HABERLER>GÜNCEL
20 Nisan 2016 Çarşamba - 16:09

İzmir’deki anons ayıbına Diyanet’ten ilk açıklama: Mevzuat gereği!

Kemeraltı’nda yaklaşık 50 yıldır esnaflık yapan Musevi Yosef Hoba’nın dostlarının Hisar Cami, ilçe ve il müftülüğünden olumsuz yanıt alan anons talebi sonrası Diyanet’ten ilk açıklama geldi: Tamamen mevcut mevzuat uygulandı…

İzmir’deki anons ayıbına Diyanet’ten ilk açıklama: Mevzuat gereği!

İZMİR – İzmir’in Kemeraltı Çarşısı’ndaki tarihi Hisar Cami’nde yaşanan anons ayıbı ülke gündemine oturdu.

- TEODORA HACUDİ YAZDI: BİR MAÇ, BİR CENAZE, İKİ SERGİ…

Kemeraltı’nda yaklaşık 50 yıldır esnaflık yapan Musevi Yosef Hoba geride kalan hafta yaşamını yitirdi. Çarşı’da ‘Basmacı Yusuf’ olarak tanınan 78 yaşındaki Hoba’nın vefatı esnafın büyük üzüntüsüne neden oldu.

Hoba’nın vefat haberinin gelmesinin ardından komşusu Ercan Leka duyuru için Hisar Camii’ne müracaat etti ve anons talebinde bulundu. Ancak Leka önce camiden sonra ilçe ve il müftülüğünden son olarak da Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan olumsuz yanıt aldı. Kemeraltı Çarşısı ‘Basmacı Yusuf’a birçok esnaf dostu olmadan, vefatından haber alıp son görevini yerine getiremeden veda etti.

- ‘BASMACI YUSUF’ GİTTİ… GERİYE O AYIP KALDI!

Egedesonsöz’ün gündeme getirdiği olay sonrası İlçe ve İl Müftülüğü’nden herhangi bir açıklama gelmezken gözler Diyanet İşleri Başkanlığı’na çevrildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye’de büyük tepki çeken olay hakkında, “Tamamen mevcut mevzuat uygulandı. Olayın, vatandaşımızın dini inancıyla herhangi bir ilişkisi yoktur” açıklamasını yaptı.

Sözcü Gazetesi’nin ulaştığı Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri 2007 tarihli Başkanlık Hizmetler Genelgesini adres gösterdi.



Diyanet açıklamasında, Genelgenin 21′inci maddesinin “Ç” bendinde yer alan hüküm nedeniyle, Yusuf Hoba’nın cenazesine ilişkin duyuru yapılamadığı ifade edildi.

Genelgenin “cami ve minare hoparlörlerinin kullanılması” başlıklı 21. maddesinin Ç bendi, hoperlörlerin “hangi şartlarda kullanılacağını” belirliyor. İlgili madde fıkrasında aynen şöyle deniliyor;

” ç)Millî güvenliğin icap ettirdiği durumlar ile yangın, deprem, sel felaketi gibi olağanüstü durumlar hariç olmak üzere cami hoparlörleri, ezân ve gerektiğinde salâ dışında kullanılmayacaktır.”

“VATANDAŞIMIZIN DİNİ İNANCIYLA İLGİSİ YOK”
Açıklamada, “cami görevlileri, mevzuat hükümlerini yerine getirmişlerdir” denildi. Ancak açıklamada, yapılan işlemin “vefat eden vatandaşın dini inancıyla ilgisi olmadığı” da, “yapılan asla inançla ilgili bir uygulama değil. Sadece mevcut mevzuatın uygulanmasıdır” sözleriyle vurgulandı.

 
Flaş! Karaman'daki utanç davasında karar açıklandı
 
İzmirli Roman aileden polis şiddeti iddiası
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayşe Yılmaz 21 Nisan 2016 Perşembe 11:32

Kemaraltı'nda gün yok ki bir caminin hoparlöründen "esnafımız bilmem kim vefat etti, cenazesi şuradan kaldırılacaktır" diye anons duyulmasın...

Yorumu oyla      12      6  
Işık Dikicigil 21 Nisan 2016 Perşembe 09:33

KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERLE YÖNETİLEN , BİR GECEDE APAR TOPAR MECLİSTE KABUL EDİLEN TORBA YASALARLA İDARE EDİLEN BİR ÜLKEDE. DİYANETİN AÇIKLAMASI GERÇEKTEN ÇOK KOMİK . KİM İNANIR KADİR İNANIR.

Yorumu oyla      12      6  
Mehmet Karal 21 Nisan 2016 Perşembe 06:12

Değerli kardeşimiz; Cabir b. Abdullah (r.a.) şöyle nakletmiştir: Yanımızdan bir cenaze geçmişti. Resulullah (asm) hemen o cenaze için ayağa kalktı. Biz de (ona uyarak) kendisi ile beraber ayağa kalktık ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu bir Yahudi kadınının cenazesidir." dedik. Bunun üzerine Hz. Peygamber (asm) buyurdu: "Şüphesiz ölüm korkunç bir şeydir. Cenazeyi gördüğünüzde hemen ayağa kalkınız." (Müslim, Cenaiz, 78, Hadis no:1593) Kays b. Sa'dv'in (r.a.) rivayetinde İbn Ebu Leyla şöyle nakletmiştir: Kays b. Sa'd ile Sehl b. Huneyf, Kadisiyye'de bulunurlarken yanlarından bir cenaze geçti. Bunlar ayağa kalktılar. Kendilerine; bu cenaze, bu yer halkından (yani zımmilerden) dir, denildiğinde Kays ile Sehl de: Resulüllah'ın (asm) yanından bir cenaze geçmişti. Allah Resulü, ayağa kalktı. Bunun bir Yahudi cenazesi olduğu kendisine bildirildiğinde: "Bu da bir insan değil mi?" buyurdu.(Müslim, Cenaiz, 78, Hadis no: 1596) Selam ve dua ile...

Yorumu oyla      12      6  
MEHMET KARAL 21 Nisan 2016 Perşembe 06:09

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’ İzmir’deki temasları sırasında kent için farklı bir dindarlık profili çizdi, 'İzmir'in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var. Öyle olduğu için tasavvuf profesörünün, irfan geleneğinden geçmiş birinin İzmir'e müftü olarak atanması tesadüf değil' dedi. Bu haberi sitenizden aldım . İzmir'liler olarak irfanlı bir davranış sergilemenin vakti idi nede güzel olurdu .

Yorumu oyla      12      6  
21 Nisan 2016 Perşembe 01:06

Daha geçen yıl aynı yerde yine bir cenaze anonsu haberi çıkmıştı. Galiba bir vatandaş sadece Alevi olduğu için vefatı yayınlanmamıştı. Diyanet, kime ait? İnsanlar üstü bir kuruluş mu, vatandaşa hizmet için mi var yoksa ayrıştırmak için mi diye sormadan edemiyoruz artık. Bu uygulanan İslam dini değil, Vahabi yorumu. Başka da birşey değil. Gericiliğe doğru uçar adım gidiyorum. Yazık Atatürk'ün kurduğu, çağdaş Diyanet İşleri Kurumu'na...

Yorumu oyla      12      6  
TC misafir 20 Nisan 2016 Çarşamba 22:10

Anladık mevzuatınız var, ya insanlığınız?

Yorumu oyla      12      6  
Çevir Kazı Yanmasın 20 Nisan 2016 Çarşamba 21:53

Bu ayıptır ayıp. Ne kadar "Çevir kazı yanmasın " deseniz de bu ayıptan kurtulamazsınız.

Yorumu oyla      12      6  
Bülent Mumcuoğlu 20 Nisan 2016 Çarşamba 20:28

birileri birzamanlar mevzuatlara uymayın demişti şimdimi aklınıza geldi mevzuat...

Yorumu oyla      12      6  
ST 20 Nisan 2016 Çarşamba 20:20

Ayıptır, günahtır. Ne olurdu anons yapılsaydı, yazık çok yazık. Bu insanlık ayıbı. Böyle ayrımcılık olmaz. Böyule şeyler dinlere yakışmaz.

Yorumu oyla      12      6  
Cumhur Bulut 20 Nisan 2016 Çarşamba 18:47

Bu ayıbın telafisi mümkün değildir. Güzide dini kurumlarımızın böyle yanlış bir tavrın müsebbibi olmaları gerçekten üzücü... Ne dinimizde ne de töremizde böyle bir ayrılıkçılık yoktur. Yaşanmamıştır. Bu bağnazlık kabul edilir gibi değildir. Hiçbir özür veya açıklama bu yanlışı düzeltmez. Yakışmamış!

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Flaş! Karaman'daki utanç davasında karar açıklandı
Karaman'da 10 öğrenciye cinsel istismar davasında ilk duruşmada karar ...
Gediz şubeyi kapattı, o ilçe ayağa kalktı!
Foça’da 40 bin abonesi bulunan Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin herhangi ...
İzmir’de anne-oğul infazında 1 numaralı şüpheli yakalandı
İzmir’in Çiğli İlçesi'nde, 55 yaşındaki Emine Uysal ile oğlu 34 yaşındaki ...
 
İzmir’de ‘Ensar Vakfı’ protestosuna müdahale: 8 gözaltı
İzmir’de, Ensar Vakfı'nın kapatılmasını isteyen Birleşik Haziran Hareketi ...
İzmir’de trole geçit yok: 4 tekne karaya!
İzmir’de Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yasa dışı trol avcılığı yapılırken ...
TSK'ya yeni yetkiler ve yasal koruma geliyor!
Devlet, PKK'nın tüm gücünü en kuvvetli askeri yöntemlerle yok etmek için ...
 
İzmir’de ‘metan gazı’ dehşeti: 7 işçi hastanelik oldu
İzmir’in Torbalı İlçesi'ndeki bir deri fabrikasında çalışan işçilerden ...
Kızı için ‘intihar etti’ denilen annenin AİHM zaferi
11 yıllık mücadele sonunda AİHM, otopsi raporuyla karar arasında çelişki ...
Ege’de hava yağmurla serinleyecek
Ege Bölgesi'nde bir süredir mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva