HABERLER>GÜNCEL
8 Mart 2023 Çarşamba - 10:37

İzmir’in utanç raporu... 35 kadın hayattan koparıldı!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği'nin yayımladığı ‘2023 Yılı Şubat Ayı Raporu’na göre, Türkiye genelinde geçtiğimiz ay erkekler tarafından 11 kadın öldürüldü. İzmir’de ise; 2022 yılından bu yana 35 kadın hayattan koparıldı. Şubat ayında 1 kadın cinayeti işlendi. 

İzmir’in utanç raporu... 35 kadın hayattan koparıldı!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2023 yılı Şubat Ayı Raporu yayımlandı. Raporda geçtiğimiz ay işlenen kadın cinayetlerinin detaylı verileri yer aldı. 2022 yılından bu yana İzmir’de 35 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Açıklanan rapora göre, Şubat ayında 11 kadın cinayeti işlenirken bunlardan 12'si şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Bu cinayetlerin 1’i İzmir'de meydana geldi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Üyesi Tülin Osmanoğulları raporu değerlendirdirdi. 

Platformun yayınladığı raporda 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlere dikkat çekilerek meydana gelen ölümlerde ihmallerin üzerinde duruldu. Raporda ayrıca, “Bu ay 11 kadın cinayeti işlenmiş, 12 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 11 kadından 4’ü boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahane ile öldürüldü. 5’inin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 5 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?
Şubat ayında öldürülen 11 kadının 4’ü evli olduğu erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 1’i birlikte olduğu erkek, 1’i babası, 1’i kardeşi ve 1’i tanıdığı kişi tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların %36’sı evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ
Kadınların 9’u evinde, 1’i sokakta ve 1’i arabada öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların %82’si evlerinde öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların 6’sı kesici aletlerle ve 5’i ateşli silahlarla öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların %55’i kesici aletle öldürüldü.

İZMİR’DE EMİNE METİN SİLAHLA VURULDU
İzmir’in Çiğli ilçesinde çobanlık yapan Emine Metin dağlık bir alanda karnından ateşli silahla vurulmuş halde bulundu. Güzeltepe Mahallesi'ndeki dağlık alanda bir kadının hareketsiz halde yerde yattığını gören yurttaşların ihbarı üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

POLİSLERİN YANINDA BIÇAKLANDI
Ayrıca, Mart ayında yine İzmir’in Torbalı ilçesinde polis ekipleriyle birlikte çocuklarını görmeye giden kadın,  boşandığı eşi tarafından bıçaklandı. Hastaneye kaldırılan kadın yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

KADINLAR İKİ KAT YIKIM ALTINDA KALDI
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Üyesi Tülin Osmanoğulları, “Bu sene 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü koca bir yıkım ve bir o kadar da mücadele ile karşılıyoruz. Nasıl ki koruma kararlarına rağmen kadınlar korunmuyorsa, göçük altında kalan on binlerin de kurtarılamadığını gördük. Yıllardır kadınlara erkek şiddetini, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini bir fıtratmış gibi anlattılar. Ne yazık ki depremin onca yıkıcılığına rağmen deprem bölgesindeki kadınlar yoğun bir biçimde erkek şiddetine maruz bırakılmış durumda. Bunun yanı sıra ped gibi iç çamaşırı gibi en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyorlar. Aynı zamanda bekâr kadınlara çocuksuz kadınlara aile olmadıkları için çadır dahi verilmiyor. O yıkımda ve enkaz da kadınlar iki kat kaldılar. Kadınlara yönelik şiddeti de kadın cinayetlerini de mücadelemiz ile durduracağız. Enkazsız ve şiddetsiz bir dünya kurana kadar mücadele edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 
İzmir ana kucağını açtı... 60 bin afetzedeye yeni yuva
 
Başkan Erdoğan'dan 8 Mart mesajı: 129 kadın nefere borçluyuz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuğu hasta anneye infaz erteleme!
Adalet Bakanlığı, yargıda yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu ...
Aleyhte ifadeye kurşun yağmuru!
Adana’da cezaevinden 10 ay önce çıkan Ali Bayav (28), daha önce aleyhinde ...
Egeli akademisyenler yıkımın nedenini açıkladı: Güvenlik değil estetik!
Ege Üniversitesi (EÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü akademisyenleri, Kahramanmaraş ...
 
Ahmet Ercan'dan yeni uyarı: Yıkıcı artçılar olacak
Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 11 ili etkileyen Kahramanmaraş ...
DEÜ'den deprem raporu: Türkiye tarihinin en sarsıcısı!
Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başlattığı ...
213 çocuğun kimliği tespit edilemedi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, enkaz altından çıkarılan çocuklardan ...
 
Polis 'dur' dedi... Alkollü sürücü atıyla kaçtı!
Konya Ereğli'de, alkollü olarak bindiği atıyla caddede dolaşan kişi, polisin ...
Park halindeki 3 otobüs alev alev yandı
Tuzla'da garaj içinde park halinde bulunan 3 İETT otobüsü henüz bilinmeyen ...
Yabancı uyruklu çiftin şüpheli ölümü!
Yalova'da yabancı uyruklu çift Ahmet Albasuidi( 68) ve eşi Fatiyah Saif ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva