HABERLER>GÜNCEL
6 Ekim 2024 Pazar - 11:04

İzmir Körfezi için kritik gün

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla oluşturulan Bilim Kurulu, İzmir Körfezi'ndeki toplu balık ölümleri ve kirlilikle mücadele için İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nı hazırladı. Körfez’de yaşanan kirliliği bertaraf etmek ve ekosistemi iyileştirmek amacıyla hazırlanan eylem planı yarın açıklanacak.

İzmir Körfezi için kritik gün

İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümleri ve yaygın kirliliğinin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bölgede inceleme başlatmıştı. Bakan Murat Kurum’un talimatlarıyla önce İzmir Körfezi Koordinasyon Kurulu ardından 35 akademisyenden oluşan İzmir Körfezi Bilim Kurulu oluşturulmuştu.

İzmir Körfezi’nde, atık su arıtma tesislerinde ve derelerde inceleme yapan Bilim Kurulu üyeleri ‘İzmir Körfezi Acil ve Kısa Vadeli Eylem Planı’nı hazırladı. Kirliliğe bağlı oksijen yetersizliği nedeniyle canlı ekosisteminin durma noktasına geldiği Körfez’e nefes aldıracak ‘acil ve kısa vadede yapılacakları’ içeren 14 maddelik eylem planı yerel yöneticilere yol gösterecek.

Eylem planı yarın 14.00'te İzmir'de açıklanacak
Bilim Kurulu üyelerinin araştırmaları sonucu kirlilik kaynaklarının önlenmesi öncelik olarak belirlendi. Bilim kurulunca belirlenen teknik ve bilimsel çalışmaları, Bakanlık ve İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar hayata geçirecek. Eylem planında yerel yöneticilerin acil yapmaları gerekenler tek tek anlatıldı. Eylem planı yarın 14.00’te Bilim Kurulu’nca, İzmir İktisat Kongresi binasında düzenlenecek basın toplantısıyla kamuoyuna duyuracak. Bakanlık, hazırlık çalışmaları devam eden ‘orta ve uzun vadeli eylem planını’ da önümüzdeki aylarda açıklayacak.

Belediye başkanları da davet edildi
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank ile Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan’ın katılımıyla yapılacak toplantıya Bilim Kurulu üyelerinin yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çevre, Şehircilik İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İzmir Bölge Liman Başkanlığı, Ulusal Deniz Emniyeti Başkanlığı, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Deniz Temiz Derneği yetkilileri davet edildi.

Körfez balık ölümleriyle alarm verdi
Bakanlık ekipleri, 22 ve 23 Ağustos’ta balık ölümlerinin gerçekleştiği bölge ve Körfez açıklarından deniz suyu numuneleri almıştı. Ayrıca Körfez’e deşarj olan 7 dereyle atık su kaynaklarında denetimler yapılmıştı.

Amonyak miktarı 50 kat fazla çıktı
İncelemeler sonucunda İç Körfez’de deniz suyu hareketliliği ve sirkülasyonunun neredeyse durma noktasına geldiği belirlendi. Denizdeki atık su kaynaklı amonyak miktarının, olması gerekenden tam 50 kat daha fazla olduğu tespit edildi. İzmir Körfezi'ndeki oksijen seviyesinin 6 miligram/litre olması gerekirken, 1,8'e, yer yer sıfıra kadar düştüğü raporlara yansıdı.

Bakan Kurum: İzmir Körfezi can çekişiyor
5 Eylül’de Bilim Kurulu üyeleriyle birlikte TÜBİTAK Gemisi ile İzmir Körfezi’ne açılan Bakan Kurum, Büyük Kanal Projesi ve Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin bölgedeki kirliliğe neden olan en önemli iki faktör olduğunun altını çizdi. Bakan Kurum, “İzmir Körfezi can çekişiyor. Denizde oksijen kalmamıştır. Şu anda Körfezimizin bazı noktalarında yaşam kalmamıştır. Balıklarımız, oksijensiz kaldıkları için ölmüştür. Bugün derelerdeki su, ‘organik kirlilik’ açısından tarihin en kötü durumundadır. İzmir Körfezi’nin ekosistemi artık tamamen durma noktasına gelmiştir; Körfez ölmektedir. İzmir Körfezi, bugün yapıldığı gibi, kaderine terk edilemez” dedi. Bakan Kurum, Bilim Kurulu üyelerinin yapacağı incelemeler sonucu acil, kısa, orta ve uzun vadeli eylem planlarının hayata geçirileceğini açıkladı.

Çalışma grupları oluşturuldu
İzmir Körfezi Bilim Kurulu ise “İklim Değişikliği Modelleme Çözümleri Çalışma Grubu”, “Atıksu Altyapısı ve Dereler Çalışma Grubu” ve “Deniz Ekosisteminin Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi Çalışma Grubu” olarak 3 çalışma grubu oluşturdu. Bilim Kurulu’nun çalışma grubu ilk toplantıları 17-18 Eylül’de İzmir’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank'ın başkanlığında gerçekleşti. Üyeler ayrıca, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Atık Su Arıtma Tesisi ve Körfez'e akan derelerde ve deniz alanında incelemelerde bulundu. Eylem planı bu araştırmalar sonrası hazırlandı.(TRT HABER)

 
30 cana ömür boyu yuva... Patilerin Festivali fark yarattı!
 
Çoluk çocuk umut yolculuğu!
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
kemal gür 6 Ekim 2024 Pazar 15:49

çözüm için parada verecekmni

Yorumu oyla      0      0  
Ercan 6 Ekim 2024 Pazar 15:27

Vatandaş rumuzlu kardeş.En kötü şey nedir biliyormusun bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak.Genelde. de yaptığın bu. Sırf belediyenin olanaklarıyla çözülecek bir durum değil bu.Bir defa körfeze akan derelerin sanayi atıklarından kurtarılması gerekiyor.Adı üstünde çevre bakanlığının işi bu.Limandaki gemilerin de bu kirli,te payı var.Yine bakanlık yetkisinde bir durum.Bu da yetmiyor.Dıs körfezde gelen akıntının artırılması lazım ki deniz kendi kendini temizlesin.Aziz kocağlu zamanında körfez için bir takım reçeteler sunuldu.Bu işler belediyenin ve bakan.iğın ortaklaşa yapacağı projeler Elli yıllık sorun bu.Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktan bjr vazgeçsek keşke

Yorumu oyla      1      0  
6 Ekim 2024 Pazar 13:00

Hükümet çözecek derken? Bir şey yapacakları yok, sadece açıklama yapıyorlar. Marmara Denizi de berbat durumda. 25 yıl hem yerel hem merkezî yönettiler, sonuç ortada. Herkes birbirini suçluyor, akıl veriyor ama durum ortada.

Yorumu oyla      2      2  
Vatandaş... 6 Ekim 2024 Pazar 11:25

Hükümet çözecek üzerine başarısız belediye yönetimi yapmış olacak ne güzel yerel yönetimler ne işe yarıyor acaba sadece belediyeye adam sokup gelen paarayı maaş olarak aktarmak mı 30 seneden beri aynı yönetim ve ortada kocaman bir hiç sıradan bir büyük şehiri devası bir köye çevirdiler...

Yorumu oyla      6      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baba mesleğine adanmış bir ömür... İzmir'in 96 yıllık lezzeti!
İzmir'in tarihi semti Basmane'de bulunan 96 yıllık dükkanlarda dede profesyonel ...
23 yıllık firar sona erdi... Cani koca yakayı ele verdi!
İzmir'de eşi öldürüldükten sonra cezaevine girdikten 23 yıl önce firar ...
DEAŞ'ın bomba imalatçısı yakalandı
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyon düzenlendi. Örgütte ...
 
TBMM'de yoğun mesai başlıyor!
İsrail'in saldırıları, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündeminde. Genel ...
Uzmanından İzmir’in Çernobili için ‘koku’ uyarısı: Radyasyon havayla taşınıyor!
İzmir’in Çernobili'nde temizlik çalışmaları esnasında ortaya yayılan koku ...
Başkan Ata, Ankara zirvesinin perde arkasını anlattı: Özgür Özel'e içimizi döktük!
İESOB Başkanı Yalçın Ata, ziyaret ettiği CHP Lideri Özgür Özel'e, İzmirli ...
 
Aile hekimleri, yeni yönetmeliğe tepkili: Hasta 6 ay ASM'ye gitmezse, hekimin maaşı düşecek!
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Muhteber Çolak, Sağlık Bakanlığı’nın ...
Yol çöktü: 3 katlı bina boşaltıldı
İstanbul Üsküdar'da temel kazısı yapılan inşaatın bitişiğindeki yolda ...
Sokak ortasında kanlı saldırı: 1 kişi öldü!
Samsun'un Bafra ilçesinde sokakta silahla vurulan genç, yaşamını yitirdi
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva