HABERLER>GÜNCEL
6 Eylül 2016 Salı - 10:42

İzmir Fuarı’nın ünlü cambazı şimdi 6 metrekare evde yaşıyor!

Abdullah Koçarlı, 25 yıl cambazlık ve hokkabazlık yaptı. Sadece Türkiye'de değil Irak, Suriye ve Kuveyt'te de sahneye çıktı. Bir zamanlar ilgiden sokakta yürüyemediğini anlatan Koçarlı, şimdi Bafa Gölü kıyısında 6 metre kare bir evde iki yavru kediyle yaşıyor.

İzmir Fuarı’nın ünlü cambazı şimdi 6 metrekare evde yaşıyor!

Abdullah Koçarlı, 16 yaşında öğrendiği cambazlığı 25 sene yaptı. Bu süre içinde sihirbazlık, hokkabazlık da öğrendi. Türkiye’de bir çok yerde ve yurt dışında sahneye çıktı. İki sefer kaza geçirdi. Bir keresinde telden düştü, başka bir gösteride de elektrik çarptı.

Aljazeera Türk’ten Güray Evin ve Sibel Denizmen’in haberine göre Koçarlı, cambazlığa başladığı yılları şöyle anlatıyor:  “İzmir Fuarı’nda, sanatçı Semiha Yankı’nın babası Muammer Yankı’nın yanında başladım. Çalışırken tele çıkmamı istedi. ‘Oğlum sen cambazlığı öğrenirsin. Çık, korkma. Ayaklarını sağlam tut.’ derdi. Tel üzerinde ayaklarım titrerdi. Zamanla tel üzerinde yürümeyi, takım sürmeyi öğrendim. Muammer Yankı bana ‘Sen benden hiç ayrılma. Seni tam cambaz yapacağım’ derdi. Yankı’nın, birlikte gösteri yaptığı oğlu Metin, bir gösteri esnasında kaza geçirdi ve vefat etti. Bunun üzerine Muammer Yankı cambazhaneyi paydos etti. Ben de tek başıma kaldım.”

"İlgiden yolda yürüyemezdim"
Koçarlı, kendi kurduğu cambazhane ile yurtiçinde bir çok yerde gösteri yaptı. Irak, Kuveyt, Suriye’ye gitti. Gittiği yerlerde çok sayıda insanın önünde sahneye çıktığını söyleyen eski cambaz, ertesi gün ilgiden yolda yürüyemediğini söyledi.

“Zamanı geldi 2 bin, 3 bin kişinin önüne çıktım, teşhir yaptım. Alkışı duydum mu ferahlardım, gururlanırdım. Sanatçı alkışı duydukça sevinir. Alkış olmadı mı, tutanamadın mı boynun bükük kalır. Hem sevinirsin, hem iştahın olur. Alkışı kazandın mı, ben kazandım… Telin üzerinde çok deli gezerdim. Gösterinin ertesi sabahı çarşıya çıktım mı yürüyemezdim. Çok tanıdık vardı. Çay ikram edenler, sohbet etmek isteyenler… Şimdi yaşlandık, kimse tanımıyor.”

"Çok para kazandım ama tutamadık"
Abdullah Koçarlı, birlikte çalıştığı sihirbazlardan da çeşitli numaralar öğrendi. Bir revü ile anlaşıp, gösteri yapmaya gittiği Kuveyt’te bir yıl kaldı. Koçarlı, Kuveyt’te kaldığı sürede gelirinin iyi olduğunu söylüyor: “O zaman Türkiye’de televizyon yoktu. Oradan gelirken bir televizyon aldım geldim. Yanında bir de Japon hoparlörü getirdim, ses büyütmek için. Zamanında çok para kazandım ama kıymetini bilemedik. Hısım, akrabaya yedirdik. İçki içmem, kumar oynamam, zamparalık yapmam… Şimdi devletin ödediği üç aylıkla geçiniyorum.”

"Çocukluğumuzda onun gösterilerini izlerdik"
Abdullah Koçarlı’nın yaşadığı Serçin köyünün sakinlerinden Nazım Karakaya, çocukluğunda Koçarlı’nın gösterilerini sık sık izlediğini anlatıyor:

“Biz burada ufaklığımızdan beri tanıdığımız için ‘Abdullah Cambaz’ derdik. Meselâ bir eşyayı kaybedip, bulurdu. Masanın üzerine bir kadın veya erkek koyardı. Aşağı, yukarı kaldırırdı. Bir şeyler konuşurdu, konuşurdu sonra azıcık azıcık indirirdi. Bu nasıl oluyordu, biz de anlamadık bunu. İşte böyle geldi, geçti.”

Abdullah Koçarlı, gösterileri esnasında iki sefer kaza geçirince yeni evlendiği eşi tarafından terk edilmiş. Çalışmayı bırakıp, Aydın’a dönmüş. Bafa Gölü’nün kıyısında "Cambazın Yeri" adıyla kafe açıp, göl kenarında kamp kuran turistlere yiyecek, içecek satıp, cambazlık yapmaya başlamış: “Benim müşterilerim diğerlerinden daha fazlaydı. Bir gün kafeteryamı kurşunladılar. Ben de korkup, kapattım. Bu evi inşa ettim, burası 6 metrekare. Buranın elektriği yok. Önceleri gaz lambası kullanıyordum ama kokusu rahatsız etmeye başlayınca, mum yakmaya başladım. Yatakhane de, mutfak da, depo da hepsi aynı yerde. ‘Gel’ ve ‘Gel’ isimli iki yavru kedim var. Bana arkadaşlık ediyorlar. Kaymakamlık ve Belediye Reisi erzak gönderiyor.”

Koçarlı, evinin duvarlarını, Atatürk posterleri ve siyah-beyaz fotoğraflarla süslemiş. Çamaşırını kendi yıkadığını, yemeği kendisinin yaptığını anlatıyor. Masanın üzerinde duran pilli radyosu ile zamanını geçiriyor.

 
Merkez Bankası'ndan kritik likidite hamlesi!
 
CHP İl Başkan Güven’den ‘ziyaret’ açıklaması: Zaten sürekli...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Batan tur teknesi soruşturmasında flaş karar!
Antalya'da tur teknesinin batması sonucu iki kişinin hayatını kaybetmesinin ...
FETÖ elebaşı Gülen'in 'yelpazecisi' İzmir'de ortaya çıktı!
FETÖ lideri Fetullah Gülen ağlarken bayılmaması için yelpaze sallayan ...
'Fırat Kalkanı'nda üçüncü aşamaya geçiliyor
Fırat Kalkanı harekatında, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin desteğini alan ...
 
Lunaparkta eğlence kabusa döndü!
Konya'da bir lunaparktaki "Power Surge" adı verilen eğlence aracına binen ...
TSK'dan Metina ve Hakurk'a hava harekatı
Irak'ın kuzeyinde bulanan Metina ve Hakurk bölgesinde bulunan 12 hedef, ...
41 'hayalet darbeci'nin izi bulundu!
Darbeci komutan Semih Terzi'nin kurduğu, ancak Ankara'ya gidemeyen ihanet ...
 
İzmir’e ‘darbe mahkemesi’ geliyor!
HSYK, yetki kararnamesine ilişkin hazırlıklara başladı. Bu kararnameyle ...
İzmir'de terör operasyonu: O dergiye baskın!
PKK terör örgütüne yakınlığıyla bilinen Özgür Halk adlı derginin temsilciliğindeki ...
FETÖ'nün bir üst düzey yöneticisi daha yakalandı
FETÖ’nün Türkiye genelindeki adliyelerde örgüt yapılanmasını kurduğu ve ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva