HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Temmuz 2023 Pazar - 08:27

İzmir’de ulaşıma ve suya zam kapıda!

Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin ardından İzmir’de ulaşım ve suya da zam gelmesi bekleniyor. Toplu taşıma araçlarındaki fiyat artışı talebini UKOME’ye ileten İzmir Büyükşehir Belediyesi, su fiyatları için ise ÜFE yerine 4 yada 6 ayda bir zam yapma noktasında karar almaya hazırlanıyor

İzmir’de ulaşıma ve suya zam kapıda!

EGEDESONSÖZ - Türkiye’de son dönemlerde yaşanan vergi artışları sonrası iğneden ipliğe her kademede zamlar gelmeye devam ediyor. KDV’deki artışlar sonrası gözler İzmir’deki ulaşım ve su ücretlerine çevrildi.

ESHOT İÇİN GÖZLER UKOME’DE
Yapılan değişiklik ile birlikte ulaşım zamlarını Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne (UKOME) bağlanması ile birlikte zam kararları için içerisinde İl Jandarma Komutanlığı, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanlığı, Sahil Güvenlik Ege Deniz Bölge Komutanlığı, İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü, TCDD 3. Bölge Müdürlüğü, TCDD Taş. A.Ş. İzmir Bölge Müdürlüğü, DHM İşl. İzmir Adnan Menderes Havalimanı Başmüdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hiz. Düz. Genel Müdürlüğü, İzmir Bölge Liman Başkanlığı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İzmir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, İzmir Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği, ESHOT Genel Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Raylı Sistem Dairesi Başkanlığı, Zabıta Dairesi Başkanlığı, Ulaşım Koordinasyon Şube Müdürlüğü, Trafik Hizmetleri Şube Müdürlüğü, Ulaşım Projeleri Şube Müdürlüğü, Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve İzmir Metro A.Ş Genel Müdürlüğü’nun bulunduğu komisyonun vereceği karara bağlanmıştı.

ZAM KARARI BİR SONRAKİ TOPLANTIYA KALDI
Özellikle ulaşım zammı konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin talebinin sık sık reddedilmesi ile gündeme gelen UKOME’de ulaşım zammı bir kez daha gündeme geldi. Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen toplantıya getirilen ulaşım zammı talebi komisyon üyeleri tarafından gündemde tutuldu. Mevcutta  8 lira 78 kuruş olan tam bilet ücretinin arttırılması öngörülen talep bir sonraki UKOME toplantısına bırakıldı.

Toplantıda ayrıca İzmirli minibüsçüler de toplu taşımadı zam talebini desteklediklerini belirttiği öğrenildi. ESHOT, vapur, tramvay ve metro gibi toplu taşıma araçlarındaki fiyat tarifesinin kendilerini de etkilediğini belirten minübüsçüler zam konusunda Büyükşehir’e tam destek verdiği iddia edildi.

SU ZAMMI DA YOLDA
Ulaşımın ardından bir diğer zam beklenen alan ise içme suyu... İzmir’de ÜFE’ye bağlanan ve aylık zam gelen su fiyatlarında beklenen tutar yakalanamazken, İZSU’nun su zamları için yeni bir formüle gideceği öğrenildi. Buna göre aylık ÜFE zammında vazgeçecek olan İZSU, su zamlarını 4 veya 6 aylık periyotlar ile hayata geçirecek.  Edinilen bilgilere göre ayrıca Temmuz ayı içerisinde yeni bir su zammının da hayata geçmesi bekleniyor.

ZAM TEKLİFİ UKOME’YE GÖTÜRDÜK
SonSöz TV'de katıldığı programda, ESHOT’a zam yapılması ile ilgili UKOME’ye teklif götürülmesi ile ilgili teklif götürdüklerinin bilgisini veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “UKOME’ye teklif götürdük, ne yapacak bilmiyoruz? Bakacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendisini döndürmesi lazım. Büyükşehir 24 saat hizmet üreten bir kurum. Beşikten mezara denilir ya bizim de 24 saat temelli işimiz var. 24 saat hizmet üreten kurumun ayakta kalması için kaynaklara sahip olması lazım. Biz kar elde etmek için istemiyoruz. Ayakta kalıp hizmeti sürdürmemiz lazım. CHP'li olduğumuz  için bizi cezalandırma yoluna gitme yolundan vazgeçmeleri lazım. Halkı cezalandırıyorsunuz. Hizmet kalitesini arttırmamızın önüne geçmiş oluyorsunuz. Bu da İzmirliyle yansıyor. Biz holding değiliz ki… Biz bütün varlığı İzmirliye hizmet olan bir kamu kuruluşuyuz. Şimdi siyasi gerekçeler ile bunun önünü kesmeye çalışanlar bizden çok İzmirliye zarar veriyorlar.” diye konuştu.

‘BÜYÜKŞEHİR’İN DE MUTFAĞINDA YANGIN VAR’
Kurdaki yükseliş ve zam furyasının İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de etkilediğini söyleyen Başkan Soyer “Yüksek enflasyon diye bir şey var. Herkesi mutfağında yangın var. Herkes günün nasıl geçireceğinin telaşı içinde... Her gün yeni zamlar... İzmir Büyükşehir Belediyesi 31 bin küsur insanın çalıştığı büyük bir kurum. Bizim mutfağımızda yangın var. Olmaması mümkün mü? Biz de 81 ilden biriyiz. Sen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hakkını teslim etmezsen nasıl olacak? Bizim de taşımacılıkta zam yapmamız lazım. Akaryakıta ne kadar zam geldi, biz daha ne kadar zamsız bu işi götüreceğiz? İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin darphanesi yok ki para bassın. Biz de Hazine’den İller Bankası’ndan gelen payımız ile ayakta durmaya çalışıyoruz. Onun dışında ufak tefek dışarıdan kaynak yaratma çalışıyoruz. Ticari bir kurum değiliz.  Elektriği, mazotu kaç misli bedelle ödüyorsun. Tüm bunlar olup biterken tüm yangını kendi başımıza söndürmeye çalışmamız kabul edilebilir bir şey değil.” dedi.

ALİAĞA HALKI CEZALANDIRILDI’
Aliağa’da açılması planlanan yeni hattın UKOME tarafından reddedilmesine değinen Başkan Soyer “UKOME’de yapıyı değiştirdiler. Aliağa'ya yeni bir hat talebi var. UKOME katılımcıları oy çokluğu ile reddettiler. Bizi mi cezalandırdılar? Hayır. Aliağa’yı cezalandırdılar. Niye cezalandırdılar? Ben  ESHOT olarak demişim ki ‘buraya otobüs vereceğim, şoför vereceğim, akaryakıt harcayacağım, vatandaşa talebi için yeni hat açacağım’ diyorum, reddettiler. Nasıl bir ruh halidir, akıl tutulmasıdır anlamıyorum. Bu akıl alacak bir şey değil. Çok üzücü.” ifadelerini kullandı.

 
Aliağa’da Nil Karaibrahimgil ve Çakal & Reckol rüzgarı
 
Soyer’den Alsancak Limanı resti: Neden satıyorsunuz arkadaş?
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Kadir kaya 27 Temmuz 2023 Perşembe 19:06

Şu anda bile 60 yaş ile öğretmenler arasında maaş farkı %100 elbette öğretmenler 1 temmuz''dan sonra seyyanen zamlarla birlikte en düşük 26.000 TL alacak ama emekli yıl sonuna kadar 7500 TL''ye mahkum olacak 60 yaş kesiminin %90''ı emekli aynı kategoriye aynı tarifeye konulur mu sizce???

Yorumu oyla      3      4  
Doğrucu Davut 11 Temmuz 2023 Salı 07:19

O zaman yalan bilbordlarla şehri donatmayacak, sırf medyada iki kare fotoğraf çıksın diye içi bomboş partilerfestivaller yapmayacak, en az ayda bir kere ailece avrupalara gidip faturayı belediyeye kesmeyecek, en önemlisi de içerdeki hırsız(lar)ı yok edeceksiniz ki belediye kendini dondurebilsin.

Yorumu oyla      3      4  
10 Temmuz 2023 Pazartesi 09:16

kadir kaya hangi öğretmen 26-30.bin alıyormuş? Atmayın be birader. 20 senelik öğretmen 14.000 TL maaş alıyor. Temmuz 15 te alacağı rakam belli. Kim alıyormuş 26-30bin?

Yorumu oyla      5      4  
Emir 10 Temmuz 2023 Pazartesi 06:18

Benim fikrim 65 yas üstü ücretsiz biniyor onların biletini yarım bilet yap öğretmen ler yarım biniyor onları da tam bilet yap kolluk kuvvetlerinede bir ücret uygulaması yap ozaman zararı kurtarırsın

Yorumu oyla      4      5  
9 Temmuz 2023 Pazar 16:14

ESHOT'un giderleri artarken İZSU'nun giderleri sabit mi kalıyor?

Yorumu oyla      4      4  
Kadir Kaya 9 Temmuz 2023 Pazar 15:52

Zamları anlıyorum da ücret tarifesini zamlar kategorisindeki haksızlıkları çözemiyorum bugün 26.000 ile 30.000 TL alan öğretmen ile 60 yaş kartı sahibi 7.500 TL alan genellikle emekli kesiminin teşkil ettiği kategoriyleı aynı bilet ücretini talep etmek çok tuhaf bir durum. Bu grubun çoğu insanlarının adına sesleniyorum biraz adaletli olalım en azından tam biletin yarısı olsun bedava istemiyoruz ama tam bilet ile arada sadece ve sadece 1 TL''lik fark 60 yaşların ve emeklilik kesimine büyük darbe vurmaktadır tez zamanda düzeltilmesi dileğiyle ve temennisiyle.

Yorumu oyla      3      5  
sezarın hakkı sezara 9 Temmuz 2023 Pazar 11:50

bak ulaşım zammını anlayabiliyorum . mazota ve benzine gelen bunca zamdan sonra ulaşıma zam gelmemesi zaten saçmalık olurdu ama suya niye zam geldiğini anlamıyorum !sen su faturasından zaten bilmem kaç tane bedel alıyorsun . üstüne sebep sunmadan sadece ÜFE ye bağlı olarak zam yaptıgını söylüyorsun .su üzerinden sağladıgınız bedellerin sizi kar da tutuyor olması lazım . suyu UFE ye bağlamak nasıl bir saçmalık sayın başkan ?

Yorumu oyla      10      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa’da Nil Karaibrahimgil ve Çakal & Reckol rüzgarı
Aliağa Belediyesi ile SOCAR Türkiye iş birliğinde organize edilen ‘Aliağa ...
Başkan Soyer’den yeni ‘değişim’ mesajı: İmamoğlu ile farklı düşünüyorum!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP’de yaşanan değişim tartışmaları ...
Başkan Soyer'den 'kilisede parti' için açıklama: Bir daha asla!
Kamuoyunda tepkilere neden Aziz Vukolos Kilisesi’nde yaşanan görüntülerle ...
 
Litvanya’dan gelen Roman gençler Başkan Soyer’i ziyaret etti
Litvanya’da ve Türkiye’de yaşayan Roman gençlerin kaynaşmasını, bağlarını ...
Büyükşehir'den 'kilisede parti' açıklaması: Organizasyonun bizimle alakası yok!
Kamoyunda tepkilere neden olan Tarihi Aziz Vukolos Kilisesi'nde Gaia Project ...
Başkanın sandığından uzlaşı çıktı!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Örgütünde mahalle delege seçimleri heyecanı ...
 
Tarihi Yukarıköy vitrine çıktı!
Narlıdere Belediyesi’nin İzmir Valiliğinin katkılarıyla restorasyonunu ...
İZDENİZ seferlerine şiddetli rüzgar engeli!
Yarın kuzey/kuzeydoğu yönlü şiddetli esmesi beklenen rüzgarlardan dolayı ...
Menemen'de TİS krizine neden olmuştu… Yargıtay’dan işçilerin lehine karar!
Menemen Belediyesi’nin görevden alınan başkanı Serdar Aksoy zamanında ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva