HABERLER>DÜNYADAN
25 Kasım 2014 Salı - 00:02

İran'la nükleer müzakereler uzatıldı

Uzama kararına rağmen taraflar süreçten memnun. UAEK Tahran'ın verdiği sözleri tuttuğunu açıkaldı; ABD Dışişleri Bakanı Kerry "Somut ilerleme var" dedi, İran Cumhurbaşkanı ise gecikmeye rağmen nihai anlaşmaya varılacağını bildirdi.

İran la nükleer müzakereler uzatıldı

Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK), İran’ın nükleer müzakereler kapsamında üzerine düşen adımları attığını açıkladı. İran’ı müzakereler yoluyla zaman kazanmakla suçlayan İsrail ve bazı Batı ülkelerinin aksine, kurumun aylık raporu İran’ın zenginleştirilmiş uranyum miktarını geçici uzlaşıya uygun olarak azalttığını gösterdi.
 
Görüşmelerin son gününde, müzakerelerin 7 ay süreyle uzatılması kararı çıktı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, müzakerelerin uzatılma kararına rağmen, nihai anlaşmanın yapılacağından emin olduğunu söyledi.
 
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de aynı gün nihai anlaşmaya yönelik önemli ilerleme kaydedildiğini söyledi. İran’ın şimdiden çok miktarda nükleer maddeyi üretmeyi bıraktığını ve bu sayede dünyanın daha güvenli bir yer haline geldiğini söyleyen Kerry, şu aşamada yaptırımların kaldırılmasına dair ise bir karar alınmadığını açıkladı.
 
Geçen yıl 5+1 ülkeleriyle sağlanan uzlaşma uyarınca İran, yüzde 5 zenginleştirilmiş uranyum gazı stoğunu 8 bin 300 kilogramdan 7 bin 400 kilograma düşürdü.
 
Tesisleri inceleyen UAEK uzmanları, bir atom bombası imal edilebilmesi için yaklaşık 1000 – 1500 kilogram civarı zenginleştirilmiş uranyum gerektiğini söylüyor. Ancak İran’ın elindeki maddeler, etkili bir silah yapılması için gereken nükleer zenginliğe sahip değil.
 
Ayrıca rapora göre İran elindeki nükleer maddelerin büyük kısmını zaten nükleer yakıta dönüştürdü. Yani geri alınması uzun zaman ve büyük maliyet gerektiren bu işlem, İran’ın nükleer maddelerden bomba yapma niyetinin olmadığının da bir göstergesi olarak rapora geçti.
 
HER AY 700 MİLYON DOLAR
İngiltere Dışişleri Bakanı Philipp Hammond, son müzakere turunda taraflar arasında kayda değer bir ilerleme sağlandığını da belirtti. İranlı yetkililer de uzatmayı doğruladı.
 
Müzakerelere önümüzdeki aydan bitibaren devam edilecek. İran her ay, yaptırımlar çerçevesinde yurtdışındaki bankalarda dondurulan petrol gelirlerinden 700 milyon dolar almayı sürdürecek.
 
Reuters haber ajansına konuşan Batılı bir diplomata göre de, nükleer müzakerelerde son tarihin 1 Temmuz'a kadar uzatılmasının yanısıra, Mart ayında siyasi anlaşmanın sağlanması da hedefleniyor.
 
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, müzakerelere katılan tarafların, temel prensiplere bağlı kalarak 3 ya da 4 ay içinde bir anlaşmaya varmasını umduğunu belirtti.
 
CENEVRE’NİN TEKRARI MI?
İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz'a kadar kapsamlı bir anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü.
 
Ancak farklılıkların giderilememesi nedeniyle müzakerelerin son tarihi, 6 aylık ek süre belirlenerek 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.
 
NÜKLEERE IŞİD ŞARTI
ABD Başkanı Obama’nın bir süre önce İran lideri Ayetullah Hamaney’e bir mektup yazarak, IŞİD ile mücadelede destek istediği ortaya çıkmıştı.
 
Tahran yönetimi daha önce birçok kez IŞİD’e karşı mücadelede işbirliği yapmak için, nükleer programıyla ilgili yaptırımların tamamen kaldırılması ve nihai bir anlaşmaya varılması şartını öne sürmüştü.
 
IŞİD ile mücadelede izlenecek yol, ABD’nin İran’a karşı nükleer müzakerelerle ilgili tavrında da belirleyici rol oynayacak. İsrail yönetimi ise müzakerelerin çökmesi ve yeni bir tarih belirlenmemesi için bastırıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Putin emeklilik için tarih verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, TASS'a verdiği röportajda, "2024'te ...
İsrail'den yeni devlet tanımı
İsrail kabinesi, İsrail'i "Yahudi ulus devleti" olarak tanımlayan yasa ...
Schumacher'in evi satışa çıkarıldı
29 Aralık 2013'te yaşadığı kaza sonucu komaya giren Michael Schumacher ...
 
Avrupa Birliği'nden Google'a uyarı hazırlığı
Avrupa Birliği'nin Google'ı arama fonksiyonlarını diğer servislerinden ...
ABD’de bomba istifa kararı
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'ın istifa ettiği iddia edildi. Hagel'ın ...
Boko Haram'a operasyon: 100 ölü
Kamerun ordusu, ülkenin kuzeyinde Boko Haram örgütünün eğitim kampına ...
 
10 ülke 'casus yazılım' kurbanı
Rusya ve Suudi Arabistan'ın aralarında bulunduğu 10 ülkede faaliyet gösteren ...
Katliam gibi kaza: 47 ölü
Nepal'in batısında uçurumdan nehre düşen otobüsteki 42 kişinin daha cesedinin ...
Patrikhane Tweet’i: Biden ‘Ekümenlik’ dedi
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, resmi twitter hesabından Fener Rum Patriği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva