HABERLER>POLİTİKA
27 Eylül 2024 Cuma - 12:03

İntegral’den çarpıcı araştırma: İzmir, açık ara 'Mansur Yavaş' dedi!

İzmr merkezli İntegral Araştırma Şirketi, CHP’nin cumhurbaşkanı adayında İzmirlilerin tercihini araştırdı. Yapılan araştırmada Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş her parti tabanında karşılık bularak açık ara önde olduğu ortaya çıktı. İzmir’in erken seçim, yeni parti ihtiyacı, iktidarın değişip değişmeyeceğine olan yaklaşımlarını da ölçen İntegral’in araştırması; iktidarın değişeceğine olan inancın; erken seçim ve yeni bir partiye duyulan ihtiyacın arttığını da gözler önüne serdi.

İntegral’den çarpıcı araştırma: İzmir, açık ara  Mansur Yavaş  dedi!

İntegral Kamuoyu Araştırma Şirketi; 12-17 Eylül 2024 tarihlerinde, kantitatif araştırma tekniklerinden CATİ (telefonla görüşerek) yöntemi ile İzmir’in 16 ilçesinde 2000 kişi ile görüştü.

Katılımcıların yaş, cinsiyet dışında 14 Mayıs 2023 genel seçim tercihleri araştırmanın siyasal kotası olarak uygulanırken; ilçelerde bu sonuçlara göre belirlendi. Araştırma; seçim sonuçlarına denk gelen ilçeler belirlenerek yapıldı; ayrıca, yüzde 12 oranında sandığa gitmeyen seçmen ile de görüşüldü.

YAVAŞ LİSTEDE BİRİNCİ SIRADA
Katılımcılara; “Bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu mu, Mansur Yavaş mı, yoksa Özgür Özel mi olmalı?” sorusuna, İzmirlilerin yüzde 40’a yakını ‘Mansur Yavaş’ yanıtını verdi. Yavaş’ın açık ara öne çıktığı tabloda, İBB Başkanı İmamoğlu yüzde 24 ile 2. sırada yer aldı. “Üçü de olabilir” ve “İmamoğlu ya da Yavaş” yanıtları da göz önünde bulundurulduğunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı Cumhurbaşkanı Adayı olarak görmek isteyenlerin oranı daha da yüksek bir orandadır.

Birbirine yakın oranlarda saptanan “Başka biri” ve “Üçü de olabilir” yanıtlarının ardından tek başına gelen “Özgür Özel” yanıtı ise yaklaşık yüzde 10 olarak tespit edildi. Mansur Yavaş’ın ismi daha çok dış ilçelerden gelirken; 18-54 yaş aralığında öne çıkmıştır. Araştırmanın bu başlığında bir diğer çarpıcı sonuç; bu Pazar genel seçim olsa sorusundaki oy tercihlerine bakıldığında; Yavaş’ın milliyetçi tabandan ağırlıklı gelmesiyle birlikte; 5 AK Partiliden biri ve 10 DEM Partiliden birinden de olur almasıdır. Tüm parti tabanlarında karşılık bulan Yavaş’ın ardından gelen isim olan İBB Başkanı İmamoğlu’na ise 3 CHP’liden biri desteğini açıklamıştır. CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in ismi, kendi parti seçmeninden yüzde 11,4 olarak gelmiş; AK Parti seçmeninden daha çok destek bulmuştur. CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı olarak bu isimlerin dışında bir isim olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 14 gibi küçümsenmeyecek bir oranda gelmiştir.

ERKEN SEÇİME GİDİLMELİ Mİ?
İntegral gündem araştırmasında; erken seçim ihtimali üzerine de seçmenin nabzını tuttu. “Sizce Türkiye erken seçime gitmeli mi?” sorusuna katılımcıların yüzde 68’i “Evet” yanıtını verirken; kararsızlar, yüzde 4,8’de kaldı. Erken seçime gidilmesini gerektiğini düşünenler merkez ilçelerde ve kadınlarda ağırlık buldu. İntegral’in 2021 yılında yaptığı araştırmada aynı soruya verilen yanıtlarda da yaklaşık oranların olması; İzmirli seçmenin 14 Mayıs Genel Seçimlerininbeklentiyi karşılamadığı şeklinde yorumlandı. “Bu pazar genel seçim oy tercihleri” sorulduğunda elde edilen verilere göre bakıldığında; 3 AK Partiliden birinin, CHP seçmeninin ise yüzde 84,5’inin erken seçim istediği ortaya çıktı. Erken seçim isteyenlerin oranı muhalif partilerde en yüksek oranda bulunurken; en yüksek orana TİP ve ardından DEM Parti ulaştı.

BU PAZAR SEÇİM OLSA İKTİDAR DEĞİŞİR Mİ?
Bu pazar seçim olsa, iktidarın değişeceği algısı ölçüldüğünde, katılımcıların kesinlikle değişeceği ve değişeceğine olan inancı toplamda 46,8 olarak saptandı. İntegral’in 14 Mayıs Genel Seçimlerinden çok kısa bir süre önce yaptığı araştırmada yüzde 55,3 olan iktidarın değişeceğine olan inancın bugüne göre daha yüksek olması dikkat çekti. Son genel seçimlerin hemen öncesinde iktidarın değişmesi beklentisi, karşılaştırmada yüzde 12,5 geriledi. “Emin değilim” yanıtını verenlerde de 14 Mayıs öncesine göre artış olduğu izlendi. Bu pazar seçim olsa oy tercihine göre ise; CHP tabanıyüzde 63 oranında iktidarın değişeceğini ifade ettiği; AK Parti tabanının ise “kesinlikle değişir ve değişir” diyerek toplamda yüzde 61,9 oranına ulaştığı görüldü. Araştırmanın bu başlığında, iktidarı elinde bulunduran AK Parti ve MHP seçmeninde emin olmayanların oranı da dikkat çekti.

YENİ PARTİYE İHTİYAÇ VAR MI?
Araştırmaya katılanlara; Türkiye’nin yeni bir siyasi partiye ihtiyacı olup olmadığı sorulduğunda, yüzde 58 oranında “Evet” yanıtı alınmıştır. İzmirlilerin yüzde 42’si bu soruya “Hayır” yanıtını verirken; evet diyenlerin merkez ilçelerde, kadınlarda ve genç kesimde öne çıktığı tespit edildi. İntegral Araştırma Şirketi’nin 2020 yılı Şubat ayı araştırmasındaki verilerle karşılaştırıldığında; yeni partiye olan ihtiyacın yüzde 14 gibi önemli bir oranda arttığıgörüldü.Bu pazar seçim olsa oy tercihlerine göre; neredeyse 2 AK Partili seçmenden birinin yeni bir partiye ihtiyaç olduğunu dile getirmesi dikkat çekerken; aynı yanıt CHP tabanında yüzde 55,6; MHP ve DEM Parti’de yüzde 60, İYİ Parti’de ise yüzde 52,2 olarak bulundu. Ayrıca, kararsız ve protest seçmenin de yeni bir partiye olan ihtiyaca oransal vurgusu dikkat çekti.

YAVAŞ NEDEN BİRİNCİ?
İntegral Araştırma Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı, Gazeteci Ümit Yaldız; araştırma sonuçlarını şu ifadelerle değerlendirdi; ”Bir yanda erken seçime yönelik beklentiler artarken diğer yanda muhalefetin/CHP’nin olası bir erken seçimde cumhurbaşkanı adayının kim olacağı sorusu gündemden düşmüyor. İntegral olarak, İzmir seçmeninin gönlündeki cumhurbaşkanı adayının Mansur Yavaş olduğunu önceki yıllarda sıklıkla kamuoyu ile paylaştık. Son araştırma, İzmir ile Yavaş arasındaki güçlü bağın hala devam ettiğini ortaya koyması bakımından önemliydi.  Bu araştırma; özellikle yerel seçimlerin ardından CHP içinde pozisyonunu güçlendiren, Kurultayları şekillendiren, yönetim kadrolarını belirleyen İmamoğlu’nun seçmen nezdinde de avantajlı bir pozisyon yakaladığı varsayımını İzmir özelinde ortadan kaldırmaktadır.”

Yavaş’ın, partisi CHP’nin dışında İYİ Parti, Zafer Partisi ve Cumhur ittifakı seçmenlerinden gördüğü yoğun destek ile parti içi rakiplerinin önüne geçtiğini söyleyen Yaldız; “Siyasal çapraz analizde İmamoğlu, Yavaş’ı sadece DEM ve TİP seçmenlerinde geçebiliyor. Bu tabloda İzmir’in ortalama siyasal eğilimleriyle Mansur Yavaş arasındaki yakınlık kadar, Ekrem İmamoğlu’nun süreç içinde siyasal kutuplaşmanın olumsuz etkilerine maruz kalmasının da rol oynadığı düşünülmektedir.  Yeni parti ve aktör arayışlarının arttığı, olası bir seçimde iktidarın değişeceğine dair beklentinin yükseldiği bu dönemde İmamoğlu gibi şahin bir karakter yerine Yavaş gibi görece daha ılımlı, İzmir’in baskın siyasal eğilimlerine yakın bir profilin Cumhurbaşkanı olması şu anda daha fazla talep edilmektedir.” dedi.

 
3'üncü Lig'de Ege'nin cumartesi mesaisi
 
Altınordu'da teknik direktörden hakemlere sitem!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak the proje troll 27 Eylül 2024 Cuma 15:00

vatandaş her ikisinede gönül rahatlığı ile oy verir. bunu zaten istanbulu ve ankarayı 2 şer kez ciddi farklar ile kazandıklarında gördük. burada sorulan hangisini tercih edersin demişler.. vatandaş mansur yavaş demiş.yoksa imamoğlua day olursa oy verilmez gibi bir şey söz konusu değil. şu şartlar altında mansur yavaş ve imamoğlu her ikiside gayet iyi adaylar.

Yorumu oyla      2      3  
Gürkan 27 Eylül 2024 Cuma 14:00

İlk kaybettiği seçimde CHP'den istifa etmişti. Bana güven vermiyor. 5 yıldır Ankara'da ne yaptı, kimse bilmiyor. Tamamen basın ön plana çıkardığı için adaylıkta ismi ön plana çıkıyor. Başkent değil de Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı olsaydı ismi bu kadar ön plana çıkmazdı.

Yorumu oyla      3      2  
27 Eylül 2024 Cuma 13:20

sattınız piro kemal'i izmirliler :)))

Yorumu oyla      2      1  
Eyüp 27 Eylül 2024 Cuma 13:05

Haberi duyan İmamoğlucu Cemil Tugay mutsuzdur:) Geliyor gelmekte olan...

Yorumu oyla      2      1  
Lombak 27 Eylül 2024 Cuma 12:43

Herhalde öyle olacak. Proje çocuk diyeceğini mi düşünmüştünüz?

Yorumu oyla      1      3  
27 Eylül 2024 Cuma 12:23

siyasi anlamda güven veren tek kişi, tek başına partilerin bile önünde. az bulunur

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fidan: İsrail'in iyi niyetini bekleyemeyiz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "İki devletli çözümü uygulamak için İsrail'in ...
CHP Gençlik’te iki adaylı yarış!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Gençlik Kolları Kongresi 28 Eylül Cumartesi ...
Ağbaba'dan İzmir'deki atama iddiasına sert tepki: Sen müptezelsin!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ndeki atamalarla ilgili olarak Malatya Milletvekili ...
 
Özel Türkevi'nde: Binalar kalır, iktidarlar gider!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, New York'taki Türkevi’ni ziyaret ettikten ...
AK Partili Kırkpınar’dan o villalar için büyük iddia: Bilirkişi rüşvet istedi!
Kümes ruhsatlı alandaki yapılara güçlendirme ruhsatıyla villa yaptığı ...
Soyer, Hıdırlık soruşturmasını değerlendirdi: Akçeli işlerle işim olmaz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Tunç Soyer, hakkında ...
 
MHP'li Osmanağaoğlu kapıları kapadı: İzmir Büyükşehir’e gitmem!
MHP Genel Sekreter Yardımcısı, İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, ...
CHP'li Kılıç'tan Meclis'e çağrı: Gerçek beka sorunu suç ve şiddet!
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Gerçek beka sorunumuz şu anda ...
Milletvekili İnan, o ziyareti yorumladı: 'Zamanında Kocaoğlu da Aydın Şengül'le gitmişti!'
AK Parti İl Başkanı Bilal Saygılı’nın, İzmir Büyükşehir Başkanı Cemil ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar unutulsa da yaralar kapanmıyor!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva