HABERLER>İŞ DÜNYASI
17 Eylül 2024 Salı - 08:25

İzmir'in tarım deposunda 'yeşil' zafer!

İzmir’in tarım deposu olarak da bilinen Ödemiş’te tarım arazilerinin dibindeki mera alanında açılması planlanan gnays taş ocağı ve kırma, eleme ve yıkama tesisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan veto yedi. Projeye karşı köylüler itiraz dilekçesi toplayarak iptalini istemişti.

İzmir in tarım deposunda  yeşil  zafer!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Ödemiş ilçesinde açılmak istenen yeni bir taş ocağı ile ilgili kararını verdi.

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Şahil Madencilik Bozcaya Köyü sınırlarında gnays taş ocağı ve kırma, eleme ve yıkama tesisi kurmayı planlıyordu. Ödemiş merkezli şirket 15,76 hektarlık sahada yılda 850 bin ton gnays taşı çıkarmayı hedefliyordu.

ÇED sahası ise 100 bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’na mera sahasında kalıyordu. Yine ÇED sahasının yanı başında ise tarım arazileri bulunuyor. Ayrıca mera alanı köylüler tarafından hayvancılık için kullanılıyordu.



ÇED YÖNETMELİĞİNE AYKIRI
Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık açılmak istenen taş ocağını ÇED mevzuatına aykırı bularak iptal etti. Karar Bakanlığın sitesinde duyuruldu. İptalin ana gerekçesi ise 3 kilometre yarı çapında zeytinlikler olması.  

ANA GEREKÇE ZEYTİNLİKLER
İzmir  İl Tarım  ve  Orman Müdürlüğü'nün görüş yazısında; "Mera vasıflı 1129 nolu parselin 4342 sayılı Mera Kanunu kapsamında tahsis amacı değişikliği yapılmadan kullanılamayacağı; ayrıca Bakanlığımız TAD portal ve Ürün Destekleme Sistemleri üzerinden yapılan incelemede proje sahasına 3 km. çap ve mesafedeki alan içerisinde zeytinlik alanlar olduğu tespit edilmiştir. 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun; Madde20–(Değişik:28/2/1995 - 4086/5 md.) ‘'Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vejetatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının iznine bağlıdır.'' hükmü gereği "Gnays Ocağı Ve Kırma Eleme ve Yıkama Tesisi" projesi yapılması uygun bulunmamıştır. "denildi. 

Çevre, Şehircilk ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda ise “İlimiz,  Ödemiş İlçesi, Bozcayaka Köyünde 91185 Ruhsat Numaralı (3479556 Erişim Numaralı) Sahada  Şahil Madencilik Taşımacılık İnşaat Malzemeleri Hayvancılık Ve Petrol Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş. tarafından  yapılması planlanan Gnays Ocağı Ve Kırma Eleme ve Yıkama Tesisi (850.000 ton/yıl ve 15,76 ha Gnays Ocağı – 390.000 ton/yıl Kırma Eleme ve Yıkama) projesine esas hazırlanarak Müdürlüğümüze sunulan Proje Tanıtım Dosyasına ilişkin devam eden ÇED süreci 29.07.2022 tarih ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ÇED Yönetmeliğinin 5.Maddesi 2. Bendi a. Fıkrası hükmü gereğince iptal/iade edilerek sonlandırılmıştır” denildi.

Söz konusu maddede " Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir" ifadeleri yer alıyor.

KÖYLÜLERDEN PROJEYE İTİRAZ
Projeye karşı çıkan çevre köyler topladıkları 2 bin 500 civarındaki imzayı Bakanlığa ileterek projenin iptal edilmesini istemişti. 

KARAR BİZİM AÇIMIZDAN SEVİNDİRİCİ
Kararı Egedesonsöz’e değerlendiren Bozcayaka Muhtarı Osman Can, “Proje alanı tarım arazilerine o kadar yakın ki her gün toz toprak olacaktı. Bakanlık en başından bu projenin ÇED sürecini başlatmamalıydı. Karar bizim açımızdan sevindirici. Bizlerin geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bir kişi para kazanacak diye yüzlerce insan ekmeğinden olacaktı.” dedi.

 
İnciraltı karavanlara kucak açtı
 
Kocaoğlu'ndan ‘Basmane Çukuru’ açıklaması: Mantıklı buluyorum ama…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koç Holding'den Arçelik kararı
Koç Holding'in sahibi olduğu Arçelik'in Polonya'daki fabrikasını kapatacağı ...
Hazine'den dev borçlanma hamlesi
Türkiye Cumhuriyeti hazinesi tarafından yapılan iki tahvil ihalesinde ...
Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş başladı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ni risk priminin (CDS), 700 baz puandan, ...
 
Operatörlere fahiş zam tepkisi
Taahhütleri sona eren sabit internet ve mobil aboneler operatörlerin yüzde ...
Sabancı planları askıda!
Sabancı Holding’in İzmir, Manisa ve Balıkesir’de dikmek istediği Uygar ...
Patlama sonrası şirket borsada işleme kapatıldı
Oba Makarna'nın Borsa İstanbul'daki işlem sırası, şirketten istenen özel ...
 
En büyük 250 içinde 43 Türk firması!
Ticaret Bakanlığı, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaparak, 43 ...
İnovasyon gençlerden, destek ihracatçılardan
Türkiye Innovation Week’e hazırlık niteliği taşıyan, TİM tarafından seçilen ...
Yaş meyve sebzecilerin hedefi Asya pazarı
21. Yüzyılı “Asya Yüzyılı” olarak gören Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya pazarında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (1)
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İlk '4' madde neden rahatsız ediyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva