HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Haziran 2014 Pazartesi - 09:48

İzmir ulaşımında yeni dönem: ‘Devrim’in ilk gün raporu

Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından ‘ulaşımda devrim’ sloganıyla yola çıkan ve uzun hatları iptal ederek otobüsleri metro, İZBAN ve vapura yönlendiren sistemin ilk mesai gününde neler yaşandı?

İzmir ulaşımında yeni dönem: ‘Devrim’in ilk gün raporu

EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ‘ulaşımda devrim’ sloganıyla yola çıkan yeni toplu taşıma sistemi hayata geçti.

- FOTO GALERİ: İZMİR'İN YENİ SİSTEMLE İLK SINAVI

Uzun hatları iptal eden ve otobüsleri metro, İZBAN ve vapurlara yönlendiren ve büyük tartışmalara neden sistem 29 Haziran Pazar günü uygulamaya kondu. Hafta sonuna denk gelen ilk gün herhangi bir sıkıntı yaşanmazken gözler ilk mesai gününe çevrildi.



Sistemin ilk mesai günü de genel anlamda hasarsız atlatıldı. ‘Tatil mevsimi’ etkisi, İZBAN’da herhangi bir sefer aksaması yaşanmaması ve yeni hatların sık çalışması nedeniyle bilinen mesai saati yoğunluğu dışında büyük problemler yaşanmadı.



Sadece daha önce tek otobüsle ulaştıkları noktalara aktarmalı olarak gitmek zorunda kalan, ya da yeni güzergahları bilmeyen yolcular tereddüt ve sıkıntı yaşarken, yeni sistem özellikle Alsancak bölgesinde trafiği oldukça rahatlattı.



Ana arterlerde otobüs hatlarının iptali nedeniyle gözle görülür bir akıcılık yaşandı.

AK PARTİ'DEN BOMBARDIMAN!

ŞENGÜL’DEN SERT TEPKİ
Öte yandan sisteme yerel muhalefetten tepkiler de sürüyor. AK Parti İzmir Milletvekili Aydın Şengül Twitter adresinden “İzmir’de trafiğe çözüm bulmak için otobüs azaltan Kocaoğlu’nu 1 günlüğüne ESHOT ile işe gidip gelmeye davet ediyorum!” mesajını paylaştı. Şengül ayrıca “Allah aşkına ya Kocaoğlu'na sormak gerekir gümrüğe yeni sistemde nasıl gidecek İzmirli vatandaşlarımız? Bilen varsa lütfen söylesin” ifadesini kullandı.



DAĞ: YARABANDI ÇÖZÜMLER!
Ak Parti MKYK üyesi ve İzmir Milletvekili Av. Hamza DAĞ, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım sisteminde değişikliğe gitmesi ile ilgili basın açıklamasında bulundu.  Hamza Dağ, “Toplu ulaşıma yarabandı çözümler ile hastalık tedavi edilmeye çalışılıyor” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi “Toplu Ulaşımda düğüm çözülüyor” sloganı ile yola çıkarak bir proje ortaya koydu. Yani 15 senedir İzmir’i yönetenler geç de olsa İzmir’de toplum ulaşımın bir kör düğüm haline geldiğini kabul ettiler. Kabul ettiler etmesine ama bu soruna çözüm üretmek yerine ulaşımı daha da karmaşık ve zorlu bir hale getirecek bir proje ürettiler.
Yeni ulaşım sisteminin getirdiği avantajlar denilerek ortaya koyulanlar gerçekten komik. Örneğin kent merkezine gelen otobüsler kaldırılacak ve kent merkezinde trafik yükü azalacak deniliyor. Oysa Basmane’ye ve Gümrük’e giden otobüsler kaldırılırken Konak’a bir sürü yeni hatlar açılmakta yani zaten trafiği yoğun olan Konak daha da yoğun hale getirilmekte. Bir diğer konu ise bu sistemde sadece raylı sistem ile otobüslerin entegre edilmesi planlanmış. Bunun yanında deniz ulaşımı noktasında hiçbir entegrasyon düşünülmemiş. İzmir gibi deniz ulaşımı noktasında çok büyük bir avantajı olan bir kentte deniz ulaşımı unutulmuştur. Aktarmalı sistem olarak tanıtılan bu sistemde engelliler, yaşlılar, çocuk arabası ile yolculuk yapması gereken hanımefendiler ne derece düşünüldü bu da ayrı bir konu. Ayrıca zaman zaman basına ve sosyal medyaya da yansıyan aktarma merkezlerinde ki CHP dönemi tüpgaz kuyrukları benzeri kuyruklar umarız yeni dönemde daha da artmaz.

İzmirlinin toplu ulaşıma, ulaşamamasını yönelik proje geliştirerek, bu sorun çözülmez, bu sorunun çözümü bellidir. İzmir hala raylı sistemde, deniz yolu ulaşımında çok geridedir. Siz eğer ulaşımda, deniz yolu ulaşımının, raylı sistemin oranını arttırmazsanız, şehre yeni yollar kazandırmazsanız her ne kadar yeni sistem bulduğunuzu zannederseniz zannedin bu soruna çözüm üretmiş olmazsınız. Ne yazık ki İzmir’deki sorun tam da bu, var olan hastalıkları tedavi etmek, iyileştirmek yerine, yarabandı çözümlerle günü geçiştirmek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 44 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 1 Temmuz 2014 Salı 11:14

İzmire de yaşayan nufüs genç ve sağlklı....yürür aktarmaya gider üç vasıta yapar gider gideceği yere...Yaşlı engelli çocuklu olanlar EVDEN ÇIKMASIN TRAFİĞİ KİTLEMESİN...Ve mümkünse İzmir de yaşamasın.. Ben sizin yapacağınız işe...Trafik olayını çözmek istiyorsanız Yabancı ülkelerden örnekler alın. Altyapıyı oluşturun sonra kararlarınızı alın. Sağlıklı kararlar almanız dileği ile...

Yorumu oyla      17      8  
Şermin 1 Temmuz 2014 Salı 10:45

Elinizdeki telefonları sadece facebook'a girmek için kullanmak yerine biraz mantıklı kullanırsanız ulaşımda sorun yaşamazsınız. Durak numaralarını kentkart uygulamasına yazdığınızda o duraktan hangi otobüslerin geçtiğini ve kaç durak uzakta olduğunu görebiliyorsunuz.

Yorumu oyla      20      11  
Onur 1 Temmuz 2014 Salı 10:43

Ne kadar yaygaracı milletiz. Daha sistemi tanımadan hemen isyan ediyoruz. Çevremdeki herkes daha sistemi kullanmadan felaket senaryoları yazmaya başladı. Bundan ben de etkilendim ve dün akşam işten eve nasıl gideceğimi kara kara düşünmeye başladım. Durağa gittiğimde aklımdaki felaket tablosu gerçekleşmedi. 35 dakikada evime gittim, daha önce 1 saati geçiyordu. Denemeden eleştirdiğim hatta isyan edip küfür etme noktasına geldiğim için kendime kızdım. Sabah işe gelişim de aynı şekilde sorunsuz oldu. Sistem benim kullandığım hat için oldukça mantıklı olmuş. Umarım böyle devam eder.

Yorumu oyla      19      12  
levent 1 Temmuz 2014 Salı 09:12

Belediye doğru karar aldı belki ama sanki hala hazır değillermiş gibi görünüyor. Bari üçkuyulardaki metronun açılmasını bekleselerdi. Diğer tawraflarda da aktarma yerleri daha geniş alana ihtiyaç duyuyor. Üçyolda millet caddede otobüs bekliyor.

Yorumu oyla      12      9  
vurun abalıya 1 Temmuz 2014 Salı 08:55

arabası olan zenginlerin yolunu açın otobüs kullanan fakirlere zulüm kimse kimseyi kandırması ben hergün izbanı kullanıyorum zaten kendine yetmiyordu alınan vapurlara isim koyarken bize soruyorlar hayvanat bahçesindeki hayvanlara isim için soruyorlar ama bu işte halkın kabul etmeyeceğini bildikleri için sormadılar bile işte sorsan sosyal demokratlar

Yorumu oyla      19      5  
kerime 1 Temmuz 2014 Salı 08:33

bence sistem birsüre izlenmeli ve aksayan yerlere anlık müdahaleler yapılmalı ucu bırakılmamalı,DENİZ DAHA ÇOK KULLANILMALI O ZAMAN BENCE BAŞARIYA ULAŞILABİLİR...

Yorumu oyla      11      12  
ahmet 1 Temmuz 2014 Salı 07:48

Altinyolu menemen dolmuslarindan kurtarin daha kac can alicak bunlar

Yorumu oyla      17      5  
mavişehirli 1 Temmuz 2014 Salı 07:44

Efsane 121 in mavişehir yerine son durak Bostanlı iskeleye kadar gitmesi bir skandaldır.Mavişehirde oturanlar cezalandırıldı.

Yorumu oyla      14      10  
30 Haziran 2014 Pazartesi 23:50

belediye doğru ve verimli olanı yaptı tebrik ederim

Yorumu oyla      23      19  
bucali 30 Haziran 2014 Pazartesi 21:48

Mendrres caddesinde dolmuslari azaltin.menderes caddedi aksin

Yorumu oyla      21      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça'da ramazanlık canlı heykeller
İzmir'in turistik ilçesi Foça'da, Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında ...
Karabağlar'da her gün 800 kişiye iftar
Karabağlar Belediyesi Ramazan ayı boyunca her gün 4 noktada, toplam 800 ...
Urla’nın belediye tiyatrosu kuruluyor
Tarihi boyunca kültür ve sanatın beşiğinde yer almış olan Urla, bu kez ...
 
Karşıyaka'da fidan dikmeyene ruhsat yok!
İzmir'de her evlenen çiftin bir fidan diktiği Mutluluk Ormanı'nı açan ...
Başkan Sesli ilk iftarını Bayındır Halkıyla açtı
Bayındır Belediyesi ve hayırseverlerin katkılarıyla düzenlenen iftar yemeğine ...
Karşıyaka’da mehterli semalı iftar mutluluğu
Karşıyaka Belediyesi ve Karadenizliler Kültür ve Dayanışma Derneği işbirliği ...
 
Karşıyaka ile Dikili arasında örnek dayanışma
Yerel seçimlerden büyük bir zaferle çıkan Dikili Belediye Başkanı Mustafa ...
Selvitopu imar toplantısında iddialı konuştu: Görevimiz...
İmar konulu toplantıda vatandaşlarla bir araya gelen Başkan Selvitopu ...
Menderes'te binleri buluşturan ilk iftar coşkusu
Menderes Belediyesi tarafından Gençlik Parkı’nda düzenlenen iftar yemeğine ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva