HABERLER>POLİTİKA
6 Ocak 2016 Çarşamba - 18:15

İzmirli Eski Başkan'dan Kılıçdaroğlu'na mektup

CHP İzmir İl Kadın Kolları Eski Başkanı Özgün Utku, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na kurultay öncesi mektup yolladı. Mektupta tüzük te bulunan gençlik ve kadın kotasıyla ilgili eksiklikleri dile getiren Utku, kurultayda bu konuların ele alınmasını istedi.

İzmirli Eski Başkan dan Kılıçdaroğlu na mektup

Gökhan Koç-EGEDESONSÖZ - CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Özgün Utku, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na mektup yolladı.

Utku mektubunda tüzükte cinsiyet kotasıyla ilgili belirlediği sıkıntıları genel başkana anlattı.

Utku mektubunda tüzükteki ifadeleri aktararak yanlış olan maddelerin kurultayda düzeltilmesini istedi.

Utku, "Biz aktif kadınları partimizde görmek istiyorsak mutlaka söylem ve eylemde tutarlılığı gerçekleştirmeliyiz. Tabii en güzel örnek uygulamadır. Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar Parti Meclisimizde ve MYK’mızda cinsiyet kotası ve gençlik kotasının tüzükteki şekliyle uygulanmasını istiyoruz. Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar bir ili ziyaret ettiğinizde İl Başkanı gibi İl Kadın Kolu ve İl Gençlik Kolu Başkanını da yanınızda görmek istiyoruz. Türkiye’nin koşar adım karanlıklara gittiği günümüzde, kadına seçme ve seçilme hakkını veren Cumhuriyet Halk Partimiz aydın tavrıyla ülkemizin kadınlarını kucaklamalıdır" ifadelerini kullandı.

İşte Utku'nun Kılıçdaroğlu'na gönderdiği o mektup:

"Sevgili Genel Başkanım,

Öncelikle Kurultay’da başarılar diliyorum. Tüm kalbimle görevinize devam etmenizi istiyorum.

Ben CHP İzmir İl kadın Kolları eski Başkanı Özgün Utku. 2012 Haziran’ından Mart 2015’de İzmir 1. Bölgeden milletvekili aday adayı oluncaya kadar görev yaptım. Görevde olduğum süre boyunca Tüzüğümüzün cinsiyet kotası yönünden birkaç eksikliğini gözlemledim. Kurultay için tüzükle ilgili bazı önerilerim olacak. Bunu sizinle paylaşmak istedim.

1. Tüzük Bölüm 3; Örgüt ve Yönetim Birimleri. Madde 29 İlçe Yönetim Kurulu(e), Madde 33 İl Yönetim Kurulu(d), Madde 37 Parti Meclisi ile ilgili bölümlerde: “Toplantılara kadın ve gençlik kolları başkanları da katılır, görüşlerini açıklayabilir, önerilerde bulunabilir; ancak oy kullanamazlar.” ifadesi kadın ve gençlik kolları başkanları için “oy kullanırlar” şeklinde değiştirilmelidir.

2. Tüzük Bölüm 5; Parti Adaylarının Belirlenmesi. Gençlik Kotası Madde 61b, 3. Paragraf: “Hem cinsiyet hem gençlik kotalarının özelliklerine sahip bir aday her iki kotadan düşülür.”

Cinsiyet kotası daha çok kadının aktif siyasette yer alması için özellikle konmuştur. Oysa bu paragrafla çift kota değerlendirmesi yapılarak kadınlar aleyhine uygulamalara neden olunuyor. Bu nedenle bu paragraf tüzükten çıkarılmalıdır.

3. Tüzük Bölüm 5; Parti Adaylarının Belirlenmesi. Cinsiyet Kotası Madde 61a. Bu bölümün sonuna “Seçimler sonucu oluşan listeler önce cinsiyet kotası açısından kontrol edilir.” Şeklinde bir paragraf eklenmeli.

Bu kadın-erkek eşitliğini söylemlerinde ifade eden partimizin kendisini eylem olarak da kanıtlamasının yolunu açacaktır. 2000’li yılların CHP’sine de bu yakışır.

4. Tüzük Bölüm 5; Parti Adaylarının Belirlenmesi. Cinsiyet Kotası Madde 61a, 1. Paragraf: “Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması ile belirlenecek adayların saptanmasında, Parti Meclisi seçiminde, İl, İlçe, belde yönetim organlarının seçiminde, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların saptanmasında, kongre ve kurultay delegesi seçimlerinden az yüzde otuz üç (33) cinsiyet kotası uygulanır.''

Bu paragraftan; a) “merkez yoklaması ile belirlenecek” bölümü çıkarılmalıdır. 2015 yılı CHP’sine cinsiyet kotasını (kadınların seçilme hakkını) sınırlamak hiç yakışmıyor.

b) Bu paragrafın sonu “tek sayılarda 1’den başlayarak, ya da çift sayılarda 2’den başlayarak yüzde otuz üç cinsiyet kotası uygulanır” şeklinde bitmelidir. Böyle bir cümle ile kadınların listelerin sonuna yasak savar gibi yerleştirilmeleri önlenir. Kendini son sırada görmek biz kadınlar için son derece onur kırıcıdır. Ben inşaat mühendisiyim. Kendi odamı ve TMMOB’ne bağlı odaların kadın kuruluşlarını ziyaret ettiğimde belirli kariyerdeki kadınların HDP’yi tercih etmelerinin nedeninin onların kadınların temsiline verdiği önem olduğunu gözlemledim.

c) Tüzük Madde 5; Parti Adaylarının Belirlenmesi. Cinsiyet Kotası Madde 61a, Gençlik Kotası Madde 61b. Bu bölümlere belirtilen kotaların uygulanmaması durumu için mutlaka yaptırım konmalı. İlçede İlçe yönetim kurlu ve başkanı; ilde il yönetim kurulu ve başkanı için mutlaka belirli bir ceza ile disiplin yolu tarif edilmeli. İzmir’de belediye meclis üyeliklerinde çok fazla cinsiyet kotası ihlali yapıldı. Kadın arkadaşlarımız ilçe seçim kurullarına başvurdu. “Bu sizin tüzüğünüzle ilgili bir durum, yasal olarak karşılığı yok. Siz partinizin içinde bunu çözmelisiniz.” yanıtını aldılar. Tüzükte hiçbir yaptırım olmadığı için il disiplin kuruluna da başvuramadılar. Yani cinsiyet kotası yapan yöneticiler tüzük ihlali yaptılar ve üç maymunu oynadılar.

Dün 30 ilçenin örneğin 10’unda cinsiyet kotası açısından tüzük ihlali olmuş ve hiçbir şey yapılmamışsa eminim yarın 30’unda tüzük ihlali olacaktır. Biz aktif kadınları partimizde görmek istiyorsak mutlaka söylem ve eylemde tutarlılığı gerçekleştirmeliyiz.

Tabii en güzel örnek uygulamadır. Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar Parti Meclisimizde ve MYK’mızda cinsiyet kotası ve gençlik kotasının tüzükteki şekliyle uygulanmasını istiyoruz. Biz Cumhuriyet Halk Partili kadınlar bir ili ziyaret ettiğinizde İl Başkanı gibi İl Kadın Kolu ve İl Gençlik Kolu Başkanını da yanınızda görmek istiyoruz.

Türkiye’nin koşar adım karanlıklara gittiği günümüzde, kadına seçme ve seçilme hakkını veren Cumhuriyet Halk Partimiz aydın tavrıyla ülkemizin kadınlarını kucaklamalıdır.

Sevgi ve saygılarımla."

 

 
Kaf-Kaf’ta 2 imza birden!
 
Davutoğlu: CHP ve MHP ile üç konuda mutabık kaldık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Eski Dışişleri Bakanı AK Parti’den ihraç ediliyor
AK Parti kurucularından eski dışişleri bakanı Yaşar Yakış’ın tedbirli ...
Davutoğlu: Rusya da bu zulümlerin ortağı olmuştur!
Başbakan Davutoğlu mülteci sorununa değinerek, "Rusya da bu zulümlerin ...
Erdoğan’dan ‘Hitler örneği’ açıklaması!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de bugün yaşananların bin yıllık bir hesaplaşmanın ...
 
CHP’de kadın örgütü koltuğuna 2 aday daha!
İl kadın kolları kongresi için iki isim daha yola çıktı. Hafta sonu yapılacak ...
Kılıçdaroğlu haberinden 4 yıl hapsi istendi!
Zaman Gazetesi'nin eski Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve gazetenin ...
CHP’de ‘tur’ krizi tam gaz! Özen’den o başkana: Konuşmazsan…
CHP İzmir’de 3 ilçe başkanının örgüt turuna çıkmasıyla başlayan kriz durulmuyor. ...
 
DİSK-CHP İzmir buluşmasında hükümete yaylım ateşi
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı asgari ücretin 1300 lira değil, 1177 ...
Doğan önce SMS’le tarif etti, sonra kendi seçildi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan tüm ...
Sinan Oğan'dan Devlet Bahçeli iddiası!
MHP'de genel başkan adaylığını açıklayan Sinan Oğan, 'Sayın Devlet Bahçeli'nin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir şarkısın sen!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva