HABERLER>EKONOMİ
26 Eylül 2024 Perşembe - 10:53

İçerik üreticilerine vergide sıkı denetim geliyor

Sosyal medya içerik üreticileri ve internet üzerinden hizmet verenler için yeni vergi sistemi devrede. Kazançlar bankalar aracılığıyla vergilendirilecek ve beyanname zorunluluğu ortadan kalkacak.

İçerik üreticilerine vergide sıkı denetim geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı düzenlemesiyle internet siteleri ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaşılmasıyla elde edilen kazançlar da basit usulde vergileme kapsamına dahil edildi. İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurs, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmet verenlere de vergileme imkânı getirildi.

Sosyal medyada içerik üretenler için getirilen basit usulde vergileme uygulaması internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurs, veri işleme ve geliştirme ürün tanıtımı gibi hizmet verenleri kapsayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının "Gelir Vergisi Genel Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"i 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ sosyal içerik üreticileri ile mobil uygulama geliştiricilerine yönelik vergileme usullerini düzenliyor.

Buna göre, sosyal içerik üreticileriyle mobil uygulama geliştiricilerinin kazançları ticari kazanç kapsamında vergiye tabi tutuluyor. Vergilendirmede verimlilik, etkinlik ve vergi güvenliğini sağlamak amacıyla bazı faaliyetler ve kazanç unsurları için daha basit vergileme yöntemleri belirlenebiliyor.

Bu kapsamda sosyal içerik üreticilerinin kazançlarıyla mobil uygulama geliştiriciliği alanlarında faaliyet gösterenlerin elde ettikleri kazançlar, 1 Ocak 2022'den itibaren basit yöntemle vergilendiriliyor.

AMAÇ VERGİYE GÖNÜLLÜ UYUMUN ARTIRILMASI
Yapılan değişiklikle, vergilemede güvenliğin sağlanması ve gönüllü uyumun artırılması amacıyla kolay vergilendirme imkanından faydalanabileceklerin kapsamı 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere genişletildi.

İnternet sayfası-sitelerinde ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaşılması suretiyle elde edilen kazançlar da kapsama dahil edildi.

Sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içeriklerin paylaşılması suretiyle elde edilen kazançlar gelir vergisinden istisna tutuluyor. Yapılan düzenlemeyle, söz konusu hizmetlerin sosyal ağ sağlayıcıları dışında internet sayfası-sitelerinde ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilmesi durumunda da istisnadan faydalanılmasına imkan sağlandı.

BANKALARCA TEVKİFAT YAPILARAK VERGİLENDİRİLECEKLER
İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurs, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmet verenlerin kazançları da serbest meslek kazancı veya ticari kazanç kapsamında vergiye tabi tutuluyor.

Düzenlemeyle, internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden bireysel kurs verilmesi, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde edilen kazançlar da kolay vergileme usulünün kapsamına dahil edildi.

Böylece, vergileme kolaylığından yararlanmak isteyen söz konusu mükelleflere de faaliyetlerinden elde ettikleri hasılatların tamamını tahsil etmeleri için Türkiye'de kurulu bankalarda hesap açmaları ve bankaya yatırılan hasılat tutarları üzerinden bankalarca yüzde 15 tevkifat yapılarak vergilendirilmeleri imkânı sağlanmış oldu.

SOSYAL MEDYA İÇERİK ÜRETİCİLERİ NASIL VERGİLENDİRİLİYOR?
Bu mükelleflerin, ikametgahlarının bulunduğu vergi dairesinden "193 Sayılı Kanunun Mükerrer 20/B Maddesi Uygulamasına İlişkin İstisna Belgesi" alması ve bu istisna belgesiyle bir banka hesabı açtırması gerekiyor. Mevcut bir banka hesabı da tanımlanarak bu amaçla kullanılabiliyor.

Bu faaliyetler kapsamında elde edilen hasılatın tamamı zorunlu olarak açılan hesaba yatırılıyor. Bankalar da bu hesaplara yatan paraların tamamı üzerinden yüzde 15 vergi kesintisi yaparak bu kesintiyi vergi dairesine iletiyor.

Bu şartların sağlanması halinde, sosyal içerik üreticileri ile mobil uygulama geliştiricilerinin kazançları istisna kapsamında kabul ediliyor.

İçerik üreticilerinin hasılatları üzerinden ödedikleri vergi, nihai vergi oluyor, ayrıca beyanname vermelerine gerek olmuyor.

Kazançları gelir vergisi tarifesinin 4. gelir diliminde yer alan tutarı (2024 yılı için 3 milyon lira) aşanların beyanname vermesi ve tarifeye göre vergi ödemeleri gerekiyor.

Beyanname verenler, belgeli giderlerini de indirerek safi kazançları üzerinden vergiyi hesaplayabiliyor. Bankalar tarafından hasılatları üzerinden yapılan yüzde 15'lik kesintiyi de mahsup edebiliyor.

Bu kapsamda, sosyal içerik üreticileri ile mobil uygulama geliştiricileri fatura düzenleme veya defter tutma ve limitin aşılmaması durumunda beyanname verme gibi yükümlülüklere tabi olmadan, basit yöntemle tevkif suretiyle vergilendirilmiş oluyor.

ÖRTÜLÜ REKLAM CEZASI
Sosyal medya platformlarının hızlı yükselişiyle birlikte markalar, ürün tanıtımı için sosyal medya etkileyicileri ve fenomenleriyle işbirliği yapmaya başlamıştı. Yeni bir sektör olarak kabul edilen influencer, TikToker, YouTuber, vlogger ve blogger gibi meslek grupları, kendi web siteleri veya Google Adsense reklamları üzerinden gelir elde ettikleri için vergi mükellefi sayılmışlardı. Ancak bu işbirliklerinin açıkça belirtilmemesi ve örtülü reklam yapılması, tüketicilerin yanıltılma riskini doğurmuş ve bunun sonucunda vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal medya fenomenlerine milyonlarca liralık cezalar kesilmişti.(Cumhuriyet)

 
Yurt dışına kaçmaya çalışan PKK şüphelisi tutuklandı
 
Karşıyaka'dan vefa örneği... Efsane muhtarın adı parkta yaşayacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Araç sahipleri dikkat: Motorinde zam geliyor!
Yarından itibaren geçerli olacak motorin zammıyla birlikte fiyatlar yeniden ...
Kredi kartı şifreniz tehdit altında!
Chrome kullanıcılarının kişisel ve finansal bilgilerini çalmak için özel ...
Fenomenlere 89 milyon liralık 'örtülü reklam' cezası
Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, "örtülü reklam"la gelir elde eden başta ...
 
Üretici zorda… Süt, sudan ucuz!
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, Ulusal Süt Konseyi’nin sütün ...
Merkez Bankası 'Sektörel Enflasyon Beklentileri'ni yayınladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), eylülde 12 ay sonrası yıllık ...
Altında yeni rekor: Gözünü 3 bin liraya dikti
Altın fiyatları, yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Gram altın ve ...
 
Zorunluluk kalktı... BA-BS formları tarih oldu
Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu'nda değişikliğe gitti ve ...
Borsa günü yükselişle tamamladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,44 değer kazanarak 10.029,73 puandan tamamladı.
Kestelli’den ‘turizm’ mesajı: İzmir’in potansiyelini değerlendiremiyoruz!
İzmir Ticaret Borsası, Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmir'i dünyaya asıl onlar tanıtıyor ama...
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva