İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nin yaptığı tespitlerle ilgili İzmir Adliyesi Baro Birimi'nde basın açıklaması yapıldı. Basın açıklamasını yapan Baro Başkanı Aydın Özcan, Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Türk halkının siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan dayanak noktaları, felsefesi ve ruhu olduğunu belirtti.
Özcan, 'Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bağrından çıktığı Türk Milleti'nden kopartılmaya, çocuklarımızın ve gençlerimizin eğitim müfredatından çıkartılmaya, unutturulmaya çalışılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren eğitim kademlerinin tamamında yeni bir müfredatın uygulanacağı ilan edilmiştir. 53 farklı dersin taslak programının bakanlık internet sitesinde askıya çıkarıldığı açıklanmıştır. Ülkemizin eğitim sistemi ile gelecek nesiller açısından böylesine önemli bir konuda taslak programlarla ilgili kurumsal önerilerin 6 Şubat, bireysel önerilerin 10 Şubat 2016 tarihleri ile sınırlandırılması, bakanlığın müfredat taslakları ile öneri alma sürecini sadece sembolik olarak ele aldığını gözler önüne sermektedir. Söz konusu müfredat değişikliği ile ilgili olarak Baromuzun Çocuk Hakları Merkezi, Atatürk Araştırma Merkezi ve Yasa Komisyonu bir çalışma grubu oluşturarak inceleme ve değerlendirmelerini rapor haline getirmiştir. Bu rapor Milli Eğitim Bakanlığı ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır' dedi.
ATAÜRK VE CUMHURİYET VURGUSU AZALDI
Yeni müfredatta, Atatürk'e ve Cumhuriyetin temel niteliklerine yapılan vurgunun azaldığını belirten Özcan, 'Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere milli kahramanlarımız tarihsel perspektif içinde ele alınıp ayrıntılarıyla anlatılmalıdır. Bu suretle Andımız uygulamaya konmalı. Tören ve kutlamalar daha özenli ve katılım sağlanarak yapılmalıdır' diye konuştu.
Yeni müfredat kitaplarında din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin yeni adının 'Temel Dini Bilgiler Dersi-İslam' olacağını belirten Özcan şunları söyledi:
'Peygamberimizin hayatı zorunlu ders olarak okutulacaktır. Oysa bu derslerde temel dini bilgiler eğitimi verilmeli, bu derslerin süresi arttırılarak öğrencilerin temel ders saatleri azaltılmamalıdır. Yeni müfredatta, 15 Temmuz kalkışması konusuna yer verilecek, konu Milli Birlik ve Demokrasi Günü adı altında işlenecektir. Gençler, Cumhuriyetimizin yaşadığı tehlikeler konusunda uyanık olmaları sağlanmalıdır. Doğum kontrolü ve aile planlaması müfredattan çıkartılmış, üreme organ resimlerinin ders kitaplarında yer almayacağı ifade edilmiştir. Oysa, gençlerin her açıdan sağlıklı kararlar alabilmesi, birey olarak toplumda yaşantılarını sürdürebilmeleri için cinsel konularda doğru bilgilere sahip olmaları şarttır. Bu suretle toplumdaki taciz ve şiddet olaylarını azalması, gazetelerin 3. sayfasına konu olan istenmeyen gebeliklerin baştan önlenmesi mümkün olabilecektir.
Yeni müfredatta Hayat Bilgisi dersinden toplumsal cinsiyet eşitliği çıkarılmıştır. Oysa Cumhuriyet kazanımları ışığında Türk kadını birçok batı ülkesinden evvel bazı sosyal ve hukuksal hakları elde etmiştir. Feodal yapının kalıntıları olan erkeğin aile reisi oluşu gibi kavramların canlandırılmaya çalışılması yersiz ve modern Türk Devletine yakışmayacak bir resimdir. PİSA sonuçları ülke eğitiminin seviyesi açısından olumsuzluğun net ifadesidir. Ülkemiz ve eğitim sistemimiz, 2012 de 44. sıradayken 2016 yılında 49. sıraya düşmüştür. Buradan hareketle eğitimin dünya standartlarından uzaklaştığı, müfredatın içinin gittikçe boşaldığı bu durumunda eğitimdeki başarıyı olumsuz etkilediği görülmektedir. Bir dönem Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne konu olan ve ülkemiz aleyhine kararlar çıkmasına sebep olan İslamiyet haricindeki diğer dinlere ve mezheplere ayrılan konular yeni müfredatta genişletilmiştir. Bu olumlu bir gelişmedir. Yeni müfredat kitaplarında, Atatürk terimi daha az kullanılmaktadır. Oysa, Atatürk, Cumhuriyet Türkiyesi'nin bir simgesidir. Uygar bir toplum olma umudumuzu hiç kaybetmedik ve kaybetmeyeceğiz.' (DHA)