HABERLER>İŞ DÜNYASI
25 Ocak 2024 Perşembe - 14:50

İZTO'da gündem aile şirketleri... Başkan Özgener'den 'kurumsallaşma' önerisi!

İZTO’da gerçekleştirilen “Sözleşmelerin Ticari Hayat İçin Önemi ve Uyuşmazlıkların Çözümü” konulu toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “Aile şirketlerimizin sınırlarını net olarak belirleyemediğimiz ve kurumsallaşmasını sağlayamadığımız takdirde, ekonomimizin dinamosu olan bu şirketlerin büyük bir çıkmaza düştüğünü görüyoruz.  Bu nedenle aile şirketlerinin hukuki alt yapısını anlamak, kuşaklar arası yönetimsel aktarımı sağlıkla yerine getirebilmek için politikalar üretmek gerekiyor” dedi

İZTO da gündem aile şirketleri... Başkan Özgener den  kurumsallaşma  önerisi!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ-  İzmir Ticaret Odası ve İstanbul Tahkim Merkezi iş birliğinde, Türkiye’de aile şirketlerinin hukuki yapılanmasının, ticari uyuşmazlıkların tahkim ile çözümünün, sözleşmelerin ticari hayat için öneminin anlatılacağı “Sözleşmelerin Ticari Hayat İçin Önemi ve Uyuşmazlıkların Çözümü” konulu toplantı İzmir Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Programa İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, ISTAC Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı katıldı. Düzenlenen programda, ticari ilişkilerde ve aile şirketlerinde meydana gelen uyuşmazlıklarla ilgili bilgilendirmelerde bulunuldu. Toplantı açılış konuşmalarının ardından panelle devam etti.

MEVZUATI TAKİP ETMEK ÖNCELİKLİ İŞLER ARASINDA
Güncel mevzuatın takip edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Başkan Özgener, “Hukuk alanında yapılan çalışmalar; ticaret hayatımızın gelişmesinde destekleyici görev üstlenerek şirketlerimizin ekonomik faaliyetlerine ivme kazandırmamız açısından büyük önem taşıyor. Bu bağlamda iş hayatında her birimizin olmazsa olmazı olan ve hukukun üstünlüğünden gücünü alan “sözleşmeler”, ticari ilişkilerimizi belirlemek ve sınırlarını çizmek için bizlerin elindeki en kapsamlı araç olarak ön plana çıkıyor, ticari faaliyetlerin yapılabilmesi ve tarafların hukuki olarak kendini güvence altına almasında da önemli görevler üstleniyor. Bu nedenle, sözleşmelere dair güncel mevzuatın takip edilmesinin öncelikli işlerimiz arasında yer alması gerektiği kanaatindeyim” dedi.

EKONOMİNİN DİNAMOSU
Aile şirketlerinin ekonomide önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Başkan Öz "Hukuki anlamda gelişimimizi doğru bir şekilde sürdürmek için, kentimizde ve ülkemizdeki mevcut şirketlerin yapısını da iyi analiz etmek gerekiyor. Bu anlamda, ekonomik yapı içinde ülkemize ciddi katma değer sağlayan ve birçok girişimi hayata geçiren aile şirketlerinin önemli bir yer tuttuğunu gözlemliyoruz. Aile şirketlerimizin sınırlarını net olarak belirleyemediğimiz ve kurumsallaşmasını sağlayamadığımız takdirde, ekonomimizin dinamosu olan bu şirketlerin büyük bir çıkmaza düştüğünü görüyoruz.  Bu nedenle aile şirketlerinin hukuki alt yapısını anlamak, kuşaklar arası yönetimsel aktarımı sağlıkla yerine getirebilmek için politikalar üretmek gerekiyor." dedi.

DAVALAR 3 AY SÜREDE SONUÇLANIYOR
Tahkimin dünyada yaygın bir uygulama olduğunu belirten Özgener, “Tahkim yargılamalarının uygulanması halinde; daha hızlı, daha ekonomik ve daha güvenli hukuki sonuç alınmasının önü açılıyor. Ticari uyuşmazlıkların çözümünde tahkime başvurulmasının iş dünyamıza pek çok avantaj getireceğini düşünüyorum.Ülkemizde yasayla kurulan ilk tahkim merkezi olma özelliğini taşıyan İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC); alternatif hukuk yöntemi olarak işletmeler arasında ulusal ve uluslararası anlaşmazlıkların çözülmesinde üstlendiği kritik rolü başarıyla sürdürüyor.  Gerek dava sayısı gerekse uyuşmazlık miktarı itibarıyla, Avrupa’nın en önemli tahkim merkezleri arasında yer alan ISTAC’da görülen davaların yüzde 92’si 3 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırılıyor. Tahkimin yaygınlaşması konusundaki öncü çalışmalarıyla, ülke çapında örnek teşkil eden ISTAC ile her alanda iş birliği yapmaktan mutluluk duyacağımızı belirtmek isterim.Bu noktada İzmir Ticaret Odası olarak, tahkim uygulamasını ülkemizde ilk hayata geçiren Odalardan biri olduğumuzu da belirtmek isterim. Mahkemelerin yükünü azaltarak hem yargı sistemimize katkı sağlıyor, hem de üyelerimize daha etkin ve hızlı bir hizmet sunuyoruz. Yanı sıra, çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin girişimleri ile iş dünyamızın ve vatandaşlarımızın uyuşmazlıklarının sürdürülebilir çözümlere ulaşmasına yardımcı olmak amacıyla 2020 yılında kurulan TOBB Uyum Danışmanlık Anonim Şirketi ile İzmir Ticaret Odası olarak biz de 2021 yılında işbirliği sözleşmesi imzalayarak güçlerimizi birleştirmiş bulunuyoruz” şeklinde konuştu.

ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ
Özgener, İZTOTAM ile anlaşmazlıkları giderme noktasında çaba gösterildiğini kaydederek, “İzmir Ticaret Odası Tahkim ve Arabuluculuk Merkezimiz İZTOTAM, gerek ülkemizdeki gerekse yurtdışındaki ticari aktörler arasındaki uyuşmazlıkların kurumsal tahkim yoluyla bağlayıcı, nihai ve icra edilebilir olarak çözümlenmesi için yargılama hizmeti sunuyor. Hizmetten faydalanmak isteyen tarafların, aralarındaki doğmuş veya doğabilecek uyuşmazlıkların İzmir Ticaret Odası Tahkim Kuralları uyarınca tahkimde çözümleneceği hakkında anlaşmaları yeterli oluyor. İZTOTAM olarak; Tahkim ve Arabuluculuk kurumlarının gelişmesine katkı sağlarken, ticari hayatta zamanın ne kadar kıymetli olduğunun farkında olarak, anlaşmazlıkları giderme noktasında elimizden gelenin en iyisini yapmaya hazırız” dedi.

AMACIMIZ KANSER OLMADAN  ENGELLEMEK
İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ise, şöyle konuştu:

Ticaret yapmak isteyen kişiler arasında günlük yaşamda olduğu gibi anlaşmazlıklar hayatın bir parçası oldu. Ancak anlaşmazlıkları mümkünse önleyelim. En nihayetinde uyuşmazlık çıktıysa kanser gibi tüm hayatımıza yayılmasına, bizi sömürmesine izin vermeden ve günlük hayata mal olmayacak şekilde engellemiş olalım. İstanbul Tahkim Merkezi kanunla kuruldu ve kanun koyucular adını koydu. Adının İstanbul olma sebebi kanun koyucuların dünyada ekonominin merkezi olan şehirlerin ismini koyması. Bu sebeple adını İstanbul koymuşlar. Bugün bu kurumu size anlatmak ve sunduğu çözümleri göstermek için bir araya geldik. İstanbul Tahkim Merkezi iş dünyasına uyuşmazlık anlamında fırsatlar sunuyor.

 
Karabağlar'da ek zam eylemi!
 
Bankacılık sektörünün kredi hacmi azaldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yaş meyve ve sebzede hedef 5 milyar dolar!
Türkiye’nin meyve sebze mamulleri ihracatının lider konumda olan Ege Yaş ...
İESOB ile İZTO, İzmir için proje üretecek!
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Meclis Başkanı Selami ...
Bakan Bolat: Türk malı imajı kalitenin simgesi haline geldi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son 20 yılda Türk malı imajının Avrupa'da ve ...
 
ESİAD, gençleri çalışma hayatına hazırlayacak
Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), yüksekokul öğrencilerinin ...
2023'te su ürünlerinde rekor üretim
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TÜİK tarafından haziran ayında ...
'KİT reform çalışmalarının ilk aşamasını tamamladık'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu iktisadi teşebbüslerinde (KİT) ...
 
DEVA Partili Ösen’in eşinden demir perde!
DEVA Partisi İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen’in eşine ait CMS Jant Fabrika, ...
Ege ihracatçıların ABD hedefi 500 milyon dolar!
İnsanlığın üç öğün protein ihtiyacını karşılamak için var gücüyle çalışan ...
TARİŞ Üzüm Birliğinde başkanlığa Ferhat Şen seçildi
TARİŞ Üzüm Birliğinin yeni yönetim kurulu başkanı Ferhat Şen oldu.
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva