HABERLER>POLİTİKA
14 Haziran 2023 Çarşamba - 16:43

İsveç'in NATO üyeliği için Ankara'da kritik zirve!

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer alacağı, Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı Ankara'da gerçekleşti. İsveç'in NATO müzakerecisi "Türkiye ile bugün yapılan görüşme iyi geçti, görüşmelerin devam etmesine karar verildi" ifadelerini kullandı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise "İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye ile yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildi" diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalındığı ifade edildi.

İsveç in NATO üyeliği için Ankara da kritik zirve!

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı üçlü mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı Ankara'da yapıldı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katıldı.

İLK AÇIKLAMALAR
İsveç'in NATO müzakerecisi "Türkiye ile bugün yapılan görüşme iyi geçti, görüşmelerin devam etmesine karar verildi" ifadelerini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise "İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye ile yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildi" diye konuştu.

"SOMUT ADIMLAR ÜZERİNDE ÇALIŞMA KONUSUNDA MUTABIK KALINDI"
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalındığı ifade edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Türkiye, Finlandiya ve İsveç tarafından NATO Madrid Zirvesi marjında 28 Haziran 2022 tarihinde imzalanan Üçlü Muhtıra çerçevesinde kurulan Daimi Ortak Mekanizmanın dördüncü toplantısı 14 Haziran 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar’ın başkanlık ettikleri heyetimizde Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma ve Adalet Bakanlıkları ile Milli İstihbarat Teşkilatı temsilcileri yer almıştır.

Toplantıda, İsveç’in Üçlü Muhtırada yer alan taahhütler bağlamında attığı adımlar ele alınmıştır. Başta, bu ülkede 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni mevzuat olmak üzere terörizmle mücadelede alınmakta olan tedbirlerin terör örgütlerinin İsveç’teki faaliyetlerine yönelik yansımaları, somut örnekler temelinde istişare edilmiştir. Bu çerçevede, Üçlü Muhtırada kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesinde kaydedilen ilerlemenin düzeyi ele alınmıştır. Katılımcılar Daimi Ortak Mekanizmanın önemini vurgulamışlar ve müteakip somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalmışlardır.

4 Nisan 2023 tarihinde NATO’ya katılan Finlandiya’nın, sürecin başında daimi olarak tasarlanan bu mekanizmanın toplantılarına katılmaya devam etmesi, terör örgütleriyle mücadelenin takibinin NATO üyeliğinden sonra da sürdürüleceğinin teyidi bakımından ayrıca önem taşımaktadır.

 
Söke'nin yeni başkanı belli oldu!
 
Sırrı çözülemedi: 122 yıldır yanıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demokrat Parti'den yerel seçim kararı!
Demokrat Parti (DP) İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, partisinin ...
Muhtarı darp etmişti… Savunmalar alındı!
Uğur Mumcu Mahallesi Muhtarı Hıdır Işık’ı darp etmesi sonrası hakkında ...
CHP İzmir vekillerinin görev dağılımı tamam... Hangi vekil/hangi komisyonda?
CHP'nin İhtisas Komisyonlarında yer alacakları milletvekilleri belli oldu. ...
 
Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı başladı
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Beştepe'de toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ...
Ekrem İmamoğlu: Güzel olacak her şey
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara'da bir araya gelen Ekrem ...
İsveç ve NATO açıklaması: İzin vermemeliyiz
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İsveç'te güvenlik güçlerinin ...
 
İki İzmir vekiline mecliste önemli görev!
AK Parti İzmir milletvekilleri Mahmut Atilla Kaya ile Alpay Özalan, TBMM ...
Erdoğan'dan faiz açıklaması: Ben aynıyım!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikası konusunda değişime gitmediğini ...
Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu Ankara'da görüştü
CHP Lideri Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu, Ankara'da bir araya geldi. Basına ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva