HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
31 Mayıs 2017 Çarşamba - 12:42

İzmir Körfez Projesi'nde 'Varlık Fonu' belirsizliği: Çalışmalar durdu!

İZSU Genel Müdür Yardımcısı Tülay Yılmaz, "TCDD ile ortak proje olan İzmir Körfezi ve Rehabilitasyonu Projesi'nde Büyükşehir üzerine düşen kısımla ilgili ihale hazırlıkları sürüyor. Ancak İzmir Limanı'nın Varlık Fonu'na devredilmesi nedeniyle TCDD tarafında bir belirsizlik ortaya çıktı" dedi.

İzmir Körfez Projesi nde  Varlık Fonu  belirsizliği: Çalışmalar durdu!

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi mayıs ayı toplantısına konuk olan İZSU Genel Müdür Yardımcısı Tülay Yılmaz, İzmir Körfezi ve Rehabilitasyon Projesi'yle ilgili bilgi verdi. Yasaya göre ÇED olumlu belgesi olmadan ihaleye çıkılamadığını belirten Yılmaz, ÇED onayı sonrası 60 günlük itiraz sürecinin beklendiğini, ardından ihale hazırlarının başladığını söyledi.

ÇED kararının yargıya taşınmadığını bunun da projenin uygun, kabul edilebilir ve kamuoyundan destek aldığının bir göstergesi olduğunu dile getiren Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın taranacak malzemelerin liman içinde konteyner dolgu sahasında, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi yanındaki geri kazanım alanında ve iki adet doğal yaşam adası oluşturulması için kullanılmasına izin verdiğini dile getirdi.

LİMAN'IN VARLIK FONU'NA DEVRİ NEDENİYLE BELİRSİZLİK
İZSU'nun projenin üzerine düşen bölümleri için ihale hazırlıklarını, adalar için imar plan çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Yılmaz, öte yandan İzmir Limanı'nın Varlık Fonu'na devrinin projeyi mart ayından itibaren etkilediğini söyledi.

İzmir Limanı'nın Varlık Fonu'na devredilmesi nedeniyle mart ayından bu yana TCDD'nin sürdürdüğü çalışmaların durdurduğunu öğrendiklerini belirten Yılmaz, "Daha önce özelleştirme kapsamında olan İzmir Limanı'nda bu proje kapsamında yapılacak tarama çalışmalarının Özelleştirme İdaresi'nce değerlendirilmesi, TCDD kapsamında yapılacak ihaleyle taramanın gerçekleşmesinin beklendiğini, ancak Özelleştirme İdaresi tarafından Varlık Fonu'na devir sonrası projeyle ilgili belirsizlik ortaya çıktığını söyledi. Yılmaz, "Liman'da dolgu sahasını doldurarak burada terminal sahası elde edecekler. Taranacak malzemeyle. İzmir Limanı'nın modernizasyonuna olanak sağlayacak yatırımlar yapacaklar. Teknik şartneme hazırlığı içindeler, ancak belirsizlik nedeniyle ihale çalışmasını yapamadılar" dedi.

KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİNİN AKINTIYI ENGELLEMEMESİ İÇİN EK TARAMA
Tülay Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın İzmir Körfez Geçiş Projesi'nin Büyük Körfez Projesi'ne olumsuz etkisi olup olmayacağı konusunda da açıklama yaptı. Körfez Geçiş Projesi'yle ilgili Karayolları Genel Müdürlüğü'nün kendilerine görüş sorduğu belirten Yılmaz, köprü ayaklarının ikisinin sirkülasyon kanalına denk gelmesi ve ayakların arasının 50 metre olması nedeniyle itiraz ettik. ÇED aşamasında ayakların arasını 500 metreye çıkardılar. Proje'deki adanın sirkülasyona ve Körfez akıntısına etkisi olup olmadığını da sorduk? Bizim projeyi de inceleyip yeniden çalıştılar. Akıntıyı engellememek için ek tarama yapılması gerektiği sonucu çıktı. Ada yakınlarında -4 metreye kadar ek tarama yapacaklar. Bu da 17 milyon metreküp ilave tarama yükü getirdi. Bu ek malzemeyle körfeze bir doğal yaşam adası daha yapma kararı aldılar. Böylece doğal yaşam adası sayısı üçe çıkacak. ÇED aşamasındaki bu önlemlerle Körfez Projesi'ne, sirkülasyona olumsuz etkileri ortadan kaldırdıklarını açıkladılar" diye konuştu.

SİRKÜLASYON KANALI VE ADANIN YAPIM SÜRESİ 4 YIL
Yılmaz, tarama, ada yapımıyla ilgili ihale hazırlıklarının sürdüğünü, ihalenin 4 yıllık iş süresini kapsayacağını açıkladı. Yılmaz, 4.5 sene sonra eksi 8 metre taramanın gerçekleşmesini öngördüklerini, ancak İZSU'nun yapacağı bu taramayla oluşacak kanalın tek başına yeterli olmayacağını, güneyde de TCDD'nin navigasyon kanalının taramasının yapılması gerektiğini söyledi. Güney'de Körfez'e giren su miktarı artmazsa kuzeydeki taramının faydası olmayacağını belirten Yılmaz "Navigasyon kanalının en az -14 açılmasıyla Körfez'de bir senede bariz iyileşme görülür" dedi.

ÖZTÜRK: PROJE ÇOK ÖNEMLİ
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk ise yaptığı konuşmada, merkezi hükümet ile yerel yönetimin bu projeyi birlikte yapmasının önemli olduğunu söyledi. Öztürk "Bu İzmir'in projesidir. Körfez her geçen gün iyiye gidiyor. Sadece çevresel değerlendirmemeliyiz. Liman'ın olduğu yerde medeniyet vardır. Limanların ölmemesi için daha büyük gemiler de Körfez'e girebilmeli, limana yanaşabilmeli. İzmir Limanı'nın ayakta kalması için bu projenin bir an önce yapılmasını arzu ediyoruz. Varlık Fonu'na devredilmesi sonrası çalışmalar ne kadar süre alır bilemem ama en yakın zamanda tamamlanacağını tahmin ediyorum" diye konuştu. (DHA)

 
Putin imzaladı: Türkiye için iyi haber
 
Kazada yaralanan genç kızın ortopedik yatak sevinci
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
istemezük 31 Mayıs 2017 Çarşamba 15:52

İZSU bakımından körfez geçis projesinde şu an için sıkıntı yok diyebiliriz. İstemezükçü gruplar bu işe ne diyor ? 😇

Yorumu oyla      13      7  
Tayfun 31 Mayıs 2017 Çarşamba 15:12

Korfez sirkulasyon kanalı işlerinin TCDD kanadında işlerin durduğunu mu kısaca soyluyorsunuz ? bu ne saçmalık .İzmir en yüksek vergi veren şehir ama merkezi idareye ait işler kör topal gidiyor .. ACİLEN ÇÖZÜN BU PROBLEMİ , BU ŞEHRE BU KÖTÜLLÜĞÜ YAPMAYA KİMSENİN HAKKI OLAMAZ !

Yorumu oyla      14      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir'de her şey spor için
Gaziemir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Olağan Kongresi’nde ...
Bornova’nın gururu Bornova Beckerspor
Türkiye Kadınlar Basketbol 1. Ligi’nde Bornova Beckerspor, Bilyoner.com ...
Başkan Pekdaş Ankara'da: 'Sel zirvesi'nde neler konuşuldu?
Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Ankara’da CHP Genel Başkanı Kemal ...
 
Karşıyaka ''çiçek'' açtı, binler akın etti
Karşıyaka Belediyesi tarafından bu yıl 16’ncı kez düzenlenen Karşıyaka ...
Bornova Dost Bilim Evi'nde muhteşem final
Yılda 6 bin öğrenciye hizmet veren Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi ...
Karabağlar'da öğrencilerin ilk karne heyecanı
Karabağlar Belediyesi’nin atölye çalışmalarına katılan 4-6 yaş arası çocuklara ...
 
Çiğli'de Ramazan bereketi
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Balatçık Mahallesinde, üniversite ...
Eshot'a büyük onur: En çevreci filo!
Uluslararası Toplu Taşımacılık Birliği'nin "Çevre ve Sürdürülebilir Gelişme ...
Urla'da 'iki yaka'yı birleştirecek proje
Yunanistan İzmir Başkonsolosu Argyro Papoulia ile eşi Nikos Stefanou ve ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva