HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
10 Ekim 2023 Salı - 09:01

İzmir’de rakamlar asgari ücreti solladı… Üniversitelinin ‘kira’ azabı!

Dünyada emlak piyasasının en hareketli olduğu kentlerden biri olan İzmir’de kira fiyatları öyle bir hale geldi ki 'öğrenciye uygun' denilen evler bile asgari ücretin üzerindeki rakamlara kiralanıyor. Metropol dışındaki kiralık evler öğrenciye 10-15 bin TL bandında verilirken metropolde bu rakam 15-20 bin TL bandına çıktı. İzmir Emlak Kulubü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, “Kira artışları sürüyor. Barınma sorununu çözemeyen öğrenciler geçici çözüm olarak varsa akrabalarının yanında yaşamak olarak görüyor” dedi.

İzmir’de rakamlar asgari ücreti solladı… Üniversitelinin ‘kira’ azabı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Üniversite öğrencileri yurt kapasitelerindeki yetersizlikler dolayısıyla kiralık ev arayışına girmek zorunda kaldı. Kiralık evler ise astronomik rakamlara ulaştı. Üniversitelere lokasyon olarak yakın yerlerde ise kiralar daha yüksek...

Egedesonsöz’e konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, kirasını karşılayamayan öğrencilerin İzmir’de akrabalarının yanında kalmak zorunda kaldığını aktardı.

‘KİRA ARTIŞI DEVAM EDİYOR’
Eylül’den başlayarak Ekim ayının başından itibaren kira artışlarının sürdüğünü kaydeden Akgün, “2023-2024 Eğitim Öğretim yılının başlamasıyla birlikte öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli çözümler gündeme geldi. Ancak yurtlarda yer bulamayan öğrenciler kiralık evleri hedefine koyup daha ekonomik bir şekilde üniversiteden uzak da olsa 4-5 kişi bir araya gelip ev kiralamayı tercih ettiler. Piyasada çok fazla kiralık daire olmadığından dolayı oldukça zorluk çeken öğrenciler, özellikle 10-15 dakikalık yerlerde revaç görmemesine rağmen barınma imkanı sağlamaya çalıştılar. Talep artışı  dolayısıyla kiradaki artış  Eylül ve Ekim’de artışa devam ediyor” dedi.

‘KEŞKE OKUMASAYDIK DA ÇALIŞSAYDIK’
Akgün, barınma ihtiyaçlarını karşılayamayan öğrencilerin mecburen akrabalarının yanında kaldığını kaydederek, “Barınma ihtiyaçlarını karşılayanlar karşılıyor. Karşılayamayanlar ise şehirde akrabaları varsa onların yanında geçici barınmayı tercih ediyorlar. Emlak ofisine gelen birçok öğrenci, “akrabalarımızın yanındayız, burada uzun süre kalamayız” diye anlatıyorlar. Bu sayı yüzde 10 kadar öğrenciye tekabül ediyor. Birçok kişi barınma sorununu çözmüş değil. Hala sıkıntı var. Aile gelirlerinin de az olmasından kaynaklı öğrencilerde bir panik havası var. Keşke okumasaydık. Çalışsaydık diyen öğrenciler de var” ifadelerini kullandı.

MERKEZ DIŞINDA KIRIK DÖKÜK EVLER BİLE 10-20 BİN TL ARASINDA
Akgün son olarak, kiralık evlerin İzmir merkezinin dışına çıkıldığında 10 ila 15 bin TL arasında değiştiğini ifade ederek, “Metropolde ise bu rakam 15 bin ile 25 bin TL arasında seyrediyor. 1 artı 1 evler de olsa 10 bin TL’nin altında ev bulmak mümkün değil. 2 artı 1 ve 3 artı 1 daireler 10 ila 20 bin TL arasında kırık dökük evler bile bu fiyatta. Nitelikli evler ise yüzde yaklaşık yüzde 40 daha fazla. Öğrenciler fedakarlık yaparak çoğu zamanını yolda geçirerek eğitime fazla süre ayıramıyor”  açıklamasını yaptı.

 
Tapuda yeni dönem resmen başladı!
 
Menderes'te 2024 yılı bütçesi belirlendi
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yıldız Balcı 11 Ekim 2023 Çarşamba 13:10

Allah bu kiracıların gözünü doyursun adı üstünde ogrenci öğrenciye olsun biraz uyguna verin bir öğrenci o kadar kirayı ödeyince ne yiyip ne içecek bu dünyanın Obur dünyası da var unutmayın

Yorumu oyla      2      3  
SOKAK_2 10 Ekim 2023 Salı 11:14

Sahibinden kiralık diye siteye giriyorsunuz karşımızda emlakçı. Size açıkça soruyorum; bu evin neyinin sahibisiniz ki Allah aşkına, kiralama aşamasında buraları abluka altına alıyorsunuz. Fiyatları istediğiniz kadar şişirip sonrada fiyatlar artıyor diye ortada dolaşıyorsunuz. Bırakın bu basit tavır ve söylemleri.

Yorumu oyla      3      3  
TC misafir 10 Ekim 2023 Salı 11:10

Dikkat edilirse üniversite öğrencilerinin yoğun yaşadığı yerlerde kiralar yüksek. Burada yapılması gereken şey basittir. Devlet öğrenci yurtlarının kapasitesini arttıracak, yurtlar yaşanabilir olacak ve öğrencilerin yurtlarda barınması zorunlu olacak. Bunlar yapılırsa boşa çıkacak daire sayısı artar, boş daire sayısı artarsa kiralar düşer. Özellikle 1+1 dairelerin fiyatı çok uygun düzeye gelir ve hatta 1+1 dairelerin birleştirilip tek daireye dönüştürüldüğünü bile görürüz ailelerin kullanımına uygun olması için.

Yorumu oyla      3      3  
milletini seven biri 10 Ekim 2023 Salı 10:12

piyasayı bu hale getiren zaten emlakçılar örnek olarak 20 bin kira olan yerde 20 binde komisyon alıyorlar şu an çoğu emlakçı bmw ile geziyorlar

Yorumu oyla      5      3  
mustafa 10 Ekim 2023 Salı 10:09

Önüne gelen emlakçı olursa olacağı buydu.Oturduğum yerde nerde ipsiz,sapsız,işe yaramaz ne kadar adam(?) varsa emlakçı oldu.Haliyle işini yıllardan beri hakkıyla yapan emlakçı arkadaşlar da bunlarla baş edemez oldu.

Yorumu oyla      5      3  
SOKAK 10 Ekim 2023 Salı 09:22

Emlakçılar kusura bakmasın ama, kira bedellerinin bu noktaya gelmesinde hiç de masum değilsiniz. NOKTA

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tapuda yeni dönem resmen başladı!
Miras paylaşımı sırasında yaşanan bölünmüş mal sorunlarıyla ilgili yeni ...
İzmir facia atlatmıştı... Büyük yangından dayanışma çıktı
27 Nisan’da yaşanan yangında zarar gören bloktaki kat malikleri, bloğun ...
Günlük kiralık evlere yeni düzenleme geliyor
Günlük kiralık evler için yeni düzenlemenin ayrıntıları netleşiyor. Evini ...
 
Günübirlik kiralamaya komşu şartı!
Günübirlik kiralanan konutların ticari işletme olarak resmileştirilmesi ...
AirBnb'ye ekim ayında düzenleme geliyor
AirBnb yapılacak evlere yeni düzenleme geliyor.
İZKOOP’tan yeni proje… Grand Port görücüye çıktı
İZTO Meclis Üyesi ve İZKOOP Genel Müdürü Çağlar Kalkan Grand Port Proje ...
 
İnciraltı toprak sahiplerinden Erdoğan'a davet!
İnciraltı planlarının yapılmasından dolayı büyük mutluluk yaşayan İnciraltı ...
İzmir'de denize sıfır satışlar!
İzmir'in Dikili ve Seferihisar ilçesindeki kamuya ait parsel 4 parsel ...
Fahiş kira açıklaması: Konuta erişim artacak!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele ve kiralardaki ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hani kardeştik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva