HABERLER>EKONOMİ
20 Ağustos 2014 Çarşamba - 09:22

İlk yarı raporu: İzmir 7 veriyor, 1 alıyor!

İzmir, bu yılın ilk yarısında devlet kasasına 18.8 milyar lira vergi ödedi. Buna karşı İzmir’in devletten aldığı kaynak 4.6 milyar lirada kaldı. Maliye Bakanlığı verilerine göre ise ilk 6 ayda İzmir’e çıkarılan vergi 31 milyar liraya yaklaştı. Bu tutara göre İzmir’in merkezi hükümete ödemek zorunda olduğu vergi, aldığı kaynağın 7 katına ulaştı. Türkiye’de her 100 liralık verginin 9 lirasını İzmir öderken, her 100 liralık devlet kaynağının sadece 2 lirasını İzmir harcadı.

İlk yarı raporu: İzmir 7 veriyor, 1 alıyor!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - Maliye Bakanlığı haziran ayında illerin hesaplanan ve tahsil edilen vergi gelirleri ile giderlerini açıkladı. Bakanlığın verilerine göre İzmir merkezi hükümetten bir alacak, 7 ödeyecek.

Bakanlık, haziran ayı itibariyle İzmir’e 30 milyar 812 milyon lira vergi çıkardı. Yine yılın ilk yarısı itibariyle İzmir’in ödediği vergi 18 milyar 812 milyon lira oldu. Haziran ayı itibariyle giderler ise 4 milyar 619 milyon lirada kaldı. Türkiye’nin hesaplanan vergi gelirlerinde İzmir’in payı yüzde 9 olurken, giderler içindeki payı yüzde 2.16 olarak gerçekleşti. İzmir hesaplanan vergiye göre aldığının 7 katını devlet kasasına ödeyecek. Tahsil edilen tutarlara göre ise yılın ilk yarısında İzmir’in devlete ödediği vergi, devletten aldığı kaynağın 4 katına çıktı.

VERGİSİNE SADIK ÇIKTI
Yine Maliye Bakanlığı rakamlarına göre İzmir, Türkiye’de hesaplanan vergiye göre en çok vergi tahsilatı yapılan beşinci il oldu. İzmir’e 30 milyar 548 milyon lira vergi tahakkuk ederken, tahsilat tutarı 18 milyar 783 milyon liraya ulaştı. Genel gelirlerde tahsilat oranı yüzde 61.5 oldu.

İstanbul’da 176 milyar 417 milyon liralık hesaplanan verginin 83 milyar 978 milyon lirası tahsil edildi. Tahsilat oranı İzmir’in yaklaşık 15 puan gerisinde, yüzde 47.6 olarak gerçekleşti. Başkent Ankara’da da vergi tahsilat oranları İzmir’in gerisinde kaldı. 45 milyar 558 milyon lira vergi hesaplanan Ankara’da tahsilat tutarı 26 milyar 762 milyon lirada kaldı. Vergi tahsilat oranı yüzde 58.7 ile İzmir’in 3 puan altında gerçekleşti.
İzmir’e ekonomik olarak rakip gösterilen Bursa’da hesaplanan verginin tahsilat tutarı yüzde 48.6, Konya’da yüzde 42.8, Gaziantep’te yüzde 23.3, Mersin’de yüzde 54.6, Kayseri’de yüzde 48.3 olarak gerçekleşti.

VERGİYİ ÖTV VE KDV KURTARDI
Öte yandan Torba Yasa’dan dolayı vergi affı beklentisi nedeniyle gelir vergisi tahsilatlarında büyük düşüş yaşandı. Türkiye genelinde yaşanan gelir vergisi tahsilatlarındaki sıkıntı İzmir’e de yansıdı.

Haziran ayı itibariyle hesaplanan gelir vergisi 3 milyar 52 milyon liraya çıkarken, 1 milyar 601 milyon liralık vergi tahsil edildi. Gelir vergisinde tahsilat oranı yüzde 52.5 oldu. Beyana dayanan gelir vergisinde tahsilat hesaplanan verginin sadece yüzde 20.4’ü oldu. Yine basit usulde gelir vergisinde tahsilat oranı yüzde 32’de, mülkiyet üzerinden alınan vergilerde tahsilat oranı yüzde 33’te kaldı.

Kurumlar vergisinde 1 milyar 277 milyon liralık hesaplanan verginin 672 milyon lirası tahsil edilebildi. Tahsilat oranı yüzde 52.7 olarak gerçekleşti.

Tahsilat oranı en yüksek vergi ise dolaylı vergiler oldu. ÖTV ve KDV başta olmak üzere dahilde alınan mal ve hizmet vergilerinde 13 milyar 639 milyon lira vergi hesaplanırken,  tahsil edilen vergi tutarı 11 milyar 61 milyon lira oldu. Tahsilat oranı yüzde 81’e çıktı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 21 Ağustos 2014 Perşembe 14:12

köydü şimdi kasaba oldu,yakında şehir olduğunuda kabullenirler.Rakamsız anti bilimsel yorumlar.Neymiş izmir kasabaymış. 150 km hızlı treni olan 4 opera binalı(ankarada sadece bir tane var) kasaba. Arkadaş ben kasabamdan memnunum gölge etmeyin yeter.

Yorumu oyla      13      6  
Bornovalı 20 Ağustos 2014 Çarşamba 22:38

Isimsiz arkadaş,Bornovalı rumuzunu yazan benim ,keşke sizde İzmirli bari yazabilseydiniz.Oyle çok biliyormuş havasyla ahkam kesmekle bu işler olmaz.Klasik izmir Belediyesi zihniyetiyle savunma...Bu anlayış bizi kasaba halinde bıraktı..

Yorumu oyla      11      7  
20 Ağustos 2014 Çarşamba 15:24

iyi bari biri veriyorlar, ya onu da ...

Yorumu oyla      15      7  
20 Ağustos 2014 Çarşamba 14:52

Bornovalı arkadaş örneklemen çok yanlış. Antalya bir defa teşvik kapsamında bir yer o kadar otellerin nasıl yapıldıgını zannediyorsun.İstanbula gelince oraya yapılan yatırımların dörtte biri izmire yapılsaydı izmir uçmuştu. İztanbul her şeyin merkezi haline getirildiginden nerdeyse bütün şirketlerin merkezi istanbulda.Adamın diyelim izmirde fabrikası var haliyle de orda üretim yapıyor fakat şirketin merkezi istanbul oldugu için sanki bu üretimi istanbul yapmış gibi görünüyor.Aynı şey bursa ve çevresi için de geçerli Sanayi teşvikleri bu bölgelere verildigi için (mesela dogalgaz en erken o bölgelere geldi . İzmire 15 yıl sonra geldi.Düşenebiyormusunuz türkiyenin 3. büyük şehri ve 15 yıl sonra bu bölgeye dogalgaz getiriyorsunuz Tanınmış iş adamı ben bu şartlarla üretim yapamam kapatıyorum fabrikamı demese hala izmire dogal gaz yatırımı yapılmayacaktı)nerdeyse türkiyenin büyük sanayi yatırımları buralara yapıldı.Ortada böyle bir eştsizlik varken istanbul bursa ne veriyor ne alıyor demek çok anlamsız.Zamanında gereginden fazla aldılar ve almaya devam ediyorlar.İzmire yapılan haksızlıkları bütün türkiye biliyor. Manisayı bile izmirin önünde gören bir zihnyet.Bunlar bilindigi halde bir de durmadan izmir karalanır. Bütün engellemelere ragmen izmir bir gün mutlaka hak ettigi yere gelecek istesenizde istemesenizde.O günlerde zaten çok uzak degil

Yorumu oyla      21      8  
20 Ağustos 2014 Çarşamba 13:33

yakında 10 verir hiç alamaz. devlet altın yumurtlayan tavuğu kesiyor

Yorumu oyla      18      7  
Bornovalı 20 Ağustos 2014 Çarşamba 13:12

İstanbul,Antalya,Kocaeli,Bursa....ne veriyor ve alıyor hiç baktınız mı? Verdiklerini almaya kalksalar Türkiye aç kalır aç....

Yorumu oyla      14      16  
kemal 20 Ağustos 2014 Çarşamba 12:13

biliyoruz zaten izmir bir YUNAN EYALETİ SORUN YOK....

Yorumu oyla      23      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yorgancılar’dan kritik uyarı: Yeni yollar bulmalıyız!
Türkiye'nin en önemli sorunlarının başında; tüketimin üretimden daha fazla ...
İhracatçıların Başkanı’ndan çarpıcı mesajlar: Patinaj yapıyoruz!
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanlığı'na 3 ay önce seçilen Sabri ...
Çandarlı Limanı yeniden ihaleye çıkıyor
AK Parti Bergama İlçe Başkanı Ürper, eylül ayı içerisinde yeniden ihaleye çıkılacağını bildirdi.
 
MÜSİAD İzmir sektörleri topladı
MÜSİAD İzmir Şubesi, sektör kurullarını bir araya getirerek, düzenlediği ...
Egeliler HES’i satıyor: Kim alacak?
Egelilerin çok ortaklı enerji şirketi Enda Enerji Holding, Mersin’deki ...
İzmir Fuarı’nda taraftarlara da yer var!
Bu yıl 83'üncü kez düzenlenecek İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında ...
 
İzmir’de gümrük pazarı: Kelebek kanadında tablo bile var!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ege’deki bazı depolarda bulunan kaçak ve ...
Standard&Poor's’tan Türkiye açıklaması
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye ...
İş dünyasında ‘torba’ şoku!
Vergi ile sosyal güvenlik borçlarının yeniden yapılandırılmasını da içeren ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva