HABERLER>EKONOMİ
7 Haziran 2022 Salı - 12:57

İnşaat malzemeleri ihracatında yükseliş sürüyor

İnşaat malzemeleri sanayisinin ihracattaki yüksek performansı nisan ayında da devam etti. İhracatta değer ve miktar olarak endeksin ölçülmeye başlandığı Ağustos 2013 tarihinden bu yana en yüksek ikinci aylık sonuçları elde edildi.

İnşaat malzemeleri ihracatında yükseliş sürüyor

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), Dış Ticaret Endeksi nisan ayı sonuçlarına göre inşaat malzemeleri sanayisinin ihracattaki yüksek performansı nisan ayında da devam etti. İhracatta değer ve miktar olarak endeksin ölçülmeye başlandığı Ağustos 2013 tarihinden bu yana en yüksek ikinci aylık sonuçları elde edildi.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi nisan ayı sonuçlarına göre; inşaat malzemeleri sanayi ihracatında mart ayındaki tarihi rekorların ardından yüksek performans nisan ayında da sürdü. İhracatta değer ve miktar olarak endeksin ölçülmeye başlandığı Ağustos 2013 tarihinden bu yana en yüksek ikinci aylık sonuçları elde edildi. Nisan ayında 3,26 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleşirken, miktar olarak 5,91 milyon ton rakamına ulaşıldı. Miktar olarak 2021 yılı mart ayından bu yana en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin arttığı nisan ayında, pazarlardaki toparlanmanın yanı sıra Türkiye’ye yönelik ilave talep de ihracat performansını destekledi. Savaşın etkilerinin ihracatta gecikmeli olarak hissedilmesi bekleniyor.

İnşaat malzemeleri sanayi yıllık ortalama ihracat birim fiyatı nisan ayında, geçen yılın nisan ayına göre yüzde 25 artışla, 0,44 dolar/kg’dan 0,55 dolar/kg seviyesine yükseldi.
İnşaat malzemeleri ithalatı ise artan risklere karşın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,5 artışla nisan ayında 841 milyon dolara ulaştı. Miktar olarak azalan inşaat malzemeleri ithalatı nisan ayında 285 bin 699 ton oldu. Ortalama ithalat birim fiyatı nisan ayında 2,94 dolar/kg olurken, aylık ortalama ithalat birim fiyatı 3 dolar seviyesini korudu.
İHRACAT NİSAN SONUNDA 33,78
Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı yeni koşullar içinde de ilave talep görmeye devam eden Türkiye inşaat malzemeleri yıllık (son 12 aylık) ihracatı nisan ayında 33,78 milyar dolara ulaştı. Miktar olarak 65,2 milyon tona çıkan yıllık ihracatta ortalama birim fiyat 5,12 dolar/kg seviyesine yükseldi.

ALT SEKTÖRDE İHRACAT KUVVETLİ
Alt sektörler itibarıyla inşaat malzemeleri ihracat performansının nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre güçlendiği, miktar olarak yüksek artışlar kaydettiği izlendi. Alt sektörlerde değer olarak görülen artışların önemli bölümü fiyatlardaki yükseklikten kaynaklandı.

2022 yılı nisan ayında 8 alt ürün grubunun tamamında ortalama ihracat birim fiyatları, küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artışların da etkisiyle geçen yılın nisan ayına göre önemli ölçüde yükseldi.

Bu dönemde demir çelik ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 27,3, mineral, taş ve toprak ürünlerin yüzde 26,1 yükseldi. Prefabrik yapılarda yüzde 25,2, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 30,9, metal bazlı ürünlerde ise yüzde 39,8’e varan oranlarda artış kaydedildi.

2022 yılı nisan ayında 8 alt ürün grubunun 6’sında, geçen yılın ilk aylarındaki artışların baz etkilerinin görülmeye başlanmasıyla birlikte ihracat miktar olarak 2021 yılı nisan verilerinin üzerine çıktı. 2 alt ürün grubunda ise miktar olarak gerileme kaydedildi.

2022 yılı nisan ayında metal bazlı ürünlerin ihracatı geçen yılın nisan ayına göre miktar olarak yüzde 17,3, yalıtım malzemeleri ise yüzde 43,9 arttı. Prefabrik yapıların ihracatı miktar olarak yüzde 22,5, demir çelik ürünlerin ise yüzde 8,9 geriledi.

Bu dönemde 8 alt ürün grubunun 7’sinde ihracat 2022 yılı nisan ayında geçen yılın nisan ayına göre değer olarak önemli oranlarda yükselirken, en yüksek ihracat artışı yüzde 64,1 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşti. Demir çelik ürünlerinde yüzde 22,9, ağaç ve ahşap ürünlerinde yüzde 33,6, yalıtım malzemelerinde yüzde 44,6 ve mineral, taş ve toprak ürünlerde yüzde 31,8 oranında artış gerçekleşti. Prefabrik yapılarda ise ihracat değer olarak yüzde 2,9 oranında geriledi.(Dünya)

 

 
Karşıyaka'da tesis yenileniyor
 
25 yıl hapisle aranıyordu, bazanın içinde yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Emtia fiyatlarında yeni rekor kaydedildi
Emtia fiyatlarında yüskeliş sürüyor. 23 emtianın değerini ölçen endeks ...
Bitcoin bir buçuk saatte çakıldı
Sabaha karşı 3'te 31.000 doların üzerinde seyreden Bitcoin 1.5 saat içerisinde ...
Egeli ihracatçılar Türkiye'nin ilk 500'ünde... Haklı gurur!
İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde, ...
 
Mecliste ek bütçe için start verildi!
2022 Bütçesi’nin yapılan harcamaları karşılayamaması ve açık ortaya çıkması ...
Muhittin AKBEL yazdı... Çay bile ısmarlayan kalmadı!
Muhittin AKBEL yazdı... Çay bile ısmarlayan kalmadı!
Bilgin'den sözleşmeli kamu çalışanları açıklaması!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, 3600 ek gösterge düzenlemesi ...
 
3600 kimi, nasıl etkileyecek?
Ek gösterge düzenlemesi kapsamında, ek göstergesiz yardımcı hizmet sınıfındaki ...
iPhone fiyatlarına 3 ayda 2. zam!
Apple, Türkiye'deki fiyatlarına 3 ay aradan sonra bir kez daha zam yaptı. ...
'Helal' ürünler için yeni düzenleme
İç piyasaya sunulacak ürün ve hizmetlere yönelik helal belgesi düzenleyen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (4) Önce bakkallar azaldı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siyasi yasak gelirse ne olacak?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva