HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Ağustos 2023 Cumartesi - 12:37

İzmir’in esrarengiz valisi… Kılık değiştirerek denetim!

İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Kemeraltı Anayasası için esnafa ve İzmirlilere de ne istediklerinin sorulacağını söyledi.  Anayasanın çıkmasıyla Kemeraltı esnafının pastasının büyüyeceğini öne süren Girgin, “Yeni Valimiz Sayın Süleyman Elban da Kemeraltı’na büyük katkı verecektir. Kendilerini ziyaret ettim ve tebdili kıyafet tek başına çarşıyı gezip denetlemede bulunacağını öğrendim. Sonrasında Kemeraltı’nın ihtiyaçlarını masaya yatıracağız” dedi

İzmir’in esrarengiz valisi… Kılık değiştirerek denetim!

EGEDESONSÖZ – İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, SONSÖZ TV’de Gazeteci yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıkladığı “Kemeraltı Anayasası” ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Girgin, esnafın, hatta İzmirlilerin de görüşlerinin alınması sonrası hazırlanacak “Kemeraltı Anayasası”nın, tarihi çarşıya çok şey katacağını söyledi. Başkan Girgin, Tarihi Kemeraltı Üniversitesi açılmasıyla ilgili hayalini 10 içinde gerçekleştirmek için çok büyük bir mücadele ortaya koyacağını ifade etti.Başkan Girgin ayrıca, İzmir’in yeni Valisi Süleyman Elban’ı ziyaret ettiğini, yakında tebdili kıyafet Kemeraltı’nı gezeceğini ve çarşıyı bir şekilde denetleyeceğini sözlerine ekledi.

YAZILI OLMAYAN KEMERALTI KURALLARI, YAZILI HALE GETİRİLECEK
97 şehri içinde barındıran Türkiye Tarihi Çarşılar Federasyonunun, Kemeraltı gibi yerlerin farklı bir anlayışla yönetilmesi ve bu çarşıların daha çok değer kazanması için çalışmalar yürüttüğünü belirten Başkan Semih Girgin, Kemeraltı Anayasası’nın detaylarını anlattı:

“Kemeraltı gibi alanların turizm alanı ilan edilmesi, bizim gibi alanlardaki esnafın da sorumluluklarının olduğu, herkesin bir bedel ödeyerek hizmet aldığı bir yer olmalı. Bu çerçevede bir taslak sunduk hükümete. 9 sayfalık taslakta her şey açık açık anlatılıyor. Şu bir gerçek ki, bugün gelinen nokta ne İzmirlileri, ne esnafımızı, ne de dışarıdan gelen turisti, hiç kimseyi mutlu etmiyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer, siyasi bir risk alarak Kemeraltı’nın çürümüş altyapısına ve üst yapısına el attı. Tunç başkanımıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum.  Altyapıyı yapmak yetmiyor, bu saatten sonra esnafın sorumluluğunun ne olacağı da önemli. Kemeraltı Anayasası işte tam bu noktada öne çıktı. Kemeraltı’nda geçmişi olmasa da yeni esnaflık yapmaya başlayacak arkadaşlara eğitim vererek, Kemeraltı’nın olmazsa olmaz davranış biçimlerini, yaklaşımları anlatacağız. Derneğimizden sertifika almayanların ruhsat almaları artık mümkün olamayacak. O eğitimde Kemeraltı’nın anayasası, yani kuralları anlatılacak. Kemeraltı Anayasası ile işgaller kalkacak, kaldırımlar rahatlayacak, tentelere ve tabelalara standart getirilecek. Esnafın müşteriyle diyaloğu, müşteri memnuniyeti, hanutçuluğun önüne geçilmesi gibi konular da olacak. Dükkanların açılış ve kapanış saatleri belli olacak, çalışanları eğitilmiş olacak. Bu sıkıntının kaynağı da bizim esnafımız, çözecek olan da bizim esnafımız. Bu konuda kuralları koyup bizi denetleyecek olan da devletin kurumlarıdır. Esnaf olarak bizim kendimizi güncellememiz gerekiyor. Anayasa, kendimizi güncellememize katkı koyacak. Yazılı olmayan Kemeraltı kurallarıyla bugünlere geldik. Bundan sonra yazılı olmayan kurallarla birlikte yazılı kurallarımızın olması gerektiği için anayasa hazırlıklarına başlandı. Anayasamızda nelerin olması gerektiğini İzmirlilere de soracağız, esnafımıza da soracağız. Beklentimiz büyük. Kemeraltı Anayasası, esnafın ekmeğini büyütecek. Bu arada Adana’ya atanan eski Valimiz Yavuz Selim Köşger’i telefonla arayarak, Kemeraltı’na katkılarından dolayı teşekkür ettim, Kemeraltı esnafı adına. Yeni Valimiz Sayın Süleyman Elban’ı makamında ziyaret ettim, Kemeraltı için desteklerini istedim. Sayın Valimizle de çok yakın işbirliği içinde olacağımızdan kuşkumuz yok. Yeni Valimiz, bu konuda gerekeni yapacağını, yakında tebdili kıyafet tek başına çarşıyı gezip denetlemede bulunacağını, çarşının son durumunu  görmek istediğini söyledi. Sayın Valimiz Kemeraltı’nı bizzat gördükten sonra, Kemeraltı’nın ihtiyaçlarını, devletin en büyük kurumuyla beraber masaya yatırım çözüme kavuşturacağımızdan şüphemiz yok.”

ÜNİVERSİTE FİKRİNİ HAYATA GEÇİRMEK ZOR OLABİLİR AMA İMKANSIZ DEĞİL
Göreve geldiği 2019 yılında, Tarihi Kemeraltı Üniversitesi projesini de ifade ettiğini hatırlatan Başkan Girgin, bu konuda şunları söyledi:

“Evet böyle bir hayalim var. Bu hayal, tüm Kemeraltı esnafının, İzmirlilerin de hayali olması lazım. 8500 yıllık bir geçmişi olan İzmir’e böyle bir üniversite yakışır. Bu üniversite olur, meslek yüksekokulu olur, fakülte olur, hiç fark etmez. Burada 10 binden fazla esnafımız iş yapıyor. Bu hayalimi esnafımıza anlattığında, neden olmasın, diyor. Bu projenin 10 yıl sonra gerçeğe dönüşmesi için üzerime düşeni yapacağım. İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi’ni kurdu, başardılar. İzmir Ticaret Odası gibi ekonomik gücümüz yok ama pekala biz de başarabiliriz. Zor olabilir ama imkansız değil. Kemeraltı üniversitesinde, ya da meslek yüksekokulunda, fakültesinde kendi gastronomisiyle ilgili eleman yetişecek, satış elemanını, garsonunu, aşçısını yetiştirecek. Zanaatkarını, işletmecisini yetiştirecek. Pek çok zanaatkarımızın yaptığı işi gençlerin de öğrenip geleceğe taşıması lazım. Burada okuduktan sonra iş imkanı elinin altında olacak. Hem teorik, hem de pratiğin uygulandığı bir yer olacak Kemeraltı Üniversitesi. Nereye kurulur, yeri neresi olur, o ileride konuşulacak konu. Bu, İzmirlilerin projesi olsun istiyoruz. Çünkü bizim dernek olarak böyle bir üniversite açmaya gücümüz yetmez. TARKEM’imiz var, Tarihi Kemeraltı Gayrimenkul Fonu kuruldu mesela. Küçük rakamlarla esnafımız fona giriyor, ortak oluyor. Esnaf, bu çağrıya kulak verdi ve fonu benimsedi. İzmirliler de fona ortak olabiliyor ve oluyor da. Bir vakıf kurmak gerekiyor üniversite için. TARKEM ve fon örneğindeki gibi oluşumlarla pekala vakıf da kurulacak. Vakfın üyeleri, üniversitesinin kurucuları arasında yer alacak. Kemeraltı’nda çok büyük bir ekonomik potansiyele sahibiz. Bu potansiyel, üniversitenin kurulmasına da yeter. ÖZSÜT benden çıkmış, Eczacıbaşı benden çıkmış, Yaşar Holding benden çıkmış, BHU, Hacılar, Barçın benden çıkmış. Kemeraltı’na değer katmış çok insanımız var. Tüm bunların bir araya toplanması elbette kolay değil ama biz bir araya gelinmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz, bu hayalin peşinden koşmaya devam edeceğiz. Neden 10 yıl sonra gerçekleşmesini öngörüyoruz? Eğer erkene alırsak, Kemeraltı esnafını koruyamayız. Hedef, Kemeraltı’nda kötü parayı iyi parayla kovmaktır ama asla ve asla bizim oradaki esnafımızı, değerlerimizi ezdirmeyiz.”

ESNAFIMIZA, GÖSTERDİĞİ SABIRDAN DOLAYI TEŞEKÜR EDİYORUM
Kemeraltı’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı ve üstyapı yenileme çalışmalarının hızlandığına vurgu yapan Başkan Girgin, “Öncelikle esnafımızda gösterdiği sabır için çok teşekkür ediyorum. Belediyenin elinde olmayan seçim, iklim şartları, ekonomik sıkıntılar gibi sorunlar yüzenden gecikmeler oldu, esnafımızı yorduk. Yeri kazıyorsunuz tarih çıkıyor, işler duruyor. Takvimde aksilik oldu ama son zamanda çok hızlandığını söyleyebilirim. İkinci etapta olması gereken bir çalışmayı, birinci etap içerisine alarak onun da yapılmasına karar verildi. Her yağmurda sular altında kalan ikinci etaptaki işi kış gelmeden bitireceğiz. Hisar Camisi’nin arka kısmı… Burasını da bitirirsek, yağmur yağsa bile Kemeraltı sular altında kalmayacak, en azından öyle haberler yapılmayacak” dedi. Altyapı çalışmaları tamamlandığında Kemeraltı’na ağır tonajlı kamyonların giremeyeceğini, açılacak lojistik merkez noktasından ürünlerin üç tekerlekli araçlarla dükkanlara taşınacağını anlatan Başkan Girgin, Mezarlıkbaşı’ndaki katlı otoparkın yıkılmasının ardından Kemeraltı için yeni bir otopark yapımı için yer arandığını sözlerine ekledi. Başkan Girgin, Valilik ve eski Emniyet’in arkasında ince uzun bir alanın, imarda da yeşil alan olarak görüldüğünü, buraya çocuk parkı açılacağını, dedeler torunlarıyla parkta vakit geçirirken anne babaların da alışveriş yapacağını, Tunç Başkan’ın oyun parkıyla ilgili direktiflerini verdiğini de ifade etti.

KEMERALTI ONUR ÖDÜLLERİ VERMEYE BAŞLAYACAĞIZ
Yılbaşından itibaren, tarihi çarşıda çok uzun yıllardır faaliyet gösteren firmaların ödüllendirileceğini açıklayan Başkan Semih Girgin, ödül töreni ve derneğin sosyal faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri aktardı:

“Evet; Kemeraltı Onur Ödülleri dağıtacağız. Tarihe Saygı ödülleri esin kaynağımız oldu. 127 yıldır aynı ailenin işlettiği dükkan var Kemeraltı’nda. Biz de 50 yıldan başlayarak, 100 ve üzeri yılları kapsayacak şekilde Kemeraltı Onur Ödülleri vereceğiz. Yılbaşında ilk ödüllerimizi vermeyi planlıyoruz. 100 yaş üstü işletmelerimize vereceğiz ilk ödülleri. Bunun içinde İzmir Ticaret Odasının da olmasını istiyoruz. Çünkü o şirketlerin ne kadar geçmişe sahip olduğu İzmir Ticaret Odası’nda kayıtıl. Konak belediyesi, ruhsat yönünden destek sağlayacak. Kurumlarla birlikte güzel bir etkinlik olacak. Kemeraltı’na değer katmış kim varsa, hepsini onore etmek istiyoruz. İngilizce kursları düzenledik, birinci kur bitti, aynı grup ikinci kur istedi. Onu da yapacağız. Kemeraltı esnafı ve çalışanları, İngilizce öğreniyor. Koromuz 25 kişiyle çalışmalarını sürdürüyor. Koromuzu 35 kişiye çıkacağız ve yakında değişik mekanlarda konserler vermeye başlayacağız.”

 
Karşıyaka'ya stoper takviyesi!
 
CHP’li Nalbantoğlu, parti içi muhalefete yüklendi: Değişim safsatasını köpürten insanlar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de tarih turu zamanı... Bir günde 8 bin 500 yıl
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzMiras Programı, İzmir’in çok katmanlı ...
Karşıyaka Belediyesi tesislerinde bütçe dostu fiyatlar
Sosyal belediyecilik ilkesi doğrultusunda projelerine yön veren Karşıyaka ...
Alman heyete Torbalı’da veda yemeği
39 yıldır devam eden Torbalı-Wunsiedel kardeş kent projesikapsamında Almanya’dan ...
 
Kınık'ta mis kokulu festival
İzmir'in Kınık ilçesi yeniden Sucahlı Kavun Festivali’ne ev sahipliği ...
Dikili'de festivale davet
Dikili Belediyesi tarafından 30-31 Ağustos ve 1 Eylül 2023 tarihlerinde ...
100 araçlık yeni filo... Hepsi Menemen'in!
Menemen Belediyesi 100 yeni araç alarak, Cumhuriyet Meydanı’nda gövde ...
 
Aydın Büyükşehir Belediyesi İncirliova Türkan Saylan Caddesi'ni yeniledi
Aydın Büyükşehir Belediyesi, kent içi trafiği hızlandıran ve sürüş konforunu ...
Başkan Koştu'dan Kaan Efe'ye ziyaret!
Bergama’da yaşayan Barış ve Mehtap Şanal çiftinin bebeği Kaan Efe’ye henüz ...
Başkan Sengel'den çalışma raporu
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel kent genelinde devam eden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva