HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Temmuz 2015 Perşembe - 10:43

İzmir’de mutlu son: Ve teleferik 8 yıl sonra yola çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1974 yılında hizmete açılan ve 2007 yılında yıprandığı gerekçesiyle kapatılan Balçova Teleferik Tesislerini AB standartlarına uygun hale getirdi. Başkan Kocaoğlu, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve belediye bürokratları ile tesisi tanıtırken, ilk seferi de yaptı.

İzmir’de mutlu son: Ve teleferik 8 yıl sonra yola çıktı

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Manzarası ve muhteşem doğası ile kentin en gözde dinlenme ve eğlence merkezlerinden biri olan Balçova Teleferik Tesisleri İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sil-baştan yenilenerek AB standartlarına uygun hale getirildi.

FOTO GALERİ: İZMİR TELEFERİĞİNE KAVUŞTU

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bugün ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve belediye bürokratları eşliğinde zirveye çıkarak tesisi tesisi basın mensuplarına tanıttı. Telerfik 31 Temmuz Cuma günü ise halkın hizmetine kapılarını açacak.



İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1974 yılında kurulan Balçova Teleferik Tesisleri’nin yıllardır kullanılmasının ardından yıprandığı düşüncesiyle Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne teknik inceleme yaptırmış ve bu incelemenin sonunda hazırlanan raporda, tesisin kullanılmasının sakıncalı olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği belirtilerek 2007 yılında hizmete kapatılmıştı.


 
15.5 MİLYONA MAL OLDU
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu ‘tanıtım turunda’ tesis hakkında bilgi verdi. Kocaoğlu, “Tesisimiz 1974 yılında kurulmuş ve Makine Mühendislerinin verdiği rapor sonrasında 2007 yılında kapatılmıştır. Tesis 15.5 milyon liraya mal olmuştur. Gecikmeler oldu, hepimiz üzüldük, hepimiz sıkıldık. Nihayet 2013 yılında ihale bitti ve tesisi tamamladık. Bugünden itibaren vatandaşlarımıza tesisimiz hizmet verecek. Sistemi İZULAŞ, kafeleri de Grand Plaza çalıştıracak. A’dan Z’ye yeniledik, hemşerilerimize sunduk. Elimizde olmayan nedenlerden dolayı yaşanan gecikmelerden dolayı affınızı diliyoruz. İzmirliler kazasız belasız kullansın, vatandaşlarımız hoşça vakit geçirsinler” dedi.  

DÖNÜŞ 23.00’TE!
Teleferiklerin saatte bin 200 kişi taşıma kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Kocaoğlu, “Yukarıda da bin 500 kişiye hizmet verebilecek. Sabah saat 10:00’da başlayacak, akşam da yukarıya çıkış 21:00 gibi kesilecek. Dönüş de 23:00’da olacak” diye konuştu.           
 
SAATTE BİN 200 YOLCU TAŞINABİLİYOR
Teleferik Tesislerini yeniden kente kazandırmak için oldukça zorlu bir süreç geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, son işlemleri de birer birer tamamladı, uzun soluklu güvenlik testlerinin ardından, bağımsız denetim kuruluşları ile Makina ve Elektrik Mühendisleri odalarından da ruhsat mahiyetinde onay alarak vatandaşların hizmetine sundu.
 
AB standartlarına uygun olarak tasarlanarak İzmir’e tekrar kazandırılan tesisin “gökkuşağı” renklerindeki kabinleri ile saatte bin 200 yolcu taşınabiliyor. Her biri gökkuşağının bir renginde tasarlanan 20 adet 8’er kişilik kabinler ile yapılan yolculuk süresi 2 dakika 42 saniye sürüyor. Teleferik sistemi, İstasyonlar ve mesire alanı düzenlemesinin toplam maliyeti 15 milyon 500 bin TL olarak gerçekleşti. 


 
İZMİR KANATLARININ ALTINDA
Büyükşehir Belediyesi, İzmirlilerin merakla beklediği Balçova Teleferik Tesisleri’ndeki mesire alanının işletimi konusunda da İzmirliler için oldukça özel yapılanmalar gerçekleştirdi. 5 yaş ve altındaki çocuklar için ücretsiz, iniş-çıkış 6 TL ücretli olacak tesislere gelenlerin İzmir’in eşsiz körfez manzarasını kuş bakışı görebilmesi için, kabinlerden indikten sonraki giriş bölümünde seyir terası oluşturuldu. Bu bölgeye dürbünler yerleştirilerek manzaranın daha net görülmesi sağlandı. Tesisin Doğu bölümündeki körfez manzaralı seyir terasında gözleme- mantı evi oluşturuldu. Baraj gölü manzaralı batı seyir terasında aperatif yiyeceklerin  (sandviç, tost, tatlı, unlu mamüller, sıcak ve soğuk içecekler) satışının yapıldığı bir bölüm yapıldı.  İki katlı kır kahvesinin özellikle teras bölümünde çam ağaçları içinde gün batımını seyretmek isteyen İzmirliler, yine aperatif yiyecekler ile sıcak ve soğuk içeceklere ulaşabilecekler. Çocuk oyun grubunun bulunduğu alanın yanında oluşturulan Park Kafe’de daha çok miniklerin ilgisini çekecek dondurma, pamuk helva, haşlanmış mısır gibi yiyecekler bulunuyor. Minikler ayrıca, burada kurulan ‘vitamin bar’da enerjilerini tazeleyebilecek. Grand Cafe’de ızgara çeşitleri konukların beğenisine sunulurken, Budak Cafe’de fastfood ve soğuk-sıcak içecek satışı yapılacak. Tesisin zirvesinde kurulan ‘Et Evi’nde ise kontrollü mangal hizmeti sunulacak. Bu bölgede kurulan tesiste, masalı banklı ve tuğla mangallı oturma grupları ile İzmirlilere hizmet verilecek.  Vatandaşlar kendileri için yakılan mangallarda et evinden temin ettikleri et çeşitleri ve şarküteri ürünlerini kendileri pişirecekler. Ayrıca yine vatandaşların dışarıdan yiyecek getirmeden Teleferik Tesisi içindeki ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için kurulan market de hizmet verecek.
 
SÜREÇTE NELER YAŞANDI?
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında kurulan Balçova Teleferik Tesisleri’nin uzun yıllardır kullanım sonucu yıprandığı düşüncesiyle Makine Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne teknik inceleme yaptırmış ve bu incelemenin sonunda hazırlanan raporda, tesisin kullanılmasının ‘sakıncalı’ olduğu ve iyileştirilmesi gerektiği belirtilmişti.
 
Söz konusu raporu değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, mekanik aksamla ilgili avan proje ve teknik şartnameler konusunda çalışma yaparak taşıyıcı halat, makara takımları, taşıyıcı gondol ve klemens direkler ile ilgili iyileştirme çalışmaları yapmak üzere 2007 yılında tesisleri kapattı. Gerekli ödenekler ayrılarak 5-6 aylığına kapatılması ve bu süre içinde iyileştirme çalışması yapılması planlanan tesis, AB normlarında yeni yönetmeliğin uygulamaya konulacağına ilişkin bilginin alınması üzerine bir süre “beklemeye” alındı.
 
Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Birliği Konseyi ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın “İnsan Taşımak Üzere Tasarlanan Kablolu Taşıma Tesisatı Yönetmelikleri”ne ilişkin uygulama zorunluluğu getirilmesi üzerine de hızla harekete geçilerek ihale süreci başlatıldı. Ancak kısa süre içinde gerçekleştirilen yapım ve proje ihalesi, yüklenici firmanın sözleşme imzalanması için gerekli olan evraklarını tamamlayıp sunamadığı için iptal edildi. Daha sonra gerçekleştirilen 2. ihale ise Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 07.06.2012 tarihinde 3. ihale sürecini başlattı. 14. Bölge İdare Mahkeme kararı ve buna dayalı Kamu İhale Kurulu kararına uyularak 2013 yılının Mart ayında sözleşme imzalayarak işin projelendirme ve yapım süreci resmen başlatılmış oldu.

 
Malezya uçağının sırrı çözülüyor mu?
 
AK Partili Tekelioğlu: Tek başına iktidar zor!
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
30 Temmuz 2015 Perşembe 19:29

seni seviyoruz büyük başkan.devlet desteğiyle değil bileğinin gücüyle yatırım yapıyor.hemde o kadar engellemeye rağmen.

Yorumu oyla      17      16  
sedat avcı 30 Temmuz 2015 Perşembe 19:03

bucanın 50 yıllık eşrefpaşa ve gürçeşme hatlarını iptal ettiniz.

Yorumu oyla      19      10  
çınar 30 Temmuz 2015 Perşembe 17:55

insanları sırtlasanız bile yarmaz boş konuşmayın yaptımı yaptı ulaşım 6 unvrste ye pilanladnarak yapıldı

Yorumu oyla      16      11  
30 Temmuz 2015 Perşembe 16:27

Aktarma rezilliği ile güzelim Egekent'in ulaşımını mahvettiniz. Acilen bize 342 Egekent Konak otobüsleri lazım. Bu da 4 dakikada bir çalışan 802'lerin en az yarısını Egekente kaydırdınız mı bu sorun çözülür. Bize teleferik değil toplu ulaşım gerek Aziz Başkan. Egekent'liyi mağdur ettin. 342 Egekent Konak olacak. Başka çare yok !!! Yada bırak istifa et git.

Yorumu oyla      28      18  
30 Temmuz 2015 Perşembe 16:13

Kabinler 8 kişilik deniyor ama 6 kişilik gibi duruyor 😮

Yorumu oyla      19      7  
30 Temmuz 2015 Perşembe 16:02

Adam hiç olmazsa yapıyor, devlet gibi temelini atıp unutmuyor. Bayraklı Şehir Hastanesi ne oldu?

Yorumu oyla      21      13  
hakkı 30 Temmuz 2015 Perşembe 14:03

yeni bi şeyyy yok..eski camlar bardak oldu..

Yorumu oyla      26      19  
30 Temmuz 2015 Perşembe 13:50

balçovaya ek otobüs seferleri konulması gerekir 169 10 dakikada bir geçiyor zaten inşallah bunu hesaplamışlardır yoksa REZİLLİK....

Yorumu oyla      28      12  
volkan 30 Temmuz 2015 Perşembe 13:26

hiç yapılmayan otogar metroya laf etsenize 3 kere bu iş kiklendi cahilce konuşmayın

Yorumu oyla      24      14  
Adem BALCI 30 Temmuz 2015 Perşembe 13:18

ARKADAŞLAR İZMİR GÜCÜĞLE OLUYOR HERŞEY SAĞOLSUN DEVLETİMİZ İZMİRE BAŞBAKANLIK OFİSİ BİLE AŞTI AMA NE YAZIKKİ BİR TÜRLÜ AKTİFLEŞTİREMEDİK BU İŞİN ŞUNU BUNU YOK DÜRST BAŞKAN GEÇDE OLSA İZMİRE YAPIYOR KARDEŞİM. SAĞOLUN DEVLET KONAK TÜNELİ YAPTI HERGÜN YARISI KAPALI TRAFİYE NASIL OLAÇAK BU İŞ SAYGILAR

Yorumu oyla      21      17  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyaca ünlü caz müzisyenleri Aliağa'da buluşuyor
Bu yaz Türkiye'nin en ünlü tiyatro topluluklarını ve beyaz perdeden seçme ...
Buca’da yeni kampanya: Lavaboya değil kumbaraya dök…
Atık yağların çevreye verdiği zararı önlemek için evlerden atık yağ toplama ...
KARBEM öğrencilerinden büyük başarı
Karabağlar Belediyesi Eğitim Merkezi(KARBEM) kurslarında eğitim gören ...
 
Gümüldür plajlarında voleybol heyecanı
Menderes Belediyesi tarafından Gümüldür’de Plaj Voleybolu Turnuvası düzenlenecek. ...
Bornova’da iyilik yayılıyor: Bir ‘dost market’ daha
Bornova Belediyesi’nin, sosyal belediyecilik uygulamalarına yepyeni bir ...
Konak’ta yollar güzelleşiyor: Asfalt seferberliği
Konak Belediyesi, cadde ve sokaklarda yürüttüğü asfaltlama çalışmalarını ...
 
AK Partili Başkanlar Kemalpaşa’da buluştu
AK Partili belediye başkanları koordinasyon zirvesinde bir araya gelerek ...
Urla'da sağlıklı beslenme semineri
Urla Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu sağlıklı beslenme ve doğru yöntemle ...
AK Partili Başkanlardan Kocaoğlu’na ‘araç’ çağrısı!
İzmir İl Özel İdaresi’nin kapanmasından sonra valilik kararı ile ilçe ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva