HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
27 Kasım 2014 Perşembe - 12:12

İzmir’in 2015 bütçesi: Nereye/ne kadar ayrılacak?

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2015 Mali Yılı Performans Programı ve 2015-2017 Mali Yılları Bütçesi, Belediye Meclisi'nde onaylandı. Buna göre, Büyükşehir Belediyesi’nin bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında artarak 4 milyar liraya yaklaşan 2015 bütçesinden en büyük payı ulaşım projeleri alacak. Performans programında yer alan 251 proje için ise toplam 2,5 milyar TL’lik yatırım yapılacak. 2015’de İzmir’i sayıları artan yeni gemiler, yeni metro ve tramvay projeleri bekliyor.

İzmir’in 2015 bütçesi: Nereye/ne kadar ayrılacak?

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde onaylanan 2015 Mali Yılı Performans Programı ve 2015-2017 Mali Yılları Bütçesi’ne göre, 3 milyar 892 milyon TL olarak belirlenen 2015 yılı gider bütçesi, bir önceki yıla oranla % 30,39 artış gösterdi. Aynı döneme ilişkin gelir bütçesi ise 3 milyar 214 milyon lira TL olarak belirlendi ve önceki yıla göre % 27.04 arttı. Aradaki finansman farkının banka mevcudu, iç ve dış borçlanma ile sağlanacağı açıklandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik, uzun vadeli finansman dengesini bozmayan borçlanma anlayışını önümüzdeki yıllarda da devam ettireceği belirtildi.

- BÜTÇE TARTIŞMASI: BAŞKAN’DAN SERT SÖZLER

2,5 MİLYAR TL YATIRIMA
Ekonomik ve finansal gücü kredi derecelendirme kuruluşlarınca da tescillenen, Sayıştay tarafından şeffaf, hesap verilebilir belediye olarak tanımlanan, mali tabloları doğru ve güvenilir bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplam bütçesinin 2,5 Milyar TL’sini Performans Programı'nda yer alan 251 proje için harcayacak.
 
ULAŞIMA YARIM MİLYAR BÜTÇE
Büyükşehir Belediyesi bütçesinden tüm sektörler içinde % 20’lik pay ile en çok kaynağın ayrıldığı ulaşım sektöründe, raylı sistem projeleri ve yolcu gemisi alımları öne çıkıyor. 2015 yılında yolcu gemisi ve arabalı vapur alımı için 135 Milyon TL, tramvay hatları için 89 Milyon TL, hafif raylı sistem projesi araç alımı için 82 Milyon TL, İZBAN ağına ilave hatlar yapılması için 25 Milyon TL harcama öngörülürken, Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu metro hattı, Evka3-Bornova Merkez metro hattı ve Gaziemir’deki yeni fuar kompleksine ulaşım sağlayacak monoray sistemi için de toplam 33 Milyon TL bütçe belirlendi.
 
Kent trafiğini rahatlatacak diğer önemli projeler olan otoparkların yapımı ve akıllı trafik sistemi projeleri için ise 21’er Milyon TL kaynak ayrıldı. Ulaşım sektörü için ayrılan toplam bütçe ise 480 Milyon TL olarak öngörüldü.
 
YENİ BAĞLANAN İLÇELERDE ALTYAPI ATAĞI
Büyükşehir Belediyesi sınırlarına 9 yeni ilçenin daha bağlanması nedeniyle altyapı çalışmalarına ayrılan payda da önemli bir artış yapıldı. Yeni dönemde kentsel altyapı toplam faaliyet bütçesinin %16’sını alarak ulaşımın ardından ikinci sırayı aldı. Toplam 405 Milyon TL kaynağın ayrıldığı bu sektörün aslan payını 220 Milyon TL bütçe ile asfalt çalışmaları aldı. Karayolu alt ve üst geçitlerine 65,8 Milyon TL kaynak ayrılırken yeni imar yollarının yapımı için 12 Milyon TL bütçe öngörüldü.
 
İZMİR YEŞİLLENECEK
260 Milyon TL bütçenin ayrıldığı çevre sektöründe katı atık ve yeşil alan faaliyetleri ön plana çıkıyor. Yeşil alanların bakımı, yeni kent ormanlarının ve rekreasyon alanlarının yapımı ve bakımı için 120 Milyon TL ayrılırken, atık transfer, bertaraf ve depolama tesislerinin yapımı ve işletilmesi için toplamda 38,5 Milyon TL kaynak ayrıldı.
 
KAMULAŞTIRMAYA 117 MİLYON TL
217 Milyon TL kaynağın ayrıldığı kentsel koruma ve planlama sektöründe en büyük payı 117 Milyon TL kaynak ile her yıl olduğu gibi yine kamulaştırma faaliyetleri aldı. Kamulaştırma faaliyetlerini 34 Milyon liralık kaynak ile tarihsel çevrenin iyileştirmesine yönelik çalışmalar ve 32 Milyon TL ile Uzundere, Ege Mahallesi, Bayraklı başta olmak üzere İzmir’in dört bir yanında süren Kentsel Dönüşüm faaliyetleri izledi. İzmir’in çehresini değiştirecek olan Kıyı Tasarım çalışmalarına ayrılan kaynak ise 14,5 Milyon TL olarak öngörüldü.
 
SOSYAL DESTEKLERE DEVAM
Toplam 258 Milyon TL kaynağın ayrıldığı bu sektörde 35’er Milyon TL ile Buca’da yapımı devam eden Sosyal Yaşam Kampusu ve Süt Kuzusu projesi öne çıkıyor. Eşrefpaşa Hastanesi faaliyetlerinin yürütülmesi için ayrılan kaynak ise 53 milyon TL.
 
OPERA BİNASI İÇİN DÜĞMEYE BASILIYOR
İzmirliler’in merakla beklediği Opera Binası için ilk adım bu yıl atılıyor. İzmir Opera Binası 100 Milyon TL kaynağa sahip sektörde 49 proje ve faaliyet içinde 20 Milyon TL ile en büyük kaynağa sahip.
 
FUARİZMİR’E 80 MİLYON BÜTÇE
İzmir’i yerelde kalkındırma odaklı projelerin yer aldığı bu sektörde en büyük pay 80 Milyon TL bütçe ile Fuarizmir adı verilen Gaziemir’deki yeni fuar kompleksinin. Üreticiyi desteklemeye yönelik faaliyetlerin, İzmir’i bir tasarım kenti yapma yolunda ilerletecek projelerin, teleferik yenileme çalışmalarının ve İzmir Doğal Yaşam Parkı 2. Etap Projesi’nin yer aldığı bu sektöre ayrılan kaynak ise 98,7 Milyon TL.
 
DAHA GÜVENLİ BİR İZMİR İÇİN
Toplam 305 Milyon TL kaynağın ayrıldığı ve itfaiye, zabıta ve koruma güvenlik faaliyetlerinin yer aldığı bu sektörde en büyük pay 100 Milyon TL bütçe ile itfaiye araç filosunun büyütülmesi olarak ortaya çıkıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Buca'lı 28 Kasım 2014 Cuma 10:48

Kocaoğlu size helal olsun!!!Buca'yı yine hatırlayamamışsınız.Buca için Metro yine programınızda yok.Buca köy olarak kalmaya devam etsin diyorsunuz anlaşılan.Bize karşı nefretiniz seçimlerde sizi seçmemiz olsa gerek.Ama unutmayın el ile verilen oylar gönülde devam etmediği sürece sizin başkanımız olma şansınız maalesef OLAMAZ.Allah sizlere vicdan,adalet duygusu ve çalışma şevki nasip etsin!!!

Yorumu oyla      11      5  
27 Kasım 2014 Perşembe 19:48

metro hattı inşaatı için 28 milyon çok değil mi? :)))

Yorumu oyla      13      5  
27 Kasım 2014 Perşembe 16:30

sabah İzban'da tel kopunca sistemde 1 saat çıkıntı olmuş. TCDD'nin yapacağı iş bu kadar olur.

Yorumu oyla      15      7  
27 Kasım 2014 Perşembe 15:19

2014 yılında 60 milyon ayrılan otogar metrosu ne oldu? bakanlık alay mı ediyor?

Yorumu oyla      16      6  
27 Kasım 2014 Perşembe 13:49

metronun yeni setleri için 82 milyon ayrılmış, fena değil. demek ki kaliteli araç alacaklar ancak büyük ihtimal CSR kazanır :))

Yorumu oyla      13      5  
27 Kasım 2014 Perşembe 13:46

metroya 28 milyon ayrılmış. bozdur bozdur harca. 400 milyona gemi, bir o kadar da tramvaya harcayacağına metro yapsanız da zararınız azalsa.

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Tarihi’ sempozyum bu sözlerle açıldı: Barış denizi olsun!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi tarafından düzenlenen ...
Mandalina diyarı Menderes’te bir ilk
Menderes Beleyesi ilk kez geniş çaplı mandalina festivali düzenleme kararı ...
Çiğli’de vezneler haftasonu açık
Emlak ve çevre temizlik vergilerinin ikinci taksitlerinin ödenmesi için ...
 
Bornova’nın vezneleri hafta sonu da açık
Bornova Belediyesi, emlak vergilerinin ikinci taksitinin son ödeme tarihi ...
Pazaryerinde gözlemeye modern çözüm
Açıkta ve sağlıksız koşullarda gıda satışına karşı kararlı bir mücadele ...
Karabağlarlı Kadınlar ‘şiddete hayır’ dedi
Karabağlarlı kadınlar “Şiddete Hayır” panelinde bir araya geldi. Karabağlar ...
 
Başkan Atila'dan kimyasala maruz kalan 4 işçiye ziyaret
Bornova Belediyesi'nin 4 temizlik işçisi, çöpe atılan zehirli bir atık ...
Meclis’te bütçe tartışması, Kocaoğlu’ndan sert sözler
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2015 yılı bütçesinin görüşüldüğü meclis ...
Krizde mutlu son: Bin 170 İZENERJİ işçisine büyük müjde
Büyükşehirde taşeron firmanın kazandığı kritik ihalede çok önemli bir ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Erken seçim hangisine yarar?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Endüstriyel futbol öğütüp yutuyor!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva