HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Şubat 2015 Cumartesi - 09:23

İzmir'in çöp tesisinde flaş gelişme: Dosya da tamam!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka Yamanlar’da yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi ile ilgili hazırlanan proje valilik tarafından onaylandı. Belediyenin sunduğu ÇED dosyası uygun bulunurken süreç resmen başladı. Kentin kuzeyine hitap edecek tesis ile ilgili ayrıntılar da netleşti. Buna göre 200 milyon TL’ye mal olacak tesiste günde 2 bin 500 ton çöp ayrıştırılacak.

İzmir in çöp tesisinde flaş gelişme: Dosya da tamam!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka Yamanlar’da yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisi ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Kentte uzun süre tartışmalara neden olan tesis ile ilgili hazırlanan ÇED dosyası İzmir Valiliği tarafından uygun bulundu.

Karşıyaka Eski Belediye Başkanı Cevat Durak ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu karşı karşıya getiren projede aradan geçen zaman diliminde önemli aşamalar kaydedildi. Projenin en önemli ayağı olan valilikteki işlem büyük ölçüde tamamlandı. Büyükşehir’in sunduğu dosya ön incelemeden geçerek kabul gördü.
 
GEREKÇELERİ SIRALADI
Başvuru dosyasında çalışmalar ile ilgili açıklamalara da yer verildi. Yazıda, “Proje konusu faaliyet, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir İli, Karşıyaka İlçesi, Yamanlar Mahallesi Mevkii’nde planladığı “Kuzey Bölgesi Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi”dir.   İzmir ilinde 1992 yılında hizmete açılan Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi, Metropol Alan sınırlarında bulunan tek yasal evsel katı atık düzenli depolama alanıdır. Tesisin kapasitesi günümüz itibariyle büyük bir oranda dolmuştur. Ayrıca il genelinde teknolojik olarak katı atıkların entegre bir yaklaşımla değerlendirildiği, kapalı alanlarda tam otomatik olarak kurulmuş bir tesiste işlenerek, ekonomiye bir değer olarak kazandırılan ürünler (geri dönüşüm sanayisine hammadde, sanayi tesisleri için ek yakıt, enerji, kompost vb.) haline dönüştürüldüğü bir tesisin ivedilikle kurulması gerekli ve zorunlu bir hale gelmiştir.
 
Söz konusu tesisin kurulabilmesi için sürdürülen alan arayışı çalışmaları sonucunda; İzmir İli’nin kuzey aksında Karşıyaka, Çiğli ve Menemen İlçe sınırlarının kesiştiği noktada katı atık değerlendirme ve bertaraf tesisi kurulmaya uygun bir alan tespit edilmiştir. Bu alan konum olarak da transfer istasyonlarına optimum mesafede bulunmaktadır.  Söz konusu Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisinin Kapasitesi 2.500 ton/gün olarak tasarlanmış, bu değerin yıllara sair artışı göz önüne alınarak altyapı ve mekânsal tespit ve hesaplamalar gerçekleştirilmiştir” ifadelerine yer verildi.
 
TESİSTE NELER OLACAK?
Büyükşehir Belediyesi tarafından 200 milyon TL’ye mal edilmesi planlanan tesiste Tesis Girişi (Giriş Kapısı, Güvenlik Kontrol Ünitesi, Elektronik Kantar),  Atık Kabul Alanı ve Evsel Katı Atık Ayrıştırma Ünitesi,  Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) Ünitesi,  Anaerobik Çürütme– Gaz Toplama Ünitesi, Elektrik Enerjisi Üretim Ünitesi, Aerobik Kompost Ünitesi,  Atıksu Toplama Sistemi ve Arıtma Tesisi, Koku ve Toz Kontrol Sistemi, Düzenli Depolama, İdari Bina (Kumanda Odası, Laboratuar vb.), Tamir – Bakım Atölye Binası, Tekerlek Yıkama ve Araç Dezenfeksiyon Ünitesi, Araç Park Alanı bulunacak.

Tesisin 2018 yılında faaliyete geçmesi bekleniyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
necla ergün 22 Mart 2015 Pazar 20:06

inşallah doğrudur çöp kokusu yazın hiç çekilmiyor camları açamıyoruz. artık canımıza tak etti.

Yorumu oyla      11      5  
Atilla 1 Mart 2015 Pazar 05:51

Projeyi olumlu bulanlar hiç KARAGÖLE gitti mi? TRT vericilerinin oradan körfezi seyretti mi? İzmiri bilmeyen atanmış bir iki bürokrat tarafından verilen kararlarla beni geçmişimi öldüreceksiniz.

Yorumu oyla      13      7  
alper 28 Şubat 2015 Cumartesi 23:51

Orası ünlü yamanlar suyunun geçtiği yerlerden birisi... Arkadaki tüm dağlardan gelen su yerin altından (karşıyaka, çiğli ve menemenin altından) denize kadar iniyor. Doğa ve çevre dışında kalan tüm kriterlere uygun olduğu için gerisi teferruat denildi... Yazıklar olsun; birgün içecek temiz su arayacağız. Bornovadaki taş ocakları gibi birçok alternatif varken bula bula izmirin son akciğerlerinden birisini buldular... Tebrikler... Birde milleti gerzek yerine koyup şöyle modern tesis demiyorlar mı... Ama bu duyarsız izmir hak ediyor bir yandan...

Yorumu oyla      13      7  
ercan 28 Şubat 2015 Cumartesi 21:15

çöp tesisi karşıyakaya yapılamaz,bu projeden vazgeçmeli belediye,yoksa yargıya gideceğiz,bürokratlar başka yer bulamamış yeşil alanlara göz dikmiş yazık.

Yorumu oyla      13      6  
28 Şubat 2015 Cumartesi 20:09

istemezükçüler toplanmış :))

Yorumu oyla      12      8  
ERCÜMENT ŞAHİN 28 Şubat 2015 Cumartesi 17:51

BU GÜZELİM BÖLGE MAHVOLUCAK,TEK KALAN YEŞİL ALANDA ELDEN GİDİCEK, BURAYİ MAHVEDİCEGİNİZE DAHA ÖNCE DOGAYI BOZDUGUNUZ TAŞOCAKLARI,ÇİMENTO FABRİKALARININ,ARITMA TESİSLERİNİN YANINA NİYE YAPMIYORSUNUZ, İLLAH YEŞİLİMİ KATLEDİCEKSİNİZ?

Yorumu oyla      17      8  
28 Şubat 2015 Cumartesi 15:30

çöp tesisi yapıldığı zaman koku-su sızdırmayan çöp arabaları varsa onlardan da da alınmalı. son zamanlarda olmuyor ancak eskiden çöp arabaları çöpün suyunu mahalle aralarında sıkıp, geçiyordu :))

Yorumu oyla      17      6  
28 Şubat 2015 Cumartesi 15:21

sonraki süreç nedir?

Yorumu oyla      14      6  
ercan 28 Şubat 2015 Cumartesi 13:03

İzmir bu büyük ayıptan nihayet kurtuluyor.Bu tesise karşı çıkanları aslında harmandalıda bir hafta yatırmak lazım.İlkelligi görünce sanırım bu karşı çıkmaları bırakırlar.Modern bir tesis olacak. Dört milyonu geçen bir şehrin çöp sorununa hiç bir çözüm getirmeyip sadece muhalif edenler bu gecikmeye yol açtılar.BU bütün izmirlilerin sorunu.Aziz kocaoglunun sorunu degil.Hayırlısı olsun.

Yorumu oyla      22      10  
Atilla 28 Şubat 2015 Cumartesi 12:04

Avrupa nın en en en son sistemini getirseniz de sonuçta işçi Ahmet efendi çalıştıracak o sistemi bakınız Çiğli arıtmadan yazın yayılan koku. Biz bize benzeriz demiş ya geçmişler bu iş almanya da şehir merkezinde verimli çalışır da türkiye de ne olur bilinmez. Harmandalıya giden çöp tırlarının arkasından akan çöp suları bütün şehri kirletiyor. Bakın bakalım teknolojiyi aldığımız ülkelerde böyle bir olay varmı?

Yorumu oyla      19      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Valilik vizesi: Ve İzmir’in çöp tesisi yola çıkıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Karşıyaka Yamanlar’da yapılması ...
Merdiven kazası çıkması: Metro A.Ş. de topu şirkete attı!
Makine Mühendisleri Odası’ndan gelen ‘fren yoktu’ ve ‘periyodik bakımın ...
Başkan Soylu yerinde söz verdi: Halkın istemediği hiçbir şey…
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu geçtiğimiz günlerde köylülerin ...
 
Semtevi kursiyerlerine belediyeden destek
Buca Belediyesi’ne bağlı Evka-1 Semtevi kursiyeri kadınlar tarafından ...
Selçuk'ta başkan ve kaymakamın eşi aynı kursta
Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı’nın açılışını gerçekleştirdiği Kadın ...
Matematik şampiyonlarından Başkan Gönenç’e ziyaret
Bergamalı gençler, ABD Matematik Birliği ve Nebraska Üniversitesi tarafından ...
 
Karşıyaka’nın Filizleri’ne STK’lardan tam destek
Karşıyaka Belediyesi’nin Her Apartman ile Bir Öğrenci Okutuyoruz Projesi’ne ...
Başkan Arslan mahalle ziyaretlerini bırakmıyor
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın mahallelerdeki sorunların yerinde ...
Güzelbahçe’de Japon rüzgarı
İzmir-Japon Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında Güzelbahçe Belediyesi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva