HABERLER>GÜNCEL
22 Aralık 2021 Çarşamba - 09:20

İzmir'den 5 üniversite o listede! Gururlandıran tablo!

TÜBİTAK öncülüğünde üniversitelerin girişimcilik ile yenilikçilik performanslarına göre sıralandığı ve 50 üniversitenin yer aldığı '2021 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi' sonuçları Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıklandı. İzmir'in 5 üniversitesi listede yer aldı.

İzmir den 5 üniversite o listede! Gururlandıran tablo!

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) öncülüğünde oluşturulan 2021 Yılı Girişimci Ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Sonuçları açıklandı. YÖK verilerine göre 2020 Aralık tarihinde faal olan ve 50’in üzerinde Prof., Doç. ve Y. Doç’a sahip 191 üniversitenin hesaplamalara dahil edildiği listede Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Yaşar Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ilk 50'nin içinde yer aldı.

Bu listeye göre İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü 9. sırada, Ege Üniversitesi 14. sırada, Dokuz Eylül Üniversitesi 16. sırada, Yaşar Üniversitesi 23. sırada ve  İzmir Ekonomi Üniversitesi 42. sırada bulunuyor.

İEÜ, geçen yıla göre de önemli bir artış sağlayarak toplam 36,30 puanla Türkiye'deki vakıf üniversiteleri arasında da 11'inci oldu. Üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarının ölçüldüğü endeks, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından açıklandı. Endeks; öğretim üye sayısı 50'nin üzerinde olan 191 üniversiteden toplanan 1 milyon hücrelik veri setinin, 9 aylık yoğun ve titiz bir çalışmayla değerlendirilmesi sonucu oluşturuldu. İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, girişimcilik ve yenilikçiliğin geliştirilmesi yolunda istikrarla ilerlediklerini söyledi. Prof. Dr. Aşkar, "Üniversitemizdeki tüm etkenler, girişimcilik ve yenilikçilik ekosisteminin oluşması hedefiyle kenetlendi. Nitelikli bir büyüme ve gelişim stratejisi belirleyerek kararlı adımlar atıyoruz. İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) girişimcilik ve yenilikçilik vizyonuyla üniversitemizin hedefleri de örtüşüyor. Bu noktada İZTO'dan her daim destek alıyoruz. Sağlanan bu birliktelik; gençlerimize, şehrimize ve ülkemize yeni değerler katıyor. Akademisyenlerimize ve öğrencilerimize yeni fırsatlar doğuruyor. Stratejik planlamamızı daha da geliştirerek yenilikçilik ve girişimcilik alanında kararlı adımlar atmaya devam edeceğiz" dedi.

'YÜKSEK TEKNOLOJİ VE TOPLUMSAL FAYDA'
Prof. Dr. Aşkar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mühendislikte yüksek teknoloji; sosyal bilimlerde de niteliksel dönüşüm ve toplumsal faydayı ön plana çıkarıyoruz. İş dünyasının ihtiyaçlarına çözüm sunmanın, şehir ve bölgemize uygun yenilikçi fikirler geliştirmenin arayışı içindeyiz. Bu hedefle son dönemde enerji, sağlık ve teknoloji alanında üniversite olarak birçok ödül aldık. Covid-19 virüsünü tespit eden tanı kiti, ortamı sterilize eden akıllı robot ve sanayicinin önemli bir ihtiyacını karşılayan otonom taşıma robotu gibi birçok projeyi buna örnek gösterebilirim. Bunun yanı sıra üniversitemiz; ulusal ve uluslararası bilim ödülü sayısında 8'inci, ulusal faydalı model belgesi sayısında 3'üncü, BİGG (Bireysel Genç Girişim) firma sayısında da 8'inci sırada yer alıyor. Yani çok önemli 3 kriterde de ülkemiz genelinde ön sıralardayız. Girişimcilik ve yenilikçilik endeksinde bulunmamız da doğru yolda olduğumuzun göstergesi. Önümüzdeki yıllarda daha üst sıralarda yer alacağız."

20 SIRA BİRDEN YÜKSELDİ
Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, 'Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi' ile üniversitelerin, 'Bilimsel teknolojik araştırma yetkinliği', 'Fikri mülkiyet havuzu', 'İş birliği ve etkileşim' ile 'Ekonomik ve toplumsal katkı' olmak üzere dört boyutta 23 göstergeye göre sıralandığını belirtti. Prof. Dr. Cemali Dinçer, "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi, üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıralayarak, üniversiteler arası girişimcilik ve yenilikçilik merkezinde rekabetin artmasına katkı koyuyor. 2016'dan bu yana aralıksız olarak listede yer alıyoruz. Bu yıl sıralamadaki yerimizi 20 basamak yukarı taşıdık. Hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içinde ilk 10'u zorlamak" dedi.

Rektör Prof. Dr. Dinçer, "Bu yükselişte, Araştırma ve Yenilikçilikten Sorumlu Rektör Yardımcılığımız ile akademik çalışmaların ekonomik ve toplumsal değere dönüştürülmesi ile yenilikçilik ve girişimciliğin geliştirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdüren Proje Destek Ofisi, Bilgi ve Teknoloji Transfer Ofisi ve Minerva Kuluçka Merkezimizin katkıları büyük. Üniversite olarak birçok girişimciye TÜBİTAK BİGG program uygulayıcısı olarak da tüm birimlerimizdeki birikimlerimizi ve desteğimizi aktarıyoruz. İzmir'in girişimcilik ekosistemini geliştirmek, kentin sorunlarına girişimciler ile birlikte sürdürülebilir çözümler geliştirmek, girişimciliğe ilişkin farkındalığı ve yetkinliği artırmak amacıyla sivil toplum kuruluşlarından belediyelere birçok kurumla iş birliği içindeyiz. KOSGEB Destekli Kuzey İzmir TEKMER'in kurucuları arasında yer alıyoruz. Ayrıca, tüm bunlara paralel olarak akademik yayınlarımızın sayısını da artırıyoruz" diye konuştu.

GİRİŞİMCİLERİ CESARETLENDİRİYORUZ
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin inovasyon ve girişimcilik konusunda ortaya koyduğu politikaların sonucunda söz konusu listede üst sıralarda yer aldığını belirtilen DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Birçok kurum ve kuruluşun desteğiyle hazırlanan ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’ni biz de akademi dünyamız gibi önemli bir referans noktası olarak görüyoruz. Çünkü girişimcilik ve yenilikçilikle elde edilen başarıların bizi daha iyi noktalara taşıyacağını biliyoruz. Bu noktada üniversite olarak bilimi temel alan araştırmalara öncelik veriyor, girişimcilerimizi yaptığımız işbirlikleriyle cesaretlendiriyoruz. Girişimcilik ve yenilikçilik alanında gerçekleştirilen her çalışmanın milli ve yerli üretim anlayışına hizmet ettiğinin farkında olarak bu alanda faaliyet gösteren gençlerimizi, akademisyen ve araştırmacılarımızı destekliyoruz. Sıralamada elde ettiğimiz bu sonuç; yeni iş fikirlerinin ortaya çıkmasında ve hayata geçirilmesinde üniversitemizin ülkemize sağladığı katkıyı ortaya koyuyor ” dedi.

GİRİŞİMCİLERİMİZİN YANINDAYIZ
Ülkemizin sosyal ve iktisadi kalkınmasının en önemli itici gücünün girişimcilik ekosisteminden geçtiğini ifade eden Rektör Hotar, “DEPARK ve DETTO gibi kurumlarımızla girişimci adaylarımızın akademik danışmanlık almasına, üniversitemizin araştırma altyapısından faydalanmasına yardımcı oluyor; fikri mülkiyet haklarının korunması noktasında destekte bulunuyoruz. 2021 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi Listesi’nde ‘Öğrenci/Mezun Firmalarının Net Satış Geliri’ sıralamasında ise 100 puanla zirveye yerleşmiş olmamız bu noktadaki gayretlerimizi ortaya koyuyor. Hayallerinin peşinden koşan girişimcilerimizin ve ülkemize doğrudan katma değer sağlayacak her çalışmanın yanındayız. Elde edilen sonuçlarda emeği geçen tüm mensuplarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

2021 YILI GİRİŞİMCİ VE YENİLİKÇİ ÜNİVERSİTE ENDEKSİ
Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi, 50’in üzerinde Prof., Doç. ve Y. Doç’a sahip 191 üniversitenin 1 milyon hücrelik veri seti ile oluşturuldu. TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen çalışmaya; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, YÖK, Savunma Sanayii Başkanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOSGEB, TÜRKPATENT, TAGEM, TENMAK, TÜBA, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ve üniversitelerin de aralarında bulunduğu 287 kurum katkı sağladı.

4 Boyut ve 23 göstergeden oluşan listede başarılı bir grafik ortaya koyan Dokuz Eylül Üniversitesi; bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliği, fikri mülkiyet havuzu, ekonomik ve toplumsal katkı, projelerden elde edilen fon tutarı, uluslararası ve sanayi işbirliğiyle yapılan projelerden elde edilen fon tutarı gibi alanlarda da üst sıralarda yer aldı.

 
Balçova’dan Makedonya’ya dostluk köprüsü
 
Seren Serengil detaylarıyla anlattı... İzmir'de sağlık skandalı iddiası!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Oğulcan 22 Aralık 2021 Çarşamba 09:35

Girişimci yenilikçi üniversitenin kantininden öğrenciler çay alamıyor. Bedava dağıtmak isteyenlere de soruşturma açıyor. Nasıl? İyi mi böyle?

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de jandarma kaçak hükümlüleri enseledi!
İzmir'de, çeşitli suçlardan haklarında kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü yakalandı.
Türkiye'den Endonezya'ya vize muafiyeti
Türkiye'nin Endonezya vatandaşlarına vize muafiyeti sağlamasına ilişkin ...
Atama kararları Resmi Gazete'de
İçişleri Bakanlığınca 27 mülki idare amirinin birinci sınıf mülki idare ...
 
Ekipler teyakkuzda: 137 kaçak göçmenden 69'u kurtarıldı, 68'i yakalandı
İzmir'in Dikili ve Çeşme ilçesi açıklarında, yasa dışı yollarla yurt dışına ...
Birçok ilde eğitime kar engeli
Yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle birçok il ve ilçede okullar tatil edildi.
Kıskançlıkta son nokta... 'Instagram'da adını aradı' cinayeti
İstanbul, Bayrampaşa'da kıskançlık nedeniyle kendisiyle tartışan Yasin ...
 
Metal işçileri MESS'e karşı sahaya indi!
Ülke genelinde 130 binden fazla metal işçisini ilgilendiren MESS Grup ...
Bakanlık onayı verdi... Çeşme'de son düzlük!
Çeşme ile Urla arasında kalan geniş bir bölge için askıya çıkarılan SİT ...
Bilim Olimpiyatları ödülleri sahiplerini buldu
İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2. İzmir Bilim Olimpiyatları ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Fransa 'faşizme geçit yok!' dedi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İş insanları, İş’te insanlar…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva