HABERLER>İŞ DÜNYASI
4 Ocak 2024 Perşembe - 21:31

İhracatçıların amiral Kaptanı Eskinazi'den 2024 öngörüsü: Parlak bir yıl olmayacak!

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nin 2023 yılı ihracat performansı değerlendirme ve 2024 yılı öngörüleri toplantısında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “İhracatçılarımızda 2023 yılının yorgunluğu var. Sermayelerimiz azaldı. Enerjimiz tükendi. 2024 yılının ilk yarısında yüksek enflasyonist ortamın süreceği anlaşılıyor. Maliyet artışları sonrasında nihai ürünlerimizi daha yüksek fiyatlara müşterilerimize teklif etmek durumunda kalıyoruz. 2024 yılına zam yağmuru ile girdik. Anlayacağınız 2024 senesi çok parlak bir yıl olmayacak" dedi.

İhracatçıların amiral Kaptanı Eskinazi den 2024 öngörüsü: Parlak bir yıl olmayacak!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege İhracatçı Birlikleri (EİB)’nin 2023 yılı ihracat performansı değerlendirme ve 2024 yılı öngörüleri toplantısı, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve birlik başkanlarının katılımıyla Hyatt Regency İzmir İstinyePark Otel’de düzenlendi.

2023 yılında tüm olumsuzluklara rağmen ihracat hedefini tutturan Ege İhracatçı Birlikleri 2023 yılını yaklaşık 18,5 milyar dolar bandında ihracatla geride bırakmaya hazırlanıyor. 2022 yılı için “Altın Yıl”, 2023 yılı için “Kayıp Yıl” ve 2024 yılı içinde “Bir Ümit Yılı” olarak tamamlamak istediklerini dile getiren Eskinazi, “2024’ün üçüncü çeyreğini toparlanma dönemi olarak görüyorum. Bu dönemde ihracatçı için artık taşlar rayına oturacak, fiyatlar daha rasyonel ve daha sağlıklı verilebilecek. İhracatçı biraz daha önünü görebilecek. Dördüncü çeyrekte ise belki hafif hafif kar etme dönemi başlayacak. Tüm bunlar 2024 için çizdiğimiz iyimser tablo” dedi. 



FERAHLIK YILIN SONUNDA
Eskinazi ferahlığın ancak yıl sonunda yaşanacağını belirterek, “2024 yılında dört çeyrekte farklı beklentilerimiz var. İlk çeyrekte yerel seçimler, yüksek enflasyon, dünya ekonomisindeki durgunluk ve savaşlar nedeniyle zorlu geçecek. İlk çeyrekte döviz kurları üzerine baskı, kredi musluklarının açılamaması durumu, dış kaynak gelmeme riski sürecek. İkinci 3 ayda bu parametrelerde hareketlenme olmasını bekliyoruz. Döviz kurlarında ve kredi musluklarında hareketlenme başlayacak. Birden hızlı bir hareket olmaz. Çünkü enflasyon devam edecek. Döviz kurlarındaki baskı nedeniyle ithalat artışı da sürecek. İkinci 3 aylık dönemde döviz kurlarında ve finansmana erişimde bir rahatlama bekliyoruz. İhracatçı bir ümitle fiyatı tahmin ederek ona göre fiyat verecek. 2024’ün üçüncü çeyreğini toparlanma dönemi olarak görüyorum. Bu dönemde ihracatçı için artık taşlar rayına oturacak, fiyatlar daha rasyonel ve daha sağlıklı verilebilecek. İhracatçı biraz daha önünü görebilecek. Dördüncü çeyrekte ise belki hafif hafif kar etme dönemi başlayacak. Tüm bunlar 2024 için çizdiğimiz iyimser tablo. 2023’ün böyle bir yıl olacağını baştan görmüştük. 2024’ü ise biraz önce ifade ettiğim gibi ‘bir ümit’ yılı olarak görüyoruz. Hem mevcudu koruyacağız, hem de ümit edeceğiz. Başka çare yok. Şu an herkesin mevcudu korumak gibi bir derdi var. 2024’te ihracatçı bir nebze rahatlayacak. Yıl karamsar başlayacak ama sonunda ferahlık var” şeklinde konuştu. 

MÜŞTERİ KAYIPLARI YAŞAMAMIZ OLASILIK
Eskinazi müşteri kayıpları yaşama olasılığının olduğunun altını çizerek, “2023 yılına girerken sizlerle yaptığımız değerlendirme toplantısında ekonomik göstergeleri ve mevcut koşulları dikkate alarak “2023 yılında mevcudu korumak hedefimiz olacak” demiştim. 1 yılın sonunda karşınıza geldiğimizde ihracat rakamlarımızda mevcudu koruyabilmiş olmanın buruk mutluluğunu yaşıyoruz. 2024 yılı için sizlere daha güzel mesajlar vermek isterdim ancak 2024 yılında da hedefimiz mevcudu korumak olacak. Ancak, 2024 yılında mevcudu korumak, 2023 yılındaki kadar kolay olmayacak. İhracatçılarımızda 2023 yılının yorgunluğu var. Sermayelerimiz azaldı. Enerjimiz tükendi. 2024 yılının ilk yarısında yüksek enflasyonist ortamın süreceği anlaşılıyor. Maliyet artışları sonrasında nihai ürünlerimizi daha yüksek fiyatlara müşterilerimize teklif etmek durumunda kalıyoruz. 2024 yılına zam yağmuru ile girdik. Son maliyet artışlarıyla nihai ürünlerimizde yüzde 25-30’luk fiyat artışları olacak. Tabii bu artış oranını her müşterimize kabul ettirmemiz mümkün değil. Müşteri kayıpları yaşamamız büyük olasılık. Anlayacağınız 2024 senesi çok parlak bir yıl olmayacak” diye konuştu. 



ENFLASYON KONTROL ALTINA ALINMALI
Yeni yılda enflasyonun kontrol alınması gerektiğini ifade eden Eskinazi, “2024 yılı aynı zamanda seçim yılı. Bu şartlarda enflasyonu düşürme görevi olan Merkez Bankası’nı zorlu bir süreç bekliyor. Merkez Bankası’nın işi çok zor. 2024 yılında Türkiye’nin yatırım yapması lazım. 2022 ve 2023 yılında sermayeler yara aldı. Yatırım yapacaklarda bir tedirginlik var. Yatırım yapacaklara yeni kolaylıklar getirilmesi gerekir. Yeni yatırımlar bu gidişata göre kurgulanmalı. Bize düşen görev bu konuda ihracatçıları yönlendirmek. Türkiye’nin rekabetçi olabilmesi için yatırımlara devam etmesi lazım. Türkiye’nin 2024 yılı için belirlediği 267 milyar dolar ihracat hedefinin 260 milyar dolarını yakalaması başarı olacaktır. Toplum olarak orta gelir tuzağından kurtulmamız için ihracatta minimum yüzde 10 artışı yakalamak zorundayız. Maalesef ihracatta yüzde 10 artışı yakalayacak ekonomik iklimin çok uzağındayız” dedi. 

18,5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
EİB’in 2023 yılını yaklaşık 18,5 milyar dolar bandında ihracatla geride bıraktığını söyleyen Eskinazi, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak, Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle 13 Uluslararası Fuara Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirdik. 329 firmamızın uluslararası arenada stantlarıyla ürünlerini pazarlamasına aracılık ettik. Farklı sektörlerde sektörel ticaret heyetleriyle, alım heyetleriyle pazarlama faaliyetlerimizi sürdürdük. Devam eden 12 URGE Projemizle ihracatçılarımızın kümelenerek uluslararası rekabetçiliğinin güçlenmesi için çaba gösterdik. Dünya’nın en büyük gıda ithalatçısı Amerika Birleşik Devletleri’nde Türk gıda ürünlerinin Pazar payını artırmak için sürdürdüğümüz TURQULITY Projemiz başarılı bir şekilde devam etti. Bu proje kapsamında öyle güzel işler yapıldı ki; Bakanlığımız diğer kurumlara örnek göstermeye başladı. 2024’te projede artık ticarileşme öne çıkacak” diye belirtti. 

Eskinazi konuşmalarının devamında şu değerlendirmelerde bulundu:

Türkiye kaybettiği döviz kuru avantajını geri kazandığı takdirde 2025’ten itibaren önümüzü daha rahat görürüz. Orta vadeli plan sonundaki 302 milyar dolarlık ihracat hedefi rahat gerçekleşir diye öngörüyoruz. Ekonomik tablo kötü olabilir. Ancak ümidimizi yitirmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihinin 84 yılında var olan, üretmiş ve ihracat yapmış bir kurum olarak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında da üretmeye, daha çok çalışmaya ve ihracat yapmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin birinci yüzyılında olduğu gibi ikinci yüzyılında da büyümenin anahtarı yine ihracat olacak. 2024 yılında ihracatla büyümek için ödevimize çalıştık. İş planlarımızı oluşturduk. 2024 yılında 13 fuara milli katılım organizasyonu yapacağız. ABD’de Californiya’da Natural Products Expo West Fuarı ve Güney Kore’de doğal taş ile ilgili Korea Build Week Fuarı, Türkiye Milli Katılım Organizasyonu düzenlediğimiz fuarlar arasına katılacak.2024 yılı için bugün itibariyle planladığımız sektörel ticaret heyeti sayısı 13. Bu sayının yıl içinde daha da artması için fizibilite çalışmalarımız sürüyor. Pazarlama faaliyetlerimizi alım heyetleriyle destekleyeceğiz. Tüm bu çalışmalarımızda Ticaret Bakanlığımızın “Hedef Pazarlar, Uzak Ülkeler Stratejisi”ne uyumlu hareket edeceğiz” dedi. 



 İHRACATIMIZ DOLAR MERTEBESİNDE YARA ALDI
Eskinazi, son olarak şunları aktardı:

Öncelikli beklentilerimizden birisi de Serbest Ticaret Anlaşmaları için yoğun mesai harcanmasıdır. Yarım kalan Serbest Ticaret Anlaşmaları bir an önce tamamlanmalı, hedef pazarlarla yeni STA’lar için çalışmalara hız verilmeli, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının revizesi öncelikli başlıklardan biri olmalı. Ticaret Bakanlığımızdan bir diğer beklentimiz ihracat ürünleriyle ilgili yasak kararının çok kolay alınmamasıdır. 2023 yılında çeşitli ihraç ürünlerine getirilen yasaklar nedeniyle ihracatımız milyar dolar mertebesinde yara almıştır. 2024 yılında Temiz Enerji ve Kimya sektörleri öncelikli olmak üzere Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında yeni ihracatçı birlikleri kurulması için girişimlerimizi sürdüreceğiz.”

 
Hakan Fidan İran Dışişleri Bakanı ile görüştü
 
Hazır giyimde 2024 hedefi: Yeni pazarlara açılacağız!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 5 Ocak 2024 Cuma 12:30

Bu ihracatçılara bayılıyorum, mal satmak için maliyet düşük olsun, işçi para almasın, vergi olmasın, dolar zaten 50 olsun, maliyet düşünce ucuz oluruz zaten ihracat patlar kafasında hepsi. Peki sorayım Almanya nasıl ihracat şampiyonu oluyor, euro çok mü düşük, Alman işçisi açlık sınırı altında mı yaşıyor da Almanya ihracat yapıyor. Sen kaliteli mal üret, marka ol bak bakalım nasıl satılıyor. Kore dediğin ülke 60 yılda bir sürü marka yarattı şimdi Türkiye yi kaça katladı. Sizin gibi köşe dönmeci, yatırım yapmadan kolay yoldan para kazanma derdi olan vizyonsuz iş adamları yüzünden biz aynı yerdeyiz.

Yorumu oyla      2      2  
İZMİRLİ 5 Ocak 2024 Cuma 10:12

adam felaket telalalı gibi hiç bir sekilde mutlu olmuyor

Yorumu oyla      2      2  
5 Ocak 2024 Cuma 08:50

Dolar 50 tl olsun Eskinazi rahatlasın yoksa olmayacak bu iş

Yorumu oyla      3      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erken emeklilik için yeni düzenleme!
Emeklilikte 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi bulunanlar için yeni ...
İsrail'le ihracat açıklaması: İddialar gerçek dışı!
Ticaret Bakanlığı, İsrail'le ihracatın arttığına yönelik iddiaların gerçeği ...
Gıda firmalarına rekabet cezası
Rekabet Kurulu, bazı gıda firmaları hakkında yürüttüğü soruşturmaları ...
 
Sahibinden.com'a erişim sorunu giderildi
Dün geceden itibaren erişim sorunu yaşanan Sahibinden.com platformu yeniden normale döndü.
Demirören'den Almanya açıklaması: Borcumuz bulunmamaktadır
Demirören grubu, Mikare Real Estate'in 240 milyon Euro kredi borcunu ödeyemediği ...
Kestelli 2023 yılı enflasyonunu yorumladı
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Işınsu Kestelli 2023 ...
 
Sahibinden'e ulaşılamıyor: Şirketten açıklama geldi
Sahibinden.com erişim sorunu devam ederken, firmadan ilk resmi açıklama ...
Savunma ve havacılıktan 2023'te ihracat rekoru
Savunma ve havacılık sanayisi 2023'te ulaştığı 5,5 milyar dolar ihracat ...
İzmir iş dünyasının acı kaybı: Aşçıoğlu vefat etti!
İzmir Ticaret Odası Meclis Üyeleri Derneği (İZTOMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva