HABERLER>İŞ DÜNYASI
9 Aralık 2023 Cumartesi - 13:11

İzmir iş dünyasından asgari ücret beklentisi

İzmir iş dünyası, 11 Aralık’ta başlayacak olan asgari ücret görüşmelerinden önce beklentilerini açıkladı. İş dünyası görüşlerinde, çalışanların enflasyona ezdirilmemesi gerektiği ifadelerine yer verdi.

İzmir iş dünyasından asgari ücret beklentisi

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Gelecek yıl geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacak. Enflasyon rakamlarına göre asgari ücrete yüzde 40 oranında zam yapılması halinde asgari ücret 15 bin 962 liraya yükselmiş olacak. Kesin oran Aralık ayında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda alınacak kararla netleşecek. Milyonlarca çalışanın gözü kulağı asgari ücret görüşmelerine çevrilmişken, İzmir iş dünyası temsilcileri, asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ASGARİ ÜCRETE SENEDE İKİ KERE ZAM YAPILMALI
Çalışanların enflasyon altında ezilmemesi gerektiğine dikkat çeken Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı(EGEV) ve İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Hasan Küçükkurt: "Belirlenecek olan asgari ücret, enflasyonun altında kalmamalı. Açıklanan ücret eğer enflasyonun altında olursa çalışanlar enflasyonun altında ezilir. Zam oranı ise yüzde 40’lara tekabül edecektir diye düşünüyorum. Herkes fedekarlık yaparak elini taşın altına koymalı. İnsanlar artık geçinemiyor. Gerek sanayiciler, iş insanları gerekse hükümet fedakarlık yapmalı. İş insanlarına göre bence bu makul bir zam olur. Genel olarak işten çıkarmaların da yaşanmayacağını temenni ediyoruz. Ayrıca, bu oran asgari ücrete senede bir zam yapılacaksa öngördüğüm orandır. Bence senede bir kere değil iki kere zam yapılması düşünülmeli. Çalışanlar enflasyona ezdirilmeyecekse Ocak- Temmuz aylarında, 6 ayda bir olmak üzere iki kere zam yapılmalı" açıklamasını yaptı. 

GELİR DAĞILIMINDAKİ ADALET GÖZETİLMELİ
Ege Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ise, “Asgari ücret ekonominin yanı sıra, sosyal ve toplumsal yönü itibarıyla önemli bir konu başlığıdır. Yüksek enflasyon yaşadığımız mevcut koşullarda bu konu daha da kritik hale geldi. Çalışanların enflasyon karşısında ezdirilmeden yaşam standartlarının korunduğu ve hatta iyileştirildiği bir ücret hedeflenmelidir. Öte yandan asgari ücret, tüm çalışanlara yönelik ücret politikalarının da temelini oluşturmaktadır. Bu noktada, ortalama ücret ile asgari ücretin giderek birbirine yaklaştığı ve bu durumun işgücü piyasalarını olumsuz etkilediği de bir gerçek. Asgari ücret artışının gelir dağılımında adaleti bozucu etkisi olmamalı, çalışan ile işveren dengesi korunmalıdır. İçinde bulunduğumuz koşullarda, hem çalışanlar hem de işverenler farklı açılardan fedakarlıklar yapmaktadır. Bu fedakarlıkların bir sonuca ulaşabilmesi için asgari ücrette artışın yanı sıra, yüksek enflasyonu azaltacak politikalar ve yapısal tedbirler uygulanmalıdır. İş dünyasının finansmana erişim sorunlarını yaşadığı bu dönemde, istihdamı artıracak, işgücüne katılım oranını yükseltecek çeşitli teşvik unsurlarının devreye alınması konusundaki beklentilerimizi yineliyoruz. Ayrıca, kamudaki en az ücretle özel sektördeki asgari ücret arasındaki kayda değer farkın işgücü piyasasında önemli sorunları beraberinde getirebileceğine de dikkat çekmek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu. 

ADALETLİ BİR BELİRLEME YAPILMALI

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel şu değerlendirmelerde bulundu:

Maalesef uzunca bir süredir “yaşamak” ile “yaşamsal asgari gereklilikleri yerine getirmek” birbiriyle sıkça karıştırılıyor. Hiçbir Türk evladı, besin kalitesi gözetmeksizin, midesini doldurmak suretiyle doymamalı. Asgari düzeyde gıda alıp bu şekilde yeme içme faaliyetini yerine getirip ve sonrasında yatıp kalkıp aynı rutin çalışma düzeninde (beyaz ya da mavi yaka) ayı tamamlamamalı. İnsan sosyal bir varlıktır, gelir düzeyine göre sosyalleşmeli, kültürel, sanatsal ve sportif aktivitelere katılmalı ve bu sayede kendisini geliştirmelidir. Yükselmesi arzulanan bir toplumun, önce bireylerinin benliğini yüceltmesi, hem bedenen hem de ruhen beslenebilmesi genel toplumun huzur ve sağlığı açısından çok önemlidir. Yalnız elbette bu konuda tek sorumluluk işverenlerde değil, güçlü bir sosyal devlet buradaki denge noktasıdır. İstihdama katkı sağlayacak teşviklerle desteklenecek işverenler, üretim ve ihracatın özellikle desteklenmesiyle kalıcı iyileşme ve tabandan tavana tüm gelir gruplarında satınalma gücünün ve buna paralel de yaşamsal kalitenin yükselmesi gelecektir.

Çalışanlarımızın yüksek enflasyon karşısında mağdur edilmeden, hakkaniyetli ve adaletli bir belirleme yapılması arzusundayız. Elbette bu gelişim uzun bir yoldur ama bir plan ve rota oluşturulup buna sadık kalınmak suretiyle kalıcı ve yapısal değişimlerin mutlak surette gelişim getireceği inancını da yinelemek isterim. Geçici ve anlık çözümler değil, kararlı bilimsel ve rasyonel ekonomi politikaları hem çalışan hem işveren açısından orta vadede fark yaratmaya başlayacaktır.

 
'Özel' öğrenciler Nasreddin Hoca’da
 
Irak'ın kuzeyinde 2 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ÖMER 10 Aralık 2023 Pazar 00:53

Hasan sende konuşuyorsun ya bu izmir de vaallaha izmire yazık...

Yorumu oyla      2      3  
hepıyı 9 Aralık 2023 Cumartesi 16:28

iş dunyasında patronların derdi zam olmasın bilmez miyiz sizleri

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KOBİ'lere 6 ülkedeki işletmelerle iş birliği imkanı
Küçük ve Orta Ölçeli İşletmelere Almanya, Avusturya, Belçika, Brezilya, ...
Rekabet Kurulu 5 şirket için devralma işlemlerini onayladı
Rekabet Kurulu'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Kurul, Global ...
İzmir'e 4 maden ocağı daha yolda!
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, İzmir’de 4 madenin daha açılması için ...
 
Turizme yılbaşı dopingi... İzmir'de rezervasyon yüzde 70'i aştı
İzmir'de hafta sonuyla birleşince 3 güne çıkan yılbaşı tatili öncesinde ...
Rekabet Kurulu devralma işlemlerine onay
Rekabet Kurulu, bazı devralma işlemlerine onay verdi.
Kuru incirde 2 ayda 90 milyon dolarlık ihracat!
Cennet meyvesi kuru incirde 2023/24 sezonunda yaklaşık 2 aylık dönemdeki ...
 
Rekabet Kurulu devralma işlemini incelemeye aldı
Rekabet Kurulunca, Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ'nin tek kontrolünün ...
Geride 2 çocuk kaldı... İşçinin acı sonu!
Çiğli organize sanayi bölgesindeki bir metal fabrikasında yaşanan patlama ...
EZZİB Başkanı Er duyurdu: Zeytinyağında yüzde 30 değer kaybı!
2022 yılı Zeytin-Zeytinyağı İhracat Ödül Töreninin açılış konuşmalarını ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şifa adası!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkamacılara Ceza Yağdı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Pahalı, fahiş ve fuhuş!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva