HABERLER>GÜNCEL
3 Ağustos 2015 Pazartesi - 11:12

İzmir’in tarihi otelleri belgeleniyor

Eski İzmir evlerinin en güzel mimarisini yansıtan, kente gelenlerin konuklama ihtiyacını karşılamak için otellere dönüştürülen, 19. Yüzyıl'a tarihlenen ve bu dönüşüm sırasında mimarisinde değişikliklere uğrayan, İzmir'deki tarihi otelleri belgeleme çalışmaları yapılıyor.

İzmir’in tarihi otelleri belgeleniyor

2005 Yılında Tarihi Kentler Birliği ödülü verilen İzmir'de, tarihi otelleri belgeleme çalışmaları devam ediyor. Basmane semtinde yer alan tarihi Ahmet Oteli'nde, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Emel Kayın ve öğrencileri tarafından yürütülen belgeleme çalışması bunun bir parçasını oluşturuyor. Çalışmada, otel binasının incelenmesi, mekân-yaşam-insan ilişkilerinin kavranması, kentsel çevrenin anlaşılması ve tarihi yapının plan, kesit, cephe ve detaylarını içeren rölöve projesinin hazırlanması gibi aşamalar gerçekleştiriliyor. Bu çalışmalar aracılığıyla Basmane oteller bölgesinin olanaklarının ortaya konulması ve bölgeyi gündemde tutmak da amaçlanıyor.
 


1990'lı yıllarda, 'Konaklama yapılarının evrimi' konulu doktora tezini ve İzmir Oteller Tarihi adlı kitabını hazırlarken bölgede çalışmaya başlayan DEÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Emel Kayın, kitap yayımlandıktan sonra dönemin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina'ya giderek bölgedeki plana burasının 'Oteller Bölgesi' olarak işlemesi önerisini getirmişti. Bu talebin kabul edilmesinin ardından bölgede araştırma, belgesel, fotoğraf, edebiyat konulu çeşitli çalışmalar yürüten Emel Kayın, her yıl 20 kadar öğrencisiyle birlikte belgeleme çalışmaları yapıyor. Geçen yıl Oteller Sokağı'ndaki Toros Oteli'nde yapılan belgeleme çalışması Basmane Günleri kapsamında Anafartalar Caddesi'ndeki Ahmet Oteli'nde sergilenmişti. Emel Kayın'ın bir asistan ve 18 öğrenci ile yürüttüğü bu yılki belgeleme çalışması ise Ahmet Oteli'nde gerçekleştiriliyor.
 
Kayın 1990'lı yıllardan beri bir parçası olduğu Basmane çalışmalarının istenen düzeyde ilerlemediğini, bölgedeki onarımların yeterli olmadığını belirterek, "Bölge halkının ve bölge için çalışan bilim insanları ve sivil toplum inisiyatiflerinin yapıcı önerilerine, yeterli düzeyde kulak verilmiyor. Bu kapsamda soylulaştırma, yabancılaştırma, dekorlaştırma tehlikesi söz konusu. Mevcut hayat ve yeni girdiler arasında dengeli ve adil bir gelişme sağlanması ihtiyacının önemine işaret ediyor" dedi. (dha)
 

 
Obama’dan Sisi’ye stratejik mektup
 
Sağlıklı bir yaz için bol su!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 4 Ağustos 2015 Salı 13:36

emel hanım, mevcut sosyal statünün korunmasından yana, yani mevcut sahipleri kalsın.halbuki bu eski binalar satulıp sahip değiştirerek bu değişim hızlanabilir, yoksa şimdi olduğu gbi 1990 dan beri bir değişim gelişim olmaz.emel hanımın yapması gereken şeyeldeğiştirmesine sıcak bakmasıdır.

Yorumu oyla      11      5  
patatesci 3 Ağustos 2015 Pazartesi 19:36

Bu calismalar adi ustunde akademik bilimsel calisma Ticari calismalar Yurdumuzda Almanya Japonya gibi ticaret/sanayi universite isbirligi gelismis degil ki Emel Hanim ne yapsin Ticari kaygilarla projeden/egitimden mi vaz gecsin

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 3 Ağustos 2015 Pazartesi 12:49

sn.kayın bölgedeki sosyal yapının değişmeden bu çalışmaların olamayacağını henüz anlamış değil. popülist bir anlayışla, mevcut sosyal yapının basmanedeki tarihi yapıları koruyı-uo kazandırabilecek ne mantığa sahip nede finansal güce sahip. ancak 5.sınıf mülteci otellerinden öteye geçemez. halbuki tarih bilinci ve finansman sağlayarak bu tarihi yapılar restore edilip özel belgeli butik otellere kavuşturulabilir.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şehit Er Medet için 03:00'de resmi tören
Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi’ne bağlı Karabulak Jandarma Karakolu’na PKK’lı ...
Eğit-donat fiyaskosu: Yarısı El Kaide'ye esir düştü!
ABD’nin Suriyeli muhalifleri bölge ülkelerinde silahlandırıp eğiterek ...
Şehit kızından Başkan Büyükerşen'i duygulandıran istek
Büyükerşen'in şehit madenci aileleri ile buluşmasında Betül, önce "Başkan ...
 
'MİT TIR'larının savcıları hakkında flaş gelişme!
MİT'in kontrolünde Suriye'ye giden TIR'larla ilgli soruşturmayı yürüten ...
PKK'dan askeri hastanaye silahlı saldırdı
Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Asker Hastanesine teröristlerce uzun namlulu ...
Kadir İnanır’dan Bahçeli’ye yanıt
"Akil İnsanlar" heyetinde yer alan sanatçı Kadir İnanır, kendisine yönelik ...
 
Zekeriya Öz'e soruşturma
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bugün attığı tivitler nedeniyle meslekten ...
Valilik Ağrı ve Tendürek dağlarını güvenlik bölgesi ilan etti
Ağrı ve Tendürek dağlarının, 15 gün süreyle "Geçici Askeri Güvenlik Bölgesi" ...
İzmir’de tek katlı evi kül eden yangın
İzmir'in Kınık İlçesi'nde, tek katlı müstakil bir ev, çıkan yangında kullanılmaz ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva