, kısa zamanda bunu telafi etmeye hazırız” dedi. 

 
İsrailli Bakan: Kürt devleti kurulmasını destekleyelim
 
Deppo Efes’e yatırımlar devam ediyor
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Taner Örmen 30 Nisan 2016 Cumartesi 13:53

Adamsın Onur abi.

Yorumu oyla      13      6  
Helal 20 Ocak 2016 Çarşamba 19:50

Helal olsun şehidimizin abisine

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kirazlı Elçin TEOG'te full çekti!
İzmir’in en uç ilçelerinden biri olan ve kamu görevinde doğu hizmeti olarak ...
İzmirli kadına Erdoğan'a hakaretten ağlatan hapis cezası!
Erdoğan başbakanken balkonundan 'el hareketiyle' hakarette bulunduğu iddia ...
Balıklıova'da yıkım gerginliği!
Balıklıova’da yıkım kararını uygulamak isteyen belediye ekipleri ile ev ...
 
Ve beklenen kar İzmir'e geldi!
Balkanlardan gelen soğuk hava dalgasının etkisine gelen İzmir'e beklenen ...
CHP İzmir'den 'İkinci Yırca'ya kesim durduran çıkarma
Ovacık’ta Hassas Teknik Elektrik şirketinin yapacağı 6 rüzgar enerjisi ...
AYM'den Mehmet Baransu kararı!
Gazeteci Mehmet Baransu, tutuklandığı zaman Silivri Cezaevi’nde tecrit ...
 
Vodafone Arena'dan kara haber: Bir işçi öldü
Beşiktaş'ın inşaatı süren yeni stadı Vodafone Arena'da bugün bir işçi hayatını kaybetti.
DİSK'ten işçi hakkı ve eylem planı semineri
DİSK Genel İş Sendikası’nın önümüzdeki dönemlerle ilgili hükümetin uygulamalarına ...
İzmir'de 113 STK'dan ortak çağrı: İnsanlık ölmesin!
İzmir’de 113 STK ‘Beyaz Sivil İnisiyatif’ adı altında bir araya gelerek ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva