HABERLER>GÜNCEL
28 Kasım 2015 Cumartesi - 11:20

İZSU’dan Foça’da tarihi yok eden çalışma!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İZSU kanalizasyon çalışmaları Eski Foça'da sit alanındaki tarihi mezarları yok etti. İzmir 2 Numaralı Koruma Kurulu 2011 yılında reddettiği projeyi 2014 yılında kabul edince binlerce yıllık mezarlar kanalizasyon kazılarına kurban gitti. Bilirkişi ise kalıntıların üzerinin jeotekstil bir membranla örtülmesini önererek katliama göz yumdu.

İZSU’dan Foça’da tarihi yok eden çalışma!

Eski Foça’nın altında İon döneminin en önemli şehirlerinden Phokai antik kenti yer alıyor. Kalesi ve çevreye olan etkisi ile UNESCO Geçici Miras Listesi’ne girmeyi başaran bu eski tarihi şehir son yıllarda kanalizasyon projesi ile sık sık gündeme geliyor. 2011 yılında projenin yüzde 85’i tamamlanıp, arkeolojik sit alanında kalan kısmı uygulamaya geçecekti. Sit alanında hayata geçirilmek istenen proje İzmir 2 Nolu Koruma Kurulu tarafından reddedildi. Gerekçe olarak da projenin antik kente büyük zarar vereceği, projenin sit alanları dışında herhangi bir yerde yapılmış çalışmadan farklı olmadığı, projenin primitif (ilkel) olduğu belirtildi.
 
DAVA AÇILDI
Antik kentin en önemli nekrapol (mezarlık) alanı üzerinden geçmesi planlan kanalizasyon projesi unutuldu sanılırken 2014 yılında yeniden gündeme geldi. İzmir 2 Nolu Koruma Kurulu daha önce reddettiği projeyi değişiklik yapılmamasına rağmen bu kez kabul etti. Proje başladı ve binlerce yıllık mezarlar ortaya çıktı. İzmir Şehir Plancıları Odası kurul kararına dava açtı. İzmir 3. İdare Mahkemesi bilirkişi tayin etti. Doç. Dr. Mine Tanaç Zeren (Mimar), Doç. Dr. Salih Yılmaz (Mühendis) ve Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin (Arkeolog) oluşan bilirkişi 10 Kasım 2015 tarihli raporunu mahkemeye sundu.


 
BİLİRKİŞİ ‘ÜSTÜ ÖRTÜLSÜN’ DEDİ
Radikal’den Ömer Erbil’in haberine göre raporun sonuç bölümünde; “Müze müdürlüğü ve kazı başkanlığı denetiminde halen yürütülmekte olan kanalizasyon kazılarında ortaya çıkarılan buluntuların öncelikle gerekli belgeleme çalışmaları yapıldıktan sonra jeotekstil membranlarla üzerlerine sıvı geçirgenliği az bir dolgu kapatarak koruma altına alınması gereklidir. Bunun devamında tespit edilen buluntuların plan üzerine işlenerek kazı başkanlığı ve müze müdürlüğü tarafından üretilecek raporlar doğrultusunda gerekli durumlarda uygulama projesinin güzergah yönteminin revize edilmesi yoluna gidilerek gerekliliği kanaatine varılmıştır” ifadeleri yer aldı.
 
UZMANLAR DOĞRU BULMUYOR
Projenin devam etmesini isteyen bilirkişi raporuna mahkemenin itibar etmeyeceği düşünülüyor. Çünkü uzmanlara göre raporda membran örtüyle kalıntıların örtülmesini istemek eserlerin yok olmasına neden olur.

Şehir Plancıları odasının mahkemeye yaptığı bilirkişi itirazında da bu konuya değinilerek, bilirkişinin hukuka aykırı davrandığından söz ediliyor.

İtiraz da şöyle deniliyor: Eserler kırılarak kanalizasyon borularının geçirilmesi olanak dışıdır. Projenin uygulanması olamayacağından, bilirkişi eserlerin üzerinin membran malzemesiyle örtülmelerini önermeleri son derece yanlıştır. Membran su geçirmeyen bir izolasyon örtüsüdür. Bu malzemeyle eski eserlerin örtülmesi durumunda eserlerin hava alma durumu olamayacak eserler ve duvarlar un ufak olup dağılacaktır. Bilirkişilerin bu durumu çok iyi bilmeleri gerekirdi. Tüm restoratör ve arkeologlar bunu bilir…
 
Foça Arkeoloji Kazı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit yargı süreci devam ettiği için konuşmasının uygun olmayacağını söyledi.

 
CHP Çiğli’de seçime 1 kala Başkan’dan bomba yazı!
 
İzmir’de 200 yıllık saatler cami deposundan çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özkök’e Erdoğan’a hakaretten 5 yıl hapis istemi!
Hürriyet Gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök'e, köşe yazısında Cumhurbaşkanı ...
İzmir’de sağanak çile!
İzmir’de 2 günden bu yana etkisini sürdüren sağanak yağmur nedeniyle altgeçitleri ...
Doğu ve Güneydoğu’ya büyük tank sevkiyatı
Tekirdağ’dan demiryolu ile sevk edilen çok sayıda tank Gaziantep’e ulaştı. ...
 
Başsavcılık'tan tutuklama açıklaması: Basın özgürlüğüyle...
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Can Dündar ve Erdem Gül'ün tutuklanmasıyla ...
İzmir'de sahte içkiye bir kurban daha: Türkiye S.Ş'yi arıyor
İzmir’de sahte rakıdan ölenlerin sayısı 4'e çıktı. Beyin ölümü gerçekleşince ...
İzmir’de insan kaçakçılığı şebekesine darbe!
İzmir’in Dikili İlçesi'nde, yabancı uyruklu kişilerin Yunan adalarına ...
 
Ankara'da polisten gazetecilere biber gazı!
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi ...
Cumhuriyet önünde gazetecilere destek eylemi
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi ...
İzmir'de uyuşturucuyla mücadele seferberliği
İzmir Uyuşturucuyla Mücadele Platformu'nun organize ettiği "Madde bağımlılığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva