HABERLER>SAĞLIK
15 Aralık 2022 Perşembe - 13:19

Hasta bakmayı reddeden doktora mahkemeden kötü haber!

İzmir 3. İdare Mahkemesi Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürütürken “günlük asgari 2 hasta bakma” zorunluluğu kararını mahkemeye taşıyan Prof. Dr. Fatih Demirkan’ın talebini ret etti. Mahkeme, “Davacının yaptığı görev dikkate alındığında poliklinik hastası bakmanın uygulamalı çalışma kapsamında olduğu ve davacıya verilebilecek görevlerden olduğu görülmüş olup, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verdi.

Hasta bakmayı reddeden doktora mahkemeden kötü haber!

EGEDESONSÖZ- Dokuz Eylül Üniversitesi’nde İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini yürütürken “günlük asgari 2 hasta bakma” zorunluluğu kararını mahkemeye taşıyan ve dava açan Prof. Dr. Fatih Demirkan’a mahkemeden kötü haber geldi. İzmir 3. İdare Mahkemesi, öğretim üyesinin açtığı davanın reddine karar verirken idari ve akademik bir görevi olsa da hasta bakma işleminin görevleri arasında olduğunu vurguladı.

Üniversite yönetimi ile akademisyeni karşı karşıya getiren olay şu şekilde gerçekleşti; Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Fatih Demirkan, mevcut mesaisine ilave olarak günlük asgari beş poliklinik hastası kabul etme zorunluluğu getirilmesine ilişkin Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü Tıp Fakültesi Dekanlığı’nın 28 Ocak 2022 tarihli kararının hukuka aykırı olduğunu belirterek mahkemeye gitti.

Kararın yetkili makam tarafından tesis edilmediği, mezuniyet sonrası eğitim faaliyetleri ile muayenehane açma arasında herhangi bir ilişki bulunmadığı, hastaların kendisi ile iletişim halinde olmasını gerektiren Hematoloji dalında görev yaptığı için mesai sonrası da telefonla kendisine sürekli ulaşılmakta olunduğu ve bundan hiçbir rahatsızlık duymadığını, dava konusu işlemde bahsedilen hastaların randevu şekli "mesai dışı özel" olarak geçen ve MDÖ olarak tanımlanan hastalar olduğu, fiilen yaratılan durumun asgari beş hastanın mesai saatleri içerisinde muayene ettirilmesi olduğu ancak bu hastaların hastane girişlerinin mesai saatleri dışında yapılması şeklinde olduğunu sıraladı.  

İdare tarafından alınan kararla birlikte; mesai saatleri içinde ücretsiz olarak bakılabilecek hastalara bakılmasının önüne geçildiğini, asıl ihtiyacı olan hastaların tedavisine engel olunacağını, sağlık sisteminin basamaklı yapısına aykırı ve hastalar arasında eşitsizlik yaratan bir sürece sebep olacağını vurgulayan Demirkan savunmasında, “Bir aydan kısa bir süre içerisinde adıma açılmış 570 poliklinik ve 454 yatan hastasının tedavi sürecinden sorumluyum. Tüm bu hastaların tedavi süreçlerini tıpta uzmanlık öğrencileri ile birlikte yürütüyoruz, İşlemin amacının kamu yararı olmadığı açıktır. 2547 sayılı kanuna tabi bir öğretim üyesi olarak ve asli görevim bilimsel çalışmalar yapmaktır. Anabilim Dalı Başkanlığı yanında birçok idari ve akademik görevler bulunuyor. Kararın iptal edilmesini istiyorum” ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE SAVUNMA YAPTI
Dokuz Eylül Üniversitesi de öğretim üyesinin açtığı davaya ilişkin yaptığı savunmada; Dava konusu işlemin kesin ve yürütülebilir nitelikte olmadığı, dava dilekçesinde, davacının poliklinik hizmeti verdiğinin ifade edildiği, dava konuşu işlemin ekinde tebliğ edilen duyuruda alınan karar uyarınca günlük asgari 5 hasta bakma zorunluluğuna yönelik kararın Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde hasta bakmayı reddeden öğretim üyeleri yönünden alınmış bir karar olduğu, davacı, şayet gerçekten poliklinik hizmeti vermekte ise, kendisine söz konusu karar uyarınca ayrıca 5 hasta randevusu tanımlanmayacağından, söz konusu işlemin iptalini talep etme noktasında menfaati bulunmadığını dile getirdi.

Üniversite  ayrıca; Anabilim Dalı Başkanlığı/Bilim Dalı Başkanlığı gibi idari görevleri bulunan öğretim üyeleri açısından, dava konusu uygulamaya geçildiği ilk günden itibaren, günlük bakılacak asgari hasta sayısının 2 olarak belirlendiği, davacının Anabilim Dalı Başkanı olduğu ve sadece günde 2 hastaya bakmamak için bu davayı açtığını, klinisyen hekimin hasta bakması için karar almaya dahi gerek olmadığı, işlemin yetkili makamca tesis edildiği, dava konusu işlem ile hastaların alanında uzman hekimlere-öğretim üyelerine ulaşmasının sağlanmasına çalışıldığı, davacı dahil öğretim üyelerinin, makul düzeyde belirlenen sayıda hasta bakmayı reddetmesinin, idare tarafından vatandaşlara verilen sağlık hizmetlerinin aksamasına veya kalitesinin istenilen seviyelere ulaşamamasına yol açacağı, görev yapan öğretim üyelerinin eğitim, öğretim, araştırma faaliyetleri dışında hasta hizmetlerini de yine eğitim öğretim faaliyetlerinin ayrılmaz bir parçası olarak yürütmekle mükellef oldukları, vatandaşların öğretim üyelerinden randevu alamadıkları ve bazı özellikli rahatsızlıklara dair tedavilerde aksamalar yaşandığına dair çok sayıda şikayet alındığı, uzmanlık eğitim alan öğrencilerin daha iyi bir eğitim almalarını amaçlandığı, hastaların mesai saatleri içinde mi yoksa mesai saatleri dışında mı hasta bakacakları hususunun kendi takdirlerine bırakıldığı hususlarının altını çizdi.

MAHKEME: HUKUKA AYKIRILIK YOK
İzmir 3. İdare Mahkemesi Başkanı Ekrem Atıcı, Üyeler  Şükrü Bilgen ve  Miraç Üzüm’ün oy birliğiyle verdiği ret kararında şu ifadelere yer verildi:

“Olayda; davacının dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte davalı idare bünyesinde öğretim üyesi olarak görev yaptığı, 2547 sayılı Yasada öğretim üyelerinin görevleri arasında yükseköğretim kurumlarında ve bu kanundaki amaç ve ilkelere uygun biçimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim-öğretim ve uygulamalı çalışmalar yapmak ve yaptırmak ve yetkili organlarca verilecek görevleri yerine getirmenin sayıldığı, davacının yaptığı görev dikkate alındığında poliklinik hastası bakmanın uygulamalı çalışma kapsamında olduğu ve davacıya verilebilecek görevlerden olduğu görülmüş olup, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Öte yandan; dava dilekçesinde Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yönetim Kurulunun dava konusu işlemi tesis etme konusunda yetkisi bulunmadığı ileri sürülmüş ise de Merkezin faaliyette bulunan polikliniklerinin, kliniklerinin ve laboratuar birimlerinin, idari ünitelerin, ortak kullanım sahalarının ve yeni kurulan ünitelerin etkin çalışması için yerleşim planlarını yapmak ye koordinasyonu sağlamanın Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği'nde Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yönetim Kurulu’nun görevleri arasında sayıldığı anlaşıldığından anılan mevzuat hükmü uyarınca tesis edilen işlemde yetki unsuru yönünden hukuka aykırılık bulunmadığı görüldüğünden davacının anılan iddiasının dava kusurlandırmayacağı sonucuna varılmıştır”

 
İnsani yardım açıklaması: Kararın uzatılması gerek!
 
6 yaşındaki kızın evlendirilmesi... Baba ve eski kocaya destek verdiler!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İşte en yaygın görülen çocuk enfeksiyonları
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim ...
Soğuk havalarda hastalıklardan koruyan 7 besin önerisi
Soğuk havaların insan sağlığına olumsuz etkilerini en aza indirmek ve ...
HPV aşısı kararı: Ücret iadesi yapılacak
HPV aşısı yaptıran üniversite öğrencisi D.Y, tek dozu 695,97 TL olan aşı ...
 
Türkiye'de ilk kez uygulandı... Aslı sağlığına kavuştu
Kütahya'da nefes darlığının yanı sıra çarpıntı şikayetiyle gittiği hastanede ...
İlaç fiyatında kur düzenlemesi!
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, beşeri tıbbi ...
Başkan Kaynak '2 dakikaya kadar indi' dedi... Acil servis acillik!
Buca Seyfi Demirsoy Eğitim Araştırma Hastanesi çocuk hekimlerinden, aynı ...
 
İdrar kesesinden çıktı: Tam 475 taş!
İzmir'de, "ayrık omurga" olarak da bilinen "spina bifida" hastası olarak ...
Koca: İlaç sorununun farkındayız!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son dönemde bazı ilaçlara erişimde yaşanan ...
Uzmanından korkutan uyarı... 'COVID 19'dan daha tehlikeli!'
İzmir'de Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
50 yıl önce nasıl katil oldu?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva