HABERLER>GÜNCEL
16 Temmuz 2022 Cumartesi - 10:30

İzmir'de yeni kriz... Ölüm gemisine bakanlık izni!

600 ton asbest barındırdığı iddia edilen ve ‘ölüm gemisi’ olarak nitelendirilen ‘Nae Sao Paulo’ isimli uçak gemisinin İzmir’de sökülebilmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şartlı izin verdi. 1 mikronunun dahi gırtlak ve akciğer kanserine yol açabilen asbestin Aliağa'da Gemi Geri Dönüşüm Tesisi'nde sökülmek istenmesine ise tepki gecikmedi.

İzmir de yeni kriz... Ölüm gemisine bakanlık izni!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - 1963’te Fransız donanmasında Foch adıyla görevine başlayan ve 2000 yılında Brezilya’ya satılarak Nae Sao Paulo ismini alan uçak gemisinin İzmir'in Aliağa ilçesinde söküleceği iddiaları geçtiğimiz yıl tartışmalara neden olmuştu.

Kullanım ömrünü tamamladığı için hurdaya ayrılan uçak gemisini geri dönüşüm için İzmir Aliağa’da faaliyet gösteren SÖK Denizcilik tarafından alındığı ileri sürülmüştü. 32 bin 800 ton ağırlığındaki, 265 metre boyunda ve 32 metre genişliğindeki Clemenceau sınıfı hafif uçak gemisi NAe São Paulo’nun 1 milyar 880 bin ABD doları karşılığında SÖK Denizcilik adına Rio de Janeiro’da faaliyet gösteren Cormack Marítima satın almıştı. Cormack Maritima Müdürü Jorge Cormack geminin sökülmek üzere Türkiye’ye gönderileceğini belirtmişti. Gemide 600 ton asbest olduğu ileri sürülüyor. 1 mikron asbestin dahi akciğer ve gırtlak kanserine yola açtığı biliniyor.

ŞARTLI ONAY!
Gemiyle ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın gemi için onay verdiği öğrenildi. Yazıda gemide standartların üzerinde radyoaktif madde bulunması durumunda geminin karaya yanaşmasına izin verilecek. Aksi halde gemi ihracatçı ülkeye geri gönderilecek.

Yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Bakanlığımızın, planlanan taşımanın Basel Sözleşmesi hükümlerine uygun yapılması, mümkün olduğunca atıklardan arındırılmış olması, gemide radyoaktif madde bulunmaması ve geminin radyasyon ölçümlerinin fon seviyesi altında bulunması şartıyla itirazı bulunmamaktadır. Gemi ülkemize geldiğinde yanaşma izni verilmeden yetkili kurum tarafından radyasyon ölçümleri yapılacak ve ölçümlere ilişkin harcamalar Sök Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti. tarafından karşılanacaktır. Ölçüm sonucunun beyan edildiği gibi fon seviyesi değerlerinin altında olduğunun ve gemide radyoaktif madde bulunmadığının tespit edilmesi halinde gemi, söküm tesisine yanaştırılacaktır. Ölçümler sonucunda gemide beyana aykırı radyasyon çıkması durumunda gemi ihracatçı ülkeye geri gönderilecektir."

ASUD: ASBEST BOMBASI GELİYOR
Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari tarafından yapılan açıklamada gemi için 'asbest bombası' tanımlaması yapıldı. Açıklamada "Yani kısaca Aliağa’da yaşayanların tamamını etkileyebilecek ve hatta öldürebilecek miktarda “ASBEST BOMBASI” geliyor, Aliağa, İzmir ve Ege Denizi büyük risk altındadır. Geminin bugünkü Aliağa Gemi Sökümü şartlarında sökülmesi “TOPLU KATLİAM” demektir." 

Açıklamanın tamamı şu şekilde: 

Aliağa’ya ne yazık ki ASBEST BOMBASI Nae Sao Paulo gemisi geliyor!

Bilindiği üzere Brezilya Donanması'na ait Fransız yapımı NAe Sao Paulo gemisi Şubat 2017'de Brezilya Donanması tarafından devre dışı bırakıldı.

12 Mart 2021 tarihinde Aliağa’da gemi sökümü faaliyetinde Türk firması Sök Denizcilik ve Tic. A.Ş. tarafından Türkiye'de Aliağa’da sökülmek üzere satın alındı.

Yaklaşık 16 aydır Türkiye’ye gelmesi için TEHLİKELİ ATIKLARIN SINIRLAR ÖTESİ TAŞINIMININ VE BERTARAFININ KONTROLÜNE İLİŞKİN BASEL SÖZLEŞMESİ hükümleri, çeşitli formaliteler izinler ve yazışmalar tamamlandı ve gemi römorkörlar ile çekilerek Rio de Janeiro’dan Aliağa’ya yola çıkmak üzeredir.

Aliağa’da gemi sökümü ve diğer tersanelerdeki gemi tamir ve bakımı, Asbest ve tehlikeli madde maruziyeti açısından ve gerekse İş Sağlığı ve Güvenliği açısından “Türkiye’nin kanayan yarasıdır”.

Sn. Çevre ,Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat KURUM’un mecliste verilen soru önergesine verdiği cevap olan;

“5 yılda 714 gemi sökümü ve 241 ton asbest bertarafı açıklaması” Aliağa gemi sökümünde ASUD olarak endişelenmekte haklı olduğumuzu bir defa daha göstermiştir. Kaldı ki Sao Paulo gemisinin ikizi olan “Clemenceau” gemisinde 760 ton asbest olduğu bilgisine sahibiz, burada diğer tehlikeli maddeleri de hesaplarsanız 1000 ton üzeri tehlikeli madde ile yüklü adeta bir bombadır.

Bu durumda geminin Türkiye’ye söküm için gelmesi bakanlığın 5 yılda 714 gemi sökümünden bertaraf edildiği ileri sürülen 241 ton asbestin 3 katından fazladır. Bu da gösteriyor ki Aliağa gemi sökümlerinde gerek çalışanlar ve gerekse çevre halkı asbeste maruz bırakılmıştır.

Geçtiğimiz günlerde Ege İşçi Birliği ile müştereken yapmış olduğumuz çalışmada Gemi söküm işçilerine asbestli duvar panellerini herhangi bir kişisel koruyucu donanım sağlanmadan işçilere elleriyle söktürüldüğü ve alınan numunede asbestin en tehlikeli türlerinden olan “Amosit” (kahverengi asbest) asbeste rastlandığını kamuoyuna duyurmuştuk.

Yani kısaca Aliağa’da yaşayanların tamamını etkileyebilecek ve hatta öldürebilecek miktarda “ASBEST BOMBASI”geliyor, Aliağa, İzmir ve Ege Denizi büyük risk altındadır. Geminin bugünkü Aliağa Gemi Sökümü şartlarında sökülmesi “TOPLU KATLİAM” demektir

 
Girişimcilik eğitimi aldı, kendi işyerini açtı!
 
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten Kılıçdaroğlu'na tepki
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski belediye başkanına 15 Temmuz gözaltısı
Balıkesir’in Erdek ilçesi eski belediye başkanlarından Hüseyin Sarı, sosyal ...
Öldürmeden önce yıllarca şiddet uygulamış... Cani koca!
İzmir’in Bornova ilçesinde önceki gece üç çocuğunun babası tarafından ...
Müteahhitle iş birliği yaptı, babasını dolandırdı... Hain evlat!
İzmir’de yaşlı adam, öz oğlunun bir müteahhitle işbirliği yaparak kurduğu ...
 
EPDK'ya atama kararları Resmi Gazete'de
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ...
Sünnet düğününde silahlı kavga: 3 ölü
Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde, sünnet düğününde bir araya gelen iki husumetli ...
Ender ALDANMAZ yazdı... İç savaş… 90’lar… Olta...
Ender ALDANMAZ yazdı... İç savaş… 90’lar… Olta...
 
Fransa orman yangınlarıyla mücadele ediyor
Fransa'nın Bordeaux şehri yakınlarında 4 gün önce başlayan yangınlarda ...
Küçük çocuğa önce taksi sonra midibüs çarptı!
Diyarbakır'da marketten dondurma aldıktan sonra koşarak yolun karşısına ...
Kene yapıştı, 13 gün sonra öldü
Sivas'ta, 13 gün önce vücuduna kene yapışmasının ardından rahatsızlanan ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva