HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Nisan 2016 Cuma - 12:31

İzmir’de 2 sendika karşı karşıya: Yetki kimin olacak?

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'na bağlı Tüm Yerel Sen’in ilçelerde başlattığı hareket devam ediyor. Toplam 11 belediyede örgütlenen sendika Bornova ve Karşıyaka’da öne geçtiğini açıklayarak gözü Konak’a dikti. Genel Başkan Doğan Koç, “Bizim başarımızın sırrı samimiyettir” dedi.

İzmir’de 2 sendika karşı karşıya: Yetki kimin olacak?

EGEDESONSÖZ - İzmir’de Büyükşehir Belediyesi de dahil olmak üzere tüm ilçe belediyelerde yıllardır örgütlü olan KESK’e bağlı Tüm-Bel Sen kan kaybetmeye devam ediyor. Memurların çatı sendikası KESK’te yaşanan kavga sonrası üç yıl önce kurulan Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'na bağlı Tüm Yerel Sen İzmir’de ilk dikkati Büyükşehir Belediyesi ile yaptığı sözleşme sonrasında çekti. Sendika, altı bin memuru ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde imza atarken ilçelerdeki çalışmalarına ise hız verdi.

Şimdiye kadar İzmir’de 4 bin 500 üyeye ulaşan sendika Büyükşehir’in ardından Bergama, Dikili, Bayraklı, Karaburun, Bolçova, Narlıdere, Gaziemir, Tire, Selçuk ve Bayındır’da yetkiyi aldı. 15 Mayıs’ta yeniden düzenlenecek olan yetkilendirme öncesinde sendikalar arasında büyük savaş yaşanırken Tüm-Yerel Sen, 11 belediyenin ardından Karşıyaka ve Bornova’da da öne geçtiklerini açıkladı. İki belediyede 15 Mayıs itibariyle yetki almaya hak kazanacak imzaların atılacağını belirten sendika yöneticileri Konak’ta hızlı bir şekilde yol aldıklarını da dile getirdi. Sendika, Bornova’da 80, Karşıyaka’da ise 20 kişi önde olduklarını da vurguladı.

SAMİMİYET VURGUSU
İzmir’deki örgütlenme çalışmaları hakkında konuşan Tüm-Yerel Sen Genel Başkanı Doğan Koç Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada başarılarının sırrını anlattı, Koç, “Türkiye genelinde iki yılı aşkın bir sürede 13 bin üye yaptık. Başarının sırrı var. Burada birinci sır samimi olmaktır. Türkiye’de Tüm-Bel’sen’in kurucularındanım. Sendikal sürece baktığınızda sendikaların kriz içinde olduğunu görüyoruz. Dünya’da yüzde 10 iken, bizde yüzde 80 oranında. Sendika-Siyaset ilişkisi iyi kurulmalı ve emek ve sınıf mücadelesi en iyi şekilde korunmalıdır. Biz bu mücadeleyi esas aldık. Biz hata yapmadan 20 yıllık deneyimimizi örnek alıyoruz. İnsanlar emek ve sınıf mücadelesi yaparken bunu  alıp ideolojik zeminde yapılıyorsa o zaman iş olmaz. Bizim sendikamızın da duruşu, bakışı var fakat siyasete malzeme olmuyoruz” dedi.

PARA GASPI YAPIYORLAR
Koç, kimseyi zorla üye yapmadıklarını söylerken üyelik aidatı da almadıklarının altını çizdi. Koç, “Eski gelenek ve göreneklerini devam ettirmek isteyenler olsa bile doğru bir sendikacılığı yapıyoruz. Birincisi dayanışma aidatı almıyoruz.  Yetkili sendika kendisine üye olmayan ve başka bir sendikaya üye olanlardan sözleşme şartlarından yararlandırmak için izinsiz para gaspı yapıyor. Biz bunu yapmıyoruz. Kendi isteği ile üye olmuyorsa para almanın anlamı yok. Kamu çalışanlarının evine bir tane daha ekmeği nasıl götürür derdindeyiz. Aidat, arsa, bina, araç hesabını yapmıyoruz” diye konuştu.

Koç ayrıca, toplu sözleşme yapılan yeni yerlerde eski hakların kaybolacağı, ücretlerin düşeceği gibi konuların bilgi kirliliği olduğunu söyledi. Koç, “Bizi,  ‘siz hep CHP’li belediyelerde örgütlüsünüz’ diye eleştiriyorlar. Ama güneş hep bir noktadan doğuyor.  Biz buralardan başlayarak yayılacağız. Ege, Trakya’dan sonra diğer bölgelerde de hızlıca örgütleniyoruz. Bundan sonra diğer sendikalar da ‘nerede hata yaptık’ diyecekler.  Biz yıllarca Tüm-Bel-Sen içerisinde mücadele ettik fakat bunu değiştiremedik. Farklı bir yoldan hareket ederek çalışmalarımızı yeni çatı altında yürütüyoruz. Sendikal  mücadele yaparken bizi engellemek için spekülasyonlar yapılıyor. Bizi birçok konuda itham ettiler. Memurlara, ‘sözleşmeniz, memuriyetiniz biter’ dediler. Bize ‘sendika kuramazsınız’ dediler kurduk. Sayılar ‘bin iki bin geçmez’ dediler , 15 bine yaklaştık. Biz siyasetçi değiliz. Söylediğimizi günün koşullarına göre değiştiremez ve kıvıramayız. Sendika olarak çalışanı mağdur etmeyiz.  Bu arkadaşlarımızın çoğu ideolojik olarak düşündükleri için bu iddiaları ortaya atıyorlar. Engellemelere rağmen kamu çalışanlarımızın yanında durmaya devam edeceğiz.  Sendikanın değişmesi ile aldığı ücret, sendika sözleşme payı asla değişmez. Bu hangi sendika olursa olsun devam edecektir. Böyle bir yalan AKP’nin ekmeğine yağ sürmekten başka bir işe yaramaz. Toplu sözleşme yaptığımız il ve ilçelerde maaşlar düşmeyecek. Bu kesindir” ifadelerini kullandı.

 
Belediye memurlarından tencereli-tavalı eylem
 
EBSO'dan 23 Nisan mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kültürpark için flaş karar: Hepsi kaldırılıyor!
Fuar İzmir’in hizmete alınmasıyla birlikte düzenleme çalışmalarına başlanan ...
Gaziemir’de 23 Nisan coşkusu
5 ülke ve Sinop ile Siirt-Kurtalan’dan 150 konuk çocuğun katıldığı 19. ...
Foça'da başkanın makamı miniklerin
Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk ...
 
İzmir’de askeri araziye yeni yaşam alanı!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bornova ilçesi Doğanlar semtinde askeriyeden ...
Vali Toprak çilek topladı!
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Menemen ilçesindeki 'Bir Kitap Oku Bir Tişört ...
Karabağlar’da 23 Nisan coşkuyla kutlandı
Karabağlar Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ...
 
Bornova’da 2 yılda yatırım yağmuru!
Bornova Belediyesi iki yılda büyük yatırımlara imza attı. Fiziki yatırımların ...
Konak’ta 23 Nisan’a renkli kutlama
İzmir’in en renkli mahallelerinden biri olan Ege Mahallesi’nde düzenlenen ...
İzmir Kuş Cenneti rekora koştu!
İzmir Kuş Cenneti’nde oluşturulan “dünyanın en büyük yapay üreme adası”, ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva