HABERLER>SPOR
24 Eylül 2024 Salı - 12:34

İZVAK’tan yöneticilere sitem: İzmir kulüpleri yok sayıldı!

İzmir kulüplerine kent tanıtımı için hazırlanan tanıtım materyallerinde yer verilmemesine sitem eden İZVAK “Dünya kentleri sporu ve özelinde futbolu, kent kimliklerinin ayrılmaz bir parçası haline getirme çabası ile yanıp tutuşurken İzmir'imizde durum maalesef tam tersine gelişmiştir. Bugüne dek kent tanıtımı için hazırlanan hiçbir tanıtım materyalinde (kendi bireysel çabaları yaptıklarını istisna edersek) kulüplerimizden faydalanılmamış, hatta olasıdır ki kent tanıtımı için görevli kurum ve kuruluşlarca neredeyse yok sayılmış, asla teşvik edilmemiş ve desteklenmemiştir” ifadelerini kullandı.

İZVAK’tan yöneticilere sitem: İzmir kulüpleri yok sayıldı!

EGEDESONSÖZ - İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ertan yazılı açıklama yaptı. Futbol kulüplerinin kent kimliğinin oluşmasında önemli rol oynadığını kaydeden Ertan İzmir kulüplerine kent tanıtımı için hazırlanan tanıtım materyallerinde yer verilmemesinden dolayı kent yöneticilerine sitem etti.

Açıklama şu şekilde:

FUTBOL, KENTLERİN TANITIMI VE İZMİR...
Futbol, dünyanın en popüler spor dalı olarak, sadece bir spor faaliyeti olmanın ötesine geçmiştir. Futbol kulüpleri ve bu kulüplerin etrafında şekillenen futbol kültürü, ait oldukları şehirlerin küresel düzeyde tanıtılmasına ve markalaşmasına önemli katkılar sunar. Dünyada çokça başarılı örneğinde olduğu gibi kentler, futbol kulüpleri aracılığıyla uluslararası alanda çok daha bilinir hale gelir...

KENT KİMLİĞİNİN OLUŞMASINDA ROL OYNAR...
Bir futbol kulübü, temsil ettiği şehrin kimliğini oluşturur ve bu kimliği ulusal ve küresel düzeyde yayar. Taraftarlar, sadece kulüple değil aynı zamanda kulübün ait olduğu şehirle de duygusal bir bağ kurar. Birçok futbolsever, bir takımın maçlarını izlemek için o şehri ziyaret eder ve bu ziyaretler sırasında şehrin kültürel ve tarihi mirasını keşfetme fırsatı bulur. Bu durum, şehir turizminin canlanmasına yol açar. Bu alanda akla gelen ilk örnek Barcelona’dır… Barcelona Futbol Kulübü ile dünya çapındaki bilinirliğini kat be kat artıran şehir, futbol sayesinde bünyesine çektiği insanlara, sanatsal, kültürel ve mimari güzelliklerini de sunma şansı bulmuş, turizm açısından bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Camp Nou Stadı, bugün futbol turizminin dışında genel turizm açısından da Barcelona’nın en çok ziyaret eden noktalarından biridir.

KÜRESEL TANITIMI VE MEDYA ETKİSİNİ DESTEKLER ...
 Futbol kulüpleri, büyük uluslararası turnuvalara katıldıklarında veya başarıya ulaştıklarında, şehirlerinin adını dünya çapında duyururlar. Başarılı ve iyi yönetilen bir futbol kulübü, şehrin disiplinli, yenilikçi ve modern bir imaj çizmesine yardımcı olur. Bu imaj, uluslararası yatırımcıların o şehre ilgi duymasını sağlar Manchester şehri, endüstriyel geçmişinin yanında Manchester United’ın elde ettiği dünya çapında başarılar, Manchester United - Manchester City rekabeti sayesinde, futbolun getirdiği dünya çapındaki bilinirlikle de bir marka haline gelmiştir.

EKONOMİK KATKI SAĞLAR ...
Futbol kulüplerinin başarısı, şehir ekonomisine doğrudan ve dolaylı katkılar sağlar. Maç günlerinde stadyumların dolması, otellerden restoranlara kadar birçok sektörü olumlu etkiler. Tam bir futbol kenti olan Dortmund, bu konuda başarılı bir örnektir. Borussia Dortmund'un başarıları ve takımlarına tutkuyla bağlı büyük taraftar kitlesi, kentin turizm sektörünün olağanüstü büyümesinde en büyük motivasyon olmuştur. Kent, futbol sayesinde sadece Almanya'da değil, tüm dünyada bilinen bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Bugün dünyanın dört bir yanında bu oyuna gönül vermiş milyonlarca futbolsever, Dortmund’un “Sarı Duvar” adı verilen tribününün içinde bir maç izleyebilmek için fırsat aramaktadır.

KÜLTÜREL TANITIMI DESTEKLER...
Futbol, kültürler arası etkileşimi sağlayan en güçlü unsurlardan biridir. Bir futbol kulübünün başarısı, aynı zamanda o şehrin kültürel çeşitliliğini ve tarihini de dünya sahnesine taşır. Yerel gelenekler, maç günlerinde yapılan etkinlikler, taraftarların şehrin sokaklarında oluşturduğu atmosfer, o kentin kültürel tanıtımını sağlar. Futbol aynı zamanda yarattığı kahramanlarla da şehirleri farklı bir noktaya taşır. Napoli şehrinde bu etkiyi açıkça görebiliriz. Dünya futbolunun büyük efsanesi Diego Armando Maradona’nın Napoli’de forma giydiği dönemde kazandığı kupalar ve şampiyonluklar şehrin adeta kaderini değiştirmiştir. O dönemde dünya çapında bir tanınırlık kazanan Napoli, Arjantinli yıldız 1991 yılında kulüpten ayrılmış olsa bile bugün hala Maradona’nın şehridir.

KENTİN MARKALAŞMASINA KATKI VERİR ...
Futbol kulüpleri sadece sportif başarılarıyla değil, aynı zamanda topluma yönelik sosyal sorumluluk projeleriyle de şehrin tanıtımına katkıda bulunurlar. Kulüpler, gençleri spora teşvik eden projeler geliştirerek hem sosyal refahı artırabilir hem de şehri daha yaşanabilir hale getirebilirler. Bu tür projeler, kulüplerin ve şehirlerin itibarını artırır. Bunun en güzel örneğini Athletic Bilbao sunmaktadır. Yerel değerlere sahip çıkma misyonuyla hareket eden futbol kulüpleri, şehirlerinin kültürel kimliklerinin korunmasına ve tanıtımına büyük katkı sağlarlar. Athletic Bilbao, sadece sportif başarılarıyla değil, yerel değerlere olan bağlılığıyla da tüm dünyada tanınır hale gelmiştir.

İZMİR ÖZELİNDE DURUM NEDİR ...?
Futbol, bir şehrin sadece sporla değil, kültürel, tarihi ve sosyal değerleriyle de tanıtılmasına yardımcı olur. Barcelona, Manchester, Napoli, Dortmund ve daha birçok kent, futbol kulüpleri aracılığıyla dünya sahnesinde güçlü bir marka haline gelmiştir.

İzmir, futbol kulüpleri açısından oldukça şanslı bir şehirdir. İzmir kulüplerinin, tarihsel kökleri, gelenekleri, derin ve köklü futbol kültürleri ve takımlarına tutkuyla bağlı büyük taraftar kitleleri vardır. Ancak ne yazık ki bunun, kent kimliği ve tanınırlığına katkı sağlayacak şekilde değerlendirilmesi için kent yönetimindeki karar vericilerde bugüne kadar yeterince farkındalık oluşturulamamıştır.

Bu, bir tespitten öte maalesef realitedir.  Dünya kentleri sporu ve özelinde futbolu, kent kimliklerinin ayrılmaz bir parçası haline getirme çabası ile yanıp tutuşurken İzmir'imizde durum maalesef tam tersine gelişmiştir.

Bugüne dek kent tanıtımı için hazırlanan hiçbir tanıtım materyalinde (kendi bireysel çabaları yaptıklarını istisna edersek) kulüplerimizden faydalanılmamış, hatta olasıdır ki kent tanıtımı için görevli kurum ve kuruluşlarca neredeyse yok sayılmış, asla teşvik edilmemiş ve desteklenmemiştir.

Futbolun kitleleri birleştirici ve şehirleri tanıtıcı gücü, şimdi olduğu gibi gelecekte de şehir markalaşmasında önemli bir rol oynamaya devam edecektir.

Son 15 gün içinde sadece iki örnek bile futbolun İzmir için nasıl bir fırsat doğurabileceğini gözler önüne sermiştir aslında. Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nda oynanan Türkiye-İzlanda maçında oluşan atmosfer, İzlanda Futbol Federasyonu Başkanı Thorvaldur Örlygsson’un “Yaşamımda böyle bir futbol atmosferi görmedim” sözleriyle takdir toplamış, Türk medyasında “Gürsel Aksel Stadı, A Milli Takım’ın kalıcı adresi olmalı” çağrılarını beraberinde getirmiştir.

Bununla birlikte Göztepe’nin Japon oyuncusu Kuryu Matsuki’yi görmek için İzmir’e gelen, kulübün müzesini gezen Japon turistler, futbol turizmiyle açılabilecek yolu en net şekilde göstermiştir.

Kentimizin karar vericilerinin, gerek kulüplerimizin ve gerekse tüm kentin kazanacağı yeni fırsatlar için futbol gerçeği üzerinden yeni başlangıçlar yapmalarını diliyor ve bekliyoruz... Simon Kuper'in futbolu en güzel anlatan ve kült haline gelmiş kitabının ismi gibi: "Futbol, asla sadece futbol değildir."

İZVAK YÖNETİM KURULU Adına ALİ ERTEN

 
Altay'da forma tecrübeli ayakların
 
Altınordu'nun jokeri Bahattin
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altay'da forma tecrübeli ayakların
TFF 2'nci Lig Beyaz Grup'ta üst üste aldığı 2 mağlubiyetle 4 hafta sonunda ...
Bornova 1877'de Yıldırım mutlu
TFF 3'üncü Lig 1'inci Grup'ta oynadığı 3 maçta 2 galibiyet, 1 beraberlik ...
UEFA Avrupa Ligi, yeni formatıyla görücüye çıkıyor
UEFA'nın kulüp düzeyindeki ikinci organizasyonu Avrupa Ligi'nde 2024-2025 ...
 
Milli voleybolcu Güzelbahçe’de antrenman yapacak
Türkiye Kadın Millî Voleybol Takımı ve Sultanlar Ligi takımlarından VakıfBank'ta ...
Derbi sonrası taraftar hocayı bu hale getirdi!
Partizan taraftarları, Kızılyıldız derbisindeki skor sonrası soyunma odasını bastı.
Kayserispor maçı sonrası değerlendirme: Performansımız yüzde 80!
 Trendyol Süper Lig'de konuk ettiği Bellona Kayserispor'u 3-0 yenen Göztepe'nin ...
 
Oytun NALBANTOĞLU yazdı... Namağlup Göztepe!!!
Oytun NALBANTOĞLU yazdı... Namağlup Göztepe!!!
Göztepe 3 attı, 3 aldı!
Trendyol Süper Lig'in 6'ncı haftasında Göztepe, Kayserispor karşısında 3-0'lık skorla kazandı.
Kocaelispor otobüsünü silahla kovaladılar!
Kocaelispor futbolcularını ve teknik heyetini taşıyan otobüs, Bolu sınırında ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir şarkısın sen!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (5) Aşılar acıtmaz ki!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Namağlup Göztepe!!!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Asi bir yönetmeni kaybettik
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Daha ne olsun?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İyi oyuncu, kötü politikacı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva